Torstai 20.6.2019

Oluen myyntirajoitus kuohuttaa: ”Onko mitään järkeä?”

Luotu: 
11.3.2014 19:57
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Oluen myynnin rajoittamispuheet ihmetyttävät.
|

Sosiaali- ja terveysministeriön harkitsema oluen myyntiaikojen rajoitus ihmetyttää monia Puheenvuoron bloggaajia. Harkinnassa on oluen myynnin kieltäminen perjantaisin ja lauantaisin kello 18 jälkeen.

Tamperelainen yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden opiskelija on huolissaan pienten kauppojen ja kioskien pärjäämisestä, jos rajoitus tulee voimaan.

–Pienet kioskit ja kaupat kärsivät varmasti myynnin rajoittamisen myötä – jo kello 21 loppuva myynti sulki useita pikkukioskeja, miten käy nyt? hän kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Myös Martti Asikainen ihmettelee rajoitussuunnitelmia Puheenvuoron blogissaan.

–En voi olla miettimättä sitä, että kenties näillä ehdotetuilla uudistuksilla on jotain tekemistä sen kanssa, että Alkon myyntiluvut ovat laskeneet vuosi vuodelta, hän kirjoittaa.

Luvialainen kunnanvaltuutettu Kimmo Toroska (ps.) pitää ehdotusta huonona pienyrittäjille.

–Kuka siis tuollaisesta lakimuutoksesta hyötyisi, olisi mitä todennäköisemmin erityisesti Viro ja Viron lauttaliikenne, onko siis mitään järkeä jälleen, edes suunnitella alkoholiveron tuomien eurojen minimoimista entisestään? hän kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Helsingin Sanomat kertoi tänään, että viikonloppuiltojen myyntirajoitus on yhä esillä alkoholilain kokonaisuudistusta valmistelevassa STM:ssä.

Myös kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok.) otti kantaa asiaan aiemmin tänään toteamalla, että rajoitukset ovat ”järjettömiä”.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Koskela

Suomessa poliitikoilla on tavallisesti ongelmana se, että kun ei ole tietoa tai taitoa hoitaa merkittäviä ja tärkeitä asioita höpistään niistä helpoista ja ei ymmärretä niidenkään todellista merkitystä VALTIO tarvitsee verotuloja: Tällä systeemillä pienennetään oleellisesti ei vain alkoholiveron tuottoa, vaan myös ALV:N tulo- ja varallisuusveron ja yhteisöveron tuottoja sekä lisätään samaan aikaan työttömyyttä ja sitä kautta todennäköisesti valtion ja kuntien menoja kymmenillä ellei sadoilla miljoonilla vuodessa. SUOMI on nykyään entistä vahvemmin HOLHOUS YHTEISKUNTA
HYVINVOITIYHTEISKUNNAN SIJAAN mutta ehkäpä sanojen ymmärrys menee vähän sekaisin poliitikoilta molemmathan alkavat samalla kirjaimella.

Joonas Vilenius

Täällä pieni osa ihmisistä juo ison osan alkoholista, keskioluen saannin rajoittamisella ei tule olemaan kuin negatiivisia vaikutuksia. Viroon kun ajetaan ihmiset niin sieltä ei tulla takaisin vain yhden tai kahden laatikon kanssa, ja sekään ei ole kolmosolutta. Verot sinne, haitat tänne. Toinen vaihtoehto on sitten käydä siellä Alkossa, jossa oluet ovat lähes poikkeuksetta siellä myymälän takaosassa. Samalla kun käy siellä on näppärä napata se pullo tiukkaa kassan vierestä siinä kassajonossa odotellessa. Pienen ryhmän takia rankaistaan taas kaikkia ja mennään se kuuluisa perse edellä puuhun. Alkoholisti kyllä saa juomansa haettua vaikka keskellä päivää, miksi rankaista niitä jotka haluavat vaikka töiden jälkeen käydä ostamassa saunaoluet? Ja mitä veikkaatte että saatavuuden rajoittaminen tekee kerralla ostettujen juomien määrille?

