Sunnuntai 20.1.2019

SDP:tä johtaa nyt Rinne – ”Onneksi olkoon kokoomus”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.5.2014 12:49
Päivitetty: 
9.5.2014 16:01
  • Kuva: Lasse Lehtinen / Uusi Suomi
    Kuva
|

Demarikokous teki tänään mullistuksen suomalaiseen puoluepolitiikkaan. Kortit laitetaan takaisin pakkaan ja ajetaan uudelleen. Näin arvioivat Uuden Suomen Puheenvuoron bloggaajat SDP:n puheenjohtajavaihdosta.

SDP:n puoluekokous valitsi tänään tiukalla 7 äänen erolla uudeksi puheenjohtajaksi ay-taustaisen Antti Rinteen. Kokouksessa äänesti 500 puoluekokouksen edustajaa, joten Rinteen voi katsoa ylittäneen riman hiuksenhienosti.

Vihreiden eurovaaliehdokas Touko Aalto arvioi, että puheenjohtajan vaihtuminen tarkoittaa SDP:n politiikan vaihdosta. Se taas tarkoittaa Aallon arvion mukaan uusia vaaleja jo syksyllä.

- Demareiden puoluekokous äänesti samalla koko demareiden eduskuntaryhmää vastaan, jonka kansa on valinnut. Demareiden eduskuntaryhmä on seissyt Urpilaisen takana ja ottanut Rinteen iskut väärästä politiikasta vastaan, Aalto kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Aalto kääntää katseensa jo kesäkuussa käytäviin niin kutsuttuihin minihallitusneuvotteluihin, joissa päähallituspuolueiden uudet puheenjohtajat neuvottelevat loppukauden asialistasta.

Normaalin aikataulun mukaan eduskuntavaalit käydään vuoden kuluttua keväällä 2015. Touko Aalto ei usko hallituksen pääsevän ratkaisuun, joka kantaisi ensi vuoteen.

- Puoluekokouksen kääntäessä selkänsä demareiden eduskuntaryhmän ja Urpilaisen leirille, edessä on Rinteen tulikoe, Aalto kirjoittaa.

"Rinteellä voi olla naisongelma edessään."

- Jos Rinteen puheilla on katetta, demareiden linja muuttuu. Yksi puolue ei voi muuttaa koko hallituksen linjaa ja kokoomus tuskin haluaa muuttaa hallitusohjelmaa Rinteen mielen mukaisesti.

- Tulevalla pääministerillä, kokoomuksen Jan Vapaavuorella, ei ole muuta vaihtoehtoa kuin viheltää peli poikki. Keskusta tuskin tahtoo lähteä kokoomuksen kelkkaan demareiden tilalle, joten Rinteen linja tarkoittanee syysvaaleja, Aalto arvioi.

Perussuomalaisten kansaedustaja Reijo Tossavainen puolestaan uskoo, että demarit menettävät lopullisesti asemansa neljän suuren puolueen joukossa Antti Rinteen valinnan johdosta. Yhdellä ehdolla tosin: kokoomuksen johtoon nousee ministeri Paula Risikko.

- Urpilaisen kaudella demarit ovat suunnanneet poliittisen työnsä "Sari Sairaanhoitajan" ja muiden vastaavien kosiskeluun. Tuon työn tulokset saattavat valua hukkaan, sillä Risikon johtama kokoomus houkuttaa, Tossavainen kirjoittaa Puheenvuorossa.

Tossavainen ottaa esille Antti Rinteen kokemattomuuden eduskuntapolitiikassa.

- Vanhan ajan ay-jyränä hänellä menee hallituksen lopputaival hommaan perehtyessä, uudenlaisia pelisääntöjä opetellessa. Aika menee edellisten kolmen vuoden töppäysten paikkailuun ja vaaleihin valmistautumiseen, Tossavainen arvioi.

Puheenvuorossa politiikkaa seuraava sitoutumaton Lars-Erik Wilskman uskoo, että Rinteen valinnan vaikutukset ulottuvat yli hallituskauden.

- Kokoomuksen kannalta, jos kannatusta ajatellaan, Rinne oli näistä kahdesta se parempi vaihtoehto. Rinteen valinta mahdollistaa siirtymät demareista muihin ryhmiin, lähinnä kokoomukseen ja vihreisiin, samalla, kun Rinne saattaa palauttaa demareihin persuihin hairahtuneita, Wilskman arvioi blogissaan.

- Puolueen oma aloitteinen leimautuminen vain ay-liikkeen etujärjestöksi – ja sielläkin lähinnä teollisuuspuolelle – osoittaa, ettei kyse ole varsinaisesta kansaliikkeestä, vaan etujärjestöjen poliittisesta johdannaisesta. Rinteellä voi olla naisongelma edessään, Wilskman kirjoittaa.

Kumman olisit nähnyt mieluummin SDP:n puheenjohtajana?

2645 ääntä annettu
Jaa artikkeli:

Kommentit

Grayling Dainty

Tämmöistä se on, mikään ei kelpaa ja aina viisastellaan. Mä olen aina kuvitellut, etät jos on joku yhdistys ja siellä pidetään vaalit, niin tulos on sen yhdistyksen jäsenten tahto ja yhdistys tulee jatkamaan jäsenten tahdon mukaisesti, eikä asia mitenkään kuulu muille.

Nykyään on jotenkin muotia, että kun valtiossakin valitaan äänekkään vähemmistön vastainen hallitus, niin huutamalla ja tappelemalla vaihdetaan tuo hallitus vähemmistön mielen mukaiseksi ilman vaaleja.

Jore Puusa

Miten hän voi olla parasta? Hänen aikanaan SDP:n kannatus syöksyi kohti montun pohjaa…
Minun on hirveän vaikeaa käsittää kommentteja, joissa valehdellaan itselle. Paasikivi kirjoitti tosiasioiden tunnustamisen merkityksestä.
Demarit ovat tienhaarassa. Linja pitää vaihtaa oikeasti vasemmistolaiseksi, ei sosialismia kaipaavaksi vaan selkeästi erillaiseksi kuin porvaripuolueiden. Nykydemaria ei erota kokoomusöaisesta rautakangelllakaan. Ehkä Rinne vie ihmisiä suuntaan jossa puolueen linja on selkeä ja tajuttavissa. Toivotaan niin.
Oppositioon korkoa kasvattamaan ja luomaan uusi malli joka jalostetaan Forssan puoluekokouksen papereista. Kokoomus koettaa tuhota vasemmiston aikaansaamaan hyvinvointivaltion. Oppositiossa voi harjoitella politiikkaa eikä perseennuolemista.
Vanha vasemmistolainen näin kirjoittaa kyynel silmässä.
Jore Puusa
lehtikuvaaja

Yrjö Matilainen

Vasemmiston aika meni jo, sitä ei pystynyt tuhoamaan edes kokoomus, vaan globalisaatio. Jos Kiinassa tai Vietnamissa tehdään kattiloita alle kolmasosahintaan siita, mitä Suomessa, niin halpahallit ostaa kiinalaisilta, ja Anttila suomalaisineen kuihtuu pois.

Yrjö Matilainen

Vasemmiston aika meni jo, sitä ei pystynyt tuhoamaan edes kokoomus, vaan globalisaatio. Jos Kiinassa tai Vietnamissa tehdään kattiloita alle kolmasosahintaan siita, mitä Suomessa, niin halpahallit ostaa kiinalaisilta, ja Anttila suomalaisineen kuihtuu pois.