Keskiviikko 19.12.2018

Kiihtyvä ero eurosta -keskustelu: Näkemys naapurista

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.5.2014 12:18
  • Kuva: Linda Pelkonen
    Kuva
    Viron pääministeri Taavi Roivas kertoo, että asuntovelalliset hyötyvät eurosta.
|

 Viron pääministeri Taavi Roivas ihmettelee Suomessa kiihtynyttä keskustelua eurosta eroamisesta. Virossa euroon suhtaudutaan Roivaksen mukaan positiivisesti.

–Eurossa on heikkouksia. Virolla ja Suomella on luottamus julkiseen talouteen ja sen pitämiseen kunnossa. Voimme sanoa, miksi ihmeessä jatkaisimme muidenkin tukemista, Roivas sanoi Uudelle Suomelle Tallinnassa perjantaina.

Hän korosti, että olemme osa valuuttajärjestelmää, joka on kulutusvoimaltaan suuri ja varakas.

–Voimme nähdä, että Virolla ja Suomella on enemmän hyödyttävää siitä (eurosta), hän sanoi.

Euron suurimmat hyödyt ovat Roivasin mukaan valuutan vakaus, matalat korot ja yhteinen valuutta.

Sijoittajien luottamus Viroon kasvoi, kun maa liittyi euroon.

–Vaikka lupasimme pitää valuuttamme arvon samana, monilla ulkomaisilla sijoittajilla oli talouskriisin aikaan epäilyksiä, että Viro voisi muuttaa valuutan arvoa. Kun liityimme euroon, nämä sijoittajien riskit ja pelot katosivat, Roivas kertoi.

Eurosta on ollut hyötyä myös virolaisille asuntovelallisille.

–Myös lainojen korot ovat Virossa hyvin matalat. Ne olivat jo ennen euroakin, mutta nyt meillä on myös erittäin hyvä tilanne asuntolainoille. Niillä on hyvin matala korko, Roivas sanoi.

Hän korosti myös euron hyötyä matkustajille.

”Meillä on oma salakieli.”

–Kun menemme Suomeen, ja virolaiset käyvät paljon Suomessa, meidän ei tarvitse vaihtaa valuuttaa.

Entä jos Suomi eroaisi eurosta? Miten se heijastuisi Viroon?

–En usko, että Suomi eroaisi eurosta. Se ei ole kovin todennäköistä. Suomi on myös hyötynyt aika paljon eurosta, Roivas vastasi itsevarmana.

Nordean tutkimusjohtaja Aki Kangasharju arvioi perjantaina, että Suomen vapaaehtoinen eroaminen yhteisvaluutta eurosta tietäisi kovia aikoja asuntovelallisille.

Roivaksen mukaan Suomella ja Virolla on samantapainen talouskuri, ja myös Viro toivoo muiden euromaiden pitävän taloudesta huolta.

–Ei ole sattumaa, että Viron ja Suomen välisissä neuvotteluissa, oli se sitten terveysministerien tai pääministerien välillä, meillä on aika hyvät henkilökohtaiset suhteet, hän kertoi.

Viro ja Suomi hyötyvät Roivaksen mukaan siitä, että Virossa monet osaavat suomea.

–Meillä on oma salakieli, jota ymmärtää noin kuusi miljoonaa ihmistä, hän naurahtaa.

–Toiset ihmettelevät, miten me voimme pääministeri Kataisen kanssa puhua omaa salakieltä, hän kertoo.

Roivas kertoi oppineensa suomea katsomalla Suomen televisiota lapsesta asti. Hän ei koskaan opiskellut suomea koulussa.

–Kun Maikkari aloitti, katsoimme kaikenlaisia ohjelmia sieltä. Pikku Kakkonen taisi tulla Yleltä, Roivas kertoi.

– Se oli hyvä, että elokuvat eivät olleet päälle puhuttuja. Yhtäkkiä huomaa, että kun lukee suomea, pystyy ymmärtämään kaiken, hän sanoi.

