Perjantai 18.1.2019

Suomen historian suurin nikkelivuoto koskaan – SYKE: Myrkkyvesi virtaa luonnonsuojelualueelle

Jaa artikkeli:
Luotu: 
15.7.2014 17:55
  • Kuva: Porin kaupunki
    Kuva
    Pihlavanlahti Porissa.
|

Suomen ympäristökeskus aloittaa Kokemäenjoella mittavan selvitystyön viime viikon nikkelipäästön vaikutuksista joen ja jokisuiston merialueen ympäristöön.

Syke kehottaa Kokemäenjoen rannalla ja Pihlavanlahden ympäristössä Porin edustalla varomaan veden, kalojen ja rapujen käyttöä. Toistaiseksi nikkelipäätön vaikutuksista ei ole tarkkaa tietoa, joten ei myöskään tiedetä, onko päästö ihmisille vaarallinen.

Pihlavanlahdesta nikkelivesi virtaa nopeasti Porin edustan Natura-alueelle.

Norilsk Nickelin Harjavallan tehtaalta pääsi viime viikolla peräti 66 tonnia nikkeliä ja kymmeniä tonneja muita metalleja Kokemäenjokeen. Vuodossa jokeen valui tehtaan prosessivettä.

Satakunnan Ely-keskus on todennut Norilsk Nickelin rikkoneen ympäristölupaansa. Vuoto tapahtui ilmeisesti inhimillisen virheen ja laiterikon vuoksi.

Kaivosyhtiö on ilmoittanut korvaavansa vuodon aiheuttamat vahingot. Kokemäenjoen vuoto on aiheuttanut jo runsaat simpukkakuolemat joessa.

Ympäristöonnettomuus on suurin nikkelivuoto suomalaiseen vesistöön koskaan.

Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jouko Heikola

Porissa ja Satakunnassa on rikokset eniten lisääntyneet. En ihmettele. Kuunari Koivisto merirosvottiin Porissa laittomasti, romutettiin laittomasti ja upotettiin lähes valmiiksi saneerattuna laittomasti ilman viranomaisten lupia Natura-alueelle rikollisin keinoin.
Ei siis kannata ihmetellä, jos ulkomaalaistet sijoittajat tulevat tänne ja saastuttavat pohjavedet ja jokivedet, kun kotimaassa tehdään koko ajan virkamiesrikoksia. Ympäristöviranomaiset taputtavat päähän suurfirmoja, koska ne tuovat työpaikkoja. Nyt taas puhdistus-, tutkimus- viranomaisten ja poliisin töitä. Syyttely kannattaa osoittaa, kuten Talvivaarankin kohdalla, valvoviin viranomaisiin eikä firmaan. Suomen lepsuista viranomaisista ja samalla oman edun tavoittelijoista, itsekkäistä ympäristön tuhoajista löytyy syylliset. He ovat isojen firmojen perseen nuolijoita (edelleen) Suomessa. Kannattaa hakea heti syylliset esiin ja viedä nk. saunan taakse ennenkuin pääsevät taas kerran kuin koira veräjästä, kuten Talvivaaran tapauksessa kävi.

Petri Lilja

On kyse todella suuresta saastepäästöstä, ja silti jotkut täällä porin suunnalla vähättelevät sitä, sekä haukkuvat ihmisiä jotka nyt ovat heräämässä puolustamaan luontoa.
Ainoa tapa varmistaa, ettei tällaista päästöä tulevaisuudessa tapahdu, on sulkea tehdas.