Perjantai 19.7.2019

Näin vähän nettoaa keskivertoperhe (tiedoksi, Jutta)

Luotu: 
7.9.2009 14:55
Päivitetty: 
7.9.2009 15:16
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva

Faktakulma

- Pienituloisuus määritellään kotitalouksien kulutusyksikköä kohti lasketun käytettävissä olevan vuositulon perusteella : talous luokitellaan pienituloiseksi, jos sen tulot ovat jääneet vähäisemmiksi kuin 60 prosenttia kaikkien kotitalouksien tulojen mediaanista.

- Tällä tavoin määritelty pienituloisuuden yläraja oli noin 13 100 euroa yhden henkilön kotitaloudessa vuonna 2007.

- Mediaani on keskiluku, joka on järjestetyn joukon keskimmäinen havainto.

Tilastokeskuksella on varsin erilainen näkemys pienituloisuuden määritelmästä kuin SDP:n puheenjohtajalla Jutta Urpilaisella. Urpilainen kuvaili viikonloppuna pienituloisia alle 3000 euroa kuukaudessa ansaitseviksi.

Tilastokeskuksen määritelmän mukaan yhden aikuisen kotitaloudessa pienituloinen on henkilö, jonka tulot ovat vuodessa enintään 13 080 euroa eli kuukaudessa 1090 euroa nettona. Mitä suurempi kotitalous on kyseessä, sitä korkeampi pienituloisuusraja on. Esimerkiksi kahden aikuisen ja kolmen alle 14-vuotiaan lapsen kotitaloudessa pienituloisuusraja on 31 380 euroa vuodessa. Tilastokeskuksen taulukko täällä.

Pienituloisista suurin osa on muita kuin työssäkäyviä.

- Noin neljä prosenttia työssäkäyvistä jää pienituloisuusrajan alapuolelle. Tämä johtuu yleensä suuresta elatustaakasta, eli näillä ihmisillä on iso perhe, selvittää Hannele Sauli Tilastokeskuksen tulonjaon yksiköstä Uudelle Suomelle.

Keskiverto kotitalouden tulot 30 000 euroa vuodessa

Tilastokeskuksen mukaan palkansaajien säännöllisen työajan keskiansio oli vuoden 2009 huhti-kesäkuussa noin 2 940 euroa kuukaudessa. Keskiarvon lisäksi monia varmasti kiinnostaa, mikä on palkan mediaani. Sitä on kuitenkin Tilastokeskuksen mukaan hyvin vaikea arvioida. Hannele Sauli antaa kuitenkin arvion, jonka mukaan mediaani olisi noin 89 prosenttia keskiarvosta eli 2616,6 euroa kuukaudessa.

Tämä tarkoittaisi siis sitä, että noin puolet työssäkäyvistä suomalaisista ansaitsisi bruttona alle 2616,6 euroa kuussa ja puolet enemmän.

Sauli muistuttaa, että palkkaluvut kuvaavat aina vain työssäkäyviä, eikä niissä ole mukana muita tulonsiirtoja, kuten eläkkeitä. Sen sijaan pienituloisuusluvuissa ovat mukana kaikki tulot ja luvut ovat käteen jäävää tuloa, eli niissä on verot huomioitu.

Sauli laskee, että suomalaisten kotitalouksien tulojen mediaani on 30 000 euroa vuodessa. Keskiverto suomalainen kotitalous saisi siis käteensä nettona erilaisia tuloja (palkkaa ja muita tulonsiirtoja) 2500 euroa kuukaudessa.

Kotitalouksia puolestaan on erilaisia. Suomessa on noin Tilastokeskuksen mukaan noin 2,4 miljoonaa kotitaloutta, joiden keskikoko on hieman yli kaksi henkilöä. Tässä valossa 2500 euroa kuukaudessa tuntuu aika vähältä.

 

Faktakulma

- Pienituloisuus määritellään kotitalouksien kulutusyksikköä kohti lasketun käytettävissä olevan vuositulon perusteella : talous luokitellaan pienituloiseksi, jos sen tulot ovat jääneet vähäisemmiksi kuin 60 prosenttia kaikkien kotitalouksien tulojen mediaanista.