Roivas antoi haastattelun suurimmaksi osaksi suomen kielellä, mutta käytti myös englantia.

Uusi Suomi vieraili Tallinnassa perjantaina Roivaksen työhuoneella sekä it-yritys Nortalin päätoimistolla. Roivas kertoi Uudelle Suomelle myös, mitä hyötyä Virolle on kuulumisesta sotilasliitto Natoon. Nortalin pääjohtajan Priit Alamäen mukaan it-alalla on tapahtunut käänne viimeisen parin vuoden aikana. Lue koko juttu täältä.
 
 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Heikki Lipponen

höpöhöpö Taavi Roivas!! Suomi ei ole olennaisesti hyötynyt pätkääkään ja jos joku hyöty suurimmalle suomalaiselle punaniskasakille onkin luvattu niin kaikkensa on suomen eliittinen poliittinen puusilmäsakki pitänyt siitä huolen että eipäs nyt herkutella liikaa kuten autoverotus,,,alkon hakeminen virosta josta hyödytte eniten itse(ironista kyllä teille) ja myöskin olette vieneet polkupalkoilla suomalaisten rakennusmiesten työpaikatkin siinä sivussa joten ihan turhaa sanan hölinää??
Niistä pakoistakin silloin sanottiin rinta rottingilla kok,dem,kes. että ei rajojen avaaminen ja euro vaikuta palkkojen alenemiseen eikä sitä tule kukaan virolainen tänne polkemaan???? Se oli täyttä valetta josta moni onkin katkera!!??
Niin ja tietysti ne inkerinsuomalaiset koiviston aikana joille annettiin portit auki paratiisiin ja nytkin on moni suomalainen ilman töitä heidän tulonsa takia ja myöskin niitä mummeleita/pappoja pyörii kitymarketeissa ostoksilla(sossu maksaa) ja yhtään
suomea eivät osaa ja moni heistä on tullut muka jollain sukulais-statuksella?? Mutta totuushan onkin aivan toinen,,,Itse suomalaisena kun haet valtion virkaa/tointa niin jopas kummaa Ruotsinkieli pitää hallita joten kantasuomenkielinen on kuin toisarvoinen kansalainen suomessa joita sentään on suurin osa suomessa niin edelle menevät ruotsinkieliset ja muut perässä,,,suomi viimeisenä??? Pe...le!!!!
Ja sitten viette vielä suomesta sosiaaliturvaa esim, asumistuet ja lapsilisät jotka ovat suomalaisen keksimä suomen olosuhteisiin ja sotien jälkeen tehty avustus huonovaraisille lapsiperheille josta on tullut shoppailu apu joka ei enää ole sen samaa tarkoittava asia kuin se oli alunperin tarkoitettu!!! Joten revi siitä Taavi Roivas!!!???

Jouko Heyno

Näinhän se on. Näiden EU-pappien saarna ei muutu: "Siitä on ollut paljon hyötyä", "erosta olisi haittaa", "hyödyt ovat suuret", "haitat olisivat suuret". Mitään konkreettista ei kuitenkaan koskaan löydy: Mikä tarkkaan ottaen on ollut se hyöty, mikä tarkkaan ottaen olisi se haitta?

Eikä sitä konkreettista voikaan esittää, koska sellaista nyt vain ei ole.

Klemetti Näkkäläjärvi EU-parlamenttiin! Jokainen täysjärkinen EU-vastainen äänestää Klemetti Näkkäläjärveä! Vähemmistöpuolueen vähemmistöedustaja EU-parlamentissa olkoon tavoitteemme (no: 184)!

Jo pekästään se, että nimi tullaan kirjoittamaan asiakirjoissa 90 % varmuudella väärin, tai ainakin käsittäättömästi, on plussaa!

Petri Suomi

Mikä se toisen vaihtoehdon skenaario sitten on? Oma valuutta ja mitä sitten? EU-vaaleissa sitä ei ratkaista eikä mutupuheilla. Lukuja kehiin ja kerro vaikka se, mikä tulisi olemaan oman valuuttamme arvo Euron jälkeen? Ei sitä kukaan tiedä, vaikka populistit väittää mitä hyvänsä.

