Keskiviikko 16.1.2019

Jenkkilähetystössä asuu nyt rikas, vihreä bodari

Jaa artikkeli:
Luotu: 
11.9.2009 14:52
  • Kuva: U.S. Embassy
    Kuva
    Bruce Oreck on moninkertainen kehonrakennuksen mestari Coloradossa, mikä näkyy miehen olemuksessa vieläkin.

Yhdysvaltain uusi Suomen-suurlähettiläs Bruce Oreck esitteli eilen valtuuskirjansa tasavallan presidentti Tarja Haloselle.

Ulkoiselta olemukseltaan Oreckia ei ladonovenlevyisine hartioineen ja korvarenkaineen arvaisi heti diplomaatiksi. Mies onkin harrastanut vuosikausia kehonrakennusta ja voittanut siinä monena vuonna peräkkäin Coloradon mestaruuden. Lukioaikanaan Oreck harrasti nyrkkeilyä.

Oreckilla on puntti- ja nyrkkeilysalien lisäksi intohimoinen suhde luontoon. Hän on vaeltanut ja retkeillyt ympäri Amerikkaa, Euroopassa ja Itä-Afrikassa.

Oreck on ympäristöasioihin erikoistunut juristi ja bisnesmies, joka on perustanut Zero Carbon Initiative -nimisen järjestön, jonka tavoitteena on vähentää ilmaston lämpenemistä kiihdyttäviä hiilidioksidipäästöjä.

– Cody ja minä olemme todella iloisia ollessamme Suomessa – tämä on ensimmäinen kertamme täällä. Tiesimme toki Suomen ennestään, Oreck kertoo lehdistötiedotteessa.

Oreck kehuu Suomea globaalisti johtavaksi maaksi vihreään teknologiaan ja ilmastonmuutokseen liittyvissä asioissa, ja hän on tyytyväinen että presidentti Barack Obama päätti lähettää näihin aloihin erikoistuneen henkilön Suomen suurlähettilääksi.

Washington Post -lehden mukaan Oreck keräsi Obamalle viime vaaleissa 500 000 dollaria. Obama ja demokraatit ovat saaneet Oreckilta myös henkilökohtaisina lahjoituksina kymmeniä tuhansia dollareita läpi 2000-luvun.

Elokuussa vaimoineen Helsinkiin muuttanut Oreck on syntynyt New York Cityssä ja elänyt sen jälkeen New Orleansissa, Louisianassa ja viimeksi Boulderissa, Coloradossa.

Bruce ja Cody Oreckilla on kaksi aikuista tytärtä, joista toinen on biologiaan erikoistunut dokumentaristi ja toinen opiskelee lääketieteitä.

Wikipedian mukaan suurlähettiläs-Oreckin isä David Oreck lensi toisessa maailmansodassa B-29-pommikoneita. Sodan jälkeen David Oreck aloitti liikemiesuransa, ja perusti vuonna 1963 pölynimureita kauppaavan Orec Corporationin, jonka varapääjohtajana Bruce toimi firman myyntiin, vuoteen 2003 asti.

Ennen Bruce Oreckia Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläänä toimi Barbara Barrett, joka jätti tehtävänsä alkuvuonna.

Yllä olevalla videolla Oreck esittelee aurinkoenergiaa ja sen ympäristöystävällisyyttä.

Yritykset: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pökö

Tosi hieno juttu Uudelta Suomelta. Minusta olisi mielenkiintoista saada lisää tämänkaltaisia taustatarinoita Suomessa olevista suurlähettiläistä. Siitä saisi jokainen lukija muodostaa myös kuvaa, kuinka strateginen paikka Suomi ko. maan mittarissa on. Kaikkihan tänne tulee Venäjää silmällä pitään ja tukeen Vanhasen tanssiaskeleita ...

Vallanmainiota

VENÄJÄN FEDERAATION SUURLÄHETTILÄS SUOMEN TASAVALLASSA
ALEXANDER Y. RUMYANTSEV

Syntynyt 26. heinäkuuta vuonna 1945.

Korkeakoulututkinnot: vuonna 1969 Moskovan insinööri- ja fyysikkainsitituutin loppututkinto, vuonna 2006 Venäjän ulkoministeriön Diplomatian akatemian korkeakoulukurssit.

Vuosina 1969-2001 työskenteli Venäjän Kurtshjatovin instituutti -ydintutkimuskeskuksessa, vuodesta 1994 oli sen johtajana.

Vuosina 2001-2004 Venäjän Federaation atomienergiaministeri. Vuosina 2004-2005 Venäjän Federaation atomienergiaviraston johtaja.

Vuoden 2006 kesäkuusta Venäjän Federaation Täysivaltainen Erikoissuurlähettiläs Suomen tasavallassa.Vuonna 1997 valittu Venäjän tiedeakatemian kirjeenvaihtajajäseneksi, vuonna 2000 akateemikoksi.Vuodesta 2005 Globaali energia -kansainvälisen palkinnon myöntämisestä päättävän johtokunnan puheenjohtaja.

