Keskiviikko 16.1.2019

Suosikkikirjailija kohauttaa: ”Yli 70-vuotiaille kuolinpillereitä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.9.2009 07:55

Suosittu kirjailija Kaari Utrio esittää radikaaleja toimia Suomen vanhustenhoitoon. Utrion mielestä omaehtoinen kuolema voisi ehkä olla ratkaisu suurten ikäluokkien vanhentumisesta seuraavaan hoitaja- ja hoitopaikkapulaan.

- Terveyskeskuksissa voitaisiin jakaa vanhuksille, vaikkapa yli 70-vuotiaille, ystävällisiä "unipillereitä". Se tulee olemaan välttämätöntä, sillä nopeasti kuoleva vanhus on eduksi yhteiskunnalle. Mistä muka kaikille suurten ikäluokkien edustajille saadaan hoitajat? kysyy Utrio Ilta-Sanomissa.

Utrio, 67, ei itse halua päätyä vanhainkotiin hoidettavaksi.

- Jos taudit iskevät tai tulen sekopäiseksi, aion nitistää itseni. En halua olla kenenkään taakkana tai armoilla, kolmen pojan äiti Utrio sanoo lehdelle.

- Ennen katsottiin hyväksi iäksi kolme tiuta ja kymmenen eli 70 vuotta, historiallisista romaaneistaan tunnettu Utrio huomauttaa.

Vanhustenhoito nousi tapetille viime viikolla, kun lääninhallitusten selvitykset paljastivat pahalta kuulostavia asioita vanhustenhoidon tilasta. Hoitohenkilökuntaa on selvitysten mukaan liian vähän kaikkialla, ja pakkokeinoja joudutaan käyttämään.

Kannatatko Utrion ehdotusta "kuolinpillereiden" jakamisesta? Ota kantaa US-kyselyssä!

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Vento Vieras

Eiköhän ihmisellä pidä olla oikeus päättää mitä elämällään tekee. Ongelma tulee vanhetessa kun ei enää pysty pitämään puoliaan ja joutuu laitokseen "hoitoon" missä ihmisiä käsitellään kuin kasviksia. Helvetti voi koittaa jo elinaikana.

pZ

<p>---Eiköhän ihmisellä pidä olla oikeus päättää mitä elämällään tekee.</p>

<p>Miksi sitä pitäisi pyytää? Miksi siitä pitäisi keskustella? Miksi kuolevat neuvottelisivat? Eiköhän sen pidä olla toisinpäin.</p>

<p>Kuolema rauhassa tai kuolema rauhantyössä.</p>

Pekka Tanskanen - Kyröskoski

Elokuvassa "Soylent Green" (1973) oli suuria laitoksia joihin sai mennä, kun tunsi että ei tästä nyt enää mitään tule ja että on vain yhteiskunnan taakka.

Sisään ilmoittautuneelta kirjattiin mieltymykset ylös ja säädettiin kuolintilan ympäristönhallinta sen mukaisesti. Loppu tuli kivuttomalla myrkyllä elokuvaa katsellen.

Ruumiiden loppukäsittely oli sitten se kyseisen tieteiselokuvan ympäristöpoliittinen shokkiennustus...

pZ

<p>---Nopeasti on tullut ehdotus. Hienoa, kun jo yli 70-vuotiaat saavat kohta mukaansa itsemurhapillerin.</p>

<p>No Neuvostosotilailla Afganistanissa oli aikoinaan "tarvittavia" kranaatteja, jos olisi jäämässä sotavangiksi niin...</p>

<p>---Hyi helvetti.</p>

<p>Päätä omasta ruumiistasi. Mitä sellaisten "lakeja" kunniottamaan, jotka eivät kunnioita (...köh... siis lainsäädännöllä vesitä) vapautta? Vajaa vapaus, vajaa laillisuus.</p>

<p>Tahdosta riippumatonta sinnekin päin.</p>

Juhoooo

Ei pillereitä pitäisi vanhuksille jakamalla jakaa kuten Utrion kirjoituksesta ymmärsin. Sen sijaan vanhuksilla tulisi olla omasta vapaasta tahdostaan mahdollisuus pyytää sellainen.

