Perjantai 18.1.2019

Venäjän-tutkija hermostui: ”Kiitos Yle!”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.4.2014 12:57
Päivitetty: 
16.4.2014 13:07
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Venäjän ja Itä-Euroopan yliopistolehtorina Helsingin yliopiston Renvall-instituutissa toimiva Arto Luukkanen arvostelee Ylen keskusteluohjelman valintoja. Arkistokuva.

Venäjän-tutkija, dosentti ja perussuomalainen poliitikko Arto Luukkanen arvostelee Puheenvuoron blogissaan Yleisradion valintoja tiistain Venäjä-illassa.

Luukkanen kyseenalaistaa kirjoituksessaan Ylen päätöksen ottaa ohjelmaan vieraaksi Venäjä-mielinen dosentti Johan Bäckman sekä kaksi muuta häntä lähellä olevaa, venäläismielistä keskustelijaa.

– Kiitos YLE2 heistä! Luukkanen kirjoittaa.

– Meidän itäinen naapurimme ei tarvitse vihamiehiä jos sen ystävät ovat tuollaisia. Kaikilla Naton puolustajilla oli taas aihetta suureen juhlaan; ohjelmassa esitetty primitiivinen Ukrainan vastainen propaganda satoi suoraan läntisen puolustusliiton kannattajien kassaan. Voin kuvitella, miten Atlanttiseurassa poksauteltiin shampanjapulloja.

Johan Bäckman muun muassa syytti Ukrainan väliaikaista hallitusta Yhdysvaltain pystyttämäksi juntaksi, joka vainoaa venäläisiä ja uhkaa Euroopan turvallisuutta. Ylen kirjeenvaihtaja Marja Manninen sen sijaan kiisti nähneensä Ukrainan venäjänkielisen vähemmistön tarvitsevan suojelua.

Luukkasen mukaan venäläismielisten keskustelijoiden esiintyminen ”heitti vessanpönttöön 70 Suomi-Venäjä-seuran harjoittaman ns. positiivisten mielikuvien luomisen Venäjästä”.

Ohjelman loppu on aiheuttanut keskustelua. Yle luovutti ohjelman lopussa vierailleelle sotaveteraanille ruusun, jolloin keskustelijoiden joukosta kuului huudahdus: ”Tappajalle ruusu”.

Välikohtauksesta kertoi Ilta-Sanomat. Keskusteluun osallistunut Pietarissa asuva taiteilija Sami Hyrskylahti myöntää Ilta-Sanomille, että hän oli lausahduksen takana.

– Luulin lähetyksen jo loppuneen. En kohdistanut kommenttia itse herraan, joka oli mielestäni ihan hyvä tyyppi. Eihän se hänen vikansa ole, että hän on joutunut rintamalle sotimaan, Hyrskylahti selittää kommenttiaan Ilta-Sanomille.

Arto Luukkasen mielestä Ylen toimitus kantaa ”lopullisen vastuun siitä mitä ohjelmassa ’ilman naamaa’ tai ‘nimeä’ esitetään”.

–Sotiemme veteraaneja pilkataan avoimesti ja raukkamaisesti takaapäin. Ylen ohjelmassa, Luukkanen kauhistelee.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Veikko Saksi

Ohjelma oli paha rimanalitus Venäjän "ystävien" osalta. Kuten Arto sanoo, mihin maa tarvitsee vihollisia, kun on tuollaisia ystäviä.

Tämä "taitelija" näyttää kokonaan unohtaneen, että sotaveteraanit puolustivat Suomea NL:n hyökkäyksiltä. Mistähän lähtien oman maan puolustaminen on alkanut olla väärin?

Stalin lupasi toimittaa suomalaiset upseerit ja suojeluskuntalaiset Katyniin ja muut suomalaiset Siperiaan - kävellen. Sinne olisivat tämänkin "taiteilijan" esi-isät kuolleet, eikä ko. henkilö olisi ollut vääntämässä historiaa vinoon.

Ukrainan osalta minusta pitäisi sanoa ihan selvästi, että Venäjä provosoi mitä vahvimmin Ukrainan venäläisiä nousemaan hallitusta vastaan. Sen etupiiripolitiikka on sangen vahvaa. On hyvä asia, että IS kertoo, miten Venäjä sen on jo vuosi sitten paljastanut http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288678100285.html

Mark Andersson

Ohjelman vieraat oli valittu yleisön toiveiden mukaan, ja valtavasti haluttiin nimenomaan Bäckman mukaan.