Fyysis-matemaattisten tieteiden tohtori, professori.Palkittu SNTL:n Valtion palkinnolla vuonna 1986. Julkaistuja tutkimustöitä yli 100.

Jaaha, mitenhän lännen vaeltava vihreä bodari ja idän herra atomi tulevat toimeen keskenään ajatustensa ja toimintansa puolesta ?

pur

Tuskin Helsingissä kovin kummoista suurvaltapolitiikkaa tehdään; muuten voivat tulla juttuun hyvinkin. Oreckilla on elämä pyörinyt enemmän yrityssektorin puolella, Rumyantsevilla julkisella puolella, joten ovat ihan ideologisen idän ja lännen stereotypioita. Oreckin erikoisalaa ovat yritysten verokysymykset; toivottavasti ja luultavasti edistää kauppasuhteita USA:n ja Suomen välillä.

Positiivisella varauksella otetaan vastaan - vaikuttaa monipuoliselta mieheltä, jolla on ollut riittävästi riihikuivaa puuhailla kaikkea mikä on kiinnostanut. Ja ilmeisesti periaatteen mies - Obaman tukemisesta ei ole voinut kuvitella hyötyvänsä mitään, koska mustan miehen saumat presidentiksi ovat näyttäneet + - nollalta silloin kun ensimmäiset sadat tuhannet on kerätty ja lahjoitettu.

Oreckin valintaan on voinut vaikuttaa mm. se, että Oreck toimi Coloradossa ja Colorado oli erittäin tärkeä ja tasainen vaa'ankielivaltio presidentinvaalissa. Obama voitti osavaltion, (Oreckin kotiseudulla Boulderissa kirkkaasti 73 - 26) ja Coloradon demokraateilla on näin ollen isompi osuus Obaman voitossa kuin maassa keskimäärin. Hyvän menestyksen yksi tekijä on nyt sitten nostettu Coloradosta palvelemaan USA:ta maailmalla ja Suomessa. Pärjäilee varmaan täälläkin.

tapio_o_neva

"Jaaha, mitenhän lännen vaeltava vihreä bodari ja idän herra atomi tulevat toimeen keskenään ajatustensa ja toimintansa puolesta?"

- Jos nyt ajatellaan Venäjää ja Yhdysvaltoja niin ydinfyysikon luovuttaminen Suomeen lienee Venäjältä suurempi uhraus Suomen asiaan kuin kenen tahansa Vihreää liittoa symppaavan amerikkalaisen bodarin lähettäminen Suomeen vastineeksi 500 000 dollarin keräyksestä.

- Rumjantsevilla on hieno sukunimi lähettilääksi. Nikolai Rumjantsev oli ulkoministeri juuri ennen Napoleonin hyökkäystä Venäjälle. http://en.wikipedia.org/wiki/Rumyantsev

- Suurlähettiläs Rumjantsev on uskottava henkilö entisenä atomienergiaministerinä. Hän voi vain käynyt diplomaattikurssia.

- Yhdysvaltain lähettiläs puolestaan on varmaan Stubbille uskottava lenkkikaveri. Stubb voisi ryhtyä nostamaan punttia maratoonaamisen lisäksi.

Gesär

For the unlikely case the U.S. Embassy in Helsinki is reading this, here's my message to Mr.Oreck:

"Welcome to Finland. Right now, Lapland is at its best for trekking, so you might want to try that if your schedule allows.

While your loyality is understandably for the U.S., you could benefit Finland tremendously if, during your term, you could encourage Finland to take steps towards a Swiss-style direct democracy. Our current system works fine on paper, but not in reality. This country needs more "We the people" and less government and corrupt politicians."

Mark

In 1975 the US ambassador kneeled at me and said "one day you'll be the president of Finland" and "I'm learning Finnish, you go and learn English". I was 9. Still, I thought the man was amazing, great sense of humor.

Well, the latter I might achieved somehow, the first one is still under hold ;-).

Ps. Mark Evans gave me a tie, kind of stars in a circle (300 US celebration -flag). It's hanging here at my closet. Actually I took it out of my closet and wore it when Obama was announced as the president.

Welcome.

Pekka Siikala

Tässä eräs hyvin oleellinen huomio:

"Oreck kehuu Suomea globaalisti johtavaksi maaksi vihreään teknologiaan ja ilmastonmuutokseen liittyvissä asioissa"

Suomi on ympäristöteknologian johtavia maita maailmassa. Se ei kuitenkaan monia kiinnosta, koska ympäristöteknologia nähdään "viherpiiperryksenä" - vaikka se on jättibisnes ja maailman kolmanneksi vauhdikkaimmin kasvava ala.

Onneksi mm. Kiina ja Yhdysvallat ymmärtävät Suomen arvon tällä sektorilla. Suomalaiset eivät ymmärrä. Useimmat eivät edes tiedä koko asiasta.

Terveisiä täältä Lahden suunnalta, josta käsin johdetaan maailmanlaajuisiakin ympäristöteknologiahankkeita. Sen taas tietävät aika monet - paitsi lahtelaiset.