Lauantai 25.5.2019

Saunakaljat lukkojen taa klo 18? ”Hyvä juttu”

Luotu: 
13.3.2014 17:22
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Erikoistutkija Pia Mäkelän mukaan alkoholin myynnin rajoitus vähentäisi alkoholin kulutusta.
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Työterveyslaitoksen johtaja Harri Vainio on huolissaan suomalaisten alkoholinkäytöstä.
|

Kiivasta keskustelua kuluvalla viikolla aiheuttanut oluen myynnin rajoittaminen sai tukea Alkoholi, talous ja työelämä –seminaarissa. Ehkäisevän päihdetyön Ehyt ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi ei pidä huonona, vaikka töissä käyvät eivät ehtisi perjantaina ostaa saunakaljaa töiden jälkeen.

–Saatavuuden rajoittaminen on nimenomaan keino kokonaiskulutuksen vähentämiseen. Ehkä silloin juuri ne, joille se olut ei ole maailman tärkein asia, ostaisivat vähemmän, kun olutta ei olisi kaupassa, kun mennään ruokaostoksille, Aalto-Matturi toteaa.

Aalto-Matturi uskoo, että rajoituksella olisi suuri vaikutus erityisesti nuoriin, koska he eivät usein suunnittele alkoholin ostamista etukäteen.

–Se, että myös työssäkäyvien alkoholinkulutus vähän laskisi, voisi olla ihan hyvä juttu, Aalto-Matturi sanoi.

Helsingin Sanomat kertoi tiistaina, että alkoholilain kokonaisuudistusta valmistelevassa sosiaali- ja terveysministeriössä on yhä esillä ajatus oluen myynnin kieltämisestä kaupoissa, kioskeissa ja huoltoasemilla kello 18:n jälkeen perjantai- ja lauantai-iltoina.

Myös terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erikoistutkija Pia Mäkelä uskoo, että rajoituksella olisi positiivisia vaikutuksia.

–Tiedetään, että alkoholin saatavuudella on selvä merkitys alkoholin myyntiin ja kulutukseen, Mäkelä sanoi seminaarissa.

Uskotte siis, että rajoituksella olisi vaikutusta kulutukseen, eikä rajoitus johtaisi siihen, että ihmiset ostaisivat etukäteen isompia määriä kotiin?

–On ihan selvää, että sillä on merkitystä. Kauppiaat sanovat, että kauppoja kuolisi, jos rajoitus tulisi. Eiväthän he olisi huolissaan, jos tämä ei vähentäisi kulutusta, Mäkelä vastasi.

Aalto-Matturin mielestä olisi parempi, että ihmiset menisivät ravintolaan sen sijaan, että joisivat alkoholia kotona. Ravintolan positiivisia puolia olisi hänen mielestään ainakin se, ettei olla lasten edessä päihtymässä.

Lisäksi ravintolassa on henkilökuntaa valvomassa, jos ”homma lähtee käsistä”. Tärkeää on myös ravintoloihin liittyvä yhteisöllisyys.

–Keski-Euroopan maissa alkoholi liittyy sosiaaliseen vuorovaikutukseen. Suomessa se liittyy parisuhteeseen ja TV:n katsomiseen kotona, Aalto-Matturi kertoi.

Hän on huolissaan siitä, että suomalaisten yhteisöllisyys rapautuu, vaikka internetissä ollaankin yhteydessä.

–Sellainen, että ollaan tekemisissä toinen toistemme kanssa, vietetään vapaa-aikaa yhdessä ja tutustutaan uusiin ihmisiin, siinä on tapahtunut murtumista, Aalto-Matturi sanoi.

Aalto-Matturi myöntää, että alkoholin myynnin rajoittaminen haittaa kauppojen liiketoimintaa, mutta alkoholin käytön vähenemisestä tulevat hyödyt kansantaloudelle ja ihnmisten hyvinvoinnille olisivat paljon tätä haittaa merkittävämpiä.

Hän kertoi tilaisuudessa myös alkoholin ongelmallisuudesta Suomessa. Työikäisistä suomalaismiehistä 40 prosentilla alkoholinkäyttö on vähintään riskitasolla.

Myös Työterveyslaitoksen pääjohtaja Harri Vainio on huolissaan suomalaisten alkoholinkäytöstä.

–Suomessa on tapahtunut iso kulttuurin muutos 1960-luvun jälkeen. Silloin etenkin naiset käyttivät vain vähän alkoholia, hän sanoi seminaarissa.

Hän korostaa, että maksakirroosien määrä suomalaisilla on lisääntynyt hurjasti.
 

Oluen myyntirajoitus on...

