Lauantai 16.2.2019

Lehti: Suomelle yllättävä Nato-sopimus – ”Nostaa kynnystä uhata Suomea”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.4.2014 11:11
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Aiemmin tavoitteisiin kirjattu, mutta yllättäen esille noussut uusi Nato-yhteistyösopimus helpottaa Suomen ja liittouman yhteistyötä kriisitilanteessa. Kuvassa Naton päämaja Brysselissä.

Faktakulma

Suomen valtion tavoite Naton isäntämaatuesta kirjattiin kumppanuustavoitteisiin vuonna 2002. Näin Valtioneuvosto tuolloin kertoi isäntämaatuesta:

”Isäntämaatuella (Host Nation Support, HNS) tarkoitetaan siviili- tai sotilasviranomaisten tukitoimenpiteitä joukkojen ja materiaalin siirtämiseksi valtion alueelle tai sen kautta kolmannen osapuolen alueelle joko harjoitustarkoituksessa tai mahdollisessa katastrofi- tai kriisitilanteessa. Euroopan unioni on parhaillaan kehittelemässä omaa isäntämaatukikonseptiaan.”

Maakuntalehtien yhteisjulkaisu Sunnuntaisuomalainen paljastaa Suomen lähentyvän jo toukokuussa sotilasliitto Natoa uudella yhteistyösopimuksella.

Niin sanottu isäntämaatukisopimus tiivistää Suomen ja liittouman yhteistyötä ja helpottaa avunsaantia kriisitilanteissa. Puolustusministeriön puolustuspoliittisen osaston erityisasiantuntija Mika Varvikko vahvistaa Sunnuntaisuomalaiselle lehden tiedot aikeesta allekirjoittaa sopimus. Varvikon mukaan sopimus ei liity Ukrainan kriisiin.

Isäntämaatuki on kirjattu Naton ja Suomen kumppanuustavoitteisiin, joten sitä ei tarvitse hyväksyä eduskunnassa.

– Sopimus ei suoranaisesti nosta Suomen puolustuskykyä, mutta totta kai jos mahdollisuuksia avun vastaanottamiseen parannetaan, se nostaa kynnystä jollekin osapuolelle uhata Suomea aseellisesti, sanoo eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) Sunnuntaisuomalaiselle.

Sunnuntaisuomalaisen mukaan sopimus koskee muun muassa Suomen ilmatilan ja lentokenttien sekä satamien käyttöä poikkeusoloissa.

Faktakulma

Suomen valtion tavoite Naton isäntämaatuesta kirjattiin kumppanuustavoitteisiin vuonna 2002. Näin Valtioneuvosto tuolloin kertoi isäntämaatuesta:

”Isäntämaatuella (Host Nation Support, HNS) tarkoitetaan siviili- tai sotilasviranomaisten tukitoimenpiteitä joukkojen ja materiaalin siirtämiseksi valtion alueelle tai sen kautta kolmannen osapuolen alueelle joko harjoitustarkoituksessa tai mahdollisessa katastrofi- tai kriisitilanteessa. Euroopan unioni on parhaillaan kehittelemässä omaa isäntämaatukikonseptiaan.”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Touko Niinimäki
Touko Niinimäki
Kai Pöntinen
Kai Pöntinen
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jouni Minkkinen

Valmisteluthan tähän on ollut jo pitkään käynnissä. Eikös jokin aika sitten Nato käynyt tarkistamassa Hangon sataman juurikin tätä tarkoitusta varten.

Panikoiville tiedoksi ettei tämä vie meitä yhtään sen enempää Natoon kuin aikaisemminkaan. Käsittääkseni kyseessä on enemmän logistiikan standardointiin liittyvä sopimus. Ei tämän myötä tule yhtään enempää jenkkien tai Naton sotilaita Suomeen.

Lauri Viljanen

"olen onnekseni lounais-suomesta,Turusta" Mikähän onni se on? Ruskohan on nimetty ensi iskun paikaksi. Pieni tähtäys virhe ja ollaan keskellä Turun toria. Ensi isku thdään järeimmällä aseella. Sen jälkeen kaikkein NATO kiimaisimmatkin huutavat Herraa apuun. Kannattaa etukäteen harkita mitä lappuja lähettelee. Jälkikäteen se on mahdotonta.Realiteetit pitää aina huomioida.

Pasi Harjamäki

Tämä on ihan johdonmukaista jatkoa sille Suomen Natoon hivuttamiselle, joka alkoi 90-luvulla.
Kalusto alkaa olla jo Nato-yhteensopivaa ja vielä pari tällaista erillissopimusta ja olemme käytännössä Natossa.
Hetken kuluttua kokoomuslainen/RKP:läinen puolustusministeri selittää, että Suomen on nyt vain pakko liittyä Natoon, koska meillä on sopimuksia, jotka sitoo kätemme.

