Sunnuntai 19.11.2017

Satu Hassi: USA haluaa muutoksen Suomenkin ruokakauppaan

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.5.2014 21:12
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Yhdysvallat haluaa romuttaa EU:ssa voimassa olevan vaatimuksen kertoa kuluttajille, jos ruoka on geneettisesti muunneltua, väittää europarlamentaarikko Satu Hassi (vihr.).
|

Europarlamentaarikko Satu Hassin (vihr.) mukaan Yhdysvallat haluaa osana vapaakauppasopimusta poistaa myös Euroopan unionista vaatimuksen kertoa kuluttajille ruoan geneettisestä muuntelusta.

Hassi kirjoittaa kauppasopimuksen riskeistä Puheenvuoron blogissaan. Vaikka kirjoituksen sävy on kriittinen, Hassi korostaa kannattavansa EU:n ja USA:n yhteistyön tiivistämistä ”erityisesti nyt, kun [Venäjän presidentti Vladimir] Putin toimii kuten toimii”.

– Mutta se ei saa johtaa järjestelmään, jossa dollari ja ääni -järjestelmä syrjäyttää demokratian, Hassi kirjoittaa.

Hassin mukaan Yhdysvaltain ja EU:n välillä neuvoteltava vapaakauppasopimus TTIP tulee vaikuttamaan suomalaisten arkeen muun muassa ruoan kautta.

– Yhdysvallat haluaa muuttaa pitkän listan ruokaan liittyviä EU-lakeja. USA haluaa myydä meille hormoneilla lihotettujen eläinten lihaa, joka on EUssa kiellettyä. Se haluaa myös romuttaa vaatimuksen kertoa kuluttajille, jos ruoka on geneettisesti muunneltua. Eurooppalaiset kun eivät osta geenimuunneltua ruokaa, mutta USAlaiset firmat haluavat myydä sitä meille, Hassi kirjoittaa.

Hassin mukaan Yhdysvaltain kauppaneuvottelija Stuart Eizenstat on sanonut, että ”mikä kelpaa amerikkalaisille perheille, sen pitäisi kelvata myös eurooppalaisille”.

– Oikeammin kyse on siitä, pitäisikö meidän suotua syömään sitä, mitä yhdysvaltalaiset firmat haluavat myydä, Hassi kommentoi.

Hassin mukaan kiistellyn kauppasopimuksen suurin ongelma on avoimuuden puute. Hän kysyykin bloginsa otsikossa, onko vapaakaupassa jotain mätää. Hassi vastaa itselleen, että voi ollakin – riippuen sopimuksesta.

Hassi huomauttaa, että EU:n ja Kanadan välinen vapaakauppasopimus on jo melkein neuvoteltu.

– Voiko kanadalainen kaivosyhtiö kohta yrittää kumota esimerkiksi Lapin luontoa suojelevia määräyksiä? Hassi kysyy jälleen ja vastaa itselleen:

– En tiedä. Miten niin en tiedä? Siksi, että sopimusluonnos ei ole julkinen, edes EU-parlamentin jäsenille.

Hassin mukaan kansanedustajat tai europarlamentaarikot eivät saa nähdä asiakirjoja, ”mutta sen sijaan suuryritysten noin 600 lobbaria saavat”.

EU:n kauppakomissaari Karel De Gucht on syyttänyt Euroopan vihreitä vapaakauppasopimuksen riskien liioittelemisesta. De Guchtin mukaan vihreät ovat valehdelleet erityisesti väittäessään Yhdysvaltain pyrkivän geenimanipuloidun ruoan vapauttamiseen Euroopassa.

Hassi viittaa blogissaan ranskalaisen vihreän mepin Yannick Jadotin vastaukseen De Guchtille. Jadot huomautti äskettäin, että Yhdysvaltain lihantuottajien vientijärjestö on julkisuuteen vuodetun lausuntonsa mukaan ehdoton pyrkimyksessään kaataa EU:n lihatuotteita koskeva hormonikielto.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Johan Von

Ei vaan päinvastoin. Yhden maan olisi täysin mahdoton laatia lakeja mitä se voisi pitää omassa maassaan. Tai voisi mutta ei pystyisi kouitenkaan kontroloimaan niin.. Vaan kaikki pompottaisivat sitä mielensä mukaan. Yhtteisiä lakeja ja sääntöjä tarvitaan, että jotenkin voisimme tulla laikien kanssa toimeen. Yksi ma ei voisi edes säädellä miten oma valuutta heiluu maailman virroissa. Sehän on nähty niin kauan kuin valtioita on llut. Vain suurissa yksiköisä kuten valtioiden yhteisöt ovat voidaan jo hieman järjestystä aikaan. Ei ihisen pitä olla typerä kuvitellessaan voivansa säädellä muita. Niin että painuu omaan havumajaan. Voin taata siellä olevan hyvin yksinäistä. Muita ei nää kuin kuseksiassa nurkkiin.

