Lauantai 20.7.2019

Tähän tuhlataan rahaa: ”Kirurgit osaavat leikata satavuotiaankin, mutta...”

Luotu: 
13.9.2009 10:09
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Professori Sirkka-Liisa Kivelän mukaan lonkkamurtumien hoitoon uppoaa Euroopassa 1,8 biljoonaa euroa vuodessa. Puolet murtumista voitaisiin kuitenkin estää.

Vanhusten laitoshoidon pulmia ei ratkaista vain palkkaamalla lisää hoitajia. Turun yliopiston professori Sirkka-Liisa Kivelä sanoo ongelmien johtuvan siitä, ettei lääkäreitä ja hoitajia kouluteta vanhusten hoitoon. Tietämättömyydestä seuraavat sitomiset ja ylilääkitykset.

–Ei tätä pelkillä käsillä hoideta. Sinne saa panna vaikka kuinka paljon käsiä, jos ei tiedetä, mitä tehdään ja tuhotaan lääkkeillä vanhuksen muisti, äly ja liikuntakyky.

Kivelä kritisoikin, miksi hoitajille ja lääkäreille ei opeteta, mitä ihmiselle tapahtuu, kun hän vanhenee. He eivät tiedä, mikä on normaalia vanhenemista.

–Koulutuksen puute johtaa siihen, että ihminen, joka menee töihin vanhustenhuoltoon, käyttäytyy omien tunteidensa perusteella. Kun siellä on avuton, huonokuntoinen vanhus, hän hoitaa sitä sen tunteen perusteella, minkä vanhus hänessä herättää.

Sitten joku holhoaa, toinen laiminlyö, kolmas pyytää psyykelääkkeitä ja neljäs panee remmeihin, listaa Kivelä. Yhtä korutonta listaa tilittivät lääninhallitukset viime viikolla.

Lonkkamurtumalla alamäkeen

Kivelä ihmettelee, miksi lääkäreille opetetaan vanhusten sairauksien hoitoa vain viikko, kun lasten sairauksia opiskellaan puoli vuotta. Lääkäri on hoitoketjun tärkein lenkki.

–Nyt puhutaan myös lääkkeiden avulla pahoinpitelystä eli virheellisistä lääkityksistä, ja lääkärit niitä määräävät. Ihmettelen, miksi Lääkäriliitto ei ole tässä keskustelussa mukana. Jos lääkäri ei osaa, ei se hoitoyhteisö toimi.

Kivelä on julkaisemassa tutkimustuloksia ikäihmisten lonkkamurtumien hoidosta. Vanhuksia kaatuu heikon lihaskunnon tai näön vuoksi, mutta myös uni- ja psyykelääketokkurassa.

–Kirurgit osaavat leikata ja anestesialääkärit nukuttaa satavuotiaankin, mutta kukaan ei pyri sairaalassa estämään vanhan ihmisen seuraavaa kaatumista selvittämällä, miksi hän kaatui.

Vanhus saattaa kuitenkin syödä koko ajan useaa psyykelääkettä, jotka ovat aiheuttaneet ensimmäisen kaatumisen.

–Sitten hän kaatuu kotona uudestaan ja siitä se alamäki alkaa. Tämä maksaa.

Kivelän mukaan lääketokkuraisten ikäihmisten lonkkamurtumien hoitoon uppoaa Euroopassa 1,8 biljoonaa euroa vuodessa. Puolet voitaisiin estää selvittämällä, miksi mummo tai pappa meni nurin.
Hän korostaa, ettei tämä ole hoitohenkilökunnan vika ja on myös hyviä vanhuspalveluja.

–Meillä on myös hirveän hyviä palvelutaloja ja tehostettua palveluasumista. Ne ovat pystyneet kouluttautumalla riisumaan hyvin paljon psyyke- ja unilääkkeitä.