Me olemme ainakin vaimoni kanssa suunnitelleet jo pitkään, että kun käymme vanhoiksi emmekä kykene enää elämään normaalia elämää, nitistämme itsemme.

Intiassa vanhukset

oman kuolemansa olevan lähellä. Miksei meidän kulttuuri- ja naistutkijamme suosi tätä vaihtoehtoa ja ratkaisua? Minä ainakin suosisin.

Väittäisin, että Suomessa kuolee joko tappoina, oman käden kautta tai liikennekuolemissa ihan tarpeeksi ihmisiä. Emme tarvitse omaehtoista vanhuseutanasiaa. Vanhukset ovat tosi mukavia, niin kauan, kun vaan jaksavat elää. Annetaan heidän elää eikä kylvetä ikäviä ajatuksia tänne. Moni heistä sentään on ratkaisu siihen, miksi olemme itsenäisiä.

Reiska

Nopeastipa tulivat kuolemanpaneelit tännekin.

Ikävä kyllä nykyinen elintaso vanhustenhoidon laatu ei ole mahdollinen jatkossa, etenkään kun päättäjämme vain pahentavat Suomen tilaa "elvytyksellään" joka ei ole mitään muuta kun vastuunsiirtoa ja ongelmien pahentamista.

Mutta kukapa nyt suoraselkäistä maan parhaan katsomista oman nopean edun sijaan näiltä nykyajan veivikaula ja sätkynukkepäättäjiltä odottaisikaan.

Penttijuhani

vanhusten asiassa. Uutiset kertovat, että 100-vuotiaille jaettua hopeista sake-kuppia - risiviinan juontiin - pienennetään nykyisestä 10,5 sentin koosta 9 sentiin. Kun sen jako aloitettiin 1963, 100-vuotiaita oli 153. Nykyään heitä on maassa noin 20 000 ja vuonna 2050 luvuksi ennakoidaan miljoona.

Eikö Suomessakin voitaisi kaheleiden pillereiden sijasta harkita Koskenkorva-pikaria ja annosta aamutuimaan. Niillä jotka haluavat jatkaa tuikkujen ottoa, olisi sitten oikeus tehdä se, ainakin sadan vuoden kypsästä iästä lähtien.

Tuo 70 ikä on kuin eläkeyhtiöiden - ja valtion - toiveuni. Sitä voisi parhaiten toteuttaa kuolemanrangaistuksen palauttamisella esim. törkeästä julkisen vallan ja luottamuksen väärinkäytöstä. Se alentaisi eläkekuluja sektorilla, jolla niillä on kvantitatiivi merkitys.

"Teräsvaari"

Tämän päätöksen aikaansaanti kestää kuitenkin niin kauan, että nykyinen pullamössösukupolvi ehtii kuolla jo ennen 70 -ikävuottaan. He, kun eivät jaksa kantaa edes omaa ruumistaan ylilihavuudessaan tai selvitä armeijan kevyistä marsseista.
Kun on tieteellisesti osoitettu, että 65-75 vuotiaat ovat ikäryhmistä viisaimpia, kuinka tätä ikäpolvea hävetään pelotella Suomen kidutusvankiloilla, rankaisuselleillä eli vanhusten hoitolaitoksiin joutumisella.
Toivon, että tämän mädän yhteiskunnan synnyttäneet mätämunat saisivat ensimmäiset pillerit olipa ikä mikä tahansa.

EU-aika

Vanhus ei välttämättä ole heikoin ja hän, joka ei tekisi yhä edelleen töitä. Moni huippu tiedemies jatkaa vielä eläkkeelläkin ollessaan omassa kammiossaan tutkimuksiaan ja saa myös tuloksia samoin moni huipputaiteilija tekee vasta vanhana ne huimimmat teoksensa.

Moni terve nuori taas kulkee ilman töitä päivästä toiseen katse suunnattuna sossun luukulle. Miksi?