- Tällä tavoin määritelty pienituloisuuden yläraja oli noin 13 100 euroa yhden henkilön kotitaloudessa vuonna 2007.

- Mediaani on keskiluku, joka on järjestetyn joukon keskimmäinen havainto.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieras

Mitäs luulet olisiko Jyrkiboi tai Matti96 tiennyt näistä luvuista mitään, joten annetaan anteeksi Jutalle.
Kaikki he ovat yhtä tietämättömiä tavallisen Suomalaisen elämästä ja heidän tuloistaan. Nimittäin suurin osa poliittisesta eliitistä
on syntyjään entisten politiikkojen ja kansanedustajien
lapsia, näitähän me olemme äänestäneet. Kansanedustajat
ovat kaikki taustaltaan ja henkilökohtaisesti niitä suomalaisia erittäin varakkaita kuuluen ainakin osa siihen pääomatuloja pääoma tuloja nauttiviin kuten Lehti 28%verotukseen.
Juttakin on syntynyt kultalusikka suussa isi on entinen kansanedustaja, nämä on niitä meidän edustajia.

TakojaIlmarinen

Tarvittiin nuori kiintiökana nykymuodin mukaisesti johtamaan puoluetta. Sitä saa mitä tilaa.

Mitähän nämä punalippuja heiluttavat kapitalistin riistämät työläiset, joiden selkänahasta revitään yrityksen miljardi voitot ajattelevat nykymenosta?

ValluVanne

Jutan puheet ja muidenkin poliitikkojen ajatusmaailma ja arki on täysin "normi-kansalaisen" ulottumattomissa. Rakentakaa lisää vain norsunluutornejanne, elkääkä nähkö tavallisen ihmisen hätää nykysuomessa. Hävetäkkään eivät osaa, tai anteeksi loukkauksiaan oikeasti köyhiä kohtaan pyytää.

Insinööri

Jutan mielestä vasta 6000 euroa tienaava on suurituloinen. Eli 5999 euroa tienaava on keskituloinen. Tämän kertoo työläisten puolueen puheenjohtaja. :) No, selväähän se, että tämänkin kansanedustajan elämäntilanne on etääntynyt kansasta. Jos tuon paremmin ei ymmärrä kansan tilannetta, niin miten sitten muissakaan asioissa? Siksikö asiat eivät edisty, kun ne eivät kosketa?

Mielestäni jo 4000 euroa tienaava on aika hyvätuloinen. Itse olen Jutan mielestä pienituloinen, kun tienaan noin 2850e. Käsitysero minun ja Jutan välillä on aika iso (6000 vs. 4000). Welcome to my world, Jutta... tarjoan kahvit ja hyvää seuraa, jos tulet käymään kylässä.

Henry.I.Niskanen

Oletko koonnut asiantuntijaryhmän ympärillesi Jutta? Neuvonantajat ovat jokaisen eteenpäin aikovan politiikon välttämättömyys? Tai kysy edes isältäsi.
RafaelPaasio ja Pertti Paasio kävivät keskusteluja tärkeistä
asioista. Isäni ja minä kävimme viimeiseen asti kehityskeskusteluja.Nyt keskustelen tyttäreni kanssa.
Kehittää kummasti.

Karelin

Nettoon 2 500 € pääsee käsiksi esim. ulosottaja 835 eurolla.
Käteen jää 1 650 € / kk. Ja suurella osalla ns. pienituloisista käy juuri näin. Joukossa on vielä kymmeniä tuhansia 90-luvun laman maksajia saati muita. Mutta sadoilla tuhansilla, edelliset sekä työttömiksi joutuneet mukaan luettuina, tulot eivät yllä edes tähän. Faktinen tilannehan pitää arvioida sen mukaan, mitä rahaa jää välttämättömien elinkustannusten jälkeen = vuokrat, korot, lainan kuoletukset, vakuutukset, sähkö ja puhelin. Nämä menevät aina päältä. Tulos menee miinukselle. Pienituloinen joutuu tällä meinigillä sossulle tai ruokajaonoon. Olen sitä mieltä, että päättäjät ovat kaukana todellisuudesta. Ainoa kartalle pääsy on aito kenttätutkimus, joka paljastaa synkän ja karun todellisuuden ja selittää myös paljon muita yhteiskunnallisia ongelmailmiöitä.
Miksiköhän tälle palstalle ei ole kommentaattoreita... muille kylläkin ???

