Sunnuntai 26.5.2019

H1N1 vyöryy Suomeen: Kaksi taistelee hengityskoneessa

Luotu: 
2.9.2009 08:57
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Suomen sairaaloissa oli elokuun loppuun menessä hoidettu vasta 15 potilasta sikainfluenssan takia.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä kaksi parikymppistä naista on joutunut tehohoitoon sikainfluenssan takia. Helsingin Sanomien mukaan ulkomaanmatkalta tartunnan saaneita naisia hoidetaan Jorvin sairaalassa Espoossa.

Naiset ovat hengityskoneessa.

Husin ylilääkäri Ville Valtonen kertoo lehdessä uskovansa, että molemmat selviävät hengissä.

Sikainfluenssan takia tehohoitoon joutuminen on ollut tähän asti Suomessa harvinaista. Viime perjantaina Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoi, että vain yksi ihminen on Suomessa tarvinnut tehohoitoa. H1N1-tapauksia Suomessa oli tuolloin varmistunut 211, ja sairaalahoitoa oli tarvinnut 15 potilasta.

Sikainfluenssa voi aiheuttaa potilaalle keuhkokuumeen, joka estää hapensaantia. Ainoa hoito vakavimmissa tapauksissa on saada lisähappea hengityskoneessa.

- Kuolema tulee muuten hyvin nopeasti, sanoo ylilääkäri Valtonen HS:lle.

Kaikki tehohoitoa tarvitsevat eivät HS:n mukaan pääse hengityskoneeseen, jos sikainfluenssaepidemia alkaa pääkaupunkiseudulla jo lähimpien viikkojen aikana.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieras

Jos sokeasti "ohjeistuksiin" uskoen ei tehtäisi heti tarvittavia kokeita - koska "eihän tämä voi ohjeistuksen mukaan olla sikainfluenssaa" - voisi olla hengityskoneeseen joutuminen ehkä mahdollistakin...

Tässä "ohjeistuksien ihmemaassa" ei tuollainen ehkä yllättäisi...

Vieras

Tämä ei ole mikään naurun asia!

Meillä töissä yksi kaveri joutui viettämään 4 viikkoa kesälomasta sairaalassa vuoteen omana hengityskojeessa, koska vaan sanottiin, että "ohjeistuksen mukaan tämä ei voi olla sikainfluenssaa".

Sitten raahailtiin häntä vielä Porvoosta Meilahteen ja puhkottiin varomattomuudesta keuhkokin sitä tutkiessaan eli ilmarinta tuli keuhkokuumeen lisäksi...

Parin viikon jälkeen, kun lopulta ei osattu enää mitään muuta arvata, otettiinkin koepala todetakseen: "Nyt me tiedetään, mikä sua vaivaa - sinulla on sikainfluenssa!". Minkä sille voi, kun lääkäri osaa sokeasti uskoa vain ohjeistuksia ja siitä johtuen jättää kokeet tekemättä.

Kun sitten kaksi viikkoa kuumeen nousun jälkeen saatiin Tamiflu-kuuri aloitettua, ihmetteli lääkärit, että "ihmeen nopeasti hän kyllä toipuu"... ihme todellakin, kun lääkitys aloitetaan vasta silloin, kun elimistö on taudin jo melkein voittanut.

Naurettiin sitten kaikki yhdessä asialle kahvipöydässä - hän itse mukaanlukien - vaikka jotenkin tuntui, että ei olisi pitänyt...

kaiken takana on...

Kaiken pelottelun takana on että saadaan ajettua uusia lakeja sisään... odottakaapas vain.

Esim amerikassa jos kieltäydyt influenssa rokotteesta se maksaa 1000 dollaria per päivä ja joudut karanteeniin...

Näinkö suomeenkin?

"influenssa" rokotteilla sirutetaan ihmiset salaa.

LauraK

Mikä ihme siinä on, että ensimmäisinä influenssauutisia ovat kommentoimassa vähättelijät? Jos aihe ei kiinnosta, miksi pitää käydä lukemassa kaikki jutut ja vielä väheksyä niitä? On noita muitakin uutisia luettavaksi.

