Tiistai 25.6.2019

Raju olutkielto nousi taas esiin HS:ssä – tässä S-ryhmän paljastava tilasto

Luotu: 
11.3.2014 08:47
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kauppojen oluthyllyt tyhjenevät etenkin perjantai-iltoina.
|

Olutmyynnin kieltäminen perjantai- ja lauantai-iltoina kello 18:n jälkeen iskisi S-ryhmän myyntitilastojen mukaan alkoholikaupan ytimeen. Oluen myynti on vilkkainta perjantaina.

S-ryhmä koosti Uuden Suomen pyynnöstä tilaston, joka kuvaa mietojen alkoholijuomien myynnin jakautumista eri viikonpäivinä. Tilasto koottiin viime vuoden elokuussa, jolloin viikonloppujen olutkielto ensimmäisen kerran nousi julkiseen keskusteluun sosiaali- ja terveysministeriön (STM) arviomuistion myötä.

Helsingin Sanomat kertoi tänään, että viikonloppuiltojen myyntirajoitus on yhä esillä alkoholilain kokonaisuudistusta valmistelevassa STM:ssä. Peruspalveluministeri Susanna Huovisen (sd.) valtiosihteeri Ulla-Maija Rajakangas kuitenkin korostaa, että ”mitään ei ole päätetty rajoituksista”.

–Kaikki on vielä pöydällä, Rajakangas sanoo HS:lle.

Päivittäistavarakauppa ry varoittaa Helsingin Sanomissa myyntirajoituksen vaikutuksista pikkukauppojen toiminnalle. Aiemmin järjestö on kärjistänyt, että mikäli oluen myynti loppuu kello 18, pienet kaupat sulkevat kello 18.

S-ryhmän tilastojen mukaan lähes puolet viikon miedoista alkoholijuomista ostetaan perjantaina ja lauantaina. Viikon merkittävin olutpäivä on perjantai. Tilasto ei kuitenkaan erittele, kuinka suuri osa näistä ostoista tapahtuu iltakuuden jälkeen.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Kettunen

Leikitäänpä ajatuksella hetki. Kielletään siis oluen myynti pe-iltana klo 18 eteenpäin. Mitä siitä seuraa? No ensinnäkin aivan järjetön ruuhka kauppaan ennen klo 18, tämä lienee tavoitetila? Toinen mitä siitä seuraa on että jos ei huvita ryysätä perjantaina sinne kauppaan sitä voi ostaa jo torstaina ja kappas kun on jo torstaina kaljaa niin voihan sitä jo pari napata.

Mä en voi uskoa että mä edes luen tälläisestä ajatuksesta mutta sitten mä muistankin että minähän elän Suomessa.

Sauli Harju

Eduskunta yrittää kyllä vähentää haittoja mutta keinot on väärät. Tämä saa vain ihmiset ryyppään viikolla ja ostamaan juomat ulkomailta. Siinä menee sitte verotulto ja samalla lisää sairaalalaskua. Kokoomus on kyllä tyytyväinen koska ne haluaa kaataa hyvinvointivaltion ja lähtee USA:n tielle.

En ymmärrä mikä siellä Arkadian mäellä vaivaa. Kaikki tietävät että verotuloja tarvitaan, jos viinan hintaa hilataan ylös, viron viina virtaa. Jo nykyäänkin on täällä kotosuomessa "yrityksiä" jotka tuovat kotiovelle viinaa tai olutta ympäri vuorokauden. Hinta luonnollisesti on hieman korkeampi. Eikö olisi järkevää jos sen sex-päkin saisi läkaupasta ja vieläpä asiallisen hintaan. Ei kukaan määräänsä enempää juo.

Matti Motti

Minulla on ihan eri unelmat, vaikka olen samaa mieltä: miksi en saisi ostaa olutta klo 21 jälkeen, jos en ole aiemmin kauppaan päässyt.

