Tiistai 24.10.2017

H1N1: Yli 800 000 suomalaista kuuluu riskiryhmään

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.8.2009 10:58
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Turun yliopistollisen keskussairaalan infektiolääkärin Reijo Peltosen mukaan Tamiflu-lääkehoito on aloitettava riskiryhmäläisillä heti oireiden ilmaannuttua.

Viranomaisarvioiden mukaan yli 15 prosenttia suomalaisista eli reilut 800 000 henkilöä kuuluu johonkin sikainfluenssan riskiryhmistä. Arvio perustuu Tilastokeskuksen väestötilastoihin ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokotusryhmän laskelmiin, kertoo Turun Sanomat.

Riskiryhmään kuuluvat esimerkiksi raskaana olevat naiset ja alle kolmevuotiaat lapset. Pienille lapsille ei ole ehtinyt kehittyä minkäänlaista vastustuskykyä tautia vastaan. Myös moni pitkäaikaissairaus alentaa kehon vastustuskykyä, jolloin H1N1-virus leviää kehossa nopeammin.

Sydän- ja keuhkosairaille sikainfluenssan oireet kuten äkillinen kuume, yskä, nuha, kurkkukipu ja lihassärky voivat olla raskaita potilaille, joilla on valmiiksi heikko sydän tai keuhkot. Riskiryhmään on lisätty myös sairaalloisesti ylipainoiset. Amerikassa on havaittu, että huomattava osa tautiin kuolleista oli sairaalloisen lihavia.

Infektiolääkäri Reijo Peltonen Turun yliopistollisesta keskussairaalasta kertoo Turun Sanomille, että on mahdotonta ennustaa, kuinka moni riskiryhmiin kuuluvista tulee sairastumaan. Alttius tartunnan saamiseen eri ryhmien välillä vaihtelee suuresti. Hän kehottaa riskiryhmään kuuluvia viettämään normaalia arkea, mutta olemaan tietoisia omasta asemastaan.

Tämänhetkisen ennusteen mukaan Suomeen iskevä sikainfluenssa on Peltosen mukaan ”varsin leuto tauti”, ja että kaikki lääkehoitoa tarvitsevat pystytään hoitamaan.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pertti Nousiainen

On enemmän vammoja siis tauteja kuin ikävuosia. Jo 25 v sitten ihmeteltiin kuin voin olla elossa....

No, insuliini diab, vaikea astma, 6 x sydänvika etc. Tervetuloa pigletaflue!

Vieras

Koko sikainfluenssa kohu on aivan turhaa hömpötystä. Ei siihen tule sairastumaan sen enempää kuin tavalliseen flunssaankaan. Vaikeus on siinä, että flunssa sairaita ei yleensä rekisteröidä mitenkään elleivät mene lääkäriin. Moni vaan lepää kotona.
Mutta, peskää kätenne, niinkuin muutenkin pitäis tehdä. Katselen kauhistuneena, kun miehet tulee yleisestä vessasta ja ei pese käsiään ollenkaan.