Vieras

Onhan sitä pakko lukea uutinen, jos vaikka siinä olisi jotain uutta. Mutta kun ei tässäkään. Kaksi ulkomailta tullutta tartuntaa "vyöryy"? Jokunen aika sitten muutama henkilö sai malariatartunnan Afrikanvierailulla. Ei silloinkaan kirjoitettu, että malaria vyöryy Suomeen. Uutisiotsikoissakaan ei pitäisi liioitella. Muuten käy kuin vanhassa sadussa paimenesta, joka ikävystyessään huusi: "Susi, susi!" Kyläläiset riensivät hätiin, eikä tietenkään mitään sutta ollut. Tämä toistui muttamaan kertaan. Sitten yhtenä yönä susi oikeasti tuli. Taas paimen parkumaan:"Susi, susi!". Arvatkaapa lähtivätkö kyläläiset apuun. No eivätpä tietenkään, koska luulivat paimenen taas petkuttavan. Niinpä susi söi koko kylän karjan... Opimmeko tästä vieläkään mitään?

semi

Koska otsikossa sanottiin että sikainfluensa VYÖRYY SUOMEEN, jos otsikoissa lukee että veli Venäläinen vyöryy Suomeen on moni hakemassa haulikon kaapista. Vaikka itse uskoisin että joku on horjadellut humalassa rajalla, otsikko antoi lupauksen todellisesta hätä tilanteesta vaikka kysymys oli kahdesta ihmisestä, toki toivotamme heille parantumisia hankalasta tilanteesta.

Htalk

Lähde; Iltasanomat/ WebMD sivusto:

http://www.iltasanomat.fi/hyvaolo/terveys.asp?id=1725405

Tässä 7 asiaa, joita on syytä pohtia ennenkuin antaa paniikille vallan.

1. Useimmat tapaukset ovat olleet tähän mennessä lieviä

Vakavimmat tapaukset ovat esiintyneet vielä tuntemattomasta syystä pääasiassa vain Meksikossa. Useimmat sikainfluenssapotilaat ovat selvinneet ilman sairaalahoitoa.

2. Ihmiset eivät ole suojattomia tautia vastaan

Yksinkertaisilla asioilla, kuten hyvällä käsihygienialla, suun, silmien ja nenän koskettelun välttelyllä sekä sairastuneiden välitöntä läheisyyttä välttämällä voi vähentää tartuntariskiä jo huomattavasti.

3. Useimmat sikainfluenssatapaukset ovat olleet kuin tavallinen kauden influenssa

Sikainfluenssa ja tavallinen influenssa ovat oireiltaan hyvin samanlaisia ja leviävät samalla tavalla.

4. Kuinka huolissasi olet tavallisesta influenssasta?

Ehkä tavallista influenssaa tulisi kunnioittaa hieman enemmän. Tyypillinen influenssakausi Yhdysvalloissa tappaa noin 36 000 ihmistä ja noin 200 000 henkilöä joutuu sen vuoksi sairaalahoitoon. Sikainfluenssa ei ole vielä lähelläkään näitä lukuja.

5. Taudin kehitys on vielä tuntematon

Kukaan ei tiedä kehittyykö sikainfluenssa huonompaan vai parempaan suuntaan. Toimet taudin leviämistä vastaan ovat olleet agressiiviset, jotta pahimmilta uhkakuvilta vältyttäisiin.

6. Maailma on entistä varautuneempi

Muistatko lintuinfluenssan? Taudin jyllätessä muutamia vuosia sitten maailmanlaajuiset terveysyhteisöt paransivat pandemiavalmiuksiaan. Tämän työn tuloksena koko maailma on paremmin varautunut influenssapandemiaan kuin koskaan aiemmin.

7. Kaikki pandemiat eivät ole tappavia

Jos Maailman terveysjärjestö WHO julistaa sikainfluenssan pandemiaksi kertoo se taudin leviämisestä, ei sen vakavuudesta. Historian saatossa osa pandemioista on ollut lieviä, osa vakavia. Ihmisten tulisikin nyt reagoida asiaan terveellä maalaisjärjellä panikoitumisen sijaan.

