Tiistai 18.6.2019

Raivo repesi ”kalsarikänneistä”: Vihainen ravintolayrittäjä huuteli yleisöstä

Luotu: 
20.3.2014 15:26
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Alkoholipoliittiseen paneelikeskusteluun osallistuivat STM:n Ismo Tuominen, Alkon toimitusjohtaja Hille Korhonen, Alkoholijuomakauppayhdistys SAJK:n Tarja Uitti ja kansanedustaja Kimmo Sasi (kok.).
|

Rovaniemeläinen ravintolayrittäjä Matti Henttunen arvosteli Suomen alkoholipolitiikkaa kovin sanoin tänään Helsingin Messukeskuksessa järjestetyssä paneelikeskustelussa.

–Sosiaali- ja terveysministeriössä on keskusteltu, että ravintoloiden jatkoja pitää lyhentää. Minusta se on ihan pöyristyttävä väite. Jatkoajalla ei ole mitään tekemistä kulutuksen kanssa, paneelikeskustelua yleisöstä seurannut Henttunen sanoi kiihtyneen oloisena.

–Ravintoloiden toimivaltuuksia ei saa missään nimessä entisestään heikentää. Siellä menee jo ihan tarpeeksi huonosti, hän lisäsi.

Myös sosiaali- ja terveysministeriön hallintoneuvos Ismo Tuominen pitää alkoholin nauttimista ravintoloissa koteihin verrattuna parempana vaihtoehtona.

–Hallituksen sisällä voi olla erimielisyyttä siitä, miten alkoholin haittoja vähennetään. Yksi keino on esimerkiksi siirtämällä kulutusta päivittäistavarakaupoista ravintoloihin, Tuominen sanoi.

–Minun tavoitteeni on, että valvottuihin tiloihin siirrettäisiin sieltä puistojuomisesta ja kalsarikänneistä, hän lisäsi.

Henttunen kuvaa Suomen alkoholipolitiikkaa ”täysin epäonnistuneeksi”.

–Miksi pumppaamme rahaa Viroon? Siihen pitää tulla konkreettinne muutos,  Henttunen sanoi.

Henttunen kertoo käyneensä Virossa pari viikkoa sitten, ja huomanneensa, että Virosta tuodaan tuhansilla euroilla alkoholia ja myydään ne heti Helsingin satamassa.

–Tämä tiedostetaan, eikä tehdä mitään, hän ihmetteli.

–Harjoitettu virheellinen anniskelua syrjivä alkoholipolitiikka on tullut tiensä päähän. Sosiaali- ja terveysministeriö tekee ainoastaan ja sosiaali- ja viranomaispolitiikkaa elinkeinopolitiikan ja työllisyyspolitiikan sijaan, hän lisäsi.

Henttusen mukaan ravintoloita on syyllistetty alkoholin haitoista, vaikka haitat syntyvät hänen mukaansa pääosin kotona nautitusta alkoholista.

–Tähän on tultava loppu. Meillä ei ole enää varaa poliittiseen virheelliseen päätöksentekoon, hän sanoi.

Paneelikeskustelussa paljastui myös, miten paljon suomalaiset todella ostavat alkoholia Virosta. Alkoholijuomakauppayhdistys SAJK:n puheenjohtaja Tarja Uitti kertoi, että vuosittainen kasvu on noin 20 prosenttia ja kesällä 35 prosenttia. Lue koko juttu täältä.

Ehyt ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi kertoi viime viikolla, ett on parempi mennä ravintolaan, koska silloin ei olla lasten edessä päihtymässä.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Linnalampi

Jos ravintolajuominen on kokonaiskulutuksesta seitsemän prosenttia, niin sanoohan sen järkikin, että ravintolajuominen ei ole ongelma.

En usko, että ongelma muutenkaan olisi näin suuri, jollei juuri saatavuuden rajoittaminen houkuttelisi suurten varastojen ylläpitoon.

Marja-Liisa Kalkela

Palataan vanhaaan käytäntöön mikä oli -70 luvulla.
Voikkuleipä per kalja .12:00 Teräviä vasta Ravintolassa.
Alkosta sai jo lastin 10:00 jota sai juoda kotona koska halusi.
Kysyin tuota kerran alkon kouluttajalta miksi noin ? Vastaus päättäjien poliittiset päätökset.
Ja kansa "raitistui" ja voileivät sai laitapuolen kulkijat nälkäänsä.

Jari Vuorijoki

Tappaisivat nyt tämänkin toimialan häiritsemästä menoa. Rakennusalahan on jo saanut paljon huomiota osakseen. Niin ja lehdet, jotka tulivat arvonlisäverolliseksi. Kaikkia on kiusattu arvonlisäveron korotuksilla. Mitä meillä nyt yritystoimintaa kannattaisi olla. Haalitaan niitä isoja ulkomaalaisia pääomia.

Otto Gustafsson

Se on tämä Suomen osaava hallitus, joka on maan tähän kuntoon saanut. Hallituspuolueet kuvittelivat 2011, että nyt on kova nousukausi menossa ja rahaa käytettiin tähän malliin. Nyt moni ministeri etsii turvapaikkaa EU-edustajana ja pääministerille on Merkel luvannut komissaarin paikan, joten konkurssipesä halutaan mieluusti antaa keskustan ja perussuomalaisten käsiin.

Ocku Kuusava

Onko tosiaan juoma-ajasta noin paljon pulaa? Miksi ravintoiloitsijat haluavat pitää ravintolaa aamuun saakka auki, jos kukaan ei juo? Itse en enä käy edes musiikia kuuntelemassa, kun nekin raukat pakotetaan odottamaan aamuun, ennen kuin saavat aloittaa soittamisen. Kuunnellaan kotona musat mielummin, ei ravintola edes halua mun rahoja, koska mitätömästi joisinkin aamuyöstä, heidän mukaansa.

Ari Ryynänen

Nyt ainakin meillä pohjoisessa on viime vuosina menty siihen, että esiintyjät aloittavat viimeistään yhdeltätoista ja ilmoitetusta showtimesta pidetään kiinni, korkeintaan puolen tunnin liukuma. Eli tänne vain, Lappiinhan kaikki muutkin tulevat bilettämään :)

Lasse Liemi

Kannattaisi palata niihin aikoihin, kun biletys alkoi kello 9 paikkeilla ja raflat meni kiinni yhden paikkeilla (yökerhoja lukuunottamatta). Meinaten viime lauantaina oltiin stadissa ja se oli aivan kuollut klo 10 tienoilla, ei elävää musiikkia. 'Vanha' ei jaksanut jäädä odottamaan puolen yön paikkeille esiintymisä ja lähti kotiin (Vanhallakaan ei mitään,, oi 90-lukua!).
Luulenpa, että aika paljon rahaa kuluttavaa porukkaa menee yrittäjiltä sivu suun myöhäisten esiintymisaikojen suhteen, puhumattakaan oudoista työajoista.

Ari Ryynänen

Hyvä Matti, sie se osaat rähähtää niin että kuuluu päättäjille asti. Nyt kun saataisiin vielä sellaiset päättäjät jotka ymmärtävät mikä tilanne on kansan parissa, norsunluutornissa tietenkin on helpommpaa kun veronmaksajat maksavat...