Erilaisuus pelottaa

Professoria kiukuttaa poliitikkojen kauhistelut vanhusten laitoshoidon pulmista, sillä niistä on lehtien yleisönosastoillakin kerrottu jo vuosia. Siksi hän ei enää usko, että poliitikot kykenevät ratkomaan näitä ongelmia.

–Olen 30 vuotta katsonut tätä show:ta. Vika on koulutusjärjestelmässä. Opetusministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön sekä kuntapäättäjien tässä pitäisi toimia.

Pelkkä koulutuksen lisäys ei auta. Asenteidenkin olisi muututtava. Kivelä pitää Suomea hyvin vanhuskielteisenä maana ja ikärasismi vain korostuu päättäjissä.

–Tässä on taustalla meidän kuolemanpelkomme ja myös suomalaisten erilaisuuden pelko. Me emme siedä erilaisuutta, pelkäämme ulkomaalaisia, eri tavalla käyttäytyviä ja kun kohtaamme vanhan ja hauraan ihmisen, pelkäämme myös, että meistäkin tulee kerran vanhoja.

Kivelä vaatiikin vanhuuden turvaksi lakia sekä vanhusasiamiestä. Lakikirjaa suomalainenkin vielä kunnioittaa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

pekkapoeka

(Uusinta tältä aamulta:) Lääkityksellä saa vanhuskuntoon vaikka kolmekymppisen. Professori on oikeassa, sillä suuret lääkemäärät turruttavat. Lisäksi ihmisen sietokyky kasvaa ja mömmelöitä tarvitaan entistä enemmän, jotta laitoksessa hankalasti hoidettava ihminen voidaan säilyttää äly pellolla petissään.
Hankalasti hoidettava tarkoittaa tietysti sellaista vanhusta, joka vielä pystyisi liikkumaan ja haluaisi päästä ulos tai tehdä jotain muuta kuin tuijottaa haavi auki seinää tai kattoa. Kunnolla lääkitty ei varmasti pysty huolehtimaan itse pienistäkään asioista.
Toisaalta viisikymppinen on työssä muka vanha ja kuusikymppinen on jo vanhus. Viime lama sotki työmarkkinat perusteellisesti. Pankit saivat kaataa valtion piikkiin roskapankkiin liian monta yritystä, siinä meni samalla hurja määrä työpaikkoja. Työpaikoilla pitäisi olla kaiken ikäisiä, nuoruutta, voimaa ja kokemusta.

kissa

Vanhuuteen täytyisi valmistaa. Passiivinen vanhus istuu vain telkan ääressä. Sitten luut haurastuvat. Sen jälkeen ei oteta kuin muutama askel ja sitä kutsutaan liikunnaksi.

Avustajat eivät rohkaise liikkumaan, sillä siinä menisi taas rahan tulo avustettavalta. Tällaiset asiat on omaisille jokapäiväistä.

Risto Ninku

Tuomalla esiin vanhustenhoidon surkea tilanne ja synkät näkymät emme todella rohkaise luottamaan valoisaan vanhuuteen. Epäinhimillisenä pidetään eutanasian hyväksymistä ja inhimillisenä vuoteeseen sitomista sekä vaipoissa makuuttamista. Kun yhteiskunta ei kykene, pitää yksilön ottaa vastuu. Niin tämä ikäluokka on tottunut tekemään.
Eduskunnan tulisi pikaisesti perustaa vanhuuspoliittinen instituutti missä ikääntyvät kansanedustajat varmasti saavat asemaansa vastaavan hoivan. Sitä olisi mukava esitellä valtiovieraille. Joku trooppinen kylpylä voisi olla kaupan?

hypex76

No tietysti kuntoutusta ja kunnon ylläpitoa, ennen kuin vanhukset ovat "lääkekunnossa" tai ylipäätään laitoskunnossa. Yksityisillä laitoksilla on intressiristiriita tässä suhteessa, kun he tienaavat sillä, että on mahdollisimman paljon huonokuntoisia ja heidän palveluitaan tarvitsevia vanhuksia.

