Sunnuntai 20.1.2019

Näin toimii vasemmiston ”kummisetä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
13.8.2009 19:59
Päivitetty: 
13.8.2009 20:24
  • Kuva: Restel Kuvapankki
    Kuva
    Cumulus-hotellit ovat Tradekan omistuksessa. Kuvassa Helsinki-Vantaan lentokentän Cumulus.

Faktakulma

Osuuskunta Tradeka-yhtymä on vapaaehtoinen organisaatio kaikille niille, jotka haluavat käyttää osuuskunnan tarjoamia palveluja. Osuuskunnassa jäsenen omistus on yhden osuuden suuruinen ja sen perusteella jäsenellä on yksi ääni vaaleissa. Jäseneksi liitytään maksamalla 33,64 euron suuruinen osuusmaksu. Osuusmaksun voi maksaa Siwa-, Valintatalo- tai Euromarket-myymälöissä. Tällä hetkellä osuuskunta palvelee yli 300 000 jäsentä.

Tämän päivän vaalirahoitusilmoitusten yllättävin nimi on Osuuskunta Tradeka-yhtymä. Se on jakanut rahaa hövelisti niin SDP:lle kuin Vasemmistoliitollekin.

Vasemmistoliitto kertoi saaneensa siltä vuosina 2007 - 2009 yhteensä 100 000 euroa. SDP:n ilmoituksesta on löydettävissä 82 700 euron Tradeka-tuki. Suoraan tuli vuosina 2007 ja 2008 80 000 euroa ja seminaarilippuostoksina lisäksi 2 700 euroa.

Kaikkiaan Tradeka tuki kahta oppositioon jäänyttä puoluekartan vasemman laidan puoluetta kolmessa vuodessa ainakin 182 700 eurolla. SDP ei ilmoita vuoden 2009 tukijoita, eli mahdollinen Tradeka-tukikaan ei tältä vuodelta näy.

STT:n mukaan Osuuskunta Tradeka on tukenut puolueiden ohella myös ehdokkaita, jotka kuuluvat osuuskunnan luottamusmieshallintoon. Hallintoon kuuluu kaikkiaan noin 150 henkeä, joista osa on ollut ehdolla vaaleissa.

Osuuskunnan myöntämä tuki on ollut 400–2000 euroa ehdokasta kohti. STT laskee, että Tradeka-yhtymä on myöntänyt SDP:lle ja Vasemmistoliitolle kaikkiaan liki 250000 euroa vuodesta 2007 lähtien. Tuen myöntämisestä on päättänyt luottamusmieshallinto.

Tradekan henkiset ja taloudelliset juuret ovat niin sanotun punapääoman entisessä bisneskeskuksessa eli Eka-yhtymässä. Siihen kuuluivat myös vakuutusalan Kansa ja rakennusfirma Haka, jotka murskasivat konkursseineen lopulta koko linnakkeen 1990-luvun alkupuoliskon lamassa.

Osuuskunta Tradeka-yhtymän ydin on nykyisin hotelli- ja ravintolatoiminta, eli Restel Oy. Vähittäiskaupassa se on mukana vähemmistöomistuksen (16%) kautta Suomen Lähikauppa Oy:ssä.

Resteliin kuuluvat hotellit Cumulus, Rantasipi Holiday Inn, Ramada, Crowne Plaza, Seurahuone Helsinki ja Ikaalisten Kylpylä sekä ravintolaketjut Martina, HuviRetki ja Rax NightLife, Hemingway's, Wanha Mestari, Parnell's, Grand Star Café ja HelmiSimpukka.

Resteliin kuuluvat myös tapahtumaravintolat Hartwall Areena, Finnair Stadium, Länsiauto Areena, Energia Areena, Helsingin Jäähalli, Turun Messu- ja kongressikeskus, Mestaritalli ja Linnanmäen ravintolat.

