Keskiviikko 19.6.2019

Kansanedustaja löi Alko-luvut pöytään: 350 myymälää, mutta...

Luotu: 
31.7.2014 09:26
Päivitetty: 
31.7.2014 09:52
  • Kuva: Lasse Lehtinen / Uusi Suomi
    Kuva
|

Valtion viinamonopoli Alkolla on noin 350 myymälää, joista vain neljä on sijoitettu Lidlin ja viisi Suomen Lähikaupan myymälän viereen, huomauttaa kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok.) Puheenvuoron blogissaan.

Pelkonen perustelee muun muassa tällä näkemystään siitä, että viinin myynti tulisi vapauttaa eli sallia ruokakaupoissa. Alkon myymälä lisää tutkitusti vieressä olevan päivittäistavarakaupan myyntiä.

– Alkon monopoli siis pönkittää kahden markkinoita dominoivan päivittäistavarakaupan, S- ja K-ryhmien asemaa markkinoilla. Tämä johtaa heikompaan kilpailuun ja korkeampiin hintoihin, Pelkonen uskoo.

Pelkonen uskoo, että aika on kypsä viinin myymiselle ruokakaupoissa. Helsingin Sanomien tällä viikolla julkaisemassa kyselyssä 55 prosenttia suomalaisista hyväksyisi asian.

Pelkosen mielestä ”ei ole tätä päivää, että viinin kaltainen elintarvike täytyy lähteä hakemaan erillisestä valtion kaupasta”. Hän uskoo, että alkoholihaittojen vähentäminen ei onnistu kireällä sääntelypolitiikalla.

Suomen virallinen alkoholipolitiikka ja esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL uskovat toisin. THL:n mukaan ”alkoholin fyysisen ja taloudellisen saatavuuden rajoittaminen on haittojen säätelyn kivijalka”.

Alko muutti äskettäin liikepaikkakriteereitään hallituksen terveen kilpailun edistämisohjelman hengessä. Vastaisuudessa Alkoja pyritään perustamaan entistä enemmän muiden kuin S- ja K-ketjujen myymälöiden viereen. Lue lisää täältä.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikael Stenbäck

Tässä on vain se ongelma, että "oikeita" kohtuukäyttäjiä on vähemmistö. Esim. eniten juova viidennes juo kaikesta alkoholista Suomessa 68%. Toisin sanoen ongelmakäyttäjät tuovat suurimman osan voitoista alkoholibisnekselle. Moraalikysymys lyö aika kovaa vasten kasvoja.

Janne Pohjala

Minua vaivaa se kysymys, jättääkö eniten juova viidennes viinansa ostamatta Alkosta ja alkaa hakea viiniä kaupasta? Ja jos alkaa, niin juoko enemmän kuin ennen viinalla, kun mitataan puhtaan alkoholin määrässä.

Oma aavistus on että ne ketkä juo, hakee juomansa vaikka oli saatavuus vaikka Virossa.

Sen sijaan tuntuma on että viinit ruokakaupassa lähinnä siirtäisivät kulutusta oluesta viiniin ja vähentäisivät keskivartalolihavuutta.

Rku Vll

Alanniehet aina laskeneet tarkkaan hinta-etyylialkoholi suhteen, joten väkevät hedelmäviinit ovat perinteisesti olleet heidän kulutuksen kohteena. Toki nyt voi joku viinakin nousta, koska valtio on verotuksellaan suosinut viinoja, joita verotetaan vähiten. Maitokaupan oluessa verorasitus on kovin. Valtion on tarkkaan optimoinut tuotot alkoholista ja monopoli auttaa siinä melkoisesti, mutta haitoista pitää puhua kovasti, koska sehän on monopolin elinehto.

Joten en usko, että kaupan viinihyllyille tulisi kovin suurta ryntäystä tuon viidenneksen takia.

Tero Ilén

Jokainen joka tuntee alkoholin ongelmakäyttäjän tietää ettei hinnalla tai saatavuudella Alkosta ole mitään väliä. Ongelmakäyttäjä antaa trokarille pankkikortin ja tunnusluvun, ja saa viinaa kotiovelleen soittamalla.

Kun ongelmakäyttäjä saa Kelan korvaukset tililleen trokari nostaa ne pois. Standardikäytäntä kai koko suomessa.

Lisäksi kannattaisi huomioida, ettei Suomi pysty enää vaikuttamaan alkoholin kokonaiskulutukseen. Veroja nostamalla ja aukioloaikoja sääntelemällä voidaan vaikuttaa kuinka paljon alkoholista ostetaan Alkosta.