Suomesta on saanut AINA ostaa alkoholia 24/7. Muistatte varmaan Malmin viinapoliisin ja Karpon?
Kieltolain aikaan palvelu pelasi varmaan vielä paremmin. Sittemmin markkina haihtui. Nyt ehkä Eestin antimilla jotkut elävät.

sitäkö hallitus kaipaa

Johan Von

Väkevien viinojen ja viinin myynti on laskenut tällä sitä saadaan lisää kun kielto astuu voimaan. Kaikki oluen ystävät silloin suuntaa askeleensa alkoon ja ostaa väkevää viinaa niinkuin on alkosta tottunut ostamaan. Valtion verotulo korjaantuu helpolla tavalla. Aivan turha on ajatella että haluttaisiin verojen pienetyvän. Tämä tuli korostetuksi kieltolailla jolla kertaheitolla saatiin suomessa myytävän viinan määrärä kokoamaan huippuunsa. Suomessa juotiin enen kieltolakia oliko se neljänneksi vähiten maailmassa. Aivan tarkaa sijoitusta en muista , mutta kieltolain jälkeen kulutus oli noussut aivan karkeen euroopassa ja myös maailmassa oltiin hyvin lähellä kärkeä. Tosin saattaa ministerit olla niin tyhmiä aatoksissaa, eikä tämä ainoa ajatus ole, joka on vailla järjen hiventäkään. Aivan turha puhua alkoholin haitoista eivät päätökset vähentämiseen tähtää.

Jesse Kulmala

Nyt on monta lääkäriä innolla parantamassa tervettä potilasta. Jos suomalaiset ei kuole viinaan tai sen aiheuttamiin haittoihin, niin kyllä ne johonkin kuolee joka tapauksessa. Suomalainen ei ole mikään työkone jonka elinikää voidaan pidentää vain jotta se voisi tehdä enemmän töitä. Se on älyllinen olento, ja älyllisen olennon on otettava silloin tällöin viinaa ja olutta jotta se voi seurata tätä älytöntä touhua menettämättä kokonaan hermojaan.

Markku Tulkki

Tässä nähdään missä pilvessä tämä Huovinen ja koko ministeriön kukka hattu tädit leijailee, olisko se pilvipalvelu tuolla jossain.
Se kyllä aivan totta että tuo väki ei ole eikä elä tässä maailmassa.
Ajatelkaa ite ny edes hiukan, yrittäkää edes.
Taitaa olla niin että eivät pysty siihen.

Matti Auer

Kukkahattutäti on hyvä nimitys moralisoiville naispoliitikoille. Näen sieluni silmin kukkahattutädin heristelevän sormeaan nenäni edessä.

Näiden heristelyjen kohteina ovat aina olleet viina, tupakka ja toiset naiset.

Mikko Linnalampi

Oluen juojat alkavat ostaa varastoon. Ne, joilla on taipumus ongelmaan, juovat enemmän, kun alkoholia on aina käden ulottuvilla.

Sama koskee kaikkia nautintoaineita, suklaata, tupakkaa jne. Kynnys lähteä kauppaan on aina suurempi kuin heti käsillä olevan nauttiminen. Heikko saatavuus tarkoittaa suurempaa varautumista. Suurempi varautuminen suurempia varastoja. Suuremmat varastot suurempaa kulutusta. Suurempi kulutus suurempia ongelmia.

Matti Motti

–Kaikki on vielä pöydällä, Rajakangas sanoo HS:lle.

On vastuutonta heitellä ilmaan ajatuksia, jotka vaikuttavat vuosikymmenten investointipäätöksiin. Ei sillä talouskasvua tueta.
Lainsäädännön, politiikoan ja virkamiesten tulee edistää VAKAUTTA. Sitä varten se valtio on olemassa.

Sauli Harju

Eikö laki muutettu joskus 2000 luvun tienoilla niin että 9 asti on myynti, jonojen purkamisen takia ? Jos nyt tuo laki puretaan niin se lisää vain kassoille ruuhkaa ja koko kansa vittuuntuu, kauppiaat joutuu ahtaammalle ja osa kaupoista joutuu lopettamaan. Mitään muuta vaikutusta tällä ei ole.

Petri Salo

Saksassa ei tämmöisiä typeriä aikarajoituksia ole, eikä siellä myöskään ole kansanterveydellisiä ongelmia alkoholista. Saksassa pienetkin kauppaketjut tulevat toimeen kun saavat myydä väkeviä, ei tarvitse saksalaisten ostaa ruokiansa jättimarketeista että pääsee samalla monopoli-alkoholiliikkeessä käymään..

Eerikki Perälähde

RAJU OLUTKIELTO???
Olutta saisi siis ostaa 94 viikkotunnin sijaan vain 88 tuntia, kyllähän tuo on todella rajua, suomalaiset kuolevat varmaan janoon heti kun tuo astuu voimaan.
Voisiko näitä otsikoita vähän miettiä? Tuollaisella otsikollaha juuri provosoidaan tätä suomalaisten lapsellista asennetta alkoholipolitiikan muutoksia vastaan.