Kauppaketjuista Tradekaa lähellä ovat Suomen Lähikaupan vähemmistöosuuden kautta Siwa, Valintatalo ja Euromarket. Kauppojen osuuskuntasuhteesta kertoo esimerkiksi se, että niiden kautta voi hoitaa osuuskunnan jäsenmaksun.

Faktakulma

Osuuskunta Tradeka-yhtymä on vapaaehtoinen organisaatio kaikille niille, jotka haluavat käyttää osuuskunnan tarjoamia palveluja. Osuuskunnassa jäsenen omistus on yhden osuuden suuruinen ja sen perusteella jäsenellä on yksi ääni vaaleissa. Jäseneksi liitytään maksamalla 33,64 euron suuruinen osuusmaksu. Osuusmaksun voi maksaa Siwa-, Valintatalo- tai Euromarket-myymälöissä. Tällä hetkellä osuuskunta palvelee yli 300 000 jäsentä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

kiuru

Pikasilmäyksellä ei tutkimuksessa ole selvitetty luottamusmiesten ja virkamiesten puoluesidonnaisuuksia. Kuntapäättäjälle saattaa olla myös vaikuttavaa sekin, että kuinka paljon uusia työpaikkoja yritys tuo mukanaan.

LT

Vain yksityishenkilöiden tulisi voida antaa ehdokkaille rahallista tukea. Mitä tekemistä yrityksillä on vaalien kanssa demokraattisessa maassa? Tottakai niiden tarkoituksena on ajaa omaa etuaan. Nyt on tainnut taistelun tiimellyksessä unohtua, että Suomi on demokraattinen maa, jossa henkilöt äänestävät henkilöitä. Yritysten puolueille ja ehdokkaille antama tuki sisältää mielestäni aina jonkun toiveen. Näitä toiveita eivät kuitenkaan saisi esittää kuin äänestäjät.

Vieras

Onpa täällä historiatonta lukijakuntaa kun ei tradekan juuria tunne. Voiko olla totta, että ihmisille tulee yllätyksenä tuo! S-ryhmällä on myös sosialistiset juuret, vaikkakin erkani aikaisin sosialistisesta suunnasta, nykyisestä tradekasta.

TTH

Samaa ihmettelin minäkin, tynnyrissäkö kasvaneita. Toisaalta, ehkeivät kaikki tunne Helsinki-lähtöistä entisen Osuusliike Elannon historiaa, joka tosiaan erkaantui Suomen Osuuskauppojen Keskusliitosta muodostaakseen "työväenliikkeen edistysmielisen osuuskauppaliikkeen", lyhyemmin E-liikkeen. Se oli niin punainen, ettei epäselvyyttä ollut.

Nykyään tämä lienee tosiaan jo unohtunut, ja SOK:n ja entisen Elannon yhteinen HOK-Elanto on toki jo neutraalimpi, tai ainakin jonkinlainen sopuliike. Nämähän ovat pääkaupunkiseutulaista asiaa, joten Osuusliike Elannon tuhkasta eriytyneen Tradekan sidokset eivät ole nuorille ja kansan suurelle osalle tuttuja. Mikä kertoo myös yhteiskuntaopin tasosta kouluissa...

Tapi

Tiedän kyllä E-liikkeen taustakuviot. Mutta koska Tradeka on (tietoisesti?) pyrkinyt hälventämään vanhoja punapääomalinnake-kytkyjään, luulin ihan oikeasti, että olisivat katkaisseet napanuoran. Mutta ei. Ovat vielä painottaneet tukensa kommarien jälkeläisille.

Taitaa Suomen Lähikaupan taru Suomen päivittäistavaramarkkinoilla loppua arvioituakin nopeammin. Kauppa ei käy kalliilla hinnoilla eikä varsinkaan "Meiltä Siwasta - eiku Valintatalosta"-markkinoinnilla. Markkinointijohtaja sai jo kenkää. Tämän vaalirahoitusuutisen jälkeen mikään kilven kiillotus ei riitä palauttamaan asiakasmääriä. Eikä kauppaketju Suomessa pärjää ilman porvariasiakkaita.

