Perjantai 22.2.2019

Kokoomus munasi: “180 000 ääntä hukkaan”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
26.5.2014 09:24
  • Kuva: Teemu Kammonen / Uusi Suomi
    Kuva
    KD:n Asmo Maanselkä sanoo, että yhdessä kokoomus ja KD olisivat helposti saaneet neljä paikkaa Euroopan parlamenttiin.
|

Jos kokoomus olisi taipunut vaaliliittoon kristillisdemokraattien kanssa, puolueet olisivat helposti saaneet yhdessä neljä paikkaa Euroopan parlamenttiin. Näin arvioi kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä Puheenvuoron blogissaan.

-Kokoomus laski Alexin varaan liikaa. Yhdessä oltaisiin voitu saada helposti neljä paikkaa. Kokoomus sai 14. paikan ja KD 15. paikan. EPP:lle annetut yhteensä yli 180 000 ääntä eivät tuottaneet paikan lisäystä kolmesta neljään. Paljon pienemmällä kannatuksella sekä SDP ja vasemmisto saivat yhteensä kolme paikkaa. Kokoomus voi sanoa olevansa vasemmiston kokoinen, mutta yhteistyökyvyttömyys vei äänestäjiltä saadun vallan muille Eurooppa- puolueille, Maanselkä kirjoittaa.

Kristillisdemokraatit toi jo vuosi sitten esiin halukkuutensa vaaliliittoon kokoomuksen kanssa. 

- Kokoomus - KD vaaliliitto olisi saanut varmasti neljä paikkaa, jos nyt jäi 180 000 ääntä ylitse, Maanselkä tiivistää.

Kristillisdemokraattien Sari Essayah menetti eilisissä vaaleissa paikkansa Euroopan parlamentissa. Kokoomuksesta valittiin Alexander Stubbin lisäksi Sirpa Pietikäinen ja Henna Virkkunen. Jos vaaliliitto olisi syntynyt, Essayah olisi kovalla noin 61 000 äänen tuloksellaan saanut jatkaa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Kivenheimo

Nythän siis kävi niin, että Euroopan parlamentin puolueista EPP hävisi Suomessa yhden paikan (4 -> 3), mutta jos tämän ryhmän ehdokkaat olisivat olleet vaaliliitossa keskenään ja saaneet saman verran ääniä kuin saivat, niin EPP olisi säilyttänyt neljä paikkaansa (3 kok + 1 kd). Europarlamentissahan ei kukaan periaatteessa edusta mitään suomalaista tai muunmaalaista puoluetta, vaikka sen listoilta valituksi tuleekin, vaan kaikki puolueet ovat kansainvälisiä, ja samankin maan eri puolueista tulevia edustajia voi istua samassa europarlamenttiryhmässä. Kuvittelisin Thorvaldsinkin päätyvän samaan ryhmään Rehnin, Jäätteenmäen ja Väyrysen kanssa, eli toisin kuin EPP, ALDE ymmärtääkseni säilytti vaaleissa neljä suomalaispaikkaansa.

Petri Sakkinen

Kas kas. Täytyypä nostaa baskeria Kokoomukselle siitä, että ei myynyt sielunsa liberaalia osaa patavanhoilliselle menneisyyden puolueelle KD:lle.

Mutta hetkinen? Vaaliliitossa Kokoomus olisi saanut kolme meppiä ja nyt se sai kolme meppiä. Mikä ihmeen munaus tämä oli? Maanselkä olisi ilmeisesti halunnut, että Kokoomus olisi hankkinut sille puuttuvan ihokkaan ja ottanut jopa riskin siitä, että olisi jäänyt ilman yhtä. Hyvin kristillistä!

Ehkä munaus oli se, että Päivi Räsänen oli pääehdokkaana?

Petri Sakkinen

Kas kas. Täytyypä nostaa baskeria Kokoomukselle siitä, että ei myynyt sielunsa liberaalia osaa patavanhoilliselle menneisyyden puolueelle KD:lle.

Mutta hetkinen? Vaaliliitossa Kokoomus olisi saanut kolme meppiä ja nyt se sai kolme meppiä. Mikä ihmeen munaus tämä oli? Maanselkä olisi ilmeisesti halunnut, että Kokoomus olisi hankkinut sille puuttuvan ihokkaan ja ottanut jopa riskin siitä, että olisi jäänyt ilman yhtä. Hyvin kristillistä!