Moni nuori ikävä kyllä on niin vakavasti sairas että ei koskaan kykene tekemään yhtään mitään tässä elämässään ja kumminkin olen sitä mieltä, että myös heidän elämäänsä kuuluu kunnioittaa.

Emme voi siis puhua vain vanhuksista kun puhumme sairaista ja heikoista ihmisistä, eli eikö olisi parasta säästötoimentpiteet alkaa jostain muualta.

Olemme liittyneet EU:hun ja kumminkin me yhä edelleen pidämme yllä liian suurta eduskuntaa, kun pitäisi nyt EU-aikana satsata eu-parlamentaarikkoihin eli heitä enemmän ja kansanedustajia vähemmän, koska EU:sta tulee määräykset mitä Suomessa kuuluu noudattaa. Miksi siis ei aleta karsimaan menoja eduskunnasta. Purkaa se pois. Näin ei tarvitse kenenkään kuolla sen vuoksi että jotkut saavat elää tässä maassa.

Kansankokonaisuus

Jos tällainen käytäntö syntyisi, siitä olisi hyvin lyhyt askel siihen, että alettaisiin puhua että "vanhoilla ihmisillä on moraalinen velvollisuus antaa tilaa nuoremmille".

Vapaaehtoisuus alkaisi muuttua hiljalleen teoreettiseksi.

Fidji-saarilla, jonka asujaimisto on erityisen talkoohenkistä ja mukavaa porukkaa, on sellainen käytäntö että "vanhat ihmiset antavat (pannaan antamaan) tilaa omille lapsilleen".

Todettakoon kuitenkin etten suoralta kädeltä halua ampua alas tätä ehdotusta. Yksilön oikeus elää 100-vuotiaaksi muiden vaivoina ei ole mikään itsestään selvyys.

Kysyn myös, että entäs kun näitä tabletteja jaettaisiin ja ne joutuisivat vaikka seniilien ihmisten haltuun jotka syöttäisivät niitä vaikkapa lapsen lapsilleen. Kuka ottaisi vastuun.

Tableteilla olisi varmaan näppärä myös tehdä murha. Kuka ottaisi siitä vastuun.

Kansankokonaisuus

Mutta tää on kyllä joka tapauksessa älyttömän radikaali ehdotus.

Ehdottaja on toisaalta tehnyt ehdotuksensa todennäkäisesti saadakseen medianäkyvyyttä eikä mistään muusta syystä. Ja ne jotka täällä kannattavat ehdotusta ovat nysväriluusereita, joitten pitäisi hankkia oma elämä eikä täällä esittää mukaradikaalia.

Joten eiköhän tämä ole mätäkuun juttu.

pZ

<p>>>Mutta tää on kyllä joka tapauksessa älyttömän radikaali ehdotus. Ja ne jotka täällä kannattavat ehdotusta ovat nysväriluusereita, joitten pitäisi hankkia oma elämä eikä täällä esittää mukaradikaalia.</p>

<p>Ei käy. Mene paikalliseen sikalaan harjoittamaan mieliharrastustasi.</p>

bb

Eipä se vanhusten elämä niin auvoiselta näytä monien osalta. Dementoituneena maataan laitoksessa, joku käy välillä syöttämässä ja vaipat vaihtamassa. Melkein kuin vauva olisi paitsi että elämä on takana.

En ymmärrä miksi elämässä pitäisi roikkua väkisin kiinni, pelätäänkö tässä kulttuurissa kuolemaa niin paljon, että lähes ihmisarvoton elämä on parempi vaihtoehto?

Domanjana

Nyt voidaan katsoa että Pohjoismainen "hyvinvointivaltio" on tullut todellakin umpikujansa päähän.

Ihmisten oikeutta vapaaseen elämään rajoitetaan koko ajan enemmän ja enemmän. Vallanpito on huomannut että pienetkin henkiset signaalit vaikuttavat massoihin tehokkaasti, media on nopein ratsu tässäkin. Nyt ollaan tilanteessa että tälle rajoitusten alla olevalle ajalle haetaan tilausta sen lyhentämiseen. Kenelle "yhteiskunta" on preferenssi ja mikä se oikeastaan on? Nämä rakenteelliset kysymykset tulevat väistämättä eteen kun "hyvinvointivaltion" taakka ja petos tulee esille.