Ainoa mikä täällä edes etäisesti kilpailee hinnassa Viron kanssa on juurikin tuo kolmosolut, kaikki muu on moninkertaisesti kalliimpaa. Ei tarvitse olla mikään Nostradamus arvatakseen miten käy jos senkin saatavuutta aletaan keinotekoisesti rajoittamaan, eivätkä alkoholiongelmaiset itseään sillä edes sairaalaan juo. Nostaisivat väkevien hintaa ja rajoittaisivat Alkon aukioloaikoja sekä toisivat viinin sekä nelosoluen ruokakauppoihin niin johan vähenisi reissaaminen Viroon sekä nämä vahvojen viinojen liikakäytön mukanaan tuomat ongelmat. Tämä vaan ikävästi iskisi Alkon tuloihin joten ei ole esityslistalla, kyllähän valtion monopolin pitää iltakahdeksalta saada myydä pullo jossa on 60% alkoholia vaikka viereinen kauppa joutuukin lukitsemaan olutkaapin jo pari tuntia aiemmin.

Alkon monopolihinnoilla se vaan nyt tulee niin paljon halvemmaksi hakea Virosta että kannattaa lähteä, sieltä saa kolmesta viiteen laatikkoa nelosolutta sillä hinnalla kuin Alkosta yhden. Tästä ei pääse yli eikä ympäri, ja kaikki uudet rajoitukset vain pahentavat tilannetta.

Alkoholin kokonaiskulutus on ollut Suomessa laskussa jo vuosia, eikä se nykyinen kulutus edes ole mikään erityisen iso, liekö edes TOP20 sisällä Euroopassa. Ja vielä kun otetaan huomioon se että ison osan kulutuksesta tekee pieni ryhmä jollain aivan muulla juomalla kuin keskioluella niin en ymmärrä että miksi tästä mietojen juomien saatavuuden rajoittamisesta edes puhutaan, ellei sitten tosiasiassa ole kyse Alkon monopolin vahvistamisesta sekä sen korkeampien hintojen mukanaan tuomista suuremmista verotuloista. Alkon jo pitkään laskeneen myynnin takia tämä on vähän enemmän kuin hieman todennäköinen vaihtoehto, mutta onhan se tyylikkäämpää vedota terveyshaittoihin kuin rahaan. Tosin päivittäistavarakauppojen odotettavissa olevat irtisanomiset tulevat valtiolle hyvin kalliiksi nekin, mutta sehän on sitten ihan toisen ministerin ja virkamiesporukan ongelma.

En nyt vertaa tätä touhua Pohjois-Koreaan tai DDR:ään, mutta en myöskään hämmästy jos joku aamu liikennevalojen sijaan risteyksessä liikennettä ohjaa viittova nainen hameessa.

Tomi Eskola

Kyllä näin on. En voi ymmärtää mistä näitä samanlaisia alkoholin vihaajia oikein päättäviin asemiin Suomessa kokoajan tulee - vuosikymmenestä toiseen. Itsenäisyyden aika on ollut alkoholipolitiiikassa pelkkää rajoitusten aikaa.

Tomi Eskola

Virosta haetaan joka tapauksessa viinaa ja kaljaa. Sen lopettamiseksi auttaa hinnan alennus. Ei myyntiaikojen rajoituksen virontuontiin vaikuta.

Ja mitä se ruikuttaa Alkon myyntien vähenemisestä. Eikös tarkoitus olekin vähentää alkoholin käyttöä?

Kaarle Akkanen

Tämähän on selvää todellisten ongelmien peittelyä, harhautusta. Halutaan siirtää katse pois oikeista, vaikeista kysymyksistä? Sorkitaan asiaa, joka takuuvarmasti herättää intohimoja ja taustalla sitten isot päätökset saadaan ns. rauhassa vietyä edes johonkin päätökseen!?