Perjantai 19.7.2019

Kansanedustaja hermostui Hornet-kohusta: “Totuus esiin”

Luotu: 
1.6.2014 10:13
  • Kuva: Ilmavoimat | Jyrki Laukkanen
    Kuva
    Seppo Kääriäinen vaatii selvitystä Hornetien valmiudesta. Arkistokuva.
|

Eduskunnan puolustusvalaiokunnan varapuheenjohtaja Seppo Kääriäinen (kesk.) haluaa Suomen puolustusjohdolta selvityksen Hornetien myöhästyneeseen valmiuteen, kun Venäjän sotilaskoneet loukkasivat Suomen ilmatilaa. Savon Sanomien mukaan Hornetit olivat tunnistustehtävissä vasta neljä tuntia alueloukkauksen jälkeen. 

-Totuus esiin Hornetien valmiudesta. Puolustusjohto on selityksen velkaa, Kääriäinen sanoo tiedotteessaan.

Entinen puolustusministeri Kääriäinen korostaa, että  alueellisen koskemattomuuden turvaaminen on perusasioita.

-Sen on oltava ilman aukkoja moitteettomassa kunnossa. Rahasta se ei saa olla kiinni.

Ilmavoimat selvitti asiaa eilen omalla tiedotteellaan, jossa se totesi, työajat ja ylityökertymät eivät vaikuta päivystystoiminnan perusteisiin ja valmiuteen. Savon Sanomien mukaan Suomen hävittäjät eivät ehtineet ajoissa ilmaan, koska lentäjiä ei olisi voitu kutsua töihin harjoituksissa kertyneiden ylitöiden takia.

-Luvattomasti Suomen ilmatilaa lähestyvän ilma-aluksen kulkuun puututaan tilanteen mukaan ennakoiden varoittamalla ilma-alusta luvattomasta maahantulosta. Toiminta tapahtuu ilmavoimien ja lennonvarmistuselimen yhteistyönä. Suomen ilmatilassa lentäville ilma-aluksille hankitaan tunnistustiedot johtokeskuksessa.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kaarle Akkanen

Nauroimme Ruotsille. Entä nyt? Länsi, etelä ja itä nauravat meille, tosin eri syistä! Annettiin ymmärtää, että omat koneet olivat tunnistamassa ja sitten vielä se, että kyseessä olivat vain "rahtikoneet"? Etelän (Nato) lähteiden mukaan tämäkään ei pidä paikkaansa! Suurta sumutusta (?), jossa pääministerikin menetti "kasvonsa"! On todella syytä tutkia asia pohjamutia myöten. Hävettää, nolottaa ja kiukuttaa koko episodi!

Juhani Virtanen

Aukoton Hornet-valmius tarkoittaisi sitä, että Suomessa olisi koko ajan ainakin kolme aseistettua Hornet-paria eli kuusi konetta taivaalla. Siis yksi pari Helsingin yllä, toinen Joensuun kieppeillä ja kolmas Lapissa. Lisäksi kun em. koneet palaisivat valvontatehtävästä, tuli uusien parien olla jo nousukiidossa. Ja kolmansien heti perään.

Lähtövalmius maassa ei riitä. Jos Hornet päivystää Kuopiossa (Pirkkalan Hornet-tukikohta on lakkautettu), niin se lähtökäskystä aluevesirajalle esim. Porvoon edustalle menee n. 15 min. Siinä ajassa alueloukkaaja on jo hävinnyt horisontin taakse.

Tällä hetkellä pääosa hävittäjälentäjien ajasta menee harjoituksiin ja kullakin ajan hetkellä iso osa koneista on huollossa. Tyypillisellä ajan hetkellä ilmassa ei ole yhtään konetta.

Luultavasti Suomessa ei ole riittävästi Horneteja, jotta kuusi niistä voisi olla koko ajan ilmassa ja 12 valmiina vaihtoon rauhan aikana vuodesta toiseen. Sodassa on sitten eri juttu.

Joten poliitikot: osoittakaa muutama sata miljoonaa lisää määrärahoja ilmavoimille, niin jatkuva ja koko Suomen kattava päivystys voisi olla mahdollinen.