Vieras

Vedänpä tässä sellaisen välitilinpäätöksen, että tätä maata johtavat liikemiehet sekä oikealla että vasemalla.Suuri osa politiikoista on lahjottavissa tavalla tai toisella,joten ei ole kumma jos eduskunnassa ei tyypit vaihdu.

Vielä voisin leikkiä, kuten vaalikommentaattori Borg ja sanoa, että KMS:n toiminta on syntynyt myöhäisena AHAA-elämyksenä ja ollut muka nokkelaa, mutta samalla vähän tyhmää,koska muilla on ollut sama systeemi jo valmiina.

Eläkesäästöjäkin saattaa olla mukana.

Yhteenvetona se, että jos tukea saavia kansanedustajia tai ehdokkaita oli tuesta päättämässä, niin rike on tapahtunut.

Ja yleisesti,että saattoi olla,että nyt tulossa ollut tosi paha lama vältetään juuri siksi, että ei tehdä näitä nimenomaisia ja samoja mokia kuin edellisen laman alla.

Vieras

Yhtä kyseenalaista on työntekijäjärjestöjen antama rahallinen tuki. Miten ihmeessä järjestöjen johtohahmot voivat yksikantaan jäsenien puolesta päättää mitä muutamaa puoluetta tuetaan. Viime vaaleissa äänestäneet kertoivat äänestämällä eriävän mielipiteensä.

marjaleenakuronen

Siirrynpä käyttämään enemmän heidän liikkeitään
ja ravintoloita, kun tukevat Vasemmistoliittoa.
Heillä on jäljellä vielä oikea osuusliikeasenne!
Verratkaa näitä summia porvaripuolueiden saamiin rahoihin.
Ovat tosi vaatimattomia verrattuna KMS:n ja kumppaneiden
vastaaviin.

Tietenkin myös ammattiyhdistykset tukevat etupäässä
vasemmistoa (vaikka demarit nyt eivät enää olekaan)
ei kai ne nyt rupea vastapuolta tukemaan!

jussi vaarala

tuo uutisointi ja revittely ole aika överiksi menevää summiin nähden, olihan ne summat sekä ay-puolelta, toisaalta kokoomukselle että etenkin rkp_lle ihan eri luokkaa. Tässä on vähän sellaista taas pitää pikkasen köyhiä nöyryyttää meininkiä. Hävetkää - teissä on moni kommentoija suoranainen paskiainen.

tha

Me katsomme varmaan nyt jotain eri summia, mutta vaikkapa demarit saivat vuodessa luokkaa 400 000 euroa pelkästään AY:ltä ja vuodesta 2007 lähtien 80 000 euroa Tradekalta, vasurit saivat heiltä 100 000. Samaan aikaan, eli vaikka 2007, kyky-puolueen ulkoinen tuki kokoinaisuudessaan reilut 150 000 vuodessa. Eli ei nämä osuuskauppaliikkeen näissä yhteyksissä liikuttelemat summat ihan mitättömiä ole.

Voitko siis ystävällisesti kertoa mistä vaikkapa kokkarit tai kepu saivat ulkopuolista rahoitusta yhtä paljon tai ilmeisesti siis selvästi enemmän? Ja jos et osaa kertoa niin sitten saattaa olla syytä hiukan hävetä silläkin suunnalla, jos taas osaat niin minä voin sitten hävetä.

jussi vaarala

on että te lataamalla tähän asiaan musta-valko ajattelua itse asiassa vedätte pohjan pois siltä mikä tässä on yleinen iso ehkä suomen demokratin historian suurin ongelma eli itseasiassa täyden korruption leviäminen koko puoluekenttään ja jopa niin että oikeuskanslerinkin voi nähdö suojelleen sitä ja että koko oikeuslaitos näyttää aivan halvantuneen - lahjotunko, pelotellunko - koko asian kanssa - vai oletteko nähneet yhtää kunnon aiettakaan ryhtyä korruptiotutkimuksiin esimerkiksi pekkarisen tapauksessa tai ay-liikkeen puheiden tapauksessa ihan julki sanoa aikeensa vaikuttaa poliitikkoihin