Mutta kyllähän jokainen tajuaa, että kunto ja terveys säilyy vain, kun siihen panostaa - varsinkin vanhuksilla! Miksi siis ei panosteta ennaltaehkäisyyn? Olen suuresti kummastunut. Kellään ei ole ollut mopo käsissä.

Ensin säännöllisiä terveystarkastuksia eläkeläisille ja tarvittaessa vanhuksen ohjaus kaksi kertaa viikossa kuntosalille ja uimaan - yhdessä muiden kanssa. Siihen päälle vielä muuta henkistä virikettä, kuten lasten perään katsomista. (Nythän on ennemminkin päin vastoin, lapsia tuodaan virkistämään vanhuksia, mutta voivat vanhuksetkin hoitaa lapsia - totta kai. Heillähän se kokemus on.)

Vanhuksia hoitanut

Kun ikää tulee riittävästi useimpien ihmisten toimintakyky heikkenee. Tämä johtuu perussairauksien lisäksi mm.lihasvoiman, aistien ja muistin heikentymisestä. Mielestäni vanhalle ihmiselle olisi tärkeää saada tehdä arkisia asioita itse vaikka tekeminen sitten onkin usein hidasta ja epävarmaa. Välillä viereen tarvitaan hoitaja antamaan joskus pienempää joskus suurempaa apua. Esimerkiksi vanhus joka kykenee itse kävelemään rollaattoriin tukeutuen voi tarvita vierelleen hoitajan jonkin sydänsairauden tai huimauksen takia siltä varalta että voimat hiipuvat kesken tai huimauksen takia uhkaa kaatuminen. Minusta hyvää ja kuntouttavaa hoitamista on se, että pyritään saamaan realistinen kuva vanhuksen toimintakyvystä ja arkisten toimintojen avulla ylläpitämään sitä. Tähän tarvitaan hoitajien antamaa tukea ja auttavia käsiä. Joskus hoitaja joutuu tekemään asioita vanhuksen puolesta koska tämä ei niihin itse kykene. Toisinaan riittää jos on vierellä ja tehdään asioita yhdessä. Toisinaan tarvitaan vain pientä ohjaamista. Myöskin olisi tärkeä huomioida vanhuksen voinnissa tapahtuvat muutokset. Toisinaan vanhus jaksaa paremmin toisinaan huonommin. Auttavat kädet eivät ratkaise kaikkia vanhustyön ongelmia mutta auttavat kuntouttavassa hoitotyössä. Lisäksi olisi hyvä muistaa että vanhat ihmiset toimivat ylipäätään hitaammin kuin nuoret ja terveet jolloin aikaakin erilaisten asioiden tekemiseen kuluu enemmän.

Vieras

Kaatumisen eräs syy ikääntyvillä kotioloissa on paljasjaloin liukastuminen, mikä johtuu jalkapohjan kuivumisen ja kovettumien aiheuttamasta kitkan pienenemisestä.

Varsinkin kantapään kovettumat nostavat liukastumisriskiä huomattavasti jo viisikymppisillä jopa kuivalla lattialla.

Jalka lipeää täysin odottamattomasti alta kuin jäällä olisi.

Hoitona kovettumien poisto tai näppyläsukat.

Vieras

Kun puhutaan vanhusten laitoshoidosta, ei siinä viiskymppisten kovettumilla ole MITÄÄN tekemistä!

Jalkapohjiin syntyy sarveistumia valitettavasti jo kaksikymppisillä eikä silläkään asialla ole tässä tekemistä.

Mitä tulee professorin mielipiteeseen: täysin samaa mieltä.

Hubert

Suurimmalla osalla työntekijöistä on toimiva työterveyshuolto joka huoltaa työntekijänsä niin kauan kun työsuhde jatkuu. Kun koittaa eläkeikä suuri osa jää oman onnensa nojaan jos ei ole varaa yksityisiin terveyspalveluihin. Eläkeläisten jatkuva terveydetilan seuranta ja ongelmiin puuttuminen ajoissa ehkäisisi suurinta osaa Kivelän mainitsemista ongelmista.

