Torstai 22.2.2018

Mystinen hautakivi puhuttaa: ”Yritetty selvittää 30 vuotta”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
5.5.2014 12:18
  • Kuva: Talvisalon hautausmaa
    Kuva
    Savonlinnan Talvisalon hautausmaalta löytyy erikoinen hautakivi, jossa on mystisiä kuoppia.

Savonlinnan Talvisalon hautausmaalta löytyy mystinen hautakivi, jonka kirjoitusta eivät ymmärrä edes tutkijat, kertoo hautausmaan työnjohtaja Olli Vilkko Uudelle Suomelle.

Hautakivessä on useita rivejä kuoppia, jotka muistuttavat pistekirjoitusta, sekä kuva pääkallosta.

–Sitä on yritetty selvittää jo 30 vuotta, onko se pistekirjoitusta, sokeainkirjoitusta, venäläistä vai jotain muuta, Vilkko kertoo Uudelle Suomelle.

Mysteerihaudasta kertoi viikonloppuna bloggaaja Timo Piepponen Uuden Suomen Vapaavuoro-palvelun blogissaan. Olli Vilkko vahvistaa Piepposen kertomuksen, jonka mukaan hautakivestä ”ei tiedetä oikeastaan mitään oleellista”.

Kivi on Vilkon mukaan 1800-luvulta. Yliopistojen tutkijoita ja asiantuntijoita on käynyt Talvisalon hautausmaalla selvittämässä kiven taustaa, mutta juuri mitään ei ole saatu selville.

–Pääkalloja on muuallakin, mutta nämä pistekirjoitukset ovat vähän outoja, Vilkko sanoo.

Samankaltaisia hautakiviä, joissa on pääkallojen kuvia, löytyy Vilkon mukaan myös Valamon hautausmaalta.

–Hautaan on yhdistetty yksi venäläinen nimi, mutta se ei ole varmaa. Täällä on hyvin paljon muuttunut aluejako, Vilkko sanoo.

Osa arkistojen tiedoista on Vilkon mukaan poistettu ja sota-aikana arkistointi ei ole ollut täydellistä.

Kiven arvioidaan olevan venäläinen. Vapaavuoroon kirjoittanut bloggaaja Timo Piepponen kertoo myllänneensä kiven mysteeriä. Hänen mukaansa haudan vainajan nimestä on huhuja.

–”Tarasov” on joskus yhdistetty tuohon kiveen, mutta kyse voi olla vain arveluista, sillä viereisessä kivessä on kyseinen nimi, Piepponen kirjoittaa blogissaan.

Piepponen kertoo Uudelle Suomelle kiinnostuneensa asiasta, koska kivestä liikkuu "kaikenlaisia outoja juttuja".

Hän uskoo, että kiven pisteet ovat jonkinlaista sokeainkirjoitusta tai rei’issä on voinut olla puutapit, jotka olisivat muodostaneet kiveen kohokuvion.

–Kysynkin lukijoilta, että oletteko koskaan nähneet vastaavia kiviä, ja onko teillä mitään ideoita joilla voitaisiin saada asia ratkaistua? Jos Joku on käynyt Laatokan Valamossa tai ylipäätään missään Valamossa, niin muistatteko tuollaisia nähneenne, Piepponen kirjoittaa.

Bloggaaja Piepponen jakaa blogikirjoituksessaan omia tietojaan ja arvelujaan haudasta, minkä lisäksi blogin kommentoijat ovat tulleen avuksi arvoituksen ratkaisemiseksi.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
T Piepponen
T Piepponen
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Nagyhajmás Ungarn

Ei nuo oikein kirjaimien kiinnitystappien reiiltä vaikuta. Niitä on aivan liikaa.
Mikäli noin pieniä kirjaimia käytettäisiin, niin siihen riittäisi mainiosti kaksi tappia
kirjainta kohti. Eikä noita kirjaimia tehdä jalometalleista, korkeintain niissä on
kultaus tai hopeointi. Outo juttu.

Hannu Korpilampi

Ja tosiaan fontti tuskin on ollut Times New Roman. Kun tekstilajia ei tiedä, on pisteiden tulkitseminen melko hankalaa.

Tuolta on selkeästi erotettavissa kirjaimia. Esim tekstissä toistuu kolme pistettä kärjellään seisovan suorakulmaisen kolmion muodossa, joka voisi olla mahdollisesti pieni V. Siellä on myös monta pisteryhmää, jotka ovat samoin kuin V mutta ylösalaisin. Se voisi olla A, ellei se esiintyisi niin harvakseltaan.

Toisaalta kun emme tiedä kieltäkään, kirjainten esiintymistiheydestäkään ei oikein voi sanoa mitään.