6290 ääntä annettu
Jaa artikkeli:

Kommentit

Joonas Vilenius

Aalto-Matturi ei taida tietää minkä hintaista ravintoloissa nykyään on. Toisekseen, pidän perin erikoisena sitä että Alko saisi myydä tiukkaa viinaa klo 20 asti. Olisikohan sillä jotain tekemistä sen kanssa että tämä Sari Aalto-Matturi istuu Alkon hallituksessa, vaikka tässä jutussa esittäytyykin Ehyt ry:n toiminnanjohtajana.

Risto Aallonharja

"Olisikohan sillä jotain tekemistä sen kanssa että tämä Sari Aalto-Matturi istuu Alkon hallituksessa, vaikka tässä jutussa esittäytyykin Ehyt ry:n toiminnanjohtajana."

Ovela kettu, tämä Sari.
THL:stäkin oli muistaakseni avainhenkilöt ALKO:ssa.

Niin joo. Nuoret muuten suunnittelee juhliaan etukäteen. Spontaanit kaljan ostajat on tosiaan saunakaljan tai parin ostajat. Muut katsoo kalenterista sopivat päivät. Alkoholistit taasen on tillin tallin jokainen aamu, oli valtion poltiikka tai talous ihan mitä tahansa.

Jännä argumentinkaappaus vielä tässä, kun ensin on ajettu ihmiset pois ravintoloista, mitä yritettiin ehkäistä näillä samoilla argumenteilla "valvotusta tilasta", niin nyt se on näiden "moralistien" (eli ALKOn trokareiden) argumentti..

Ovelia pieniä kettuja nämä byrokraatit.

Matti Motti

Erityisen ovelaksi heidät tekevät nämä järjestöt. Järjestöt saavat rahaa toimintaansa, toimintaan, josta kukaan ei koskaan kuule mitään.

Järjestöillä on palkollisia, jotka järjestöjen nimissä saavat näköjään mandatin jopa alkon hallitukseen.

Tämä järjestö tunnustaa: "Ehkäisevän päihdetyön alueella toimii huomattava määrä kansalaisjärjestöjä, joitten toiminta ja toimintamuodot ovat osittain päällekkäisiä, osittain lomittaisia. "

Ja tuosta työstä ei kukaan ole koskaan kuullut mitään.

Timo Junttila

Tilastoissa tuo muutos näyttäisi varmasti paremmalta, sillä useammat hankkivat alkoholinsa virosta.

Toiseksi, jos työntekijä saa töiden jälkeen hakea kaupasta yhden saunaoluen, kuten itsekin välillä teen, ei tule juotua enempää. Jos se ei enää ole mahdollista, pitää ostaa kerralla enemmän jolloin kiusaus ottaa toinen tai kolmaskin on paljon suurempi.

Koska hinnat ovat suuremmissa kaupoissa (ja virossa) halvempia, tulee alkoholiin suunnatut euroset suunnattua sinne, jolloin pienkauppojen myynti luonnollisesti laskee.
Varmasti Alkon myynti myös lisääntyy, mikä saattaa olla osittain takana tässä uudistuksessa.

Timo Junttila

Tilastoissa tuo muutos näyttäisi varmasti paremmalta, sillä useammat hankkivat alkoholinsa virosta.

Toiseksi, jos työntekijä saa töiden jälkeen hakea kaupasta yhden saunaoluen, kuten itsekin välillä teen, ei tule juotua enempää. Jos se ei enää ole mahdollista, pitää ostaa kerralla enemmän jolloin kiusaus ottaa toinen tai kolmaskin on paljon suurempi.

Koska hinnat ovat suuremmissa kaupoissa (ja virossa) halvempia, tulee alkoholiin suunnatut euroset suunnattua sinne, jolloin pienkauppojen myynti luonnollisesti laskee.
Varmasti Alkon myynti myös lisääntyy, mikä saattaa olla osittain takana tässä uudistuksessa.

Risto Aallonharja

Ei nyt välttämättä millään pahalla, mutta epäilen puhtaasti intuitiolla, että Sari Aalto-Matturin järjestämissä juhlissa, kenelläkään ei ole aidosti kivaa. Näyttää hieman kireältä, ainakin tässä kuvassa.

Hautuumaan rauha ja "arvokkuus" tulisi vallita koko yhteiskunnassa.

Pekka Periviita

Perjantaipoissaolot lisääntyvät kun kaljakoppa haetaankin perjantain sijasta jo torstaina. Tämä ajateltu määräys vain pahentaisi suurkuluttajien ongelmaa. Kulutus ei vähentyisi, kun lisää saisi hakea sitten taas lauantaina.

Saunakaljan hakijat eivät ole niitä, joiden ostoilla on suurtakaan merkitystä kulutukseen.

Kiusa se on pienikin kiusa.

Teppo Mesimäki

"Ehyt ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi ei pidä huonona, vaikka töissä käyvät eivät ehtisi perjantaina ostaa saunakaljaa töiden jälkeen."