Vieras

Syy ja seuraus!

Sosiaalidemokraattien väkisin runnoma hoitoalan koulutusuudistus 1986.Malli piti ottaa Itä-Saksasta vaikka esim.Helsingissäkin oli korkeatasoinen hoitoalan opninahjo.Hoitotieteissä tutkimusta seurattiin Kanadasta,Briteistä Saksasta jne.

Meille haluttiin malli missä matalapalkka-alainen naisvaltainen hoito oli kustannustehokasta.

Hyville itseään arvostaville hoitajille avautui markkinat Englantiin,Norjaan, Saudeihin jne.

Peruskoulun jälkeen nykymallissa 15v valitsee erikoistumisalansa tietämättä sairaalamaailmasta mitään.
Kapeaalaisuus osaamattomuus muissa sektoreissa johtaa valintoihin missä aktionia!- ei vanhustenhuolto ole ekana mielessä 15 kesäisellä.

Ratkaisuksi työvomahallinto keksi työkkäristä ohjatut koulutuspaikat nimikkeellä "lähihoitaja".
Nytkin lamassa työkkäri räätälöi hoitajakoulutusta ukaaseilla korvausten menettämisineen.
Missä motivaatio,asenne pikakoulutetuilla?

Soppa, sotku,epätietoisuus, väärnkäytökset,varkaudet ja kuolemat lisääntyvät.
Tarja Filatovin aikana räätälöitiin paljon- olemme lukeneet lehdistä yhtä ja toista.
Toivottavasti Sinnemäki tekisi muuta kuin lisäisi tyävoimakoulutusta nimikkeellä "lähihoitaja" se kun ei takaa koulutusta vaan on pelkkä nimi.

Osaavat vanhan koulutuksen saaneet hoitajat ovat olleet jo liian kauan ahtailla vaihtuvan väen, niukkuuden keskellä.!

Asiat on huonosti

Lempäälähän on saanut loistavia tuloksia, kun on pistänyt vanhukset kuntosalille. Sensijaan, että tämäntyyppinen kuntoutus olisi otettuun käyttöön välittömästi muissakin kunnissa/kuntayhtymissä, niin asia on vaihettu kuoliaaksi.
Sama se on muissakin sairauksissa. Eräs sukulainen ei ole saanut päivääkään kuntoutusta aivoverenvuodon jälkeen. Vaikka voisi periaatteessa toipua takaisin työelämään.

Vanhuksia hoitanut

Kirjoitan tämän kommentin vastauksena nimimerkille Surullista:
Vanhuksetkin ovat usein iloisia kun huomaavat kykenevänsä tekemään asioita. He huomaavat selviytyvänsä vielä joistakin asioista aivan itsenäisesti ja kykenevänsä tekemään ylipäätään mielekkääksi kokemiaan asioita. Hoitaja voi myös järjestää vanhukselle apuvälineitä ( esim. riittävän hyvä valaistus, kynnysten poistaminen, liukuestematot, nousutuki jne. )joilla tekeminen onnistuu. Kuntouttava hoitotyö perustuu yhteistyöhön vanhuksen kanssa. Asioita mietitään yhdessä ja tehdään yhdessä. Niitä ei tehdä vastoin vanhuksen tahtoa vaan vanhuksen toiveita ja tarpeita kunnioittaen.