Me olemme osa EU:ta ja alkoholia saa tuoda omaan käyttöön käytönnössä rajattomasti

Raimo Laine

Viininmyynti voitaisiin sallia pienissä kaupoissa rajoitetulla valikoimalla esim. yhteensä
10 eri laatua. Tällöin se tukisi kauppojen tukalaa asemaa niitä liikaa kuormittamatta
ja parantaisi paljon palvelua etenkin haja-asutusalueilla.

Ralf Karlsson

Ei tuollaisella täysin turhalla säännöllä olisi mitään virkaa. Kauppiaan pitää itse päättää, kysynnän ja tarjonnan lakien mukaan, mitä hän pitää valikoimassaan. Jos viinit vapautetaan ne pitää vapauttaa kokonaan.

Markku Laaksonen

Aika outo oletus että kaupassa olisi vain 10 lajia, tavoite tulisi olla hyvä valikoima hyviä viinejä jotka kiinnostavat tavallisia viinin kuluttajia hyvän hinta-laatusuhteen takia.
Ei vain muutanma esivallan valitsema tuote. Merkillistä hinkua kieltolakiin, säätelyyn. Kai Alkon puodiessa olisi sama sortimentti tasapuolisuuden nimissä.
Tuskin tarvitsemme moista hohousta enää alkoholipolitiikkaan. Enemmistöä ei pidä alistaa väärinkäyttävän vähemmistön ehdoille.
On aika siirtyä eurooppalaiseen kulttuuriin.

Jari Koiksniemi

Alkoissa on kaikki kaupat täynnä samankaltaista ja ylihinnoiteltua tuotetta. Pienet erikoiskaupat erikoistuvat. Nykyään maahantuojien ravintolavalikoimat edustavat persoonallisuutta aivan eri muodossa kuin Alkoissa. Useat laadukkaat ravintolat ovat harrastaneet omaa maahantuontiaan jo pitkään. Tällä tavoin he ovat erikoistuneet ja erottautuneet Alkon massaviineistä.

Jari Koiksniemi

Alko pitäköön viinanmyyntinsä sekä perusviinivalikoimansa. Kauppaketjuille tulee varmaan omat merkkinsä, mutta eipä ne tulisi eroamaan laadun puolesta nykyisestä Alkon valikoimasta.
Parasta Alkoholikaupan vapauttamisella on, että se luo uskomattoman määrän uudenlaista yrittäjyyttä.Mm. erikoisruokakaupat viineineen ja oluineen.
Joka maassa on alkoholiongelmaisia, eikä juominen rajoittamalla lopu, se on nähty. Täällä Suomessa taannuttajat kaksinaismoraalisessa holhoamisvimmassaan tukevat Alkoa puristamalla Suomesta kaiken hengen. EHYT hyvänä esimerkkinä, RAY tukee 5 miljoonalla SDP- taustaista taannuttajaorganisaatiota joka työllistää noin 60 henkeä sis n.10 eri nimikkeistä pomoa. Nämä miettivät päivät pääksytysten typerimmistä typerimpiä rajoitteita.
Samalla kun Alkon monopoli lakkaa, loppuu myös tämä turhuuden pesän toiminta.

Aki Terentjeff

Miten ne viinit, viinat ja kaikki muut mahtuu ja voidaan IHAN VAPAASTI myydä KAIKISSA Virolaisissa kaupoissa ja ihan normaaliin kuluttajahintaan???
Miksi siellä ei näy uhtään enempää juoppoja kadulla tai missään muuallakaan kuin Suomessa, tosin Suomessa näkyy enemmän. Miten ihmeessä ne Virolaiset ovat niin fiksuja ja normmaaleja ihmisiä että NIITÄ EI tarvitse HOLHOTA juomien suhteen? Kysyn vaan? Stenbäck nyt "sumutat" ja jeesustelet oikein ISOA KOVAA.

Antti Keskinen

Vapautetaan koko alkoholipolitiikka.

Näin saadaan alkoholinmyynnin tuottama kassavirta kulkemaan läpi yritysten ja parantamaan yritysten kannattavuutta. Ei alkoholipolitiikkaa enää tehdä saatavuutta säätelemällä, vaan oikealla asennekasvatuksella. Samalla vapautetaan tuotanto, joka tuo uusia työpaikkoja ja teollisuutta suomeen. Tuetaan pientuottajia. Marjoja, omenoita ja viljaa kannattaa viljellä kun markkinoilla on ostajia - meillä on joka syksy valtavia määriä luonnontuottamaa materiaalia, joka jätetään mätänemään.

Lisäksi hyvälaatuiset tuotteet kelpaavat vientiin - erilaiset arktiset hedelmäviinit saattavat olla kova hittituote ympäri maailmaa.