Aki Terentjeff

Toivottavasti myyvät sitten 2 puolisia partakoneita kun GM ruoka alkaa kasvattaa karvoja suun sisäpuolellekkin. Niin ja ihmiset alkavat kasvaa suuremmiksi kun eläimiin pumpattu hormooni alkaa vaikuttamaan ihmisten kasvuun, saadaan sitten apteekit joka kadun kulmaan kuten USA:ssa ja bisnekset kasvaa, yök!

Kaarle Akkanen

S. Hassin hinta Suomen elinkeinolle on merkittävä. Eriarvoisuus viennin kustannuksissa on lisääntynyt, lisääntyy verrokkimaihin nähden. Mitä seuraavaksi? Vieläkö joku muistaa henkilön Naturasekoilut ja sen tuomat kustannukset maanomistajille? Ns. jälki oli kamalaa ja linja jatkuu?

Johan Von

Niin koska kuvittelemme havumaijoisaa voivamme elää omaa elämää. Päätöksiä pitää tehdä yhteisesti. Muiden kanssa vain silloin niilä on mahdollisuus onnistua. Esim ruokajätit ovat kansainvälisiä jotka lobbavat tuotteitaan kaikin tavoin. Ei suinkaa laskeakseen hintaa vaan nostaakseen sitä kaikkialla. Yksi maa on hyttysen pissa niiden käsissä Esimerkillä on vaikea saada mitään aikaan. Ja voimaa ei pakoittamiseen ole. Ainoa mahdollisuus on se voima mitä yhteisillä päätöksilla on. Tämä vaatii neuvottelutaitoa Jota Suomella ei kovin paljon koskaan ole ollut. Ainakaan kansalla. Joillain yrityksillä ehkä aiemmin. Mutta huomattuamme onnistuvamme , olemme kuvitelleet liikaa. Silloin nekin on palautettu nopeasti ruotuun koska olemme ruvennet kuvittelemaa voimistamme liikaa. Monissa asioissa olemme taantuneet -30 luvulle asti. Jopa ajatusmaailmassa. EWi silti saa on havaittavissa koko eutoopassa ja miks ei myös Afrikassa.

Jaakko Paasonen

No mutta johan sie pehmosii haastat. Olet sie nii rähmälläsi näiden monikansallisten edessä, että heti suostut kaikkeen mitä vaativat? Miksi? Ei niiden kelkkaan tarvitse lähteä, vaan paree olisi etsiä liittolaisia samoin ajattelevista . Siitä se hyttysen pissi saataisiin jo jossain kuuluvaksi lorinaksi..

Jukka Tuovinen

Ai että kun ruoanhinta halpenee? Huh huh Juhani. Amerikkalaisilla perusihmisillä ei riitä raha kunnolla ruokaan. Halvin ruoka on hampurilaiset joten surin osa amerikkalaisista on maailman ylipainoisintaa kansakuntaa maailmassa- sekö on muka hyvä suunta. Jatiedoksi että geenimuunnellun ruoan hyväksyminen tarkoittaa ettei muuta ruokaa ole tarjolla kuin gmo ruokaa-siihen monsanto tähtää.Monopoliin. Ja Juhani mitä suurempi monopoli sitä kalliimmat ovat hinnatkin.Mainitakoon vielä tässä lopussa että kun rottia on syötetty gmo ravinnolla on tullut hirveitä epämuodostumia.Ja nuo hormonilihat joita tulisi sopimuksen kanssa myös enemmän myyntiin.Eläimiä joiden jalat ei jaksa kannatella niiden lihan painoa-eivät ole nekään kovin terveellisiä ruoaksi. Lähiruoka sitäpaitsi tukee ruoan tuotantoa kaikille ihmisille parhaiten- sitä tuo kauppasopimus on tuhoamassa

Elmeri Katainen

En kommentoi tota lopputekstiä. Mutta jos geenimuunneltua elintarviketta ruvetaan myymään, niin se on varmasti halvempaa kuin mitä me kunnon elintarvikkeista maksetaan. Tämä taas aika varmaasti johtaa siihen että markkinat pienenee muilla elintarvikeilla = kallimmaat hinnat = negatiivinen vaikutus koko eurooppaan johtuen siitä että täälä ei ole GM eläimiä.

