Maanantai 23.10.2017

H1N1-yllätys: Miljoona suomalaista sairastuu tietämätään

Jaa artikkeli:
Luotu: 
30.7.2009 14:24
Päivitetty: 
30.7.2009 15:43
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva

Sikainfluenssatartunnan saaminen Suomessa tulee olemaan jopa todennäköisempää, kuin tartunnalta selviäminen.

- Viruksen tulee saamaan 60 prosenttia, josta puolet tai enemmän tulee sairastamaan sen tietämättään, ylilääkäri Timo Aronen Helsingin influenssaterveysasemalta arvioi STT:n videohaastattelussa.

Näin ennustettuna siis ainakin kolmannes eli miljoona suomalaisista tulisi sairastamaan sikainfluenssan tietämättään.

- Ennemminkin voisi ajatella, että on normaalia sairastaa tauti jossain vaiheessa seuraavan 1,5 vuoden aikana, Aronen sanoo.

THL:n tutkimusprofessori Petri Ruudun arvio tartunnan määristä ja tartunnan tietämättään saamista vastaa Arosen lukuja.

- Puolella tartunnan saaneista oireet ovat niin lieviä, etteivät he edes huomaa sairastavansa tautia. Tartunta voi käydä ilmi vasta myöhemmin laboratoriotesteissä, kun tauti on mennyt jo ohi. Oireet näkyvät selvimmin riskiryhmillä, Ruutu selittää Uudelle Suomelle.

Riskiryhmään kuuluvat alle 3-vuotiaat, raskaana olevat, 65 vuotta täyttäneet ja perustautinsa vuoksi kausi-influenssan riskiryhmiin kuuluvat.

Arviolta elo-syyskuussa Suomeen rantautuva pandemia iskee noin 25-30 prosenttiin suomalaisista, eli noin 1,3-1,7 miljoonaan ihmiseen, kertoi Helsingin yliopistollisen keskussairaalan infektioylilääkäri Ville Valtonen aiemmin tässä kuussa Uudelle Suomelle.

- Ensimmäisen aallon jälkeen on puoli vuotta rauhallisempaa aikaa ja tämän jälkeen toisessa aallossa ensi keväänä sairastuu toinen neljännes.

Katso video siitä, millainen vastaanotto potilasta odottaa influenssa-asemalla.

 

Henkilöt: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Liike

Kuinka Suomessa tilastoidaan sikainfluenssaan sairastuneet jatkossa?

Lopetettiinko seuranta kokonaan, kun tauti päätettiin poistaa yleisvaarallisten luettelosta, eli eikö selviä koskaan, kuinka moni suomalainen saa tartunnan? Vai tehdäänkö jatkossa jonkinlaisia arvioita kärsän saaneista?

Ajan takaa sitä, että esimerkiksi espanjantaudin saaneista ja siihen kuolleista esitetään karkealla haarukalla lukuja. Onko odotettavissa, että myös sikainfluenssan osalta tullaan esittämään vain arvauksia?

Dr. Schmidt

Kriittisesti sairaille tehdään varmaankin taudin paljastava PCR-testi, mutta valtaosalle sairastuneita ei. Influenssalääkkeitä annetaan vain tosisairaille, joilla tartunta on varmistettu. Suurin syy yleisvaarallisuuden statuksen poistamiseen lienee se, että lääkkeet olisivat silloin ilmaisia...

Rokotuksista ei ole tullut toistaiseksi mitään varmaa tietoa. Ilmeisesti rokotetta ei laajamittaisesti tule olemaan Suomessa saatavissa vähään aikaan, luultavasti ei tämän vuoden puolella lainkaan.

apinanana

"Eli luulee tavalliseksi flunssaksi tai muuta vastaavaa"

Kertoisitko tyhmälle, mikä tästä Pohjois-Amerikasta lähteneestä flunssasta tekee niin ihmeellisen?

Joka vuosi eri infulenssat ympäri maailman tappavat tuhansia ihmisiä, joten kuoleman pelko ei käy vastaukseksi?

Erikoisen tästä taudista tekee ainoastaan sen nimeäminen "sikainfulenssaksi" koska taudilla ei ole mitään tekemistä sikojen kanssa.

Taisinpa juuri sairastaa

Olen nyt kaksi viikkoa ollut nuhassa, yskässä ja lievässä kuumeessa. Kuumetta minulle ei nouse koskaan yli 37.5. Kävin viiko sitten lääkärissä hakemassa antibiootit ja yskänlääkettä poskiontelontulehdus-diagnoosilla, eikä minua missään vaiheessa tutkittu tai epäilty sen kummemmin. Olen tosin hyvin urheilullinen ja perusterve ihminen, joten ehkä tämä oli nyt sitten tässä.

