Lauantai 19.1.2019

Hyvästi, Kaisaniemi! 22-vuotias nimi katoamassa metrokartalta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.4.2014 18:09
  • Kuva: Linda Pelkonen / Uusi Suomi
    Kuva
|

Kaisaniemi jää historiaan Helsingin metrokartalta. Kaupunginhallitus päätti tänään muuttaa Kaisaniemen aseman nimen muotoon Helsingin yliopisto – Helsingfors universitet.

Määräys aseman nimen muutoksesta lähtee kiinteistövirastolle lähiaikoina.

Kaupungin nimistötoimikunta vastusti metroaseman nimenmuutosta. Kaisaniemi on tunnettu Kaisaniemenä metron alusta asti, vuodesta 1982.

Kaisaniemeksi kutsutta alue sijaitsee Helsingin Kluuvissa, päärautatieaseman läheisyydessä. Kaisaniemi tunnetaan puistostaan, kasvitieteellisestä puutarhastaan ja metropysäkistään.

Kluuvissa sijaitsee suuri joukko Helsingin yliopiston rakennuksia. Vain yliopiston pääkirjasto on suorassa yhteydessä Kaisaniemen metroasemaan.

Karttaperinteessä alueen osia on kutsuttu Kaisaniemeksi vuodesta 1842. Alue on nimetty 1800-luvulla puistoon ravintolan perustaneen Kaisa Wahllundin mukaan.

Nimenmuutosta perustellaan sillä, että maailman suurkaupungeissa yliopistojen mukaan on nimetty metroasemia. Helsingin yliopisto viettää ensi vuonna 375-vuotisjuhlaansa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kari Hongisto

Eikö olisi parempi jos nimi tulisi suomeksi ja englanniksi ? Metro on hyvin kansainvälinen joten suomen lisäksi seuraava kieli on kyllä luonnollisesti englanti.
Harmi jos kielipolitiikka pitää vetää mukaan tähänkin asiaan. Maailmalla, siis joka maassa jossa olen ollut metroasemien nimet ovat olleet paikallisella kieleellä sekä englanniksi.

Kimmo Kari

No hyvä homma ja seuraavaksi voisi varmaan laittaa harkintaan sanan "metro" käytön. Metrot kulkee muualla maan alla suurimman osan matkastaan. Helsingin metroke kulkee maan alla käytännössä vain pujahtaessaan asemalle joka on louhittu maan alle. Tämähän on tietenkin tehty siksi, että rotat ja asunnottomat majailevat sankoin joukoin esim New Yorkin metrotunneleissa on Helsingin metroke ulkoistettu maan pinnalle halvemman rakentamisen ja majailija ongelman ehkäisemiseksi.