Liike

On esimerkiksi mahdotonta selvittää kaikkien yksittäisten suomalaisten tai perheiden käteen jäävää tuloa, kun bruttotuloista on verojen lisäksi vähennetty "vuokrat, korot, lainan kuoletukset, vakuutukset, sähkö ja puhelin", jotka luettelit.

Jos halutaan jonkinlainen käsitys käytettävissä olevista tuloista ja niiden keskiarvosta, mediaanista ja kvartiileista, on tyydyttävä tilastoihin bruttopalkoista ja nettotuloista verojen vähentämisen jälkeen.

90-luvun laman aikaan syntyneitä velkoja ei muuten ole enää valtavan paljoa jäljellä, koska eduskunta sai säädettyä lain velkojen vanhenemisesta ja sen siirtymäaika on kulunut, joten suurin osa silloisista veloista on vanhentunut tai vähintään poistettu ulosotosta. Jäljellä on lähinnä takaajana syliin pudonneita luottoja, jotka ovat menneet maksuun vasta lamavuosien jälkeen.

Eki54

Ei järjen häivää. Isien työ alkaa olla jo hukkaan heitetty. Maa on jokseenkin myyty ja loputkin myynnissä. Tämmöistä opposition kommentointia saa sitten mediasta seurata. SDP on päättänyt kuopata itsensä. Kaikkea vain heitellään kuin jostain puppugeneraattorista. En jää kaipaamaan mutta maassa pitäisi aina olla terve varteenotettava oppositio.

Vieras

Taitaa kaikilta multa olla pallo hukassa paitsi Jutalta.

Eihän Jutta tarkoita minkään tilastokeskuksen taulukoita vaan kertoo mielipiteensä. Jutan mielestä pienituloisuuden raja on 3000 euroa kuussa.

On se kumma jos taskuporvari joka ansaitsee jotain 25oo euroa kuussa ota vastaan ilolla näkemystä, että pienituloisen raja on 3000 euroa. Silla SDP tultua hallitukseen se tietäisi vain etua.

Mikään ole niin tyhmä kuin porvari.

jtmnen

"vesi"palloilee?

Mutta asiaan: Jutan mielestä pienituloisuuden raja saattaa olla 3000€ kuussa (netto) mutta SDP:n tultua hallitukseen tuo ei todellakaan tiedä mitään etua.

Nimittäin, SDP on ollut hallitusvastuussa aivan tarpeeksi kauan, hoitaakseen asioita kuntoon. Vaan eipä hoitanut, ei sitten pätkääkään. Aivan toisten asiat oli asialistalla.

Älä Vieras (kirjautumaton) viitsi alkaa vuittoilemaan sanoilla kuten "taskuporvari", tai kertomalla meille että "Mikään ole niin tyhmä kuin porvari."

Vain Lipposlaisen kaltainen ääliö–öykkäri–lajikumppanimme viitsii tuollaista potaskaa meille tarjota.

Vieras

Ihmisten ei pitäisi äänestää mitään viidestä suurimmasta puolueesta (kesk, kok, sdp, virh). Kokoomus ja virheät ovat pahimmat.
Suomen toivo on pienissä puolueissa, joita vielä suuryritykset eivät ole ostaneet. Persut, Piraattipuolue ja IPU. Siinä on puolueet jotka voisivat edes haluta palauttaa suomeen demokratian ja sananvapauden, ja ilman niitä ei ole mitään.

Vieras

Vaimo opiskelija omat tulot yli 3000 brutto. Ei vaan naurata kun lapsen hoito maksaa, opiskelu maksaa, kaikki maksaa.