Hannu Rautomäki

Soopaa.
Suomi on Lipposen suorittaman euroon pakkoliittämisen jälkeen kokenut noin 10 % elintason laskun ja se jatkuu.
Euro velvoitti Suomen tukemaan rapakuntoisia huijarivaltioita, ja sen seurauksena kuntien valtio-osuuksia on leikattu jatkuvasti. Siitä on ollut ja on seurauksena kuntapalvelujen leikkaukset; kouluja, päiväkoteja, kirjastoja, terveysasemia, liikuntahalleja suljetaan.
Ruotsilla omassa kruunussaan ei minkäänlaisia velvoitteita tukea yhtäkään ulkomaata.

Teuvo Valkonen

-kun menemme Suomeen-
Olen havainnut Vantaalla, että virolaisia asuu täällä paljon . Ja käyvät töissä täällä.
Heidän vaimonsa ja lapsensa ovat siellä Virossa ja nauttivat suomalaisia sosiaalietuuksia. Koska ne on täällä jotain muuta luokkaa kuin Virossa. Ainakin näin väitetään.
Jos Virossa ollaan kauhian tyytyväisiä, niin miksi tulla tänne Suomeen työhön? Oma käsitykseni on, että aikain saatossa jotkut yhteiskunnalliset tahot ovat onnistuneet luomaan tästä Suomesta siedettävän elinpaikan. Nyt Eu:n rahoitussysteemin (lihottamalla suomalaisella velkarahalla joidenkin pankkien omistajien varallisuutta miljarditolkulla) myötä tämä siedettävä elinpaikka on kyseenalaistettu. Ja siitä tulevat vissiin kärsimään ne suomalaiset, joiden elinehto on palkallaan ja muilla sosiaalisilla etuisuuksilla eläminen.
Mukaan lukien edellä mainitut virolaiset.

Johan Von

perässä ja sivussa kulkijoilla on paha tapa mennä edelle, Niinkin viro on tekemässä. Täällä pidetään meteliä siitä, että venäläiset ostaa kaupat tyhjiksi. Aivan tyhmää sitä pitää vielä vaan kannustaa kyllä myytävää aia riittää jos ei kotimaassa kyseisiä yuotteita riitä niin ulkoa saa aivan varmasti. Ja huviloiden ostat nehän on varmoja uudelleen tulijoita. Mutta mikää maa ei voisi ollakkaan niin tyhmä kuin suomi joka on karkoittamassa rahaa tuovat asiakkaat kaikin keinoin suomesta. Tämä Ukrainan kriisi saa loputkin lähtemään suomesta. Sosiaalietuuksia maksetaan maassa maan tavalla. Suomihan itse ne on sopinut.

Risto Pakaste

Euro on Suomelle hyväksi. Muistatteko kun viimeksi ei tullu devalvaattiota ja sitten meidän palkat laski 30%. Jokainen huru-ukko joka kaipaa näitä aikoja tarvitsee lääkityksen.
Nyt meillä on vakaa valuutta, joka kelpaa kaikkialla. Yritykset voivat suunnitella tulevaisuttaan ottamattamma huomioon Sorosseja, jotka rahastaa heikoilla valuutoilla.
Alkakaa tekemään jotain positiivista ja hyväksyykää Euro

Matti Auer

Jo tätä euron 'positiivista' vaikutusta on odoteltu 10 vuotta ja ei ole havaittu muuta kuin kurjuutta tavallisilla ihmisillä. Eipä näy euron ihme myöskään yrityksien taseissa, kun tilaukset eivät vedä ja kauppa ei käy.

Mennään sitten positiivisella asenteella katkeraan loppuun asti - hohoijaa.

Irene Roivas

Peter Nybergin sanoin: Jos pankit antavat liian helposti rahaa, se EI vastoin yleisiä uskomuksia ole INTEGRAATION VOITTOKULKU vaan kriisin alku.

