Tiistai 23.7.2019

Muutos kaupan kassalla: EU kieltää ilmaiset ohutmuovipussit

Luotu: 
8.4.2014 16:18
Päivitetty: 
8.4.2014 17:26
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Euroopan parlamentin jäsen Mitro Repo (sd.) toivoo, että kaikkein vaarallisimmat muovit poistettaisiin kokonaan markkinoilta.

Euroopan parlamentti vaatii ilmaisten ohutmuovipussien käytön kieltämistä vuoteen 2020 mennessä, kertoo europarlamentaarikko Mitro Repo (sd.). Parlamentti teki esityksensä jo tammikuussa. Kielto koskisi nimenomaan kauppojen kassoilla jaettavia pieniä muovipusseja. Asiasta on kertonut muun muassa Euractiv.

–Parlamentti esittää myös keräämis- ja lajittelutavoitteita, pakollisia kierrätettävyysvaatimuksia sekä keräyksen, lajittelun ja yleisen jätehuollon vaatimusten yhdenmukaistamista, Mitro Repo kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Parlamentti on Revon mukaan pyytänyt komissiota tekemään ehdotuksia, joilla lopetettaisiin kierrätettävän ja talteen otettavan jätteen vieminen kaatopaikalle vuoteen 2020 mennessä ja vähennettäisiin näin muovien polttamista.

–Olisi ajateltava vieläkin kunnianhimoisemmin: miksemme kartoittaisi mahdollisuuksia toimia YK:ssa kansainvälisen merten muovisopimuksen alullepanijana? Repo kirjoittaa.

Repo korostaa, että peräti 94 prosenttia Pohjanmeren linnuista kärsii muovijätteistä vastalaukussa.

–Kalojen syömän muovin sitomien ympäristömyrkkyjen ravintoarvoista tuskin kukaan rupeaa väittelemään. Kaikkein vaarallisimmat muovit olisi poistettava Euroopan markkinoilta kokonaan, Repo toteaa.

–Seuraavan kerran kaupan kassalla muovipussia valitessasi kannattaa pohtia, missä vaiheessa se päätyy osaksi ravintoketjua. Lopulta ehkä sinunkin vatsaasi! hän lisää.

Euroopan komissio puuttui supermarkettien muovikasseihin jo viime vuoden marraskuussa. Ympäristöasioista vastaava komissaari Janez Potocnik linjasi silloin tavoitteeksi, että muovikassien määrä vähenee jopa 80 prosenttia viiden seuraavan vuoden aikana. 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Matti Pihlaja

Joku tiedemies sanoi joskus "jos tietäisitte kuinka pienillä aivokapasiteeteilla teitä johdetaan, ette uskoisi " Ylivoimaisin haksahdus on öljy, sitä jopa syöytetään meille teollisissa elintarvikkeissa. Mutta se että sen loppumista ei ilmeisesti haluta ottaakkaan vakavasti koska mitään ei olla kehittelemässäkään.

Sampsa Rafael

Kaikki halutaan maksulliseksi. Pussit voisi muuttaa biohajoavaksi. Rahastetaan joka asiassa. Maksullinen pikkupussi pelastaa maailman meret yms. Suurin osa Pohjanmeressä olevista muovipusseista on maksullisia, tavallisia muovipusseja. Järkevämpää olisi muutaa muovipussit kaikki biohajoavaksi. Mutta ai niin, sehän ei sovi, koska silloin muovipussien tuotantokustannukset nousee ja sellainen ei sovi että sijoittajien voitto-osingot pienenee.

Markku Lehto

Voi voi taas. Kun kehitysmaissa ja joissakin eteläisen Euroopan maissa heitetään kaikki roina minne sattuu, niin meidän täällä Suomessa pitää globaalin esimerkin vuoksi kieltää vastaavasti kaikki sellainen toiminta, jossa Suomessa toimitaan vastuunalaisesti. Suomessa muovijätteet laitetaan sekajätteiden sekaan poltettavaksi tehokkaissa jätteenpolttolaitoksissa. Muovin energiasisältö on samaa luokkaa kuin öljyn.

Matti Auer

Herra Repo sanoi syövänsä vain ravintoloissa, joten muovipusseja hänen ei tarvitse käyttää ruokaostoksissaan, eikä tietää käyttämiensä ravintoloiden muovipussikäytännöistä yhtään mitään, joten menköön saarnaamaan asioista, joista tietää enemmän.

Johanna Ruohoniemi

Otsikointi taisi olla hieman harhaanjohtavaa. Kuinka moni luki tuon jutun? (Aika harva ilmeisesti kommenteista päätellen.) Kuinka monessa suomalaisessa kaupassa jaetaan kassalla ilmaiseksi pieniä muovipusseja? Niin, ei kovin monessa, mutta Keski- ja Etelä-Euroopassa se on arkipäivää. Siellä ei meikäläiset suuret muovikassit ostosten pakkaamista varten ole kovin yleisiä (vain isommissa ketjumarketeissa), vaan siellä pakataan ostokset niihin ohkaisiin pieniin pusseihin kassalla. Eikä näissä maissa se muovin kierrätys ole välttämättä kovin tehokasta. Joten erinomainen päätös!

Maximilian Frode

Ostapa joskus jonkinlainen pakaste, niin kassa kysyy laitetaanko pieneen pussiin. Käytännössä jokaisessa kaupassa on näitä ns. hedelmäpusseja tarjolla myös kassojen vieressä. Kierrätyskäytössä käyvät vaikkapa koirankakkapusseiksi.