Ellei joku vielä tiennyt ja se ei ole ollut jollekin ilmeistä, hyvinvointivaltio on sanalumetta vallanpitimiksi. Se tarjotaan propagandamuotoisena, todelliset kustannukset jaoiteltuina ihmisille, jotta he kokisivat saavansa vastinetta verorahoille. Verorahat kuitenkin uppoavat vallanpitäjien huonon vallanpidon seurauksena luodun kaveri-kaveri järjestelmän julkiseen sektoriin, jossa rahaa käytetään kuin se tulisi "jakovarasta". Pieni esimerkki tämän järjestelmän röyhkeydestä on sosialistijohtajan kalustehankinnat, se on pisara meressä, sanokaa minun sanoneeni. Kuka kannattaa tätä massiivista, täysin tehotonta, julkista sektoria, joka takaa veronmaksajan ahdistuksen? Kuka puhuu jakovarasta? Kuka ottaa aina ensisijaisesti toisilta, sen sijaan että tekisi itse?

Tässä hyvä esimerkki siitä mihin tämä MUUN MUASSA on johtanut:
http://img9.imageshack.us/img9/968/verovaroja.jpg

Gagarin

"Jos taudit iskevät tai tulen sekopäiseksi,..."

Joku koiranleuka voisi tuohon todeta, että näinhän on jo käynyt...

Mutta tietysti tasavertaisuuden ja ikärasismin ehkäisemiseksi voitaisiin päättää, että samanlaisia pillereitä olisi jaossa kaikille muillekin kansalaisille, ei vain etuoikeutetuille yli 70-vuotiaille.
Jos puolestaan ajatellaan dementikkoja ja muita parantumattomia "kasveja", jotka eivät enää elämästään koskaan nauti, niin toki tuo 70-vuoden ikäraja on liian alhainen. Sen pitäisi ennemminkin olla 90-vuotta.
Noin periaatteelliselta kannalta voitaisiin myös ajatella, että hoitokustannusten minimoimiseksi voitaisiin kaikki ihmiset tappaa. Sitten ei kuluisi enää senttiäkään kenenkään hoitamiseen.

hanari

Onko sellainen elämä arvokasta, mitä ylläpidetään erilaisin pillerein ja hoitotoimenpitein. Nuoret lääkärit saavat kokeilla kaikenlaista ihmisillä, vanhuksilla.

Jospa määritellään uudelleen kuoleminen "vanhuuteen". Uskoakseni kaikki haluavat kunnioittaa elämää, vanhuutta ja kuolemista. Laitostettu kuolema vain on vieraannuttanut meidät siltä mikä kaikkia kuitenkin odottaa. Kaari Utrio ei sano mitään leikillään. Ajattelemisen aihetta on.

Viisaus

Jos tälle linjalle lähdetään niin kuinka pitkälle laajennuksia jatketaan (eläkeläiset vammaiset työttömät jne.)
Eiköhän vanhempi sukupolvi ole tätä maata kovalla työllä rakentanut ja jopa velkoja pois maksanut kunnes tuli sukupolvi joka vain ottaa velkaa velkaa ja kun ei rahat riitä ei muuta kun keksimään lisää kammottavia ehdotuksia , aivan hirveetä.
"Kunnioita vanhusta ja nouse harmaapään edessä" on tainnut todella unohtua.
Kunnioitus on huolenpitoa, välittämistä ja arvostamista, niin ettei kenellekkään tulisi edes mieleen itsemurha.
Hyi hävetkää!

HeimoV

Eiköhän tuo itsemurha onnistu jo nykyäänkin, unilääkkeitä yms muita pillereitä löytyy jo ihan omasta takaa monella vanhuksella.