Kiinnostaisi tietää miten moni muu elää jolla tulot heikommat. Tienaan juuri tuon yli 3000 ja maksan koko perheen elämisen ilman tukia. Kolme henkeä asuisi varmaan tuolla rahalla hyvin jossain muualla kuin pääkaupunkiseudulla. Nyt kuulen tutuilta joilla vaimo kotona lapsen kanssa ja mies kortistossa, että heillä on enemmän käyttörahaa kuussa.

No kertyyhän asuntolainasta omaisuutta muttei se menoja juuri nyt helpoita. Vuokralle markkinahinnoilla turha lähteä, ei säästöä menoihin kuitenkaan synny. Välillä tuntuu kuin tienaisi juuri sen verran, että muut on kateellisia ja saa maksaa kaiken itse.

Valitanko turhasta vai onko muut miettineet samaa?

PS meni ehkä hieman aiheen vierestä mutta Jutta pani miettimään omaa tilannetta.

Fasse

eli niihin kunniallisiin kansalaisiin, jotka haluavat tulla toimeen omillaan eivätkä jätättäydy yhteiskunnan huollettaviksi. Tiedä sitten, kuinka kauan tukijärjestelmää kyetään ylläpitämään, kun maksajien joukko pienenee.

Mutta ainahan voi oppositiosta sanoa, että hallituksen pitää osoittaa miljardi sinne ja miljardi tänne, vai mitä Jutta.

Vieras

Mistä noita lukuja oikeen reivitään... Kavereistani 99% on työssäkäyviä ja tasan yhdellä tulot ylittää niukasti tuon 2500€/kk (insinööritason koulutus). Nettotulot itselläni jää alle 2000€/kk ja olen yksi parhaiten tienaavista kaveriporukassani. Suurimmalla osalla nettotulot pyörii 1200-1500€ nurkilla ja kaikki ovat vakitöissä...

Mikko J.

Tässä paljastui usea karu todellisuus.
Suomen toiseksi tukijalaksi nousseessa it- ja elektroniikkateollisuudessa duunarin hyvä BRUTTO-palkka on n. 1900€/kk lisineen. tällä palkalla on nostettu mm. Nokia maailman suurimmaksi alallaan.
Vai että demarien mielestä alle 3000 egee kuussa on köyhäilijän palkkaa, no oikeassahan he ovat. Kuitenkin hiukan vihlaisee tällaista keskustelua seuratessa.

MOT

Jutta Urpilaiselle on aivan turha selittää keskiarvoista, mediaanista, prosenteista tai muista yksinkertaisista tilastollisista hienouksista. Opettajakoulutus / kasvatusopilliset opinnot eivät anna mitään valmiuksia tällaisten asioiden käsittelyyn. Ehkä tällä koulutuksella ja työkokemuksella voisi olla ihan hyvä opettaja alakoulussa, mutta ei veroasiantuntija tai puoluejohtaja.

Toivottavasti Jutta Urpilainen nyt ymmärtää, että miksi hänelle on tullut tunne, että naisjohtajilta vaaditaan enemmän kuin miesjohtajilta (näin Jutta totesi muutama päivä sitten Audi "kohun" aikana). Varmasti tällaisille "jutta urpilaisille" tulee sellainen epävarma tunne kun huomaavat etteivät he ymmärrä ja pärjää nyky-yhteiskunnassa, jossa vaaditaan laajaa yleissivistystä ja substanssiosaamista. Sitten tällaiset "jutta urpilaiset" piiloutuvat feminististen väittämien / heittojen taakse kun oma pätevyys ja kyvyt eivät riitä toimimaan johtajan tehtävissä. Mielellään lähdetään puhumaan lasikatoista, naisen euro on 80 centtiä jne... populistisista asioista kun ei osata tai paremminkin kyetä keskittyä asiaan.

Toivottavasti Jutta ymmärtää tehdä omat johtopäätökset tämän kohun jälkeen. Kovinkaan montaa vastaavanlaista "sammakkoa" (tai paremminkin punapapukaijaa) ei edes SDP kestä.