"–Saatavuuden rajoittaminen on nimenomaan keino kokonaiskulutuksen vähentämiseen. Ehkä silloin juuri ne, joille se olut ei ole maailman tärkein asia, ostaisivat vähemmän, kun olutta ei olisi kaupassa, kun mennään tekemään ruokaostoksille, Aalto-Matturi toteaa."

Siis mistä tämmöisiä erikoistutkijoita riittää ja kuka näille maksaa palkkaa? Normaali duunareita taas kiusataan ja sitten ihmetellään, että miksihän Suomalaisia ahistaa...

Olavi Nieminen

Onko Suomi irtautumassa EU:sta ja sen arvoista?
Meillä tämä Alko-monopoli on todella sairas holhous-syteemi. Se vääristää suhtautumisen kieroksi itse asiaan.

Olen asunut myös Saksassa ja siellä ruokakaupat myyvät myös alkoholit. Sillä säästää myös turhilta autokilometreiltä, ruuhkilta ja saastuttamisilta.
Mikä tärkeintä. Siellä ei ole kieroa asennetta tähän asiaan.

Kuinkahan paljon säästöä syntyisi kun lopetettaisiin Alko-monopoli?!!!
Samalla aloitettaisiin asenteiden muutostyö ja kulutus vähenisi.
OLisi hyvä ottaa tästä kulttuurista oppia esim. Saksasta.

Tomi Solakivi

"Ehkä silloin juuri ne, joille se olut ei ole maailman tärkein asia, ostaisivat vähemmän, kun olutta ei olisi kaupassa, kun mennään tekemään ruokaostoksille, Aalto-Matturi toteaa."

Tämä selkokielelle käännettynä: "me tiedämme että tällä ei ole mitään vaikutusta alkoholin haittojen vähentämisen kannalta, mutta hyvä että jollekin saadaan tehtyä kiusaa"

"Aalto-Matturi uskoo, että rajoituksella olisi suuri vaikutus erityisesti nuoriin, koska he eivät usein suunnittele alkoholin ostamista etukäteen."

Melko lailla todellisuudesta vieraantunut näkemys. Räpylä pystyyn kaikki jotka muistavat nuoruudestaan sen, miten innokkaimmat alkoivat jo maanantaina suunnitella seuraavan viikonlopun juomisiaan, mitä, missä kuka hakee jne. Harvemmin sitä työpaikan kahvipöydässä suunnitellaan seuraavan viikonlopun juominkeja.

Grayling Dainty

o/
Tämä on juurikin noin. Nuoriso kerää viinansa jo hyvissä ajoin viikolla ja hankkivat vastaisuudessa tarpeeksi, kun sitä ei illalla enää saa. Juopot ei tuota saa hamstrattua ja heitä varten tulee se trokarien kaarti takaisin, mikä 90-luvun lopulla vähän hävisi. Nuo myyvät sitten sitä Venäläistä teollisuus spriitä tai hienompaa Virolaista tuontilitkua.

Kauppojen myynti vähenee, mutta kulutus ei muutu miksikään. Aalto-Matturi voi tykönään pohtia, että mistä tuo erotus muodostuu. Minä olen opiskeluaikani viettänyt 80-luvulla ja silloin ei viinaa saanut ennen klo 11:sta ja silti oltiin tuohon mennessä jo kivassa nousuhönössä. Yllättäen löydettiin yleensä aina viinaakin aamuyöstä kun soittoruokalasta kontattiin asuntolaa kohti.

Jari Koiksniemi

Kaikki mitä nämä sössöt päästelevät suustaan, muka suojelemalla kansaa viinan vaaroilta, johtavat Alkon tukemiseen.
Missä ovat uutisjutut kohtuullisesta käytöstä tai eurooppalaisen juomakulttuurin tukemisesta suosimalla verotuksessa miedompia alkoholijuomia.
Ne katosivat Altian huonoon tulokseen jolloin nostettiin enemmän mietoja kuin vahvoja alkoholeja.
Sitten vielä tämä uskomaton juttu. Miksi media ei tutki tätä suurta ihmeellisyyttä. Esimerkkinä tämä EHYT:n toiminnanjohtajan kaksinaismoralistinen asema.

Tero Direct

Lainaus: –Saatavuuden rajoittaminen on nimenomaan keino kokonaiskulutuksen vähentämiseen. Ehkä silloin juuri ne, joille se olut ei ole maailman tärkein asia, ostaisivat vähemmän, kun olutta ei olisi kaupassa, kun mennään tekemään ruokaostoksille, Aalto-Matturi toteaa."
Lainaus päättyy.

Ymmärränkö nyt oikein, että nimenomaan kohtuukäyttäjien alkoholinkäyttöä halutaan vähentää? Siis niiden, joille olut ei ole maailman tärkein asia muutenkaan.

