Maanantai 27.5.2019

”Ennen 30 000 €, nyt 120 000 €” – Suomalaisilla ei ole rahaa kesämökkiin

Luotu: 
15.4.2014 22:41

Suomalaisten ja venäläisten välisiä kiinteistökauppoja koskenut keskustelu Ylen Ajankohtaisen kakkosen Venäjä-illassa käytiin sivistynein äänenpainoin ja argumentein.

Studiossa keskustelun pohjusti SDP:n kansanedustaja Suna Kymäläinen, joka on ehdottanut kiinteistöjen myynnin hankaloittamista EU-alueen ulkopuolisille.

Lakiehdotus rajoittaisi maakauppoja myös Venäjän kansalaisille. Siihen sisältyy esimerkiksi omakotitalon ostajalle viiden vuoden asumisvelvoite. Samalla pyrittäisiin puuttumaan kiinteistöjen hintoihin, jotka ovat Kymäläisen mukaan jopa nelinkertaistaneet perus rantamökin hinnat.

- Kyse on periaatteellisesta kysymyksestä, vastavuoroisuudesta, Kymäläinen perusteli.

Venäjä on kieltänyt lailla maakaupat raja-alueilla, joka tällä hetkellä ulottuu paikoin jopa yli sadan kilometrin päähän rajoilta. Suomalaisia kielto koskee siten, että käytännössä se on estänyt suomalaisia hankkimasta omistukseensa Karjalasta tontteja.

- Euroopassa yli kymmenessä maassa rajoitusmalleja, joista osa koskee jopa EU-valtioiden kansalaisia, Kymäläinen sanoi ja jatkoi.

- Puhutaan myös luontoarvoista, kun ilmastonmuutos etenee. Pohjoisen puhdas luonto voi tulla arvoon korvaamattomaan.

Muut A2:n iltaan osallistuneet keskustelijat vastustivat tiukasti ajatusta maakauppojen rajoittamista.

Venäjä-tuntija, kääntäjä Jukka Mallinen piti myöskin rajoitusideaa ”kummallisena”.

- Ne, jotka haluavat tulla Suomeen, heillä on samanlaiset arvot kuin meillä. Suomeen tulee vaatimattomia ihmisiä, jotka ovat suhteellisen rehellisesti hankkineet omaisuutensa, Mallinen kuvaili.

- Symmetrisyydestä. Venäjälläkin suomalainen voi ostaa kiinteistön, paitsi rajavyöhykkeeltä.

Omakotitontit ongelma

- Täysin hullu idea. Ei saa sallia rajoitteita, ettei tontteja saisi myydä, kommentoi venäläisille lomamökkejä rakentava yrittäjä Sergei Kapanen.

- Rahat jäävät kuitenkin suomalaisille. Ongelma on se, että venäläiset hankkivat omakotitaloja. Miksi virkamiehet ovat myyneet omakotitontteja? hän jatkoi.

Omakotitalojen ja –tonttien kaupat venäläisille ovat hiertäneet paikallisia asukkaita etenkin Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa. Samoin erityisesti lomakiinteistöjen hinnannousu.

- Tavallinen suomalainen ei voi enää vastata hintatasoon. Aiemmin Saimaan rantatontti maksoi 30 000 euroa, nyt ei voi puhuakaan alle 120 000 eurosta, Kymäläinen kertoi hintatasosta.

Kiinteistökauppaan ryhtynyt Antti Kurhinen puolestaan kertoi, että suomalaiset eivät haluaisi edelleenkään myydä tonttejaan venäläisille.

- He eivät saa millään myytyä tontteja suomalaisille. Tontit seisovat, Kurhinen kuvaili markkinatilannetta.

Toimittaja Polina Kopylova esitti ratkaisuksi sen, että kuntien loma-asukkaat osallistuisivat verotuksen keinoin enemmän kuntien perustoimintojen rahoitukseen. Hänkään ei rajoittaisi kiinteistökauppoja.

Suna Kymäläinen kertoi kuntien ongelmaksi sen, ettei kuntapäättäjien ohjaus toimi esimerkiksi kaavoituksessa.

- Omakotitonttien kaupat muuttavat yhdyskuntarakennetta. Se ei ole toivottava suuntaus, Kymäläinen sanoi.

Kymäläisen mielestä nyt ollaan tilanteessa, jossa vakituiset kuntien asukkaat käytännössä rahoittavat loma-asukkaiden tarvitseman yhdyskuntarakenteen.

Kannatatko venäläisten tonttikauppojen rajoittamista?