Jani Saloranta

Eerikki, millähän laskukoneella sä ensinnäkin lasket?? Ensin, tuo on 75 tuntia "normaali" viikkona. Ja kun lasketaan pois nuo pe-la illat (lukuunottamatta mahdollisesti muita arki-ilta myyntejä, tai sunnuntaimyyntejä, niin luku on 72. Jos huomioidaan kaikki myyntipisteet (kuten asiassa oli laskettuna), totaali myyntiaika on normaalisti 84, ja lyhennettynä 78. Sinänsä myyntiajalla tuskin on väliä, koska "pimeä-myynti" sitä myöten 110% varmuudella kasvaa, ja verotulot kaventuu. Hankippas uusi laskin.

Eerikki Perälähde

Oho, laskin ihan päässä, pitää näköjään hommata se laskin.
Mut ajatus oli siis se, että olutta saa nykyään myydä joka päivä 9-21, eli 12 tuntia 7 päivää viikossa = 84 tuntia, siis kiitos korjauksesta.
Kaikki asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä että saannin rajoittaminen vähentää kulutusta, moni alkoholijuoma jäisi siis joka tapauksessa ostamatta, jos sitä ei myytäisi juuri noina vilkkaimpina myyntiaikoina.

Toni Hiltunen

Minä juon muutaman oluen kuukauden aikana. Viikot käyn töissä. Jos ostan olutta niin ostan sitä yleensä perjantaisin kauppareissulla. Aina ei voi taata, että olisin kassalla ennen kuutta. Siinä tapauksessa jää sitten se pienikin määrä kuluttamatta. Ketä tämä palvelee?

JP Immonen

Tällä hyökätään pelkästään tavallista työssäkäyvää ihmistä vastaan ja tehdään elämä hankalaksi. Jos on ihan pakko kieltää, niin kieltäisivät mielummin myynnin vaikka klo 07.00-17.00, saattais alkaa monille myös työ maistumaan, jos päivisin ei saisi alkoholia. Sen sijaan baarit ja kaupat saisivat myydä niin pitkään kun huvittaa, vaikka aamu klo 7 saakka.

Sami Fiander

Menee hermot. Pikkuhiljaa mennään kaikessa kohti kieltoyhteiskuntaa. Mikä näille ihmisille tulee kun he pääsevät eduskuntaan ja ennen kaikkea kuka helvetti näitä idiootteja äänestää?..Onko todella niin että kun ei keksi mitään järkevää aloitetta, on haetttava sensaatiohakuisesti jotain, että nimi jää mieleen ennen vaaleja..Jo 1900-luvun alussa kokeiltiin kieltää kaikki. Vituiksi meni. Viinanjuonnista piti oikein tehdä kansanäänestys 30-luvulla. Mietojen alkoholijuomien myymisen rajoittaminen aiheuttaa vain sen, että siirrytään väkevämpiin alkoholijuomiin. Historia on tämänkin asian todistanut. Milloin olette viimeksi kuulleet että eduskunta olisi säätänyt jonkin lain, joka helpottaisi yksilön omaa valinnanvapautta?

Jari Koiksniemi

Alko, THL, EHYT, tietyt päättäjät ja heitä lobbaavat raittiusintoilevat virkamiehet mm. Tuominen jatkavat suurta myyttistä tarinaa suomalaisesta humalahakuisesta juomisesta. Tämä heidän "huolenpitonsa" ei keskity kansan hyvinvointiin vaan tukemaan Alkon jatkuvuutta.
Eikö verotuksella, pitäisi tämä nöyrä ja itsenäiseen ajattelemiseen pystymätön kansa, ohjata miedompien juomien pariin. Mutta hups, miten kävikään, nämä sössöt nostivat enemmän mietojen alkoholijuomien verotusta. Mihin tämä taas johti, Alkon tukemiseen.
10% kuluttaa yli normirajojen, 75% käyttää alkoholia normaalisti, loput eivät olleenkaan tai hyvin vähän. Tämä järjetön kieltokulttuuri rankaisee koko kansaa vapauden menetyksellä. Eikö meidän pitäisi kuulua vapaaseen Eurooppaan?