Mutta ei se itsemurha niin helppoa ole, ainakaan vielä tällä nykyisellä vanhussukupolvella, elämä on otettu vastaan sellaisena kuin se on ja Jumalallakin saattaa olla sananasa sanottavana.

Mutta eiköhän nuo itsemurhat ala lisääntymään ihan automaattisesti, kun seuraavat Jumalattomat ja vapaasti kasvaneet sukupolvet tulevat siihen ikään, että yhteiskunta näyttää ja tarjoaa vaan keskaria.

tapio_o_neva

Luterilaiset ovat eutasian ja hyvinvointivaltion puolella aina yksilöä vastaan. Suomessakin varmaan piispat antavat julistuksen siitä, että EVL on ajanmukainen hyvinvointikirkko, joka kannattaa nopeutettua luonnollista poistumaan taivaan iloon, jossa tilaa on erityisesti naispapeille ja tasa-arvon kannattajille. Kaikki taantumukselliset kääkät siirretään helvettiin, kunhan saadaan ensiksi ratkaistua se, miten kivihiili voidaan korvata muilla polttoaineilla Kioton ilmastosopimuksen hengessä.

Hyvä idea

Loistava ehdotus Kaarilta, juuri noin se pitäisi mennäkin. Itse en tosin supistaisi itsemurhapilleriä vain yli 70-vuotiaiden mahdollisuudeksi, vaan koskemaan myös esim. parantumattomasti sairaita. Ihmisellä on oikeus päättää oman elämänsä pituudesta jo nyt, harmi vaan että kunniallisia tapoja päättää päivänsä ei juurikaan ole. Harva ihminen haluaa ajaa rekkaa päin ja aika harva rekkakuskikaan sitä toivoo. Olisi kaikkien kannalta helpompaa että ihminen voisi päättää päivänsä helposti ja kaikessa rauhassa siinä vaiheessa kun on tiensä päähän tullut.
Itsekin tiedän tekeväni itsemurhan jos esim. sairastun parantumattomasti, en halua elää viimeisiä päiviäni hirveissä kivuissa tajunnan rajamailla. Parempi lähteä siinä vaiheessa kun elämä on vielä siedettävää.

Hyvä Kaari, täydet pisteet tästä ehdotuksesta!

minä vaan

Mielestäni aivan järkevä ehdotus,en minäkään halua suu auki
maata märissä vaipoissa jossain hoitolaitoksessa, mitään elä-
mää ei se olisi.
Keskustelun kävijät kyllä ovat taas aloituksen väärin ymmärtäneet. Eihän tässä ketään vasten tahtoa olla tappa-
massa.
Annetaan vain mahdollisuus, jos tilanne on mahdottomaksi
muodostumassa.
Joka on hyvässä kunnossa ja nauttii elämästään voi sitä
viettää niin kauan kuin luoja on sitä sallimassa!

Vanha pappa.

Kaari Utrion "ehdotus" vanhustenhoitoon ei ole aivan ennennäkemätön maailmassa. Eskimoilla oli ennen hyvä ja halpa vanhustenhoito. Kun vanhus tunsi, että aika oli kypsä, hän kömpi kajakkiinsa, tarvittaessa autettiin, ja alkoi hiljalleen meloa kohti taivaanrantaa.

chrome3d

Ihan hyvä ehdotus. Itse olen siinä 40:n hujakoilla joten vielä ei ole tarvinnut asiaa ajatella mutta johan tässä on puolet matkasta ajettu. Tabut tänne vaan, on varmaan kaikille asianosaisille helpompi tapaus kuin hyppäys sillalta. Pyydettäessä pitäisi saada. Nimi paperiin ja toimeksi kun siltä tuntuu. Kituuttaminen vaipoissa ja lääkepöllyssä on ihan turhaa pelleilyä.

