Maanantai 20.5.2019

Tätä leipää suomalainen syö

Luotu: 
1.9.2009 17:12
  • Kuva: Lasse Lehtinen / Uusi Suomi
    Kuva

Ruisleipä on suomalaisten kiistaton suosikkileipä. Säännöllisesti ruisleipää syö 85 prosenttia suomalaisista, ja joka neljäs valitsee ruisleivän ostoskoriinsa aina. Joka kolmas on lisännyt ruisleivän syömistä kuluneiden viiden vuoden aikana, kertoo tuore kysely.

Rukiinen leipä maistuu kaikenikäisille, mutta erityisen hyvin se maistuu yli 60-vuotiaille, joista 89 prosenttia on ruisleivän säännöllisiä käyttäjiä. Alle 25-vuotiaistakin 79 prosenttia syö ruisleipää säännöllisesti.

Eniten ruisleivän ystäviä löytyy Itä-Suomesta. Kun itäsuomalaisista 90 prosenttia kertoo syövänsä ruisleipää säännöllisesti, länsisuomalaisista sitä syö 81 prosenttia.

Kun suomalainen valitsee leivän, hän kiinnittää huomiota ennen muuta leivän tuoreuteen ja terveellisyyteen. Näillä perusteilla leivän valitsee yli puolet suomalaisista. Seuraavaksi tärkeimpiä perusteita ovat leivän kotimaisuus (37 prosenttia) ja tuttu maku (36 prosenttia). Hinta on tärkeä valintakriteeri joka kolmannelle.

Leivän terveellisyys kiinnostaa suomalaiskuluttajia entistä enemmän. Tämä on kyselyn mukaan yleisin leivänkulutuksessa viimeisen viiden vuoden aikana tapahtunut muutos. Vastaajista 40 prosenttia kertoo kiinnittävänsä aiempaa enemmän huomiota leivän terveellisyyteen, esimerkiksi kuitupitoisuuteen.

Leipomokonserni Vaasan teettämän kyselyn toteutti TNS Gallup heinäkuussa 2009. Kyselyyn haastateltiin 1 059 suomalaista.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieras

Kuinkahan moni vastaajista ei syö vaan luulee syövänsä ruisleipää? NImittäin kaikki kaupassa ruisleivän nimellä myytävät leivät eivät ole kovin ruispitoisia, vaan niissä on yhtenä ainesosana ruis, loput ja suurin osa jauhoista onkin sitten niitä vaaleita pullajauhoja...

Vieras. Ollut aina pöydässä.

Moikka.

Hienoa jotta kansalaiset on oppineet ymmärtämään tämän aidon
todella terveellisen ruisleivän arvon, sillä sitä se todella
on vertasipa millä mittarilla hyvänsä.
Itselläni ruisleipä on ollut ruokapöydässä joka aterialla
vuosikymmenien ajan eikä sen voittanutta ole vastaan tullut.
Se tosin on tärkeää, jotta ruis pidetään rukiina ja ne
vehnäjauhot jätetään niihen pullapitkoihin, jos kuka niitä
haluaa napostella ja lihoa sen seurauksena.

Vieras

Jos ruis olisi niin erinomaista mitä propaganda sanoo sen olevan, niin tokihan sitä syötäisiin koko maailman mittakaavassa enemmän. Nyt ruiksen käyttöä perustellaan terveysvaikutuksilla, mutta silti moni vehnän käyttäjämaa on kansanterveydeltään paljon parempi.

pera50

Itse ostan kaupasta vain sellaista ruisleipää, joka on 100% ruista. Myös kuivaleivän täytyy olla kunnon rukiista.
Jos ruisleipä keksittäisin nyt, niin se saisi terveysvaikutteisen elintarvikkeen merkin.
Ruis sanan genetiivi on rukiin ei rukiksen!

Ruispuristi

Ruisleipää sen olla pitää.

Asun Helsingissä, mutta leipäni kuljetan mahdollisimman pitkälti Kajaanista. Syynä tähän on juuri tuo täysruisleipien puute kaupoissa, nyt niitä tosin on alkanut markkinoille ilmaantua.

Mielestäni (ja monet ovat samaa mieltä) Suomen paras ruisleipä tulee Kainuusta. Leipä kannattaa hankkia Pekka Heikkisen leipomosta Kajaanista, siellä se on 100 % ruista ja taatusti tuoretta. Leipä on tuoreena taivaallisen hyvää, mutta se kestää myös pakastamisen erinomaisesti. Pakkasesta otetun leivän voi sulattaa mikrossa tai antaa sulaa pöydällä. Mikrosta tullessa leipä on melkein kuin vastapaistettu.

Toinen oiva paikka leivän hankintaan on Kaesan kotileipomo Kuhmossa. Sielläkin leipä on täyttä ruista ja vertautuu maultaan täysin Pekka Heikkisen limppuihin. Kuori on ehkä jopa hiukan rapeampi, mistä piirteestä itse pidän. Kaesan leipää muuten saa Helsingistä Rönttösrouvalta (www.ronttosrouva.com).

Syökää ruisleipää!

Vieras

Ja sekin ruis tuodaan ulkomailta. Yksi ravintotieteilijä sanoi että ruis on aika uusi ravintoaine Suomalaisen ruuan historiassa. Että vasta noin sata vuotta ruista käytetty, ei elimistö ole oikeasti vielä tottunut ruisleipään. Appelsiinimehu vielä pahempaa. Ilmankos maha kipeänä sitä juotuaan.