Heikki Lipponen

Mitä sitä liirum laatumia höpötellään,,,olihan ne hornetit ilmassa,,,,mutta taisivat olla vain väärässä ilmansuunnassa siellä islannin ilmatilassa sillejä vahtimassa??
Suomesta ei yhtään rahaa minkäänlaiseen sotilaalliseen toimintaan/tms.ulkomaille kun oman maan ilmatilan vahtimisessakin on tullut aukkoja jos jonkinlaisen syyn takia,,,,,jos kerran ollaan suomen puolustusvoimissa virkaa tekevänä sotilaana niin pysykööt suomen ilmatilassa ja töissäkin vielä ilman niitä työaikalakejakin joita ei tarvitse noudattaa tällaisissa tärkeissä maan puolustuksellisissa asioissa???Niin ne rahat siihen ylitöihin eivät tietenkään riitä kun niitä jaellaan jo natoon kuuluvien maiden sillien vahtimiseen???
Taitaa olla tahallista toimintaa sekä poliittisilla että puolustusvoimien taholla jolla pidetään natovouhotus päällä ja kokeillaan miten entinen pensasvenäläinen asiaan suhtautuu????? No kohta puolustusministeri/pääministeri/presidentti saavat nootin ja sen jälkeen ollaan taas hys hys tilassa jonkin aikaa????DDDDDD Vuosia seurattu tätä kissa ja hiiri leikkiä niin kyllä karvahattukansanosakin sen on huomannut???

Majlis Lahtinen

Peter olen samaa mieltä,,Täällä rannikkoalueella ei ole minkäänlaisia Asetyyppia joka puolustaisi meitä...Olisi nyt ajatellut järkevästi ja antanut Kauhavan ilmasotakoulun olla.se kun toimi hyvin,nyt ei ole edes Tampereellä enään mitään base..No Rovaniemi on,,hehehe...Ajattele sielä Hesassa,koko rannikkoalua Turusta--Rovaniemeen on jätetty yksin..Kiitämme..

Majlis Lahtinen

Ja miksi suomi täytyy olla huolissaan ryssien pitkän rajan suomea vastaan..No se tarkoittaa ryssille paljon aseita on laitettava suomen rajalla..Onhan heillä jo ne aseet valmiina rajamme takana,mutta pystyykö ryssit puolustaa sitä rajaa..Uskon ettei,ovat he niin epävarma porukka. Heistä ei taida löytyä sitä sitkeätä sotilasaineista mitä tarvitaan.. Lopettais nyt suomi avustamassa ryssiä joka asiassa...Eivät he jätä haveensa saada suomi itselleen,vaikka kuinka oltaisimme polvillaan..Meidän kohtalo on sama kuin Ukrainan...

Markku Lehto

Huvittavaa on tämä topevuus, jolla poliitikkomme nyt vaativat julkisuudessa selityksiä viimeisistä rajaloukkauksista ja siihen liittyvistä toimenpiteistä.

Rajaloukkauksia on tehty maailman sivu, eivätkä ne sotilaallisesti uhkaa merkittävästi Suomen turvallisuutta. Puolustusvoimilla on selkeät lainsäädäntöön perustuvat toimintaohjeet ja -mallit rajaloukkauksiin reagoimisesta. Näiden ohjeiden mukaan Puolustusvoimat toimivat. On Puolustusvoimien asia mitä keinoja se käyttää operatiivessa toiminnassaan. Poliittisen johdon tehtävä ei ole puuttua operatiiviseen toimintaan. Toinen juttu on sitten tiedonkulun takkuilu. Tässä lienee taas kerran syytä syynätä koko tiedotusketju lävitse. Eihän tämä ole ensimmäinen kerta, kun akuutin tilanteen raportointi jollakin tasolla tökkää.

Osa rajaloukkauksista on tahattomia ja osa tahallisia. Jälkimmäisten tarkoitus on testata ja havainnoida vastapuolen valmiutta, reagointikykyä ja valvonta- sekä johtamiskykyä. Näistä pyritään erilaisin menetelmin saada mahdollisimman paljon yksityiskohtaista tietoa. Eräs tietolähde on tietenkin julkinen Suomessa käytävä keskustelu. Siksipä ei ole syytä mennä julkisuudessa yksityiskohtiin tässäkään rajaloukkaustapauksessa. Tokihan se rajaloukkaajalle kelpaisi, jos asiaa reposteltaisiin laajasti esimerkiksi mediassa. Suomessa ei vain ole ollut tapana tehdä näin.