Lisäksi useampia kirjaimia on mahdollisesti valettu yhdessä, joten hankalaksi menee.

Joka tapauksessa mielestäni tuossa on ollut ihan selkeästi jostain metallista valmistettu teksti kiinni tapeilla.

Hannu Korpilampi

Eihän noissa ole kuin 2-4 tappia kirjainta kohti.

Eikä tekstin tarvitse olla jalometalleista. Kyllä halvemmillekin metalleille ottaja löytyi ja esimerkiksi pula-aikana kiusaus repiä kirjaimet oli suuri, vaikkei niillä olisi saanut kuin leivänkannikan.

Jarmo Lius

Voisko tuon kiven kuviota tulkita kirjoituksen sijaan jonkinlaisena käsityöläisen työvälineenä? Kivi on ollut käsityöläiselle tärkeä ja työstään tunnetun miehen hautakiveksi valikoituu kyseinen työväline?

Tätä teoriaa vahvistaa mm. pääkallokuvion päälläkin vaikuttaa olevan reikiä, joten kivellä on ollut ennen hautakivikäyttöä jokin muu käyttö. Koska käytön jäljiltä alaosaan on jäänyt kohtalaisen iso reiätön alue niin siihen on päätetty nakertaa pääkallon kuvio.

Ei nuo vaakarivit ihan kirjoitusrivitasolla pysy joten reikien hakkaajalle niiden merkitys ei liene kirjoitus, eikä estetiikka vaan jokin käytännöllinen tarve.

Nuo reiät ovat huomattavasti vaatimattomampaa käsityötaitoa kuin yläosan risti ja alaosan pääkallo, mikä vahvistaa reikien käytännöllistä käyttöä hautakiveksi tehdyn sijaan.

Olisko joku kyläseppä tehnyt hevosen kavionauloja, aseen lyijyammuksia käyttäen reikiä muottina? Tai jotan muuta vastaavaa. Ehkä kannattaa etsiä vastaus käsityöhistorian tuntijalta?

T Piepponen

Ne kallon päällä olevat kuopat vaikuttavat olevan enemmänkin vaurioita.

Ikääkuin jollain putkimaisella tylpällä esineellä lyötyjä, tai materiaalissa olevia kulumajälkiä. Pari muutakin nirhaumaa siinä on, mutta melko ehjä on pinta muuten. Kuoppien syyvyydet vaihtelevat sentistä kolmeen. Sen verran "kovia materiaaleja" materiaaleja tunnet, että valua ei tuollaiset reiät kestä, vaikka matalassa lämmössä sulavia metalleja, kuten tinaa olisi niihin kaadettu. Osassa reistä näkyy poran nousun jättämiä kierteitä.

Rivit ovat skarpit vaikkakin ovat hieman vasempaan vinossa pääkallon suunnasta tarkasteltuna.

Tapio Lindholm

Tuosta kivestä tulee mieleen näkemäni juutalaisten haudat ihan sillä perusteella, että on hirveästi tekstiä. Daavidin tähteä ei toki ole, mutta eipä sitä aina niissä olekaan, eikä pääkallokaan mikään tavaton symboli ole. Voisiko siis olla jäänteitä jostain heprean kielisestä kohokirjoituksesta? Kieltä tai aakkosia kun en osaa niin en voi alkaa selvittämään.

Jore Puusa

Tämä juttu ja case kiertää säännöllisin väliajoin somea ja kiersi aiemmin sanomalehtiä. Aina tulee esiin henkilöitä joilla on kokemusta painomaailmasta ja valetuista kirjaimista ja jotka toteavat heti että kivessä on ollut kiinni valettuja kirjaimia, joiden alla kiinnitystapit. Jos kirjaimet ovat olleet kyrilisiä niin se selittää lisää pisteiden asettelua.
Huolimatta siitä että tämä on jokseenkin täysin varmasti selitys niin spekulointi jatkuu ja jatkuuuuu ja jatkuuuu. Merkillistä ja todentaa vanhan kunnon journalistien lauseen: "Tosiasiat pilasivat hyvän jutun"
Ihminen on omituinen otus ja haluaa kokea väristyksiä oudon edessä, Tässä voittekin verifioida, kuka on uskontoon päin kallellaan, siis omaa häiriön mantelitumakkeessa.
Nämä "mysteerit" nostetaan esiin mediassa ja alan harrastajien keskuudessa yhä uudestaan, oli kyseessä Bodomjärven murha tai pisteet kivessä tai Tattarisuon ruumiinpalat.Arki on liian tylsää tai kamalan kurjaa, se koetetaan korjata huuhaalla tai viinalla tai uskomuksilla.