Miksi ihmeessä hän ei olisi saanut olla ohjelmassa? Sensuuriako Yleen halutaan ihan Venäjän tai Hesarin malliin?

Vaikka ohjelman muoto johtaa aina päällehuutamiseen, sen kiinnostavuus syntyy juuri näistä vastakkainasetteluista.

Ainakaan minua ei vähääkään kiinnosta poliitikkojen ja virallisten tahojen kuivat lässytykset.

Lasse Liemi

En ymmärrä miksi patologinen vääristelijä halutaan mukaan keskusteluohjelmaan.
Minä ymmärtäisin sen jos halutaan, että keskustelulta halutaan viedä kaikki totuuspohja ja halutaan aikaiseksi huutoäänestys. Olisi kyllä erittäin mielenkiintoista tietää paisuuko Bäckmanin lompakko paljonkin propagandastaan. Kyllä se eräänlainen taitolaji on.

Heikki Toimela

Vain Bäckman oli saanut kannatusta. Paikalla olleet muut putinistit sensijaan eivät. Eniten ääniä saaneet Ahtisaari,Halonen, Luukkanen. Hägglund, UPI:n tutkijat ym puuttuivat. Vain Kanerva oli näistä paikalla. Olivatko kieltäytyneet? TV2:n toimittajien on täytynyt itse täydentää osallistujia.
Kaikenkaikkiaan tilaisuushan oli "horribile visu et auditu" kuten latinisti sanoisi. Lähes apinan raivolla sontaa puhuneet putinistit olisi pitänyt panna ruotuun mutta tähän toimittajat eivät pystyneet.
YLE:n pohjanoteeraus.

Aleksander Osipov

Bäckmanilla on sananvapauden puitteissa oikeus mielipiteeseensä, kyse ole siitä. Vaan siitä, että A2 on keskusteluohjelma, eikä big brother, joten kylähullujen sijaan sinne kannattaisi valikoita käytöstavoilla varustettuja ihmisiä.

Minua ei taas kiinnosta päällehuutajat, jotka möykkäämisellään peittävät asialliset kommentit. Enemmän olisi kiinnostanut kuulla, mitä Markku Kangaspurolla ja Polina Kopylovalla oli sanottavana. Ja Arto Luukkasen olisi pitänyt ehdottomasti olla ohjelmassa mukana. Mutta kun kansa kaipaa sirkusta, niin Yle tekee omat päätökset sen perusteella näköjään.

Timo Tapani Räihä

Lainatakseni tutavani sanomaa Hr Bäckmanista, sopii se suurenpaan osaan myös muihin eilisistä esintyjistä "saispa tuo pikakäsittelyllä venäjän kansalaisuuden..ja ilmasen asunnon mieluimmin siperiasta...(tai mitäs pahaa siperialaiset on tehny ansaitakseen......?)"

Olavi Nieminen

Minun silmäni aukenivat.
Bäckman ja vastaavat ovatkin erittäin agressivisia venäjä-asiamiehiä!
Jos nuo pääsevät valtaan, he ovat Hitleriäkin pahempia.
Näyttää siltä, että historia toistaa itseään ja Venäjän uhka tulee esiin.
Suomi ei voi olla enää yksin ja littoutuminen Natoon on ainoa tie.
Ukrainakin on itsenäinen valtio, eikä sitä edes noteerata Venäjällä!

Jorma Pallasvirta

Bäckman ja kumppanit saavat rahansa safkaan Kremlin ruokaketjusta. Eivät he puhuneet pelkästään suomalaiselle yleisölle. Olivat ehkä enemmänkin luomassa itsestään "ihmisoikeustaistelijoita" heille ohjeistetun käsikirjoituksen mukaisesti.

Agressiivista esiintymistä Kreml voi käyttää nauhoituksina omassa kansallisessa propagandassaan tahtoessaan luoda kuvaa suomalaisista venäläisvihamielisinä. Se puolestaan antaa yleisesti hyväksyttävissä olevan oikeutuksen aloittaa Suomen väkivaltaisenkin painostamisen.

Vahinko ettei suomalainen media ole irtaantunut kansallisesta saarekkeestaan ja havainnut, että monet esim. Bäckmanista mediassa julkaistut kirjoitukset ovat materiaalia Venäjän propagandakoneistolle - kirjoitukset tietenkin sopivasti muokattuina. Pohjanoteeraus on YLE, joka tuottaa verovaroilla materiaalia infosodankäyntiin.