tätä asian vakavuutta ja suuruutta ei tajuntaanne mene vaan olette kuin pikkupoikia jotka haluaa leikkiä kolaria kolaripaikalla - ja olette kuitenkin isoja aikusia miehiä ja naisia

tha

Ensinnäkin ketkä "te"? Ja itse olen sitä mieltä, että on olennaista, että nämä asiat todellakin selvitetään kaikkien puolueiden ja koko suomalaisen yhteiskunnan osalta. Olen täysin samaa mieltä ongelman tasosta.

Yksittäiset luvut eivät ole tosiaan se tärkein pointti, mutta JOS niistä puhutaan/kirjoitetaan niin olisi hyvä tsekata faktat. Vai onko tässä ideana, että porvaripuolueet ovat ottaneet ryöpytyksen vastaan ja kun siirrytään vasemmistoon niin yhtäkkiä puhutaankin asioista tärkeämmällä, yhteiskunnallisella tasolla eikä enää yksittäisistä puolueista tai kukkamaljakoista? Jostain syystä se ei yllättäisi.

Eli pysy sitten myös itse ns asiassa, äläkä kirjoittele tuollaista "köyhää kyykytetään" -paskaa ainakaan perusteilla, jotka eivät ilmeisestikään päde. Jos kerran Sammon kokkareille antama 75 000 euroa on herra Arhinmäen mukaan "törkeyden huipentuma" niin ihmettelen tosiaan miksi tuota vasureiden Tradekalta saamaa 100 000 € pitäisi kutsua? Ai niin, eihän siitä pidä edes puhua...

Ja jos joku tämän takia pitää minua typeränä tai pikkupoikana tai jopa molempina niin so be it ;)

Risto Ninku

Kun nyt kukin puolue on "avautunut" eri aikaan jää hämäräksi mikä on minkin puolueen saama kokonaissumma. Olisi mukava tietää vaikkapa vertailu euroa/ehdokas tai euroa/valittu. Median tehtävänä olisi kai tiedon välitys. Ei niinkään asenteiden välitys. Olisiko joku mediassa laskutaitoinen. Onhan nyt taskulaskimiakin.
Kirkasotsaisimmat puhtaat demokratian vaalijat ovat median edustajia lukemamme perusteella.
Vakaita mielipiteitä ovat julki antaneet myös useat professorit - tiedemiehet. Siispä tiede onkin esittäjänsä henkilökohtaista mielipidettä. Alaskan ex. Sarah Palin on tällä kriteerillä varteenotettava tieteenharjoittaja. Onhan hänellä mielipide. Dinot elivät 6000 v. sitten.

elpaso

Ilmankos täällä demarikaupungissa ei ole sunnuntaisin muita kauppoja tyrkyllä kuin paskaa myyviä siwoja ja yksi valtsu
tosin sparin hokille menon myötä on nykyisin yksi alepa
ei ihme jos punikit on vapaata aukioloa vastaan
vai ei nämä tuet vaikuta päätöksentekoon, pahinta korruptiota mitä saattaa olla

Pasi Hallikainen
PerusS
Järvenpää

Pekuchka

niin se on kuin isäni mulle opetti kun näki E-liikkeen bonuskortin minulla: "mitä ihmettä? tuota liikettä kun käytät, se on sama kuin omaan arkkuun nauloja löisit". tämä oli jo 80-luvun alussa, ja niinhän se menee...

kissa

Siellä hoitaa kerroksia. Yllätys notkea pienipalkkainen Thaimaalainen. Tällä tavalla saadaan voittoa. Olin kerran päivän siellä. Palkkakin jäi saamatta.