Vieras

Pari kommenttia:
1)Kaveripiirissäni ei ole juurikaan muita kuin perheitä, joissa on molemmat vanhemmat akateemisissa töissä ja perheen varovaisesti arvioidut keskiansiot pyörii 100.000 euron paremmalla puolen. Huomatkaa, että siltikään rahaa ei ole ylenpalttisesti käytössä, veroleikkuri on todella ankara. Jos perheen tulot ovat alle 50.000 euroa vuodessa brutto, olen kyllä samaa mieltä muuten väheksymäni Jutan kanssa siitä, että perheen ostovoimaan pitäisi saada merkittävä korjaus ylöspäin.
2)En äkkiseltään keksi kuin seuraavat keinot kohti parempaa ostovoimaa: järjetön heikentävä verokiila pois työllistymisen tieltä, valtion, kuntien ja muiden julkishallinnollisten parasiittien valtavat hallintokulut leikattava ankaralla kädellä, ja asuntorakentamisen tontit pääkaupunkiseudulla asukkaille kunnnan pakkolunastuksen kautta pelkän lunastuskorvauksen, kaavoituksen ja infran kustannuksella.
3) Huomasitteko: vain jonkin verran yli puolet työikäisistä on töissä, ja niistäkin melkein puolet julkisella puolella. Siis puolet nauttii etuisuuksia (tiedän, vähäisiä ovat mutta eivät tuota mitään), neljännes tekee jotain hommia verorahoilla ja neljännes maksaa kaikki kulut. Ei ihme jos kone yskii.
4) Miten on mahdollista, että työllistäminen ei ole Suomessa kannattavaa, jos jo 1300 bruttoeurolla kuukaudessa saa jonkun töihin tekemään yksinkertaista koulutusta vaatimatonta työtä? Johtuisiko taas kerran verokiilasta: toisaalta siitä jää käteen liian vähän, toisaalta työnantajalle tulee päälle vielä 50 % sivukuluja, ja muita työntekijästä johtuvia kuluja (puhelin, työpiste, ruokailu jne). Työnantajan pitää siis tehdä yli 2000 euroa jokaista työntekijää kohti ennen kuin minimipalkkakaan tulee katettua.

Homem

Viime lauantaina tuli komedia, jossa Eddie Murphyn näyttelemä kongressiehdokas totesi vaalikampanjansa aikan, että jos hänet valitaan, kukaan ei saa alle keskiarvo palkkaa. Se oli siis komedia. Voisiko SDP ystävällisesti hieman ryhdistäytyä. Tarvitsemme tähän maahan kunnon opposition.

Vieras

Pikkuisen ihmettelen tuota, että joku kirjoitti olevansa tiomeentulovaikeuksissa, jos vaimoon kotiäiti ja isä tienaa 3000 euroa/kk. Siinä on pakko olla mielettömät asuntolainat?

Minä olen elättänyt itseni ja lapsen aluksi 600 eurolla (brutto) silloin, kun olin hiotovapaalla, nyt jää käteen enttona n 1200 euroa. Hyvin pärjätään, ja tehtiin jopa kesällä Ruotsin risteily. Meillä on pienet asuinkustannukset, eikä ole autoa, johon saisi nopeasti uppoamaan isoja summia muuten. Ei osteta filettä ja suurin osa lapsen vaatteista on peräisin myyjäisistä. Mielestäni elintasomme on silti ihan ok, aika paljon voi valinnoillaan vaikuttaa elämänlaatuun.

SItä epäilen kyllä, että tuon kirjoittajan kaveriperheellä olisi isommat tulot, vaikka äiti on hoitovapaalla ja isä työtön. Meinaan ansiosidonnainen päivärahakin leikkautuu niin voimakkaalla progressiolla, että harva isotuloinenkaan saa enempää kuin esim 1300 kuussa bruttona. Ktihoidotueksi voi laskea n 500 euroa, jos asuu kunnassa, missä on hyvä kuntalisä. Heillä on siis pienemmät tulot ja isompi veroprosentti vielä, koska sosiaaliturvaa verotetaan rankemmin kuin ansiotuloja. Todennäköisesti jos käteen heillä tuntuu jäävän enemmän, niin heillä on vaan pienemmät elinkustannukset.