Val Nyholm

Erityisesti yrityksestä joka tällä hetkellä hallitsee GM soijaa ja joka haluaa omistaa yksinoikeudella kaiken mahdollisen mitä vain voi kasvattaa ruuaksi geenin. Viimeksi yrittivät saada haltuunsa tomaatin! Monsanto on yritys, jonka mielelläni näkisin räjähtävän taivaan tuuliin.

Osmo Marttila

Just.
Ko '' vapaakauppa- '' sopimus muistuttaa tosiasialliselta sisällöltään ähinnä ryssien yhteistyö- ja avunantosopimusta. Jos totuus kiinnostaa, niin ... :

www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2014/05/07/~/20146454/12

www.kepa.fi/teemat/kehitysta-ja-politiikkaa-blogi/13566

www.globalresearch.ca/~/5359221

www.kepa.fi/uutiset/10358

http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/151065-tafta-ttip-vapaakau...

www.globalresearch.ca/~/5359491

www.taloussanomat.fi/politiikka/2014/05/19/~/20147055/12

Mikä suvereeni valtio luovuttaa vapaaehtoisesti ilman pakkoa hallintavaltansa pois?

Laumaidiotismi? - Ideologiauskonnon sokaisema.

Juhani Ekola

Hassi ja kumppanit tuhoavat maamme talouden toimintamahdollisuuksia ml rikkidirektiivillä yms. On todella kaksinaamaista kirjoittaa tuollaista kun samalla hoitelee ihmisiltä pois työmahdollisuudet ja samalla mahdollisuuden ostaa muuta kuin halvinta, oli se sitten geenimuunneltua tai maailmanmarkkinoiden ylijäämäeriä.

Petri Sakkinen

Rikkidirektiivi on kylläkin aivan muiden aikaansaannos. Hassi ei ole ollut Kansainvälisen merenkulkujärjestön (IMO) johdossa ja se tuli sieltä. En tiedä mitänaamaista on valehdella tai sitten kirjoittaa tietämättömänä, hyökäten henkilön kimppuun.

Hannu Rautomäki

Geenimuunnellusta ruosta on tullut EU:hun ja Suomeen omituinen paranoia, vaikka tieteellisesti on selvää, että kasvien geenimanipulointi ei muuta ihmisen geeniperimää millään tavalla kun kasvien geeniperimä ei pääse ihmisen solukalvojen läpi.

Johan Von

Mistähän puhut oikeesti. Ihmisen geeniperimä muuttuu koko ajan.Ja pääosin ruoan kautta. Ihan vaan luoeppa jotai tiedemiesten julkaisuja geeneistä ja miten ne muuttuvat. Ja paljonko ne ovat muuttuneet. Ja mikä sen on vaikuttanut. Geeneistämme kyllä voidaan päätellä mistäpäin olemme tulleet ja millaista ruokaa olemme syöneet. Ja paljon muutakin. Miten olemme sairastuneen tai elämäntapa muutoksia. Kyllä ruoka on tärkeä tekijä geeniperimässämme. Ellet kokonaa laita geenitutkimusta uusille urille.

Val Nyholm

Hyvä esimerkki on soijaproteiini jota käytetään kaupoissa myytävissä hampurilaisissa. Niitä ei suositella alle murrosikäisille poikalapsille, koska sen on todettu häiritsevän hormoni toimintaa. Samoin suihkusaippuallakaan ei saisi pestä, erityisesti miehet. Vähentää siittiöiden määrää ja aiheuttaa naisistumista.

Arja Tappola

GMO on tutkitusti vaarallista. Miksi sitä pitää tunkea tänne kun käärmettä pyssyyn ?
EU jos tuon sopimuksen hyväksyy, hyväksyy myös sen, että kansalaisten hengen ja terveyden suoja poistuu.
Ylikansalliset firmatko päättävät, mitä ihmiset saavat syödä, siinä sivussa ne samaiset ihmiset altistaen syöpäkasvaimille ja mutaatioille ?

Maija-Liisa Piittari

Haluammeko todella maahamme hormonlihan aiheuttamat syöpäepidemian, lihavuuden,
lasten murrosiän aikaistumisen 7-9 vuotiaille? Miehille rinnat?
Haluammeko glyfosaatin aiheuttaman tappavan Clostridium diffilcile-ripulin yleistyvän entisestään+muiden IBS- tautien räjähdysmäisen kasvun.(Ärtyneen suolen oireyhtymän).Suomessakin turhan paljon käytetyn ja mainostetun Roundupin seurauksia. Suolistosairauksien seurauksena myös psyykkiset häiriöt lisääntyvät,sillä suolet ovat aivokudosta, ns. toiset aivot. Serotoniini muodostuu suureksi osaksi juuri siellä. Masennus on jo nyt tuhoisa kansantauti. Sitäpaitsi on todettu, että GMO-ruoasta geenit voivat todellakin siirtyä ihmiseen. Että se siitä. Näitä tuskin esitellään vapaakauppasopimuksen teon yhteydessä.