Olisihan se hienoa, jos nämä, nyt tässä tapauksessa aktiivisesti tietoa vaativat poliittisen eliittimme edustajat, yhtä aktiivisesti osallistuisivat Suomea koskevaan puolustuspoliittiseen ja Suomen geopoliittista asemaa koskevaan laaja-alaiseen keskusteluun. Nyt kyseessä oleva rajaloukkaukseen liittyvä puhe ei tätä ole.

Onko kukaan esimerkiksi kuullut poliitikkojemme analysoineen ja kommentoineen Venäjän asevoimien edellisen komentajan, kenraali Makarovin, hyvin seikkaperäisesti Venäjän sotilaspoliittista näkökulmaa valaisevaa puhetta Helsingissä 5.6.2012 ? Ainoa kommentti julkisuuteen tästä oli tasavallan presidentin lausahdys Makaroville: ”Kenraali on puhunut ”. Ja siinä se suomalainen keskustlelu oli. Ei tuntunut mediaakaan aihe kiinnostaneen.

Toinen konkreettinen esimerkki turvallisuus- ja puolustuspoliittisen keskustelun vaikenemiskulttuurista on se hiljaisuus, joka seurasi eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan vierailua Venäjän Duumassa viime vuoden maaliskuussa. Ulkoasiain valiokunnan tiedotteen mukaan: ”Tapaamisissa venäläisten poliitikkojen, virkamiesten ja asiantuntijoiden kanssa keskustellaan Venäjän ulko- ja turvallisuuspolitiikasta sekä Venäjän ja Suomen suhteista.”. Tämän jälkeen asiasta ei julkisuudessa eikä poliittisessa keskustelussa ole kuulunut mitään.

ks. linkki:
http://web.eduskunta.fi/Resource.phx/valiokunnat/valiokunta-uav01/tiedot...

Kenraali Makarovin puheen voi lukea ja kuunnella oheisesta linkistä:
http://yle.fi/uutiset/kenraali_makarovin_puhe_kokonaisuudessaan/6169951

Kannataa perehtyä mm. edellä mainittuihin lähteisiin ajatuksella. Korostihan tasavallan presidenttikin avointa keskustelua puolustus- ja turvallisuupolitiikastamme liittyen mm. Nato -asiaan. Rakentavan keskustelun pohjana tulee olla presidentti Paasikivenkin peräänkuuluttamia tosiasioita. Idealismin ja mielikuvien varaan ei keskustelua kannata perustaa.

Sampo Honkala

Juuri näin. Tässä on poliitikoilta lähtenyt asia lapasesta kun on ensin annettu uskomuslausuntoja ilman faktojen tuntemusta. Ilmavoimien komentaja ön julkisuuteen kertonut sen verran kuin on tarpeen tietää ja tiedottaa; rajaloukkaukset on havaittu ja ratkaistu asia niin ettei maksa vaivaa lähettää konetta ilmaan. Tämä on kaiken muun ohella se tapa, joka antaa ilmatilan loukkaajalle vähiten informaatiota puolustusvalmiudesta.

Olavi Nieminen

Nyt pitää vihdoin toteuttaa Lissabonin sopimuksen yhteinen puolustus.
Suomi ei voi yksin puolustaa EU:n itärajaa maamme kohdalla.
Se vaatii EU:n yhteisen puolustuksen resurssit Lissabonin sopimuksen mukaisesti.
Suomalaisten on järjetöntä torjua tämä, siihen meillä ei ole varaa.
Velaksi emme voi puolustaa EU:n itärajaa maamma kohdalla.

Anssi Kuiri

Ei mitään niin hyvää ettei huonoakin:TYÖAIKALAINSÄÄDÄNTÖ:ennen saivat
kansalaiset tehdä rauhassa töitä ilman nykyistä "kellokorttiaikaa".Maan puolus-
tuskin on kiinni työaikatunneista.Olikohan näin myös v.1939.Voi meitä kellokort-
tikansaa.