Vieras

Niin... se on uskomatonta kuinka korkeaan asemaan tässä maassa pääsee opettelemalla ulkoa asioita. Tähänhän koululaitoksemme tähtää, ja johtaa siihen että tytöt pärjäävät poikia paremmin. Tiedon soveltamiseen johtavilla taidoilla ei sitten olekaan niin väliä.

Jutta Urpilainen on malliesimerkki tällaisesta tyhjäpää-pänttääjästä joille menestys on tässä maassa taattu. Rahalla saa ja tutkintopapereilla pääsee. Jokainen voi varmasti nimetä omilta koululuokiltaan muutaman tällaisen tyypin.

Loki

Joo-o, kyllä nämä meidän päättäjät on iloisen pihalla reaalielämästä. Eipä siitä kauaa ole kun Niinistö arvioi siivoojan keskipalkaksi 2500€/kk. Vaihtoon koko sakki ja tilalle semmoisia jotka ovat joskus tehneet oikeita töitäkin. Tai vielä parempaa, olleet joskus oikeasti työttömiä..

ISH

Saahan tuon porukan vaihtaa joka neljän vuosi, mutta kun Suomessa tuppaa olemaan niin typerää kansaa että valitsevat aina samat tyypit päättämään. Tai sitten ei yksinkertaisesti massassa ole potentiaalia lähteä itse ajamaan asioita.

Mutta kyllä tuo Urpilainen on jo nähty. En ole SDP:n kannattaja, mutta en todellakaan ihmettele puolueen alamäkeä. Jos Jutta on parasta, jota demareilla on pj:ksi laittaa niin kohta saavat taistella äänistä vasureiden ja vihreiden kanssa.

Olisihan se hienoa jos tuollainen 3000 itsellekin edes bruttona maksettaisi, mutta kylmä fakta on se että joku työkaveri pitäisi laittaa pihalle että palkkakulut pysyisivät ruodussa. Turha on kenenkään ihmetellä miksi metsäteollisuutta ajetaan alas, niillä palkoilla mitä siellä tienataan.

Työntekijä pitäisi saada edelleen halvemmaksi työnantajalle. Nyt liian monet maksut nostavat hinnan monelle pienelle yritykselle liian korkeaksi. Ja sitten ihmetellään taas kun osa tappaa itsensä työllä ja samalla toiset kaivavat nenää sohvalla.

TTL

Samaa varmaan ajattelee jokainen joka on Arkadianmäelle päässyt. Ei suomalaisilla (tai varmaan muunkaan maalaisilla) poliitikoilla ole arjesta mitään realistista käsitystä.

Joitain vuosia sitten kyseltiin poliitikoilta hintatietoja, ja eihän arvon kansanedustajat edes osaa arvioida maitolitran hintaa.

Lunastaja

Punikeilla on suuri hätä luokkaerojen kanssa pelaamisessa, jotta saataisiin rikkaiden ja köyhien eroa kavennettua sekä lopulta "sisällissota" niin köyhien kuin keskiluokankin välille yhtähyvin kuin keskiluokan ja rikkaidenkin, niin ikään valtakunta kaoottiseen tilaan, joka on näiden parasiittien elinehto.

1970blue

Kyllä huolestuttaa tuo tietämys oppositiojohtajalla, jonka pitäisi olla veitsen terävä. Jos tuon puolueen parhaat aseet ovat tässä, niin onneksi olkoon hallitus: pääsette huippuhelpolla. Kun keskustellaan niin faktat ensin itselle selväksi, sitten vahvat argumentit ja vasta sitten hyökkäykseen.

Vino Pino

Jutta on viksu. Pienituloiset ovat äänestäneet herkemmin demareita kuin kokkareita, kerta demarit ajaa pienituloisten asioita. Jutta määrittelee nyt pienituloisiksi suurimman osan kansaa. Suurin osa kansaa äänestää siis jatkossa demareita. Hei, tää on mahtava keksintö! Paavo ja Eero, te ette keksiny tätä, lällänlällälieru!