Poliittisesti Suomen pitäisi jäädä integraatiojunasta tällä asemalla pois.
o Kukaan ei voi pakottaa Suomea pankkiunioniin. Minkälaiset poliittiset kustannukset olisivat? ?
o Juridisesti jäädä ulkopuolelle on täysin mahdollista ja oikeutettua Suomelle.
o Integraatio tuskin pysähtyy vaikkei pankkiunionia syntyisikään.

Kannattiko Suomen liittyä euroon?
Ei, sillä suurin osa hyödystämme tuli Nokiasta, kansainvälisestä korkeasuhdanteesta ei eurosta.
Poliittisia hyveitä koskien ympäristökysymyksiä, kilpailua
o Jos rahalla on yhteinen valvoja ja selvitysviranomainen tarvitaan myös yhteistä rahaa, jonka määrästä ei olisi mitään tietoa kellään.
o Johtaa siihen, että kansallinen eduskunta ei voi enää päättää veron keräämisen määrästä – pohjaton pussi - EU virkamiehille valuu valta.
o EVM kerää veronmaksajilta peruspääoman vakuuksina.

EKP (Euroopan Keskuspankki) ja Demokratiavaje:
Valvonta ja rahapolitiikka pitäisi pitää erillään, mutta nyt EKP ei ole vastuussa kenellekään.
EKP, joka ei ole kenellekään vastuussa, ei saa ottaa keneltäkään ohjeita, eikä sen toimintaa tarkisteta mitenkään. Valvoo kuitenkin pankkeja, sillä on vastuu/valta rahapolitiikasta (korot) ja siitä millä ehdoilla myöntää lainoja (Intressiristiriita). Se päättää mm.
o Millaisten pankkien kanssa se tekee kauppaa?
o Mitkä pankit sen mielestä ovat elinkelpoisia?
o Mitkä pankit joutuvat selvitysviranomaisen syyniin?
EKP rahoittaisi myös tulevaisuudessa suoraan yrityksiä – eli olisi myös elinkeinoviranominen.

Pankit ovat kaupallisia toimijoita , niitä valvoo suuri määrä viranomaisia mm.
pankkivalvojia, keskuspankkeja ja hallitukset kirjoittavat lakeja miten niiden on toimittava
o Syntyy ajatus, että rahan tekeminen on helppoa – riskejä ei ole – kaikki hyvät periaatteet unohtuvat pankkiireilta, valvojilta, keskuspankeilta ja koko virkakoneistolta menevät samaan halpaan.
o Jos halutaan vähentää riskiä niin ei pidä yrittää rakentaa vanhaa koneistoa uusiksi.
o Pankki kasvaa liian isoksi – pilkottava pieniksi – pääomavaatimus pitäisi kasvaa progressiivisesti kasvun mukaan.

Pankin on voitava mennä nurin: Pankeille on tehtävä selväksi, ettei pelastusta veronmaksajien rahoilla tule. Se joka vastaa pankin valvonnasta on myös pidettävä huoli, että pankin toiminta oltava myös riskipitoista. Pankkitoimintaa tehtävä vähemmän kannattavaksi lisäämällä pääomavaatimusta.
o EKP / valvojat eivät näytä oppivan virheistään. Ikävin puoli on, että syyt kriiseihin näyttävät nyt hyvin samanlaisilta kuin aiemminkin.
o Opittiinko 1990-luvun lamasta jotain Suomessa? Ei
Lohduttomia ovat esim. Kyproksen ja Irlannin pankkikriisien tilanteiden selvittely-yritykset.