Unilääkkeet pois

on liiallinen pitkäaikainen UNILÄÄKKEIDEN käyttö. Ajatellaan, ettei se niin haittaa, että vanhus jää koukkuun unilääkkeisiin. Niitä ei pitäisi kenenkään koskaan käyttää viikkoa pidempää aikaa yhtäjaksoisesti. Tämä lukee myös Pharmacassa.

kai45

Täsmälleen samaa mieltä. Vastuu täytyy olla lääkärillä kuin muillakin päätöksentekijöillä, koskien myös kunnallisia viranomaisia. Omaisilla oltava oikeus tietoon koskien epikriisiä, sen muutoksia, määrättyä lääkitystä ja asiatonta kohtelua koskevat päätökset (vuoteeseen sitominen, puhtaus jne). Asiakirjoista on myös ilmettävä milloin, kuka, kenen aloitteesta ja mihin perustuen on päätöksen tehnyt! Minimidokumentoinnille on luotava lakiin perustuva muotoilu ja päätöksen tekevän täytyy ottaa siitä vastuu. Omaisten tueksi on potilasturvaan liittyen saatava laissa määritetty koulutettu terveydenhoidon henkilö, joka pystyy arvioimaan myös lääkärien toimintaa ja on toiminnastaan vastuussa vanhuksille ja omaisille! Lakiin on myös kirjattava sanktiot vastuuttomasta menettelystä, toimiluvan menettämisestä aina pitkään vankeusasteikkoon. Nykyinen vastuullisten silkkihansikaskäsittely on aikansa elänyt!

Vieras

Kun ensimmäisen kerran hain kotipalvelua,luuln että saan K o t i palvelua, eli siivousta ym sellaista, jota ikääntnyt ihminen tarvitsee. Vastaus: Ei siivota, siistitään, ei valmisteta ruokaa, lämmitetään j.n .e. Mutta psyykelääkeitä, niitä tuputettiin. Suutuin. Ja ellen ollisi silloin suuttunut, olisin nyt laitoksessa, jos edes eläisin.
Se alkaa jo aikaisn se lääkitseminen, että saadaan kilttejä asiakkaita, jotka tuijottavat nurkkiin.

Pysytään lujana, kun ikävää ja yksinäisyyttä pillereillä hoidetaan!

Vieras

On aivan uskomatonta,kuinka ihminen voi hoitaa ihmista!!Koulutetut hoitajat ja laakarit!Mita muuta he todella voivat tehda,jos ei ole inhimillisyytta vanhuksia kohtaan??Heidan hoitotapansa tappaa hitaasti,mutta varmasti..En enaa ihmettele,jos joku niista hoitajista sairastuu henkisesti ja alkaa suorittamaan armokuolemia.Sairas työyhteisö tekee sairaaksi koko työyhteisön ja terveet arvot katoavat!!On todellakin aika tehda jotakin!!!On myös asetettava vastuuseen hoitohenkilöstön epainhimilliset teot.Ei voida vain lakaista maton alle ja sanoa,ettei resurssit riita ym..En ymmarra,kuka voi nukkua yönsa levollisesti tehden ja nahden kaikkia tapahtuneita asioita vanhainkodissa.
Eras ystavani oli harjoittelujakson vanhaikodissa ja kertoi kaikista niista epainhimillisista tekosista,joita siella tapahtui.Niita oli useita.Pahin,minka han kuuli hoitajan tokaisseen ohimennen,oli etta paastinpahan senkin pois taalta karsimasta,sai joululahjansa.USKOMATONTA!Sanoin,etta tee asiasta ilmoitus,mutta han pelkasi tehda asiasta isompaa juttua,silla han opskelee ja pelkaa,ettei sellaisen jalkeen saisi enaa helpolla töita.Joten han jatti asian siihen.Mielestani se olisi ollut tutkimisen arvoinen juttu,varsinkin,kun hoitaja antoi ymmartaa,etta han antoi poispaasemisen joululahjaksi.
Kylla taytyy sanoa,etta koulutus on todella rampallaan.Nyt on syyta tarkastella koulutusta ym.Seka soveltuvuustestit olisi syyta saada paremmiksi.Arvot taytyvat olla kohdallaan!!

Vento Vieras

"Sitten hän kaatuu kotona uudestaan ja siitä se alamäki alkaa."

Niin kävi myös appiukollekin. Kaatui kotona kylpyhuoneessa, murtui lonkka ja alipainoinen ukko leikkaukseen.
Alamäki päättyi ison leikkauksen jälkeen montun pohjalle...