Sanokaa että olen väärässä.

Antti Keskinen

Hetkinen... ymmärsinkö oikein? Nyt halutaan alkoholipolitiikalla poistaa tavalliset saunakaljat? Eikös sen politiikan ollut tarkoituspyrkiä varsinaisten haittojen ehkäisyyn, joita nyt ei ymmärtääkseni ole saunaoluen juominen - tai vaikka joisi koko sixpackin perjantaina. Eiköhän se ongelma ole varsinainen viina. Tämä johtaa siihen, että ne jotka suunnitelmallisesti humalaa hakevat perjantai-illaksi hankkivat ne juomansa ennen 18 tai edellisenä päivänä. Siitä sitten napataan muutama jo torstaina ja perjantaina ei olla työkunnossa. Onkohan tämä nyt loppuun saakka mietitty asia?

Ne jotka kulutusta tekevät saavat juomansa siitä huolimatta myydäänkö kaupoissa perjantai-iltaisin olutta vai ei. Tämä päätös ohjaa kulutusta kirkkaisiin ja heikentää olutpanimoiden kannattavuutta.

Lopetettaisiinko jo tämä hölmöily hyvät ihmiset!

Petrik Halinen

Heh, vai että olisi hyvä, jos ihmiset menisivät ravintolaan? Menkääpä katsomaan ravintoloiden hintoja. :D Siellä istuu vain kaksi ihmisryhmää: mafian(valtion) piirissä työskentelevät, jotka saavat etuja ja sikamaista palkkaa, ja tyhmät, jotka nyt vaan haluavat maksaa liikaa. Kaikki vähänkään järvisimpukkaa älykkäämmät ihmiset hakisivat alkoholinsa virosta tai tekisivät ne itse. Minä en käytä mitään päihteitä, mutta jos käyttäisin esim. alkoholia, minulle sen tekeminen itse olisi niin itsestäänselvä asia, että koen alkoholin *ostamisen* täysin vieraaksi asiaksi. Itse tehty olut maksaa esimerkiksi noin 5-10 senttiä litralta, kun kaupassa se on 3-8 euroa ja ravintoloissa 10-40 euroa litralta.

En usko, että tällaisilla teennäisillä rajoituksilla saadaan toivottuja vaikutuksia aikaan. Kuten aiemmin mainittu, osa ihmisistä tiedostaa myyntikiellot - ja niiden aiheuttamat lammasmaiset ruuhkat kaupoissa tuntia ennen aikarajaa - ja hankkivat varastoon suuremman määrän alkoholia jo hyvissä ajoin. Osa tästä porukasta on sitten sellaista, joka "ottaa sen muutaman" myös jo ennen kuin olisi aiemmin ottanut, jolloin syntyy mm. mainittuja perjantaipoissaoloja, ja alkoholin kokonaiskulutus saattaa hyvinkin jopa nousta.

Lisäksi täytyy tarkastella elämisen mielekkyyttä. Vastikään jossakin esitettiin uutinen, jossa kannabiksen laillistamisen ja itsemurhien, etenkin nuorten miesten, väliltä löytyi positiivinen korrelaatio: itsemurhat olivat laskeneet jopa 10%. Yhden vuoden tilastoa tulee tarkastella kriittisesti, mutta tilannetta on syytä seurata. Itse vedän tästä kuitenkin alustavan johtopäätöksen perustaen sen siihen, miten koen itse rajoitukset: mitä enemmän rajoituksia ja kieltoja, mitä enemmän joku Höösä Hyysänen haluaa sanella, mitä saan tehdä ja kuinka paljon veroja minun pitää maksaa rva Hyysäsen palkkojen kattamiseksi aseen piippuun tuijottaen, sitä ahdistavammaksi koen elämisen ja sitä enemmän koen tarvetta protestoida tällaista järjestystä vastaan. Koen mafiamaisen kiristämisen, valvonnan ja ehdollistamisen kaikkein vastenmielisimpänä asiana koko maailmassa.

SK Marttila

"–Saatavuuden rajoittaminen on nimenomaan keino kokonaiskulutuksen vähentämiseen. Ehkä silloin juuri ne, joille se olut ei ole maailman tärkein asia, ostaisivat vähemmän, kun olutta ei olisi kaupassa, kun mennään tekemään ruokaostoksille, Aalto-Matturi toteaa."

Eli tässä ollaan kaunistelemassa tilastoja haittojen vähentämisen sijasta, koska rajoittavat toimet kohdistetaan niihin, joille alkoholi ei ole ongelma. Rehellisyydestä Aalto-Matturille pisteet. Jos kaikki suomalainen alkoholin kulutus saadaan ulkoistettua laillisen ja laittoman tuonnin piiriin, suomalaisethan ovat tilastoissa raivoraittiita. Siinäpä meille johtotähti.