Nyhtäkää lisää ihmisten selkänahasta! Siksi tarvitsette lisää maahamuuttajia, että jää rahaa vähän "muuhunkin".

maisteri

Tuttu tarina, vanha huonojalkainen mummoni kysyi joskus josko heittäisin hänet työmatkallani K-markettiin ostoksille ja hän kävelisi kotiin. Ehdotin että heitän hänet mäen päälle siwaan, jotta olisi lyhyempi matka kävellä kotiin. Mummo katsoi minua hieman säälivästi, ja sanoi: "Minä en kommunistin kauppaan astu, ne ovat tehneet niin paljon pahaa Suomelle. Älä astu sinäkään." Sodan kokenut viisas nainen. Sittenmmin olen muutamin poikkeuksin mummon neuvoa noudattanut.

Juhani Putkinen

Siksi en ole ostanut mitään aikoinaan E-liikkeistä, sittemmin Siwoista tai Euromarketeista - en ole halunnut, enkä halua, tukea sosialisteja.

En tietenkään ole ostanut, enkä tule ostamaan, mitään Teboilista - kun en halua tukea Venäjän imperialismia.

Jokaisen kannattaa miettiä ostoksia tehdessään mitä ja ketä tukee.

mallipoisto

Taitaa kohta mennä överiksi koko touhu, ja ajaudutaan uuteen kansalaissotaan.

Onko edessä aika, jolloin kauppojen ja ravintoloiden asiakkaat leimataan tietyn aatesuunnan edustajiksi, ja heitä sen vuoksi pilkataan, syrjitään ja koulukiusataan? Uskallatko enää kävellä Tradekan omistaman Aulangon Rantasipi-hotellin golfkeltällä, jos olet oikeistolainen?

Pitääkö ostajan luikkia pimeän tullen oman aatesuuntansa vastaiseen seudun ainoaan lähikauppaan, jottei menettäisi mahdollisuuksiaan edetä ammattiurallaan, jos esimies tai kyttääjäkollega sattuisi hänet silloin näkemään?

Kieltäydytäänkö pian myös syömästä sukulaisvierailuilla tarjottuja väärän aatesuunnan kauppojen merkkituotteista valmistettuja pöydän antimia?

Voiko puolestaan joku vasemmistolainen asioida enää maanviljelijöiden suosimassa Cittarissa tai kokoomuslaisten Prismassa?

Lama sen kun syvenee, kun kauppoja kohta kaatuu puoluesodan seurauksena?

avataR

Näin kiertoilmauksena, itsellenikin tuli yllätyksenä että joku yllättyy "työväenliikken osuuskaupan" tuesta (ex-)työväenliikkeelle. Johan ainakin Kotkassa monelle kovalle korpikommunistiänkyrälle (ainakin "virallisen huhun" mukaan) oli kova paikka, kun Alkot muuttivat SOK:n tiloihin. Eihän tuossa "porvarien" kaupassa pitänyt käydä...

tha

"maanviljelijöiden suosimassa Cittarissa tai kokoomuslaisten Prismassa"

Mutta eiks nuo ole toisinpäin? Eli SOK on enemmän kepulaisten mesta

Tuohon esittämääsi ongelmaan on toki hyvin helppo ratkaisu, eli se että kauppaliikkeet ovat kauppaliikkeitä eikä poliittisten puolueiden tukikoneistoja

hanari

Jos avustukset on antanut osuuskunta, ne on voitu antaa vain kertyneistä vararahastoista, tai jos osakeyhtiö niin kertyneistä voittovaroista. Joka tapauksessa tällaiset avustukset eivät ole liiketoiminnasta vähennyskelpoisia menoja. Osuuskunnalla on puolestaan säännöt, missä määritellään miten tuotto on jaettava jäsenten kesken. Verottajan 30 vuotinen taistelu veronkiertoa vastaan on saant aikaan sen, että kirjanpito tehdään aina pilkulleen oikein. Myös Tradekalla.
Tuo aiemmissa kommenteissa ilmennyt ihmettely omistuspohjasta on kyllä aiheellinen. Nämä Elanto, E-liike, Sok ja Sokos kuviot ovat niin hämäriä, että tuskin kukaan pystyy niitä selvittämään. Ehkä tässä on kysymyksessä "ei kenenkään" omistama miljoonabisnes, mitä hallinnoi pieni sisäpiiri. Ihan kuin Venäjällä entiset KGP:läiset. E-liikkeen konkurssissa ei jäänyt mitään jaettavaa. Mistä tämä uusi e-liike on syntynyt?

