Sunnuntai 22.10.2017

Suomen ennätys: 177 000€ vaaleihin – jäi rannalle

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.8.2009 13:59
Päivitetty: 
10.8.2009 15:41
  • Kuva: Lasse Hautala
    Kuva
    Kansanedustaja Lasse Hautala (kesk.) poltti eurovaaleissa hurjan summan rahaa
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Risto E. J. Penttilä käytti eurovaaleihin 136 000, mutta ei silti päässyt läpi.

Keskustan kansanedustaja Lasse Hautala lienee kaikkien aikojen kalleimman eurovaalikampanjan käynyt ehdokas, joka ei tullut valituksi parlamenttiin.

Vaalirahoitusvalvonnalle jättämänsä ilmoituksen mukaan Hautala käytti vaaleissa 177 493 euroa, jolla hän jäi keskustan ehdokkaista nuoren Riikka Mannerin taakse.

Hautala laittoi vaaleihin omaa rahaansa 15 000 euroa.

Hautala sai puoluejärjestöiltä 85 502,21 euroa, josta suurimman summan antoi keskustan Etelä-Pohjanmaan piiri, 55 573 euroa.

Yrityksiltä Hautala sai lähes 70 000 euroa. Tukea antoi 32 yritystä, mutta tarkempia tietoja ei tarvinnut ilmoittaa, koska jokaisen yksittäinen tuki oli alle 3400 euroa.

Hautalan jälkeen toiseksi kalleimman kampanjan kävi Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Risto E.J. Penttilä, jonka vaalit maksoivat 136 000 euroa.

Ennakkoilmoitusten perusteella ennätystä piti hallussaan kokoomuksen ehdokas Ukko Metsola, joka kertoi alustavaksi budjetikseen 112 000 euroa.

Penttilä sai 77 417,77 euroa yksityishenkilöiltä ja 44 330 euroa yrityksiltä. Koska yksittäiset tuet olivat alle 3400 euroa, niistä ei ole tarkempia tietoja.

Puoluejärjestöiltä Penttilä sai 10 000 euroa, josta 8000 euroa oli TT-säätiön kokoomuksen kautta antamaa tukea. Kokoomuslainen Suomen Kansallismedia antoi hänelle yli 4000 euron tuen.

Omaa rahaa Penttilä ei ilmoituksensa mukaan vaaleihin käyttänyt.

Halvimmalla ovat selvinneet Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini (10 203 euroa) ja hänen tilalleen nouseva varaedustaja Sampo Terho (5269 euroa).

Jaa artikkeli:

Kommentit

tapio_o_neva

Suuri osa kampanjasta lienee maksettu oppikirjakartellista opiskelijoiden ja heidän vanhempiensa, yksinhuoltajaäitien rahoista Otavan kautta.

Penttilä ei edes kunnolla käynyt kampanjaa. Kun Kokoomus on pannut natotuksen hyllylle, ei Penttilällä edes ole mitään kunnon sanomaa. Hänellähän ei yleensäkään ole talouspolitiikasta mitään sen enempää sanottavaa kuin Veronmaksajain keskusliiton Teemu Laitisella.

Penttilä on hieman kuin Lipponen, jonka laskut kaikki muut maksavat.

Ukko Metsolan rahoitusta on syytä pohtia. Taustalla voisi olla EK, EVA jne.

Maila-Matikainen

Onhan nämä luvut aika hirveätä luettavaa. Metsola oli näkyvämmin esillä, mutta silti yhden äänen hinnaksi tuli monta euroa.

Oliko hyvin hoidettu kampanja vai ei? Rahalla ei voi menestystä ostaa politiikassakaan. Taitavat jäädä yhden palveluksen velkaa heitä tukeneille yrityksille.

Hieman järjettömäksihän tämä on mennyt: rahoittajat lahjovat edustajia ja nämä taas lahjovat kansalaisia karkeilla, heijastimilla sun muulla krääsällä. Onneksi ei mennyt rahoituksen suhteen nallekarkit tasan tällä kerralla.

Vieras

on yhtä turha tyhjäntoimittaja kuin koko Elinkeinoelämän valtuuskunta.

Molemmat tahot ovat eläneet harhakuvitelmissa,että ovat Suomen menestymiselle korvaamattomia ja välttämättömiä. Pelkää yliaktiivista vouhotusta ja luulotautia.

Suomi ei tarvitse Penttilää enempää kuin Elinkeinoelämän keskusliittoakaan yhtään mihinkään. Eivätkä he ilmeisesti ilman rahaa osaisi edes itseään silmään viilata.

On syytä syynätä jonkin sivistyneen oppikirjaryhmän taholta, kuinka vääristynyttä sukupolvien saama tieto kouluissa onkaan ollut viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana, jolloin Penttilän tapaiset oman pesän sotkijat (NATO) tähän maahan kasvoivat.

tapio_o_neva

Risto E. J. Penttilällä on yksi hyvän sanonta:"Puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä."