Markku Likitalo

Tällä hetkellä kaapissa kolme viskipulloa, pari pulloa absinttia, pullo calvadosia, pullo konjakkia, pikkupulloja viskiä hollannista, 24-tölkin pakkaus keskaria, kolme portteria, kolme pulloa muuta tuontiolutta, pullo viiniä, pullo portviiniä. Se kannattaa pitää juomakaappi riittävänä nykypäivänä! Voisi olla parempikin valikoima, vaikkapa useampi kymmenen pulloa viinä kellarissa kypsymässä. Ei haittaa myyntikielto muuten kuin oman työpaikan kannalta, vähentää myyntiä kaupassa ja samalla omia työtunteja ja sitä rataa. Ei ole siis tulevaisuudessakaan todellakaan varaa lähteä sosialiseeraamaan jonnekin kapakkaan, joka samassa kurituskierteessä on nostanut hintoja tietenkin. Vähemmän rahaa enemmän veroja, oottepa viksuja.

Erkki Helanto

Nämä kukkahatut elävät kyllä omassa" vichy"kuplassaan , ja heille riittää kunhan saavat tehdyksi oikeansuuntaisia, mutta mitättömiä"halleluja"- toimenpiteitä kiihkouskovaisten tavoin . Muistimme virkistämiseksi olisi hyvä palauttaa hieman lukuja mieleen todellisten alkoholi-ongelmienkin osalta . Maassamme 10% alkoholin käyttäjistä kuluttavat yli 50% kokonaiskulutuksesta elikä 90% vastaavasti kuluttavat sen toisen puoliskon .Olisikohan aiheellista keskittyä tämän 10% ongelmaryhmään, joiden jatkuva dokaus aiheuttaa jättimäiset sosiaaliset kulut ja taloudelliset menetykset vai sittenkin siihen ,että tilastollisesti saadaan alkoholikulutus/kapita laskemaan jopa 0,1 preosentilla perjantaikaljat kieltämällä ja tällä tavoin pelastaa Suomen kansan henkinen ja fyysinenkin terveys .Idealistisen hömppäilyidealismin ajan luulisi jo olevan ohitse . Merkitykselliseen lopputulokseen pyrkiminen on kuitenkin aina tärkeämpää kuin harha-askel "oikeaan suuntaan".

Markku Lehto

Tuota väitettähän voi testata googlaamalla. Kirjoita ensin Googlen kentään: Paula Risikko oluen myynti. Ja lue ensimmäiset 20 osumaa.

Kirjoita sitten Googlen kenttään: Susanna Huovinen oluen myynti. Ja lue ensimmäiset 20 osumaa.

Huomaat varmaan eron ja sen kuka tämän olut-tohotuksen takana on. Hyvä kysymys on myös miksi olut-rähinä nostetaan esiin juuri samaan aikaan, kun SoTe -uudistus on menossa suuren sekoilun jälkeen täysin uusiksi.

SoTe -puolella Suomessa käytetään vuosittain n. 56 miljaardia euroa. Alkoholihaittojen kustannukset julkiselle sektorille on arvioitu THL:n mukaan olevan 0,9 - 1,1 miljardia €/ vuosi. Kysyä voi, paljonko tuosta alkoholihaittojen kustannuksia voidaan vähentää oluen myyntirajoituksilla ? Ja edelleen paljonko sen osuus on koko SoTe -puolen kustannuksista ( 56 miljardia ) ? Näin tarkastellen voi edelleen kysyä, mihin tässä SoTe -sotkutilanteessa kannattaisi nyt STM:n resurssit panostaa ? Marginaaliseen olut -ongelmaan vai koko kansaa koskevaan SoTe -asiaan ?

Lähteet: Sosiaali- ja terveysalan tilastollinen vuosikirja 2012,
http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/104371/Sosiaali-%20ja%20ter...

Tästä löytyy mm. alkoholin kulutuksen käppyrät, s. 38 ( kulutus on vähentynyt v:sta 2005 ) ja sosiaalimenot pääryhmittäin käppyrät , s. 58 .

THL:n julkaisu :Tilastoraportti, Päihdekustannukset 2010 , s. 1
http://www.thl.fi/tilastoliite/tilastoraportit/2012/Tr11_12.pdf

Marja-Liisa Kalkela

Entä kun pienten kauppojen kauppiaat ja myyjät pääsee viettään saunailtaa joka päivä ?
Kuolevat pois Markettien jaloista. Voi tuota järjen kättöä joka olisi sallittua myös virkamiehillä. Kuten joku jo kirjoitti ,pontikkapannut kiehuu.Omena ja marjaviinit kuplii käymispulloissa. Kaljanteko vehkeet on kaupanhyllyllä ,josta itse saa tujua ,melkein portterin veroista ohralientä. Olisi hyvä muistellla ja lukea historiaa. Raitistuko kansa Kieltolain aikana? Vai rikastuko Trokarit ,pimeän myynnillä.