Aki Terentjeff

Heh heh, GMO ruoka vaan kasvattaa ruuan hintaa Suomessa, naivia uskoa että ruoka halpenisi tässä kartellin ja duopolin maassa, elkää unta nähkö.
Ruoka ei halpene Suomessa kuin jaloilla äänestämällä.
Ruoka huononee ja kallistuu USA:n paskan takia.

Tero Luikku

Eikait siellä voi olla puhtaat jauhot pussissa, jos ei kukaan sitä saa nähdä. Jos markkinoita oltaisiin oikeasti avaamassa, lienee varsin oleellista että ensinnäkin avoin kilpailu mahdollistettaisiin, mikä tarkoittaisi että kilpailevat yritykset ja maat voisivat tarjota parempia diilejä kuin nykyiset varjoissa sanellut...

Timothy Kestrel

Hupaisinta Hassin artikkelissa on se, että aikoinaan hän vastusti Suomen EU-jäsenyyttä aivan samoilla väitteillä. Silloin(kin) suomalaisia varoiteltiin EU:n "säteilytetystä ruoasta" jms. potaskalla ja täydellä huuhaalla.

TTIP on varsinkin Suomen etu koska puolet viennistä kohdistuu sen piirissä oleviin maihin.

Jaska Panula

Ruokaturvallisuusvaara on jo paljon lähempänä, kun luullaan. Tiedän, että penisiliinien ennaltaehkäisevä käyttö tuotantoeläimillä sairauksien estämiseen ja kasvun eristämiseen on yleistä Keski -Euroopassa ja Tanskassa. Haittavaikutuksista on jo selviä merkkejä näkyvissä. Itse en antaisi lapsille Tanskalaista joulukinkkua, myöskin tuontisiipikarjan olen pannut poikottiin. Vapaakauppa USA:n kanssa merkitsisi sitä, että havaittuja vakavia vaarojakaan ei voitaisi korjata.

Mauri Hirvonen

Yhteinen asiamme on puolustaa isänmaatamme haureudelta ja asettaa itsemme asian yläpuolelle. Tehkäämme asioita oikein ja säilyttäkäämme oikean teon taito ja pyrkimys hyvään. GMO-fanaatikot voi mennä parantolaan, niinhän sen ravinnon alkutarkoituskin on, saalistaa ja sairatuttaa heidän omistamiensa lääkejättien ansaan.

Ilari Toivola

tämä on ihan sairasta,tälläiseenkö mailmaan minä olen syntynyt missä ruokaan saa pistää mitä tahansa rotanpaskaa tms mitä siihen nyt löydetäänkään tai keksitään joka saisi tuotteen firmalle halvemmaksi...eikä ostajalle tarvitse sanoa mitään? eikö enään millään muulla ole väliä kuin rahalla? mihin sitä ollaan tultu...

Aki Terentjeff

Hupaisinta koko artikkelissa on se että Putin tekee mitä tekee, pitää oman kansansa puolia ja kieltää GMO ruoan viennin sinne koska heillä on tarpeeksi maata kasvattaa luonnon mukaista ruokaa, Hassin kannattaa ottaa se pää pois jo sieltä mistä kakka tulee ja olla uskomatta lehdistön typerääkin typerämpään lähteettömään probakandaan Putinista, ottakaa ihmiset selvää itse älkää vaan uskoko typerää iltalehdistön levittämää Ryssävihaa ja naapurivihaa, siinä ei ole mitään totta. Mitään uhkaa ei ole eikä tule, vain Naton aiheuttamaa uhkaa on tulossa!!! Sen todistaa maksettu trolli KESTREL TÄÄLLÄ PUOLUSTAESSAAN KAIKKEA mikä tulee Usa:sta NATO, GMO jne ...yök helvetti, jo nyt on vaikeaa ostaa terveellistä ruokaa kaupasta kun kaikki on tupattu täyteen E621 ja muuta paskaa joka aiheuttaa allergioita ja sydän ja verisuonitauteja ja kroonista tulehdustilaa verenkiertoon. Sitäkö itsellenne haluatte. Samoin vesistöt raiskataan heti, ettekö ole huomanneet että pullovesi maksaa jo nyt enemmän kuin bensa autoihin?. Maalaisjärki alkaa olla jo niin harvinaista näissä asioissa että se pitäisi luokitella SUPERKYVYKSI. Euroopassa yli sadat tuhannet osoittivat mielta TTIP neuvotteluja vastaan. http://www.theguardian.com/world/2015/oct/10/berlin-anti-ttip-trade-deal...