T.J.T.V

Päättivätkö nämä henkilöt vaalituesta itselleen vai tipahtiko se pyytämättä ja yllätteän?

Hilkka Ahde, Helsinki
Eero Heinäluoma, Helsinki
Lasse Lehtinen, Helsinki
Johannes Koskinen, Hämeenlinna
Satu Taiveaho, Hämeenlinna
Minna Sirnö, Tampere
Marjatta Stenius-Kaukonen, Tampere
Annika Lapintie, Turku
Pertti Paasio, Turku
Jukka Roos, Perniö
Kari Rajamäki, Varkaus

Kestääkö päivänvalon?

Mielenkiintoinen nimi suurten puolueiden tukijalistoilla on Hok-Elanto. Kysessähän on alueosuuskauppa, jonka edustajisto koostuu suurelta osin valtakunnan poliitikoista sekä pääkaupunkiseudun kunnallispoliitikoista.
http://www.hok-elanto.fi/index.php?id=edustajisto
Firmahan on pärjännyt poikkeuksellisen hyvin liikepaikkakilpailussa. Esim. taannoinen MOT-ohjelma käsitteli Maunulan ostoskeskuksen tapausta, jossa uusi S-market runnattiin väkin sen tilalle. Hok-Elannon kunnallispoliittisia kytköksiä poliitikkojen rahoituksessa ja päätöksenteossa kannattaisi ehkä penkaista lisää. Missä kulkee korruption raja?

SIMO PERTTULA

Vähän myöhemmin maanviljelijät perustivat SOK:n. Tämä vasemmiston ketju on muuttanut nimeään useasti.
Tampereella oli Osuusliike Voima,E-liikkeen puolella, osuusliike Tuotanto kuului SOK-liikkeeseen!
Kansanomainen sanonta oli:"Sen minkä Voimassa häviää, sen Tuotannossa voittaa"!
Voima oli itsenäinen liike, ja sen liittäminen suurempaan kokonaisuuteen herätti kovasti vastustusta Tampereella? Voima oli taloudellisessa mielessä hyvin toimeentuleva.
Nyt täällä ovat EKA-market, Valintatalo ja Siwa. Sekä Cumulus hotellit.
Näin työväen kaupungissa ennen ja nyt.

Korvenukko

Sietäisi hieman katsoa mistä ostaa. Siwan hinnoissa tuntuu olevan tuota puoluetukea yllättävän paljon. Viikko sitten aioin ostaa Varrasleipää 500 gramman paketin - siis Siwasta.
Lappuun oli kirjoitettu: "Siwan HYVÄ hinta 4.09 €". No olihan se hinta hyvä - puoluetukien rahoitukseen. Kun Lidlistä lähti sama tuote 2€:lla. Toinen esimerkki olkoon vaikkapa 400 gramman Benecol. Hintaa Siwassa 7.39 ja Lidlissä 5.39. Tuolloin ei Tradekan puoluetuki ollut vielä tunnettu. Nyt on.

StLennin

Mihin hävisi se pieni punainen poika, joka vielä muutama päivä sitten huuteli jotain skandaalia Sampo Pankin ja kökköömyksen "koplauksista"?

Oliko se sen pojan nimi joku Paavo Ahneinmäki vai mikä se oli mutta kovin tutun oloinen kommarin ajattelumalli sillä tuntui olevan?

Kommarin ja kapitalistin erohan oli jonkin määrityksen mukaan ainoastaan se, että toinen käyttää rahaa saavuttaakseen vaikutusvaltaa ja toinen taas vaikutusvaltaa saadakseen sitä rahaa - päämäärät on siis muuten samat. Näyttipä taas pitävän paikkansa tuokin.