Markku Lehto

Hieman haiskahtaa tämä oluen myynninrajoittamiskeskustelun masinointi siltä, että STM:ssä peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd ) haluaa siirtää kansan ja median huomion hieman marginaaliseen ongelma-alueeseen pois akuutista SoTe -sotkusta ja sen selvittely-yrityksistä. Tämähän on vanha keino, silloin kun kansa alkaa olla liian kiinnostunut todella tärkeistä asioista ja niiden hoitamisesta.

Marja-Liisa Kalkela

-USA:ssa on mailman kallein ja tehottomin terveydenhuollon järjestelmä !

Mutta se varmaan ei porvareita häiritse. Vakuutusyhtiöt ja sijoittajat taputtavat käsiään ja kiittää. Hyväosainen maksaa palveluistaan.Huono osainen jonottaa alas ajetussa julkisessa terveydenhuollossa . Näin tämän pitikin mennä. -90 luvulta asti suunta oli tämä. Viedään kunnilta (valtionosuuksia) rahat niin palvelut huononee ja kansa alkaa käyttää yksityisiä terv.palveluita.

Joten saunakaljan lukkojen laiton sijasta käskisin virkamiesten vihdoin keskittyvän tärkeimpiin asioihin. ESIM.Soteen . THL:n on mukana siinä.

Markku Lehto

Niin eihän tuossa Sote -asiassa ole auttanut demareiden peruspalveluministerin kierrättäminenkään eikä rytmin vaihto.

Kuvaavaa STM:n ministerityöskentelyn tehokkuudesta on se, että riitaisan SoTe -sekoilun saamiseksi takaisin raiteilleen, hallituksen piti perustaa erillinen koordinaatioryhmä, jonka johtoon laitettiin kokoomuksen ja demareiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat Petteri Orpo ja Jouni Backman.

Linkki uutiseen: http://www.aamuset.fi/naista-puhutaan/uutiset/koordinaatioryhma-aloittaa...

Juhani Ahonen

(Sijais)toiminta näperrellä mitättömien pikkuasioiden kanssa ja toisarvoisissa tehtävissä kasvaa samassa suhteessa todellisten ongelmien kasvun kanssa. Tässä on elävä esimerkki siitä.
Luulen, että alkoholin kulutuksen kasvu on taas yhteiskunnan muista - paljon suuremmista ongelmista. Niistä todellisista.

Aki Terentjeff

Se tunne kun olet Lidlin jonossa ja kello napsahtaa muutaman sekunnin yli ja jää muuten kaljat sitten siihen kassalle!
Myötähäpeäni on mittaamaton, luulin että pohja kartellien ja monopolien ja turhien virkamiesten maassa olisi jo tavoitettu, olin väärässä.

Aki Terentjeff

Ahneen palkka on yleensä "paska", S ryhmä on ahneesti kerännyt ja kiristänyt Suomessa ja rakentanut Prismoja mm. Venäjälle.
Hups, maailma muuttuu ja EU suunnittelee talouspakotteita Venäjää vastaan joissa Suomenkin on oltava EU:n sanelemana mukana.
Putte voi vastatoimina matkustuskiellolle ja varojen jäädyttämiselle vaikka kansallistaa ulkomaalaisten yritysten varat ja kiinteistöt. Sitten Suomessa maksaa kanamut 10 kilo heh heh, sinne meni rismat ja muut, heippa, ja samaan aikaan Suomipoliitikko levittelee käsiään kun ei osaa laskea kolmeen, selittele sitä sitten isoille ässille ja koille, kaik mänt, mitään en oo oppinut historiasta.

markku palonen

Mistä näitä roskien kanssa nyhrääjiä ilmestyy.Kallispalkkaiset tupakantumpin kerääjät jotka vahtivat toisten tekosia ja laativat uusia lakeja ja sääntöjä niin ettei enään yksi arkistotalo riitä.Voi voi jos joku niitä sitten hyysää .Viini laatikkoon mittaikkuna josta näkee paljonko on juonut,hehehehe...

Pietari Vanharanta

Erikoistutkija palkattu tutkimaan oluen ostokäytäytymistä varsinaisia älykääpiöitä. Tietääkö tämä tutkija paljonko on saunakalja se on vain yksi pullo keppanaa. Humalajuonti on eri asia silloin otetaan viinaa.
Se joka olutta ostaa niin ei siinä kelloajoilla ole mitään merkitystä.