Olli-Pauli Sarvaranta

Meillä on siis kohta Naton suhteen kaikki paitsi artiklan 5 turvallisuustakuut. Kas kun kukaan ei vielä ole pelotellut Suomen ja Venäjän federaation (v. 1992) välisellä sopimuksella (artikla 4).

Suomella on ns. maanpuolustusoptio, josta ei saisi edes keskustella kriisin aikana saati ottaa käyttöön jos meitä uhataan. Onneksi kuitenkin kuliseissa tapahtuu vaikka koirat haukkuvat.

Jorma Pallasvirta

Tarkoitat kohtaa NATO-maiden keskinäsestä sopimuksesta maakohtaisesta ratkaisusta "as it needs necessary". Eihän tuo tarkoita, että liittoutuma hylkäisisi jäsenensä. Enemmänkin kyse on kuinka nopeasti ja millaisin keinoin liittoutuma toimisi.

Timo Nenonen

Ensimmäinen kysymys, joka pitäisi herätä, on paljonko tämäkin tulee maksamaan? Suomella on nimittäin käsittämätön into löytää rahareikiä kaikelle, joka kohdistuu ulkomaille, mutta jos jotain tarvitaan kotimaahamme, ovat päättäjämme välittömästi huuli pyöreinä. Ja varoja ei löydy, ei edes lapsilisiin, eikä varuskuntiin, joita lakkautettiin.

On se kumma, jos sitä rahaa löytyy johonkin Nato-touhuihin.

Timo Isosaari

Ottamatta nyt mitään kantaa sopimuksen sisältöön, ei asian käsittelyssä kyllä ole sovellettu ensimmäistäkään demokratiaan kuuluvaa pelisääntöä.

Ollaanko päätösvalta siirtämässä kokonaan epädemokraattisiin elimiin? Länsimaat siirtymässä demokratiasta lyhyen plutokratiavaiheen jälkeen noudattamaan totalitarismista tuttuja menetelmiä.

Eilen Lavrov vaati Ukrainalta alueellisen itsehallinnon vahvistamista, eli Venäjäkö nyt ajaa demokratiaa ja länsi sen hävittämistä? Mitä täällä oikein tapahtuu?

Hannu Riikonen

Kun katsoo sopimusta, jääkö tositilanteessa spekuloinnin mahdollisuutta tulkita sopimusta sotilaalliseen voiman käyttöön kolmatta valtiota vastaan,
Haluaisiko joku uhata Venäjän olemassa oloa, Suomen alueiden kautta, on aivan varmaa
että sen jälkeen nykyisen kaltaista Suomea ei olisi olemassa.

”Isäntämaatuella (Host Nation Support, HNS) tarkoitetaan siviili- tai sotilasviranomaisten tukitoimenpiteitä joukkojen ja materiaalin siirtämiseksi valtion alueelle tai sen kautta kolmannen osapuolen alueelle joko harjoitustarkoituksessa tai mahdollisessa katastrofi- tai kriisitilanteessa. Euroopan unioni on parhaillaan kehittelemässä omaa isäntämaatukikonseptiaan

Sampo Honkala

Melko tärkeää ulkopoliittisesti on varmistaa se, ettei Suomi ole valmistelemassa kolmannen osapuolen joukkojen siirtoa Suomen kautta operaatioon Venäjälle. Teknisessä sopimuksessa tästä ei kyllä ole kysymys - satamia ja lentokenttiä saa rakentaa, vaikka niilä voi kriisissä olla sotilaallistakin käyttöä.

Hannu Mononen

"Melko tärkeää ulkopoliittisesti on varmistaa se, ettei Suomi ole valmistelemassa kolmannen osapuolen joukkojen siirtoa Suomen kautta operaatioon Venäjälle. "

Hei haloo -- mistä näin pähkähullu painajainen voi äjähtää mieleen valvetilassa, näppäimistön äärellä?

Kuka ihmeen kumma on se "kolmas osapuoli", jolla on joukkoja siirrettäväksi "operaatioon Venäjälle"? Missähän nuo joukot tällä hetkellä mahtavat olla, ja mikä ihmeen päämäärä on tuollaisella mielikuvituksesi kehittämällä "operaatiolla"? Ja mistä saat päähäsi, että juuri Suomi olisi mukana valmistelemassa tällaista niin, että pidät tärkeänä "varmistaa" ettei näin vain ole?