dilindarkastaja

vanhuksia "rauhoittamaan" lääkkeillä, lepositeillä tai parhaimmilaaan telkeämään lukkojen taakse. On hoito mennyt luokattomaksi pahimmissa tapauksissa ja oravanpyörä pyörii niin, että yhä useampi vanhus pitää "vaientaa". Hurjalta tuntuu joutua vanhainkotiin. Pyydettäessä pilleri saattaisi olla siistimpi vaihtoehto, kuin ammuskelu, hirttäytyminen tai surkein ja kallein vaihtoehto: nokka kohti rekkaa. Edellä mainituista vaihtoehdoista vaan saadaan turhaa lööppikamaa.
Tässä muuten yksilönsuojan luvatussa valtiossa vanhuksen suoja joutuessaan hoitolaitokseen on nolla. Professori S-L Kivelän ohjeet vanhusten huollon korjaamiseksi kestää niin kauan, että "vapautus"pilleri saattaisi olla hyvinkin paikallaan.

tapio_o_neva

Minusta ketään ei pidä jättää ongelmineen yksin sähräämään pillereiden kanssa, vaan terveydenhuoltoalan ammattilaisten apua tulisi toki saada vakaviin vaikeuksiinsa.

Myös se, kannattaako jatkaa vai ei, kannattaa antaa ammattilaisten päätettäväksi. Ehdotan, että insiliinisairaanhoitajat armahdetaan vankiloista ja heille perustetaan hyvinvoinnin ritarikunta, jossa ajetaan hyvinvointiansiomitali, III-, II- ja I- luokan hyvinvointiristi tai hyvinvoinnin komentajamerkki.

Hyvinvointimitaliin ei tule "Suomen" leijonankuvaa tai miekkoja, vaan Jutti Urpilaisen tyylitelty kuva ja toiselle puolelle injektioruiskut ristissä.

Pas2

että Utrio olisi turvautunut tässä käänteis-psykologiaan?

Aika tehokkaasti se ainakin keskustelua herätti useilla
foorumeilla ja veikkaanpa että myös tvn ajankohtaisohjelmat
lähtevät leikkiin mukaan.

Loistava juttu, asia liittyy niin tiiviisti vanhustenhuoltoon
ja sen ongelmiin että eiköhän olekin jo aika tönkiä
sekin paskakasa perinpohjin.

kuolematon

Vihdoinkin päänavaus tosi tärkeästä aiheesta. Meillä tulee olla oikeus sanoa, niin kauan kuin siihen pystymme, haluammeko elää toisten riesana ja ristinä. Kun emme itse pysty enää sanomaan, ihan oikein, että joku ammattitaitoinen "arvioija" (lääkäri, lähiomainen) saa sen tehdä. Isekästä ajatella, että minä en voi kuolla.

Vieras

Itsemääräämisoikeus ja mahdollisuus käyttää unilääkettä "vapautumiseen" poistuu, kun joutuu laitokseen. Siellä yksilöä suojellaan, lepositeillä, letkuruokinnalla ja muilla vastaavilla toimenpiteillä, itseltään mahdollisimman pitkään.
Uskonnon syyllistämät ihmiset kokevat hoidostakin kieltäytymisen synniksi.
Läheiseni ovat kuolleet, vähän itse auttaen, kun letkuruokinta ei suonten heikkouden takia onnistunut lepositeistä huolimatta, alsia sairastanut otti letkun pois ja tukehtui limaansa.
Oma äitini on vannottanut, että ei halua sairaalaan eikä hänelle saa antaa elvytystä. Saas nähdä kuinka onnistun. He haluavat vain hyvää elämää, itse sen kokien ja määrittäen, mikä on hyvää elämää.

Vieras

Mietityttää?

Äitini yli 90 v. on alkanut syömään yhä vähemmän, pelkään, että kotihoito raportoi kohta, että hänet pitää siirtää sairaalaan letkuruokintaan. Olen yrittänyt houkutella herkuilla ja seurustelusyömisellä häntä syömään vähän enemmän, mutta ruuan menekki vähenee silti. Äiti vaan hymyilee, ettei tässä tämän enempää tarvita. Hän myös muistuttaa joka käänteessä, että hänellä on ollut hyvä elämä.
Saako äitini kuolla kotona vähään ravintoon vai 3 viikkoa myöhemmin sairaalan letkuihin ja lepositeisiin?
Neuvoja odotellen?