Kalervo Palonen

Kävin piruuttani Ehyt ry:n nettisivuilla, kun koko järjestö oli minulle aivan tuntematon. Jos nyt oikein tulkitsen, sillä on 60 työntekijää palkkalistoilla ja vuosibudjetti reippaat 5 miljoonaa! Mistähän rahat tähänkin humppaan mahtaa tulla? Tuskinpa vaan jäsenmaksuista...

Joona Laaksonen

En usko rajoitusten vaikuttavan alkoholin kulutukseen, sillä osataanhan tietenkin ostaa mm. alkuviikosta oluet viikonloppua tai juhlia varten. Se, että kulutus vähenee klo 18 jälkeisellä myyntirajoituksella, ei pidä paikkaansa.
Ei suomalaiset mitään tyhmiä ole!

Matti Matkalainen

Eikös Alkon hallituksen jäsen Aalto-Matturi tullut ajatelleeksi sitä faktaa että aika monen marketin katon alla on myös Alko-liike?

Jos marketista ei saa olutta klo 18 jälkeen niin sitten kävelen muutama metri marketin kassojen ohi ja menen Alkoon ostamaan niitä oluita.

Se Alko kun on auki klo 20 saakka. Vai onko virkamiehillä aikomus rajoittaa myös Alko-liikeiden aukioloaikoja?

Joonas Vilenius

Aalto-Matturin perimmäinen motiivi lienee Alkon tulot, kansanterveyden kanssa tällä esityksellä ei ole mitään tekemistä. Aika herkästi siinä saattaa joillain tarttua se väkiviinapullo mukaan kun käy Alkosta niitä saunaoluita.

Jos terveyttä ajateltaisiin niin nimenomaan Alkon aukioloja olisi rajoitettu.

Petri Salo

Eiköhän kaupat (erityisesti pienet, siwat & valintatalot) ole huolissaan koska ovat tähän mennessä lauantaisin saaneet myyntiä alkoholista kun hypermarketit ovat menneet jo kiinni, ei se alkoholin kulutusta vähennä, vaikuttaa vain mistä ja milloin se hankitaan.

Katja Ollikainen

No kohtahan meillä täällä armaassa holhouslandiassa on tätä menoa kieltolaki, niinkuin vanhoina hyvinä aikoina.. ja tämä neiti kohtuukäyttäjä, saunaoluen nautiskelija muuttaa ohrapirtelön luvattuun maahan! Mieluummin makselen veroni sellaiselle valtiolle jossa ei jatkuvasti viritellä kaikenmaailman naurettavia rajoitteita kansalaisten kiusaksi!

Markku Lehto

"Aalto-Matturi uskoo, että rajoituksella olisi suuri vaikutus erityisesti nuoriin, koska he eivät usein suunnittele alkoholin ostamista etukäteen."

En tiedä miten nykyjään on, mutta 1970 -luvuvun alkupuolella, kun ikä ei vielä riittänyt, niin kyllä jo alkuviikosta alettiin suunnittelemaan ja tiedustelemaan, mistä Rioja Tinton tai Algerialaisen viinipullon saisi hommattua. Silloin se oli erittäinkin suunnitelmallista toimintaa.

No toisaalta kun on seurannut nykyistä opiskelijasukupolvea, niin "yksitoikkoiselta" näyttää. NBämä ovat keskittyneet suoriutumaan tutkinnoista mahdollisimman nopeasti ja pyrkivät nopeasti työelämään. Toista oli ennen, pojillakin oli pitkä tukka , samettihousut, juotiin punaviiniä, seurattiin Vietnamin sotaa ja Chilen vallankumousta, huudettiin iskulauseita ja laulettiin vallankumouslauluja. Tuosta ajasta ei ole jäljellä enää kuin punaviini.

Timo Hess

Just niin siellä jossain läppärin takana lukemassa tilastoja.
Ja katutason toiminnoista sinne on varmasti saatu haastattelu tutkimuksilla upeet numerot.
Kerronpa -70 luvun alkupuolen katutason elämää: Viinat oli tosi tiukassa ja kaikki tiesi "pimeän pullon" tarinan. Mannet myi ja taksi tiesi minne mennään joka yö. Tarjonta oli suppeaa, eerikin pikakivääriä, soppaa, bule-buleeta ja kossua. Jouluna ehkä triple seckiä.
Hinta taso oli muistaakseni vakio pääkaupunki seudulla. Ja seriffit yritti pysyä perässä!
Ja itse alle 15v, eli en ollut vastuussa teoistani. Iltaisin paikallisen lähikaupan rappusilla kavereiden kanssa hengaitaessa, joka ilta ollessamme paikalle kurvasi vähitään yksi ajoneuvo kysymään onko tietoo? Totta toki tietoo oli! Muutaman markan tipillä käytiin hakemassa paikalliselta pullo-peltoselta leka ja se oli siinä! Ei poliisit tajunnut mitään! Vaikka siihen aikaan heitä oli paljon. Miten nyt, valvonta on järjestetty ehkä kameroilla, vartijoilla yms. Ja litkua tulee halvalla joka laivalla & autoilla! Ei oluen myynti kello 18 lopu! Ehkä tiettyjen väestöryhmien sossu luukulla käynti vähenee, kun kiirettä pitää "pissneksissä".