1808 ääntä annettu
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari Vuorijoki

Vähän ihmettelin noita hintatietoja, että mihinköhän liittyvät ja mistä tulevat, kun Saimaan rannalla on tälläkin hetkellä myynnissä tontteja alle 30.000 eurolla. Omakotiasumisen ongelmat ovat eri juttu ja niiden osalta olisi syytä tehdä jotain.Tämä aloite ei kyllä ole ratkaisu niihin.

Samoin jos loma-asuminen on ongelma kunnille, mutta epäilen vähän, etteikö loma-asujat toisi veroeuroja kuntaan enemmän kuin kuluttavat. Jos jätemaksut ovat alimitotettuja tms., niin niitähän voi nostaa.

Petri Suomi

Rantatonttien kauppa käy huonosti. Ne ovat usein pieniä eikä niiden sijainti ole kovin houkutteleva. Nykyiset rakennusmääräykset ja velvoitteet eivät innosta rakentamaan.

Venäläisille ei kelpaa kuin iso tontti ja siihen tai siinä jo oleva kunnon rakennus. Mikään perinnemökki ei kelpaa.

Monikaan ei tiedä, että ostaesaan vanhan mökin, joka on aivan rannassa, niin sen korjaaminen vaikappa talviastuttavaksi ei useinmiten onnistu. Jos sattuisi vielä niin huonosti, että mökki tuhoutuisi, niin uutta ei samalle paikalle saa rakennettua, vaikka vakuutus korvaisikin, koska se pitää rakentaa nykyisten määräysten mukaisesti.

Suomessa on todellakin tuhansia mökkejä joiden uusiminen/laajentaminen ei ole luvallista, koska ne ovat liian lähellä rantaa tai liian pienellä tontilla. Valvonta ei ole kummoista, joten vähitellenhän sen mökin voi puuhastella paremmaksikin. Naapurivalvonta kuitenkin toimii, joten pitää olla varovainen mitä tekee.

Se paikka missä me käymme usein on hyvä esimerkki juuri tällaisesta. Yksi tontin ostanut ei saanutkaan rakennuslupaa, niin hän ajetutti järveen pitkän autotien saareen, jota ei omista. Kun sitten kesällä ulkomailla asuva saaren omistaja tuli paikalle ja valitti ensin tekijälle asiasta ja sitten kuntaan, niin sieltä vain käytiin toeteamassa, että oho.
He antoivat määräyksen purkaa autotie. Tämä asuntoautossa asuja ei tee mitään ja kunnalla ei ole varaa ryhtyä purkutöihin. Ja mottiin jääneet sitten ihmettelee ja katselee kun lahdenpoukama senkun kasvaa kaislaa ja haisee pa******lle.

Kun on röyhkeä, voi tehdä ihan mitä lystää ja tuollainen jätemaan kaato järveen ei täytä ympäristörikoksen kaikkia merkkejä, joten se jäänee siihen. Tie jota voi käyttää vain tämä yksi henkilö, kun sen pää on hänen tontillaan.
Öisin moni viehekalastaja ajaa moottoriveneellään tähän kivistä perustettuun "aallonmurtajaan", kun se on vain hiukan vedenpinnan yläpuolella näin keväällä ja alkukesästä.

Heikki Toimela

Mitkä loma-asujat? Hesarissa oli juttu kymmenistä venäläisistä lomakylistä, jotka ovat tyhjinä ja autioituneet.
Venäläinen, joka on ostanut mökkinsä, ei jätä tänne mitään veroeuroja sillä hän tankkaa autonsa ja itsensä Venäjällä, missä on halvempaa. Kiinteistöverojen perinnässäkin on ollut vaikeuksia kun vakituinen osoite on Venäjällä. No, jätteet jäävät tänne.

Kauko Horttanainen

SUOMALAISET EI YMMÄRRÄ MIKÄ TARKOITUS ON VENÄLÄISILLÄ KUN HAALIVAT TONTTEJA ,TÄLLÄ ON VIELÄ KATKERAT SEURAUKSET SUOMALAISILLE,SIIS TÄSSÄ NÄKEE KUINKA HATARA NYKYÄÄN ON SUOMEN PUOLUSTUS VOIMIEN JOHTO JOKA KOOSTUU KIRJE KURSSIN KÄYNEISTÄ PELKUREISTA HEISTÄKIN OSA SIVIILIPALVELUKSEN KÄYNEITÄ NIINISTÖKIN OIS PITÄNYT SUUNSA KIINNI HYPRIDISTÄ,VARMAAN KUULLUT ISOILTA POJILTA.KOKOOMUS JA SDP TUHOTTAVA.