Vieras

Jos paperimies tienaa seitsemän tonnia ja äänestää Juttaa koska on työläinen niin saattaahan siinä Jutalla kolme tonnia ansaitseva tuntua aika pikkurahoilla pelaavalta. Ehkä se pääsee puolue-eliitissä vähän unohtumaan se Hakaniemen todellinen arki..

Vieras

Ei taida nykyisten paperimiesten tulot kyllä yltää lähellekään tuollaisia tuloja. Puoliso ollut ns. uuden mallisessa tehtaassa (kiertävät, laajat tehtävät) lähes 10 vuotta, eikä kk-brutto ole kuin puolet tuosta, lisineen.

Pitäisikö pikku hiljaa keksiä joku muu ammattiryhmä näihin kateellisiin mutu-vertailuihin?

Vieras

vaan, kun Unelmahöttö-Jutta esiintyy taas ensi viikonvaihteen iltapäivälehdissä verkkosukissa ja push up-rintsikoissa. Ei tämä kohu muulla unhoon painu. Ja Tannerin Väiski pyörii väkkäränä haudassaan. Go, SDP, go! XD

Seppo Salmenaho

olin 20 vuotta Buster-venetehtaassa (irtisanottiin joulukuussa) viimeksi työnsuunnittelijana. Bruttopalkka oli 2150 + nokian karvalakkipuhelinetu. Palkka taisi nousta ekan kerran yli 2000 euron vuonna 2007 !
Onhan ne kulut maalla pienemmät, mutta ei oikein etelään lihapatojen ääreenkään enää viiskymppisenä kovin suuresti huvittaisi lähteä. Työllisyystilanne taitaa kuitenkin vaan siihen pakottaa silti. Jotenkin tuntuu erikoiselta, että jos toi työttömyyspäiväraha jo (vajaan kolmen kuukauden odottelun jälkeen) lähtis juoksemaan tilille, se on nettona lähes sama kuin huonosti palkatussa työssä matkakulujen jälkeen!

limon

Jos ei tule riittävästi lisää ääniä tuolla 3000 euron rajalla, täytyy demareiden yrittää nostaa pienituloisuuden rajaa 1000 euron pykälissä kunnes ääniä tulee vaaleissa riittävästi (demari-poliitikkojen omien) saavutettujen etujen turvaamiseen. SDP on pienituloisten ja pienituloisiksi itsensä mieltävien puolue.

Lentokapteeni on pienituloinen jos ansaistsee Finnairilla alle 10000 euroa (ka 12000/kk). Ehkä raja voisi sitten olla vaikkapa tuo 10000 euroa niin SDP:n "äänestäjäpohja" laajenisi sopivasti?

dilindarkastaja

Olen kuitenkin saavuttanut torjuntavoiton tässä pienituloisten määritelmässä. Jos kansanedustajan ja puolueen puheenjohtajan palkkiota verrataan tavallisen työväestön palkkoihin, ero on valtava, ja jos tässä huomioidaan kansanedustajien verovapaat edut, ero muuttuu entistä suuremmiksi pienituloisiin verrattuna. Omien asioiden, puolueen edun ja muiden välttämättömien eri poliittisten virkamiesten palkkojen jälkeen me oppositiosta käsin aiomme nousta palauttamaan SDP:n kerran poistaman varallisuusveron takaisin ja aiomme nostaa pääomaveroa yhdellä %-yksiköllä!" Näin voisi ajatella SDP-Juntan ajattelevan.

Pertti Terho

Raha ei enää ole vaihdon väline!
Ammoisista ajoista lähtien oli sovittu, että tehtyäsi homman A
saat vastaavan määrän työsuorituksia tai kultaa, mutta ei enää
tänään. Nyt saat satasella 50% veroja ja 22% arvonlisäveroja
ym. hyvinvointikuluja, joten vaihdon väline tuntuu tänään kuin
kuivuneen betonikärryn työntämiseltä. Vain pieni kuoppa on alkuperäisestä ideasta, eli rahan käyttämisesta VAIHDON VÄLI-
NEENÄ jäljellä. Noin 75% menee politiikan pönkittämiseen!
Raha on irroitettu reaalitaloudellisesta merkityksestään!!
Ilmankos tuntuu, ettei mikään enää kannata!
Oravannahkakin oli parempaa, koskei sitä jaettu poliittisesti!
Tämä on euroopan laajuista, tästä emme selviä. On palautettava
työ uudelleen arvoonsa ja lopetettava vastikkeeton leikkirahan
jakaminen. Valuutta takaisin kultakantaan!