Kannattaako siis Suomen jäädä pankkiunionin ulkopuolelle? Kyllä
Suomi ei hyödy tai voita mitään pankkiunionissa? (Ruotsi ei halua pankkiunioniin)

Vastuu viety eduskunnalta kuka päättää rahasta kuinka paljon pankeista maksetaan. 8 v kerätään 55 miljardia (pahimmillaan tarvitaan useita satoja miljardeja), jotta voidaan pelastaa horjuvia pankkiyrityksiä ja tuo summa on pikkuraha silloin.
o KRIISIEN ENNUSTAMINEN: Samat viranomaiset jotka muodostavat nyt pankkiunionia ovat jo todistaneet etteivät pysty / osaa ennakoida tulevia kriisejä.
o SIJOITTAJAVASTuusta keskustelua olisi voitu käydä tähänkin saakka vaikka kuinka paljon, mutta sitä ei ole tehty. Onko halua siis tulevaisuudessakaan. Omaisuuden arvo laskee, jos omistaja ei sijoita pankkiin riittävästi rahaa.
o KRIISIVIRANNOIMAISELLA hyvin laajat harkintamahdollisuudet eli ei pelasta ongelmilta.
o DOMINOEFEKTI – (55 miljardia pankkien tukemiseen) Onko terve asia? On, sillä huonot pankit kaatavat toiset huonot pankit. Kyproksella on käytössä sijoittajavastuu eikä ole tapahtunut dominoefektiä (omistajarakenne).
o KANSALLINEN VALVONTA: On riittävä – mutta kuka ottaa vaikeuksissa vastuun pääomittamisesta tai pankin perkaamisesta?
o EKP pelastaa kuitenkin kriisissä olevan pankin eli kaatumisella pelottelu on aivan ylimitoitettua.
o STRESSITESTIT ovat EKP:n sisäinen päänsäryn aihe: Jos on liian löperöitä testejä kaikki pankit läpäisevät. Ankara testi taas osoittaa, että pääomaa oltava paljon lisää ja selvitettävää olisi hurjasti.
o VALTIONLAINAT: Pankit eivät tarvitse

Brysselin Kone: EU:n Pankkiunioni, Ratkaisu vai Ongelma? Peter Nyberg: Professori
http://blogit.yle.fi/brysselin-kone/eun-pankkiunioni-ratkaisu-vai-ongelma

Timo Nenonen

Jopas oli propagandapläjäys taasen. Tosiasiahan on, ettei Eu/eurosta ole taviskansalaisille ollut MITÄÄN hyötyä. Ei ollut ongelma vaihtaa valuuttaa matkustettaessa ennen euroakaan.

Eikä Suomi ole harmonisoinut, autojen, ruuan, alkoholin, tupakan, sähkön, bpolttoaineiden ym. hintoja lähellekkään halvempia Eu/euromaita. Täällä on kalleiimat hinnat liki jokaisessa ihmiselle pakollisessa asiassa.

Joten täyttä bullshittiä oli tämäkin uutinen.

Petri Suomi

Oletkos matkustellut missään viimeaikoina? Ei Suomessa ole kallista ollenkaan. Vain pääkaupunkisudulla on. Suomi ei ole = pääkaupunkiseutu.
Missään en ole syönyt niin kallista ruokaa kuin Norjassa enkä tankannut kalliimpaa bensaa kuin siellä. Tiemaksut aivat tolkuttomia. Eikä niillä se palkka sen kummoisempi ole kuin meilläkään taviksen palkka.
Kurjuudella on kuulijoita ja se näkyy kun vaalit lähestyy.

Petri Suomi

EU:n aikana tuli maksettua vaivatta asunto ja kesäpaikka. Korot alhaalla ja nyt on tarpeelliset asiat hoidettu. Sitä ensimmäistä asuntoa osataessa oli käydä kylmät, kun koskaan ei tiennyt mikä tuleman pitää. Kaksi devalvaatioa ja mahtava infalaatio. 17.75 korko asuntolainasta ja firma keksi muuttaa Portugaliin tuotannon. Siellä olisi ollut mullekin paikka, mutta sillä liksalla ei olisi maksettu edes korkoja Suomen lainasta.

Kovin nopeasti unohtuu se tosiasia, että 80-90-luvun taitteen lamassa meillä oli lähellä konkurssi ja se oli aivan kotikutoinen, eikä kuten nyt maailmanlaajuinen.