Perjantai 18.1.2019

Suomalaisväite: Tietoturva-aukkoja – Viron EU-vaalitulosta voitu käpälöidä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
27.5.2014 18:22
Päivitetty: 
27.5.2014 18:54
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Virossa pystyi perinteisen tavan lisäksi äänestämään sähköisesti.
|

Tietoturva-asiantuntija Harri Hursti väittää, että Viron sähköinen äänestystapa mahdollistaa vaalivilpin. Hursti on Yhdysvalloissa asuva pitkän linjan IT-guru, joka on aiemmin toiminut teknologiajohtajana Safety-Locked-tietoturvayhtiössä.

Viroa pidetään edelläkävijänä sähköisessä äänestyksessä. Tietoturva-asiantuntija Harri Hurstin tutkijaryhmä kertoi aiemmin toukokuussa, että virolainen sähköiseen tunnistautumiseen perustuva e-äänestys on hakkeroitavissa.

Viron äänestysviranomaiset ovat jyrkästi toista mieltä. Heidän mukaansa järjestelmää on käytetty jo seitsemissä vaaleissa, eikä ongelmia ole havaittu.

Hurstin tutkijaryhmän mukaan tietoturvahyökkäykseen perustuva murtautuminen äänestysjärjestelmään on mahdollista. Tutkijat sanovat, että Viro ei ole julkaissut järjestelmän asiakasohjelman ja palvelimen lokin lähdekoodia. Tätä pidetään huonona ja epäilyttävänä asiana.

Hurstin ja tutkijaryhmän mukaan Viro ei voi todistaa, että ulkopuoliset tahot eivät olisi vaikuttaneet verkkoäänestykseen tuloksiin aiemmissa vaaleissa. Paperiäänestyksen tulokset voidaan tarkistaa äänestyksen jälkeen, mutta verkkoäänestyksen ääntenlaskentajärjestelmän muistin toimintaa ei voida samalla tavalla jälkeenpäin todeta koskemattomaksi.

Toinen suomalainen tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen pitää Viron järjestelmää luotettavana niin pitkään kuin toisin todistetaan. Radio Ravun haastattelussa Järvinen sanoo, että myös paperiäänestystä on luonnollisesti mahdollista peukaloida.

- Paperiäänestäminen on kuitenkin vanhanaikaista. Sähköisessä vaalitavassa demokratiaa voidaan käytännössä toteuttaa pienemmissäkin kysymyksissä. Viron mallissa mobiililaitteella voi äänestää netissä sähköisellä henkilökortilla, Järvinen sanoo.

Hänen haastattelunsa on kuultavissa osoitteessa www.radiorapu.com.

Harri Hurstin asiantuntijaryhmän lausunto on luettavissa kokonaisuudessaan täällä.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Tolvanen

Tämä on kyllä tosi häpeällistä. Minä en ole kuullut yhtään uutista siitä, että suomessa olisi tosissaan paneuduttu sähköisen äänestyksen tekoon! Mikä siinä oikein mättää? Kyllä sen saa tarpeeksi varmaksi jo tällä hetkellä. Kukaan ei voi sanoa, että äänestysvilkkaus lisääntyisi, mutta luulen kyllä että lisääntyy. Loppujoukko äänestämättömiä on sitten ymmärrettävistä syistä kyllästynyt poliitikkojen saamattomuuteen ja tehottomuuteen kuten nekin jotka äänestävät. Jotkut vielä ovat optimisteja. Jospa asiat vielä muuttuisivat.