Sunnuntai 16.6.2019

Kovia sanoja Suomelle: Alkoholipolitiikassa puuhastelun makua

Luotu: 
6.3.2014 14:56
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Suomen valtio käyttää merkittäviä summia tehottomaan työhön alkoholia vastaan, kritisoi Panimoliiton toimitusjohtaja Elina Ussa Radio Ravun lähetyksessä tänä aamuna.

Ussa arvostelee hallituksen alkoholipolitiikkaa vanhanaikaisesta keinovalikoimasta. Hallitus ei hänen mukaansa yritä vaikuttaa juomatapakulttuuriin, vaan käyttää Raha-automaattiyhdistyksen kautta varoja mahdollisesti turhaan valistukseen.

-Pitäisi arvioida, saadaanko sillä aikaiseksi se, mitä halutaan vai onko se toisarvoista puuhastelua, mihin ne ehkäisevään päihdetyöhön käytettävät miljoonat valuvat, hän sanoi radiolle.

Ussa pitää hallituksen alkoholiverokorotuksia syynä kiihtyneeseen viinaralliin, jonka takia verotulot laskevat, vaikka kansanterveydelliset ongelmat pysyvät samalla tasolla.

-Vaikuttaa siltä, että verotulot valuvat Viroon, työpaikat katoavat, mutta haitat me hoidamme edelleen täällä kotimaassa, Panimoliiton johtaja suomii.

Matkailu- ja ravintolapalveluiden Maran arvion mukaan Suomessa yli 90 prosenttia alkoholista kulutetaan jossain muualla kuin ravintoloissa.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Irja Laamanen

Näinhän se menee. Miksi emme saa edullisia juomia täällä. Moni todella hakee juomat Virosta. Viimeksi tuttavatkin toivat laatuviinejä 15 pulloa ja edulliseen hintaan. Samalla matkall kulutetaan muutakin, joten kaikki kotoa pois. Kun netistä tutkii paikat voi saada todella halvalla hyvää.
Älytöntä, ei hallitus ehkäisen juomista. Hallitus vaan siirtää ongelmia. Moni matkustaa edullisella hinnalla useamman kerran kuukaudessa täydentämään varastoja. Mitä se sellaisen hyväksyminen ja kannattamine on?

Pasi Eskelinen

Minä en ymmärrä miksi täytyy lähteä siitä, että pitää yrittää estää juominen. Ihminen juo vaikka perunankuorista tai hakejätteestä kuusen alla keitettyä jos niin haluaa. Puhuuko asiaa ajavat omasta maailmastaan vai todellakin muiden maailmasta. Missä on sanottu, että jokaisen oven takana asuu rapajuoppo jota on nyt pakkoautettava leipomalla ongelmia ihmisille työttömyyden ja kurjuuden kautta. Pakkoauttakaa niitä jotka sitä tarvitsevat. Hoitakaa niitä jotka sitä tarvitsevat. Eli jotka ovat sukeltaneet sinne pulloon. On järjenvastaista toimintaa tappaa elinkeino minkä ympärillä ja varassa pyörii erittäin monta muutakin elinkeinoa.
Silmät kiinni ja kuvittelemaan mitä tarvitaan, että asiakkaan eteen tarjoillaan olut- tai viinilasillinen. Minkä matkan se teki tullakseen siihen. Ja ajatelkaa sen jälkeen mitkä muut ammattikunnat siinä olivat mukana, että juoma pääsi perille lasiin.
Ja kun ravintolat hijenevät tulevat siivoajat, kunnossapito ja vartiointipalvelut jne. Tämän jälkeen miettikää hiljaa mielessä mitä palveluja nämä ihmiset lopettavat käyttämästä, ja mitä taas näiden palvelujen tarjoajat aiheuttavat lähiympäristössään vähentäessään omaa henkilökuntaa tai laittaessaan lapun luukulle. Se on dominoefekti edessä ja vieläpä erittäin ikävän laatuinen. Ei tässä puhuta pelkästään tarjoilijoista ja juopoista. Miksi tähän mennessä ääntä asian puolesta on pitänyt lähinnä viihdepalvelujen tuottajat? Se leipä tai ainakin päällyste lähtee tässä piirileikissä monelta muultakin pöydästä. Ja kaikki vain jeesustelun takia, että olisi kaunis ja hurskas maailmanvalhekuva, jollakin jossain -joka ei ole kokenut ilmeisesti mitään asiaan liittyvää tai tunne edes miten asiat ketjuuntuvat ja linkittyvät toisiinsa. Menkää kantamaan mieluummin vaikka pussilla valoa pimeään jos ei ole parempaa tekemistä, niin ette aiheuta enempää tuhoa ympärillenne.

Hannu Rautomäki

"Hallitus ei hänen mukaansa yritä vaikuttaa juomatapakulttuuriin..."

Ussalta sitten ehdotuksia kehiin, kuinka valtio voi vaikuttaa juomatapakulttuuriin. Missä ne ehdotukset ovat?
Se tiedetään entuudestaan, että viinaveron vatkaaminen ylös alas ei vaikuta mitään. Eikä vaikuta viinaveron laskeminen ravintoloillekaan, ne kun vetävät veroedun omaan taskuunsa kuten viimeksikin.

Aki Terentjeff

Suomi nimisessä pimeässä paikassa tehdään vaan asiat päin persettä, siihen pitää sotkea kartellit ja määräävät markkina-asemat tulli ja kaikki muut että saadaan ihmisten elo vaikeaksi, kalliiksi ja hankalaksi.
Nyt olisi jo korkea aika saada maahan nykyaikaiset päättäjät jolla oikeesti olisi järjenkäytön haluja enemmän kuin nuilla nykyisillä pösilöillä joista ei sitten millään saada hyviä päätöksiä irti, ei millään!
Onko se johtajuuden puutetta vai mikä siinä on että asioita ei saada parhalle tolalle, mikä siinä on niin vaikeaa?
Alkohoilivero, autoverotus, poskettoman kalliit hinnat vesiliittymissä ja verotus sillä mallilla että kaikki löysä raha pitää saadaa pois ihmisiltä valtion koneiston resursseihin niin kuin kommunismissa, jotain rajaa, ei paljon huvita yrittää tälle sisiaalikoneelle. On tää ihme maa.