Ins.MJ

Että otit myös mediaanipalkan mukaan artikkeliin ja hieman taustaselvitystä, nyt me "vähemmän viisaatkin" tiedämme mistä on kyse ;)

Toisaalta, jos Urpilaisestakin alle 3000e/kk on pienituloinen (liekö tarkoittanut kotitaloutta), niin silloinhan tämä maa alkaa olla jo SDP:nkin mielestä kaaoksessa, mitä tulee ihmisten palkkatuloihin!!

Taavetti

"Eurostatin mukaan pienituloisia ovat henkilöt, joiden kotitalouksissa on vuodessa käytettävissä per henkilö vähemmän kuin 60 prosenttia kaikkien kotitalouksien ekvivalentista mediaanitulosta", Tilastokeskus kertoo.
"Jos määritelmää sovelletaan Suomen palkkatilastoihin vuodelta 2007, saadaan pienituloisuuden rajaksi 1 457 euroa kuukaudessa."

Eurostatin määritelmän mukaan siis oikea luku olisi ollut alle 1500 euroa/kk!
Ei 3000, eikä 2500 vaan 1500 euroa/kk!!!

Taavetti

"Eurostatin mukaan pienituloisia ovat henkilöt, joiden kotitalouksissa on vuodessa käytettävissä per henkilö vähemmän kuin 60 prosenttia kaikkien kotitalouksien ekvivalentista mediaanitulosta", Tilastokeskus kertoo.
"Jos määritelmää sovelletaan Suomen palkkatilastoihin vuodelta 2007, saadaan pienituloisuuden rajaksi 1 457 euroa kuukaudessa."

Eurostatin määritelmän mukaan siis oikea luku olisi ollut alle 1500 euroa/kk!
Ei 3000, eikä 2500 vaan 1500 euroa/kk!!!

tha

"Sitä on kuitenkin Tilastokeskuksen mukaan hyvin vaikea arvioida."

Ei kai sitä nyt tarvitse "arvioida", sen kun laittaa veronmaksajat tietokannassa jonoon pienimmästä suurimpaan ja katsoo paljon keskimmäinen tienaa? Kai heillä nyt sellainen data on... toivottavasti ;)

Mara53

Jutta Urpiaisen todellisuus on vääristynyt! Viiden lapsen isänä olisin hyvin toimeentuleva jos saisimme vaimon kanssa lapsilisineen edes 2000 E/kk puhtaana. Toisaalta SDP on porvaripuolue joten todellisuudentaju on kadonnut!

Jouko Heyno

"Tilastokeskuksen mukaan palkansaajien säännöllisen työajan keskiansio oli vuoden 2009 huhti-kesäkuussa noin 2 940 euroa kuukaudessa. Keskiarvon lisäksi monia varmasti kiinnostaa, mikä on palkan mediaani. Sitä on kuitenkin Tilastokeskuksen mukaan hyvin vaikea arvioida. Hannele Sauli antaa kuitenkin arvion, jonka mukaan mediaani olisi noin 89 prosenttia keskiarvosta eli 2616,6 euroa kuukaudessa."

Noin kolmannes työikäisistä suomalaisista ei kuulu tähän. Se, että mediaanitulon määrittely olisi vaikeaa, on roskaa. Ongelman ydin on, että sen enempää normaalituloa (keskiarvo) kuin mediaanituloakaan (keskiverto) ei tilastoida, vaan ne täytyy ekstrapoloida. Mediaanitulo työikäisillä suomalaisilla on tällä hetkellä noin 1350 - 1400 euroa kuussa. Jokainen, joka osaa, kykenee sen laskemaan julkisista ja julkaistuista tilastoista.