Nimimerkki

Jos ihminen tulee sekopäiseksi, niin miten hän pystyy sen itse enää edes havaitsemaan - se on siinä se vaikein juttu.

Oma mummoni on sukulaisten niskoilla yli 80-vuotiaana syyttelemässä niitä jatkuvasti siitä, että kaikki piilottelee ja varastelee hänen tavaroitaan - tule sitten sellaisen kanssa toimeen päätymättä itse mielisairaalaan. Mutta eihän tuo ihminen missään tapauksessa suostu eikä edes pysty itse tajuamaan tilanteensa vakavuutta eli tuo konsepti ei valitettavasti kyllä aina toimi...

pZ

<p>>>Jos ihminen tulee sekopäiseksi, niin miten hän pystyy sen itse enää edes havaitsemaan - se on siinä se vaikein juttu.>>></p>

<p>Jos ihminen on humalassa, niin hänellä on filmi poikki? Jos "ammattilainen" ja amatööri vetäsevät pullon kossua mieheen tai naiseen niin se vaikuttaa samoin tavoin?</p>

<p>Tekeminen todistaa pystymisen. Tekemättömyys ei todista pystymättömyyttä, se voi olla myös esimerkiksi valinta.</p>

Vieras

Niin sanottu älymystö kuuluukin herättää keskustelua ajatuksillaan, kiitos Kaari Utriolle tästä avauksesta. Aihe on hankala ja tätä ajatusmallia ihmiset yleisesti ottaen eivät varmaankaan "osta" mutta moni varmasti ovat valmiita jopa tekemään näin. Erityisesti jää mieleen että monenlaiset hoitotoimenpiteet erittäin sairaille ovat hyvin kalliita eivätkä oikeasti auta - joten ovat turhia jolloin voisi olla parasta että saa lähteä pois, nukkua pois mahdollisimman pienin kivuin ja arvokkaasti. "Loputon" elämän pitkittäminen ei voi olla tarkoituksenmukaista vaikka jossain määrin mahdollista ja kuten eräs lääkäri sanoi "monenlaista on mahdollista tehdä muttei järkevää"!

Vieras

on ainut asia ,mikä ihmiselle on annettu pyytämättä.
Kaari Utrio ei ole mielestäni koskaan elänyt,jos hän suhtautuu siihen tuolla lailla. On ilmeistä,että hän on vain suorittanut ja yrittänyt miellyttää jotakin,jota hän ei ole vieläkään löytänyt.
Jos hän haluaa tappaa itsensä vanhana ja raihnaisena, hän pelkää elämää. Hänelle elämä näyttää olevan kuoleman ihanne,Mutta elämää hän ei koskaan saavuta,ellei ota vastaan kaikkea mikä siihen kuuluu.
Opeta elämä vielä tätä eksynyttä,itsekästä egoistia.

Miettikää vähän minkälaista ilmapiiriä ja maailman tilaa kuvaavat puheet, joiden mukaan täytyy tehdä joukkoitsemurhia,jotta karmeaksi muuttuneesta vanhusrääkkäyksestä hoitolaitoksissa päästään eroon!

Niskavuori

Kyllä ihmisen pitäisi saada päättää elämänsä yli 70 vuotiaana jos niin päättää. Itse harkitsen samaa jos tulen vanhaksi ja alan sairastaa.

Olisi vain paljon parempi jos homman voisi tehdä kivuttomasti ja rauhallisesti, eikä jättämällä aivojaan seinälle.

vahatalo

Meillä on joukko turhia julkkiksia, ja nyt Utrio liittyy joukkoon.

Kaikkea täällä ihmiset kirjoittelevatkin, mutta tosipaikan tullen hymy hyytyisi.

Ei tuo mikään vakavaksi tarkoitettu ehdotus ole. Eivätkä vanhusten itsemurhat myöskään ole yleisiä. Onhan niitä kuten kaikissa ikäryhmissä. Syömättömyyteen kuolee tosi harva, jo viimeisillään muiden tautien takia yleensä.

marjattahalkilahti

Viikonloppuni kului lastenlasteni seurassa.
Tukka putkella juoksin kahden likantipsukan perässä.