Ehkä munaus oli se, että Päivi Räsänen oli pääehdokkaana?

Seikku Kaita

>> Ralf Karlsson "..äänestäjille kuitenkin rehellisin tapa.."
No ei ole. Ihmiset äänestävät henkilöä ja puolueet pääsevät läpi. Jotkut ehdokkaat pääsevät läpi alle 30'000 henkilökohtaisella äänellä, jotkut eivät pääse läpi edes tuplamäärällä ääniä.

Ei, ei ole rehellisin tapa. Eikä missään määrin älykkäin. Se, jolla on laittaa yli 100'000 euroa kampanjaan pääsee läpi, vaikka hänellä ei olisi mitään annettavaa koko systeemille. Jos sinulla ei ole varaa sijoittaa vähintään 10'000 euroa, olet jo menettänyt vaalit, paitsi jos olet Halla-aho. Tai ehkä vieläkin kannattaisi muuttaa nimensä vaalien alla Urho Kekkoseksi...

Ralf Karlsson

Vaaleissa ehdokkaana oleva henkilö on puolueen listoilla ja edustaa näin ollen jotain poliittista suuntausta. Teet valintasi sen mukaan minne päin olet kallellaan. En ottanut kantaa ehdokkaiden rahoituskuvioihin vaan siihen mitä muut juuri kommentoivat tässä eli äänestäisit vaikka Kokoomusta, joka sattuisi olemaan vaaliliitossa KD:n kanssa, ja Sari Essayah olisi lähtenyt Brysseliin. Ja jos kuvittelet että voit kampanjoida maanlaajuisessa vaaleissa 10.000 €:n budjetilla niin et todennäköisesti tavoita kovin monta äänestäjää loppujen lopuksi. Näkyvyys mediassa maksaa ja maata pitäisi kiertää ristiin rastiin jotta tapaisit potentiaalisia äänestäjiä. Auot, bensa, hotelliyöt, avustajat, tietoliikennekulut, omat vaalimainokset, jne , jne niin kuule 10.000 ei riitä mihinkään. Kekkonen ei muuten tarvinnut vaaleja ollenkaan tullakseen "valituksi" ja pärjäsi näin ollen kaikkein parhaimmin mitä tulee vaalirahoitukseen.

Marko Lehtinen

Mikä munaus? Ei vaaliliitolla Kokoomukselle ollut tulossa yhtään lisäpaikkaa. On mielipidekysymys olisiko kristillisten meppi ollut kokoomuksen kannalta parempi kuin RKP:n meppi, joka ilmeisesti olisi vaaliliitolla menettänyt paikkansa. Varsinkin kun moni Kokoomuksen kannattaja ei kovin hyvällä katso Kristillisten puoluetta.

Leif Norrgård

>>-Kokoomus laski Alexin varaan liikaa. Yhdessä oltaisiin voitu saada helposti neljä paikkaa. Kokoomus sai 14. paikan ja KD 15. paikan. EPP:lle annetut yhteensä yli 180 000 ääntä eivät tuottaneet paikan lisäystä kolmesta neljään. Paljon pienemmällä kannatuksella sekä SDP ja vasemmisto saivat yhteensä kolme paikkaa. Kokoomus voi sanoa olevansa vasemmiston kokoinen, mutta yhteistyökyvyttömyys vei äänestäjiltä saadun vallan muille Eurooppa- puolueille, Maanselkä kirjoittaa.<<

Tapaus paljasti vain Kokoomuksen yhteistyöhaluttomuuden senkin uhalla, että he etukäteen useiden galluppien perusteella tarkoin tiesivät mahdollisessa vaaliliitossa Sarin pääsevän läpi, samoin vähintään kolmen kokoomuslaisen. EPP:n etu ei heitä kiinnostanut pätkääkään. Tuo moka tulee varmasti ajoissa EPP:n tietoon, jotta se voi vetää oikeat johtopäätökset Suomen Kokoomuksesta siinä vaiheessa, kun jaetaan EU:n huippuvirkoja.

Ps. En kuulu KD:hen, mutta olisin mielelläni suonut ahkeran ja taitavan Sarin pääsevän läpi, koska hän sai kaikista ehdokkaista peräti 5.:ksi eniten ääniä!