Domanjana

Häneen voinee käyttää tätä vasemmistopopulistinimitystä, kun demarit ja muu p***asakki ovat niin yrittäneet juurruttaa sitä oikeistoon.

No, saatte nähdä että demarilehti HS ja YLE tuottavat tässä ennen vaaleja sellaisen kampanjan että "SDP:tä kannattaa lähes 30% Suomalaisista"... mites sattuikin... Silloin nähdään suurin propagandaero koska seuraava vaalitulos tullee mukailemaan viime nuorisovaalitutkimusta jossa Kokoomus on oikeasti 30% puolue, Keskusta ja Vihreät tulee sen jälkeen ja sitten vasta saasta.

Domanjana

EKA ja EUROMARKET ovat aina olleet sosialistien kauppoja. Minä ja moni muu väistää näitä kauppoja kaukaa niiden äärimmäisten sosialististen kytköksien takia.

On turha väittää että punaleimat olisivat hävinneet liikelaitoksista, virastoista ja näistä saastaisista kaupoista, jotka suu messingillä välittävät todellisuuden vastaista propagandaa kuten Tarja Halonen sinivalkoisessa vaalikampanjassaan, joka oli suoranainen häpäisy suomalaisuutta kohtaan.

Domanjana

Onko Suomessa, porvaripuolueita äänestävät n. 60% väestöstä jotain muuta kuin "tavallista kansaa".

"Tavallinen ihminen" ja "tavallinen kansa" on vasemmiston kliseitä, joita kulutetaan edelleen, eikä ymmärretä että ne ovat loppuunkuluneita. Vasemmisto kaatui kun salailu ja propagandan eikä peloittelu ole enää mahdollista samalla tavalla. Ihmiset kehittyvät ja vasemmiston perusideologiaanhan kuuluu taantumus ja jumitus. Aita aukesi ja nyt mietitään kuumeisesti miten kaikki karannut kerättäisiin takaisin ahdistukseen. Ei auta enää, Suomen Kansa pitää enemmän vapaudesta kuin sosiaalidemokratian muurahaisena toimimisesta.

alekhine

"Onko Suomessa, porvaripuolueita äänestävät n. 60% väestöstä jotain muuta kuin "tavallista kansaa?"

Äänestysaktiivisuus viime eduskuntavaaleissa oli 65 prosentin luokkaa, vaikka SDP on viime vuosina ollut aikamoinen rajatapaus, niin vaikea silti kokonaisuudessa saada porvaripuolueille 92% kannatusta äänestäneistä... Valitettavasti Suomessa näkyy monista länsimaista tuttu ilmiö, joka näkyy ehkä äärimmillään Yhdysvalloissa. Äänioikeuttaan käyttää eniten ne, joilla menee parhaiten yhteiskunnassa, heikko-osaisemmat on passivoitu ja he ovat suurelta osin menettäneet uskonsa demokratian ja hallinnon toimivuuteen. Tämä näkyy myös varsin hyvin äänestyskäyttäytymisessä. Aktiivisimmat äänestäjät hyvätuloiset taas äänestävät omia etujaan ajavia oikeistopuolueita.

Toki vasemmistopuolueista etenkin SDP saa lamastaan syyttää itseään, kun se Lipposen aikakaudella ryhtyi kiivaasti ajamaan luokkaeroja kasvattavaa ja rikkaita suosivaa politiikkaa. Tuo on vähän sama kuin juutalaisten puolue olisi ryhtynyt yhteistyöhön natsien kanssa noin uskottavuusmielessä. Ei ihmekään että SDP:n kannatus on romahtanut, kansa on menettänyt siihen luottamuksen ja syystäkin. Vasemmistoliitto myös ryvetti noina aikoina mainettaan Suvi-Anne Siimeksen johdolla. Jälkikäteen noille kahdelle sankarille onkin myönnetty vasemmiston heikentämisestä? palkkioksi kovapalkkaiset kiitosvirat suuryritysten etujenvalvojana.