Elinkeinoelämän valtuuskunta on antikommunistinen kylmänsodan jäänne, jota kumma kyllä ylläpidetään verovähennyskelpoisin maksuin vielä 2000-luvullakin.

Matti Virtanen

"Penttilä on vahva eurososialidemokraatti"

Edesmenneen Nuorsuomalaisten ex-puheenjohtaja, joka käveli eduskunnassa SAK Sucks-rintanappeineen, joka on esittänyt tasaveroa, puoluejärjestelmän romuttamista ja negatiivista tuloveroa on nyt sitten demari?

Hei haloo Tapio, nyt menee vähän jo paksunpuoleiseksi kaikessa Apollonkadun orjuudessasi. Ei se Nato-kanta tee kestään demaria. Facebookin Finland Should Join Nato-ryhmäkin on julkikepulaisen perustama. Ja on teillä näitä NATO:n kannattajia muutenkin: Laukkanen, Karpela, jne.

hanari

Hautala oli ehdolla Kauhajoen kunnanjohtajaksi. Oma väki näemmä tunsi miehen senverran hyvin, että jätti valitsematta. Paha moka mennä edes ehdokkaaksi, jos heti perään aikoi yrittää mepiksi. Rva Jäätteenmäki korjasi päältä pois senverran ääniä, että Lasse jäi laskemaan laskujaan. Mutta kaikkein kallein kansanedustaja tulee Ilmajoelta. Paula Sihto on pistänyt kaksissa vaaleissa talon hinnan peliin. Kansanedustajan peruspalkalla, puhumattakaan perushoitajan palkasta, ei näitä laskuja kuitata, joten kiitollisena ottaa vastaan avustukset. Risto E J on ainut poliitikko, joka on perustanut puolueen, mikä tehtävänsä tehtyään, lopetettiin. Nuorsuomalaisten aatteet omaksuttiin muissa puolueissa ja ne ovat toteutuneet aika hyvin.

Pänrin poika

Jaahas notta alle 3400e per yritys kun lahjoo niin ei tartte sanua. Ilkka Yhtymä Oyj:n leiristäkin kun helposti löytyy vajaa kymmenkunta yhtiötä niin kertyyhän siitä mukava potti.
Ja entäs ne monisivuiset vaali-ilmoitusliitteet Ilkan ja Pohjalaisen välis, kukas ne on mahtanut ostaa ja maksaa... ja mihin hintaan?

Pelleilyä tommoset eurorajat. Pitäisi olla niin että jokainen euro on yritysten kirjanpidossa ja veroilimootuksessa oltava näkyvillä. Verovaikutusten kautta kyse on kaikkien yhteisistä asioosta.

Vieras

Valtavia summia ja annetaan ilman odotuksia muuten vaan hyville tyypeille.
Jos joku pystyisi laskemaan kaikki ehdokkaiden hävittämän rahan määrän, saattaisi summa hämmästyttää sitä, joka vielä äänestää.
Raha kelpaa aina ja aina se käytetään oman aseman parantamiseen. Veikkaus: tämä on vasta alkua...

I_K_L

Jotenkin pitäisi muuttaa tätä vaalienalushommaa tasapuolisemmaksi.

Yhteiskunnan tulisi tarjota kullekin ehdokkaalle tasapuolinen kanava tai kanavat toimia. Muuta mainontaa ei saisi olla.

Vaalikoneet myös paperilehtiin ehdokkaiden taustoineen ja sidonnaisuuksineen. Vaalikoneitten tulisi myös seurata valittujen ehdokkaiden äänestyskäyttätymistä, mistä voisi helposti seurata lupauksien ja mielipiteiden pitävyyttä. Esim. puoluekuri, joka ei ole aina siunauksellista kansanvaltaisen demokratian kannalta, tulisi näin hyvin esiin.

Vieras

Tapio_O_Neva: Työskentelin keskeisessä asemassa Ukko Metsolan kampanjassa ja voin vakuuttaa, että Metsola maksaa itse kampanjaansa varten ottaman pankkilainan. Lainan maksuun ei vaikuta kuka lainan takaa, vai riittääkö omat vakuudet. Vaalirahoitusilmoitus on ollut kokoajan julkinen ja en muista, että kukaan olisi yli 1500 e lahjoittanut kampanjaan tai ilmoittautunut lainan maksajaksi.

Haluaisin huomauttaa, että Metsola tuli täydestä tuntemattomuudesta ja kaikenlisäksi ulkomailta. Mies onnistui siitäkin huolimatta saamaan kasaan yhden suomen suurimmista vaaliorganisaatioista(kaikki vapaaehtoisia, edes kampanjapäällikkö ei ollut palkattu).

Kokoomuksella oli kova lista ja Ukon edelle sijoittui ainoastaan istuvia meppejä, tai ennestään tunnettuja henkilöitä. Teille foorumilla mielipiteitänne jakaville sanon, että lähtekää ensikerralla itse mukaan ja katsokaa kuinka helppoa on saada rahoitusta tuntemattomana, tai paljonko joudutte käyttämään rahaa siihen 20 000 ääneen.