Jussi Kammonen

Eipä arvon keskustelijoita ole vielä kiinnostanut käytännön toteutus SIWAssa tai muussa pikkukaupassa. Siellä istuu usein hento naisihminen yksin iltaisin. Menepä sanomaan sille jätkäporukalle, että sori kello tuli sen verran, ettei myydä. Se aamurajoituskin on vähän hankala, mutta silloin tuo jengi vielä nukkuu edellisöistä krapulaansa. Vai onko tarkoituskin tappaa ne vähät pienet, jotka vielä kituuttavat. Kioskeilta ja bensa-asemilta kalja kyllä joutaisi pois, mutta ravintoloille tarvittaisiin oikeus myydä ulos. Siellähän myyjänä on viinanmyynnin ammattilainen.

Jussi-Pekka Tapani Paija

"Keski-Euroopan maissa alkoholi liittyy sosiaaliseen vuorovaikutukseen. Suomessa se liittyy parisuhteeseen ja TV:n katsomiseen kotona, Aalto-Matturi kertoi."

Kiinnostaisi tietää viitteet tähän tutkimukseen.

Olisi myös ihan jännää tietää millainen laadultaan ja määrältään "oikeaoppinen" Keski-eurooppalainen alkoholikulttuuri on. WHO:n mukaan Ranskassa ja Saksassa juodaan ainakin määrällisesti enemmän. En ymmärrä miten sellainen voisi olla parempaa kuin kotimainen vähäisempi kulutus. Faktaa väitteeni tueksi: http://www.who.int/substance_abuse/publications/global_alcohol_report/pr....

Tietysti voi väittää, että eurooppalainen viiniin pohjautuva alkoholikulutus on vähemmän epäterveellistä kuin mietoihin juomien nauttimiseen keskittyvä kulutus täällä. Se että viinillä on terveyshyötynsä ei kuitenkaan vähennä sitä, että alkomahoolien vaikutus elimistölle on kaikissa muodoissaan myrkyllinen.

Toni Hiltunen

Minä en jaksa uskoa teoriaan, että duunari hakisi kaljansa jo torstaina ja alkoholisoituisi tämän takia. Ihmettelen vain, onko ongelma kokonaiskulutuksessa vai alkoholin väärinkäyttäjissä?

Meinaan vain sitä, että kun duunari jättää sen pari juomatta, niin jäljelle jäävät ne, ketkä suurimmat ongelmat ja kulut aiheuttavat. Milloin duunarista saunakaljoineen tuli osa tätä ongelmaa?

Eikös se ole kaupalle hyvä asia, että alkoholia kuluu kohtuukäyttäjien keskuudessa? Sehän on win-win tilanne? Alkoholisteja ei myyntiajoilla venkslaaminen pysäytetä.

Lilli Markkanen

Toiminnanjohtaja ei liene käynyt Länsiterminaalissa katsomassa kuinka paljon juomia virtaa päivittäin Suomeen. Alkoholin saatavuutta tuollaisilla rajoituksilla ei saa saada kuriin. Valtion saamat verhotulot ovat jatkaneet laskuaan juuri em. syistä. Jos oluen saantia rajoitetaan, sen pitää sitten koskea myös Alkoa eli perjantaina pannaan ovat poseen klo 18. Lauantainahan Alko ja kaupat menevät kiinni klo 18, joten tuolla rajoituksella on marginaalinen vaikutus. Huoltamot ovat nykyään matkojen päässä eli sinne ei päästä kuin autolla. Kioskeissa taas oluen hinta on sen verran korkea, joten se jo sinällään vähentää ostamista sieltä. Joten tässäkin asiassa on paljon porua mutta vähän villoja;=J

Erik Forss

Jos pitäisi olla asiat niin kuin Keski-Euroopassa niin eikös silloin nimenomaan rajoitukset pitäisi poistaa. Halutaan olla samanlaisia kuin keskieuroopassa, mutta vain tietyiltä osin. Järjetöntä ja taas kerran järjetöntä!

Matti Matkalainen

"tää on vaan vero rahojen keräystä.."

No nimenomaan! Saihan Altian johtaja Pankakoski potkut viime vuonna koska Altia jäi taloudellisista tavoitteistaan ja menetti markkinaosuuksia.

Samoin on monesti oluen hintaa korotettu enemmän kuin viinan, se viina jota Altia valmistaa.

Ei se terveys ole valtiolle niin tärkeää kuin se että verotulot tippuu viron-tuonnin takia.