Lauantai 20.7.2019

Tamiflun turhalla käytöllä dramaattisia seurauksia

Luotu: 
8.8.2009 10:56
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Taniflu-lääkkeen laaja käyttö lisää riskiä vastustuskykyisten eli resistenttien viruskantojen syntymiselle ja leviämiselle.

Influenssan hoidossa pitäisi luottaa lääkärin määräyksiin. Asiantuntijalääkäri Pentti Huovinen varoittaa näkökulmassaan, että influenssalääkkeen käyttäminen nuhaan kuin nuhaan voi aiheuttaa ongelmia.

-Ikävintä on, jos tartutan resistentin viruksen perheenjäseniin tai läheisiin, joista joku voi saada sairaalahoitoa vaativan vaikeaoireisen taudin. Hänelle tehoava viruslääke saattaa olla elinehto, Huovinen kirjoittaa.

Huovinen muistuttaa, että Tamiflu estää viruksen lisääntymistä, mutta ei tapa sitä. Se ei myöskään poista influenssan oireita, vaan pysäyttää pelkästään uusien virusten syntymisen.

Viime talven kausi-influenssaa aiheuttaneen H1N1-viruksen resistenssi Tamiflulle lisääntyi dramaattisen nopeasti.

Samaa pelätään nyt myös influenssa A/H1N1 v eli sikainfluenssaviruksen kohdalla. Nämä virukset kun ovat lähisukulaisia. Raporttien mukaan viruslääkeresistenssiä on kehittynyt lääkehoidon aikana muutamassa päivässä.

Meksikossa Tamifluta saa ilman reseptiä, ja sitä onkin otettu nuhaan kuin nuhaan. Tamiflu ei siis ole mikään ihmelääke, niin kuin bakteeriantibiootit.

 

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieraantunut

Huovinen pelottelee suomakaisia vastoin parempaa tietoa. Mikään influenssa ei tutkimusten mukaan voi muuttua resistentiksi yhden ihmisen käyttäessä influenssa lääkettä ns. turhaan. Ei siis ole mahdollista tartutta perheenjäseneensä lääkkeelle resistenttiä influenssa virusta tällaisessa yksittäisessä tapauksessa vaan viruksen muuntautuminen on pitkä prosessi. Resistenttejä kantoja on jo olemassa mutta niistä ei kannata syyttää kansalaisia vaan ennemmin lääkäreitä jotka määräävät rahasta ja tuttavilleen mm. Tamifluta vaikka sille ei ole tarvetta.

Vieras

Epäilempä ettei asiantuntijalääkäriltä hirveän radikaalisti tietoa puutu tässä asiasssa. Lisäksi kaikki on suhteellista, enkä missään nimessä väittäisi H1N1:n muuntautumisen olevan pitkä prosessi.

Lääkärit jotka määräävät tuttavilleen eivät aiheuta ongelmaa. Se on hyvin marginaalista verrattuna siihen, että Tamifluta voi useissa maissa ostaa ilman reseptiä.

Pidän fiksuna vetona kannustaa ihmisiä harkitsemaan omaa lääkkeen tarvetta. Niitä kun tankataan maailmalla (myös suomessa) aivan liian herkästi. Itse porskutan menemään ilman Tamifluta.

Tilastoa ja valehtelua

Lääkäri puhuu propagandaa!

Mahdollisuus, että lääke kehittäisi resistanttiviruskannan, joka sitten heti tarttuisi lähiomaisiin, on huikeasti pienempi kuin se, että ilman lääkkettä kuolee influenssaan, tilastojen valossa.
Mutta asian esittäjä on varmaan selvillä sanonnasta " Valhe, Emävalhe, Tilasto!"

STM kielsi jo huhtikuussa 2009 lääkkeen määräämisen ja myynnin muille kuin influenssaa sairastaville.
Näin sen tehostakin vietiin iso osa, lääkekuuri pitäisi aloittaa viimeistään 1-2 vrk oireiden ilmaannuttua.

Talouden edistämiseksi(?) matkailijoille STM salli heinäkuussa ennalta ehkäisevän lääkityksen määräyksen ja myynnin riskialueille matkustaville.

heke

Olin Kaliforniassa keväällä 2007 ja siellä mainostettiin Tamifluta televisiossa tehokkaana nuhalääkkeenä. Sitä en muista vaadittiinko sille reseptiä. Epäilen että ei, koska sitä suositeltiin otettavaksi jo heti oireiden alkaessa.

Vieras

Lääkkeen suhteellisen vapaa kauppa, mielestäni, johtuu siitä, että sitä halutaan myydä mahdollisimman paljon, niin kauan kuin sillä vielä jotain tehoa on. Kyllä lääkeyhtiöt ( niin kuin muutkin yritykset) pyrkivät ensisijaisesti taloudelliseen voittoon eettisyydestä piittaamatta. Tämä tietysti kyllä peitetään mahdollisimman hyvin, mutta kaikki on niin läpinäkyvää.... Seuraava vaihe on rokotteet ( joita tarvitaan 2/ hlö),joiden tehosta ei ole varmuutta, lisäksi särkylääkkeet, yskänlääkkeet, ennaltaehkäisylääkitykset... ym. Ja kaikki tämä ehkä turhaan, kun virus mutatoituu kovaa vauhtia. Ja Suomessa vain odotetaan... missä ovat ohjeistukset (yleisluonteiset) esim astmaatikkojen aloittaa jo ennakolta teholääkitys(keuhkojen kortisonilääkkeet), koska tästä olisi todellista hyötyä? Ja mihin on kadotettu riskiryhmä ylipainoiset ( BMI yli 40)? Jos ihminen ei ole itse aloitteellinen, niin ei kyllä tietoa saa todella hakematta. Jokin tässä(kin) nyt mättää ja pahasti.

Vieras

Lisäisin vielä, että vaikka Suomessa nyt lääkkeen määräämistä valvottaisiinkin, niin sillä ei loppujen lopuksi ole paljonkaan merkitystä, kun tauti kuitenkin on maailmanlaajuinen. Ja muistaakseni keväällä taudin puhjetessa Meksikossa, myös Suomessa myytiin Tamiflu lähes loppuun apteekeista eli ihmisillä on varmaan vielä omissa jemmoissaan lääkettä "kaiken varalle".