Suomen terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lauantaisen (2.5.2009) tiedotteen mukaan Suomessa ei ole raportoitu uusia tautiepäilyä. Lahdesta raportoidussa tautiepäilyssä laboratoriatesti sulki sikainfluenssa mahdollisuuden pois.

Sikainfluenssaan on tiedotteen mukaan tähän mennessä raportoitu sairastuneen maailmanlaajuisesti 577 henkilöä, joista 17 on kuollut. Suurin osa (16 kuolemantapausta) on tapahtunut Meksikossa ja yksi Yhdysvalloissa.

Vieras

Taidanpa olla paraikaa tuon sikataudin kourissa. Kurkku kipeä, päätä särkee ja kuumekin on. Ei tämä juuri normaalista flunssasta eroa, vähän ehkä on sitkeämpää lajia. Taitaa olla aika pieni prosentti joka apuhengitystä tarvitsee.

SIMO PERTTULA

Tässä taudissa on otettava heti yhteyttä lääkäriin, kun korkea kuume tulee äkillisesti, ja mahdollisesti on kurkku ja pää yms. kipeitä!
Erityistä riskiryhmää ovat nuoret aikuiset? He eivät muutoinkaan käy lääkärissä, ja menevät vain pakon edessä! Ajatuksella: Ei sitä pienien kuumeiden takia mennä lääkäriin?
Toisaalta runsaasti tupakoivat ovat riskiryhmää! Keuhkokuumehanhan tässäkin tapauksessa, koituu kohtaloksi, helpoimmin tupakoiville.
Painotan: Pelkkä äkillinen korkea kuume riittää nopeaan lääkäriin menoon!

Holotna Pravda

Kyllä tavallisestakin flunssasata saa keuhkokuumeen kehitettyä kun oikein tosissaan yrittää, eikä alkava keuhkokuume ole edes mikään hirveän epätavallinen diagnoosi kausi-influenssan yhteydessä. Yleensä perusterve aikuinen sen selättää suht' helposti kun vaan malttaa hoitaa itseään ohjeiden mukaan (=lepää), eikä lähde esimerkiksi pudottamaan talonsa katolta lumia kuumepotilaana. Sillä saa itsensä kyllä letkuihin alta aikayksikön. Kokemusta on...

Vieras

Sain kausi-influenssan joitakin vuosia sitten. Olin ihan perusterve, normaali painoinen nuori aikuinen. Niin vaan kävi, että jälkitaudit olivat sen verran rankkoja, että sairaalaan jouduin pitkäksi aikaa. Ei meinannut löytyä lääkettä, joka olisi sen tulehdusmylläkän pysäyttänyt. Kokemuksesta viisastuneena tiedän, että influenssan (tavallisenkaan!) kanssa ei ole pelleilemistä, vaikka kuinka olisi perusterve.

HjX

vaikka entistäkään ei juuri kerennyt noteeraamaan. Tuo "vyöry" tosiaan on yhtä laaja kuin pieru saharassa, ärsyttävää suurentelua koko juttu.. normi influenssa tuo on kun muutkin, vaikka sillä onkin tällainen tekninen H1N1-nimitys.

semi

laajaa yhteistyötä ja voimmakaita toimenpiteitä, tilanne on jatkuvan vyörymisen ja vyörymisien takia niin paha että lompakko auki ja kansakuntaa ja ihmiskuntaa pelastamaan. Säästöpossut rikki ja pörssi paperit jakoon, sitten joudumme luovuttamaan hopea sormukset ja kaikki mistä voi saada rahaa jotta vyöry saadaan pysäytetyksi. Vyöry ehkä loppuu kun meiltä on loputkin hiukset nypitty päästä ja olemme kotona ilman sohvia ja jääkaappia.

Tiesin tämän

Media oli oikeassa tässä asiassa, mutta päättäjät harrastavat vastuutonta hyssyttelyä "Ei tässä mitään hätää, normaalia flunssaa. -Juokaa kuumaa vettä ja syökää banaania, pärskimistä pitää vähentää ja yskiminen on kiellettyä. Käsiä ei saa pestä, kun saippualla että virus luomaan vastustuskykyä homeopaattisella keinoillaan"