Syy, miksi luulen tämän olevan juuri possunuha näin jälkeenpäin on se, että läheisistä ystävistäni useampi on sairastunut juuri samanlaiseen tautiin muutama päivä-viikko minun jälkeeni, mutta ei näyttäisi kenelläkään olevan vakavaa sorttia.

Luulisin, että tähän mennessä jo useampikymmenentuhatta on ko. taudin sairastanut. Tuskinpa tästä nyt mitään suunnatonta epidemiaa on tulossa, älytöntä paniikinlietsontaa vain. Nyt aiheutetaan vain se, että jokainen vähänkin tuhiseva saa paniikin ja jää viikoksi kotiin aiheuttaen hankaluuksia työnantajalleen jne.

Vieras

Tämä oli faktakulmassa täällä USssä.

Pandemiat Suomessa

Espanjantauti 1918: sairaita 25%, kuolleita 1,9%

Aasialainen 1957: sairaita 30%, kuolleita 0,14%

Hongkongilainen 1968: sairaita 25%, kuolleita 0,07%

Sikainfluenssa 2009-10 (arvio): sairaita 60%, kuolleita 0,1-0,3%

Lähde: Lääkärilehti 21-22/2009

jtmnen

sairastanut possuflunssan tietämättäni, samoin kuin (mitä todennäköisimmin) lähikaupan kassa, jne.

Jokainen vuittonin hölmö, joka julkisuudessa herättelee hysteriaa, toimii verkostomarkkinoinnin keinoin noiden lääketehtaiden proxynä, jotka tehtaat valmistaa "lääkkeitä" flunssaan, tai rokotteita siihen.

Fabula pukeutuu Pravdaan

Astmaatikko kuuluu riskiryhmään kuten muutkin kroonisia hengityselimistön sairauksia potevat, koska influenssa ja sen jälkitaudit rasittavat/tulehduttavat juuri hengitysteitä. Ylemmissä hengitysteissä pysyessään influenssa on lievä, alempiin hengitysteihin eli keuhkoihin päästyään se on vakavampi myös perusterveellä.

Astmaatikon kannattaa riskiryhmäläisenä hakeutua heti oireiden alettua lääkärin juttusille. Influenssalääkkeet antavat nimittäin parhaan tehon kun kuuri aloitetaan oireiden alkuvaiheessa. Oireethan olivat: äkillinen kuume, erilaiset säryt (nivel-, lihas-, pään), väsymys, kurkkukipu, yskä; joillakin nuhaa, huonovointisuutta, ripulia, lapsilla vatskipujakin).

Sikainfluenssaan kannattaa silti suhtautua vakavuudeltaan kuten kausi-influenssaan (koska muuhun ei ole vielä perusteita). Sikainfluenssarokotuksia, sitten kun rokote syksyllä valmistuu, suositellaan ja ensisijaistetaan riskiryhmille. Kausi-influenssarokotteesta ei ole varmuudella hyötyä sikainfluenssan estämisessä, koska aiheuttajana on erilainen virus. Tartuntoja kannattaa kaikkien välttää yleisin ohjein, joista tärkein on käsihygienia.

ailuska

Sairastin 3-4 viikkoa kausiflunssaa ja nyt olen ollut hieman yli 1 kk hyvässä kunnossa.

Lääkäri väitti että minulla on keuhkoputkentulehdus ja poskiontelotulhdes vaikka juuri silloin ei ollut yskää ja kuumetta. Hän pelkästään kuunteli keuhkoja ja sitten määräsi lääkekuurin.

Lääkekuurin aikaan minulle tuli ihmeen kova päänsärky ja jalkoja särki aika kovasti. Lääkäri määräsi vahvaa särkylääkettä jota en kuitenkaan hakenut, koska parasetamol ajoi saman asian.

Outoposki

Pyysin testiä, kun epäilin sairastaneeni taudin lievänä. jälkikäteen ei kuulemma voi pikatestiä tehdä. Lääkäri kirjoitti h1N1- vasta-aineet testattavaksi. Mutta laboratoriossa sanottiin, ettei niitä Suomessa testata.

Miksi Suomeen ei hankitä tätä testiä niille, jotka haluaisivat testata yksityislaboratoriossa sairastaneensa taudin? En ole käynyt rokotuksessa. Enkä käy, jos en tiedä sairastamistilannettani. Olen saanut poskiontelontulehduksen, >60:senä ensimmäisen sellaisen ja melkein oireeettoman. Antibioottiripulia sairastan nyt. Olisi kiva tietää johtiko sikainfluenssa tähän.

Suomeen sikaflunssavasta-ainetesti! Varmaan aika monet haluaisivat tietää...