Mitäs jos yöpöydälläni olisi ollut karamellin näköisiä "kuolemanpillereitä"?

Mitäs jos…

marjattahalkilahti

Asian voi esittää niin monella tavalla.
Suoraan minäkin asioita, mielipiteitäni pamautan ja täräytän, mutta tämäntyyppisesti:

”- Terveyskeskuksissa voitaisiin jakaa vanhuksille, vaikkapa yli 70-vuotiaille, ystävällisiä ”unipillereitä”. Se tulee olemaan välttämätöntä, sillä nopeasti kuoleva vanhus on eduksi yhteiskunnalle. Mistä muka kaikille suurten
ikäluokkien edustajille saadaan hoitajat? kysyy Utrio..”

.. ei saisi pamautella!

Välttämätontä!
Nopeasti kuoleva on eduksi yhteiskunnalle!

Tuontyyppinen ”lööpitys” on ahdistavaa, pelottavaa, järkyttävää.

Nyt kun kaikki mediat alkavat tätäkin juttua vaahdottamaan niin miltähän jostain vanhuksesta tuntuu kun menee illalla maate!

Saako unta silmään?

Uskaltaako enää pyytää normaalia unipilleriä kun ei tiedä mitä suuhunsa saa.

Eivät kaikki ole kaariutrioita!

http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.blogit.uusisuomi.fi/2009/09/1...

Vieras

Tämä on ollut todellisuutta maailman sivu, menettelytapojahan ehdotuksella vaan helpotetaan ja inhimillistetään niin asianosaisen kuin jälkeenjäävienkin osalta.

Hyviä puolia ainakin:
- On vapaaehtoinen ja oman tahdon alainen.
- Tapa vähentäisi kuolonkolareita, tulipaloja, kaasuonnettomuuksia jne, kun ihmisten ei tarvitsisi käyttää muille vaarallisia metodeja.
- Vähentäisi ennenaikaisia, jotka tehdään sen varmistamiseksi, ettei myöhemmin ehkä ole toimintakykyinen.
- Asialle pitää antaa kunnioittava, humaani ja kaunis merkitys.

62v.

Vieras

Ideat sen kun paranee. Hallitus voisi jakaa työttömille samoja tabuja ja kas meillä ei olisi enää kohta työttömiä.
Annetaan vanhuksille arvokas ja laadukas loppuelämä ilman kärsimystä ja yksinäisyyttä he ovat sentään rakentaneet tämän maan melkein tyhjästä. Ei taida kirjailija itse tajuta että kilometrejä on hänelläkin enemmän takana kuin edessä. Ja us toimitus meillä on jo riittävästi tässä maassa paskalehtiä (is il 7) jotka julkaisevat moisia ns. "uutisia" lukijoiden toivissa. Uuutisoikaa te vain ihan "oikeita" uutisia jossa on jotain tolkkua.

pZ

<p>"Ei taida kirjailija itse tajuta että kilometrejä on hänelläkin enemmän takana kuin edessä."</p>

<p>Ehkä sinun kosmisen totuuden lähettilään pitää tämäkin suuri itsestäänselvyys hänelle meille kaikille kertoa. Voimmeko nyt rakentaa vähintään 500 metriä korkean näköispatsaan Mount Everestin huipulle.</p>

<p>"Annetaan vanhuksille arvokas ja laadukas loppuelämä ilman kärsimystä ja yksinäisyyttä he ovat sentään rakentaneet tämän maan melkein tyhjästä."</p>

<p>Retoriikkaa, vain substanssi puuttuu.</p>

eve_avolin

Työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksu vähennetään täysimääräisesti eli kokonaan veroista, joten ylläpidämme valtavaa koneistoa, joka on paisunut moninkertaisesti suuremmaksi kuin pelkkä edunvalvonta.

Kun jäsenmaksut ovat verovähennyskelpoisia se tarkoittaa sitä, että valtio saa vähemmän verotuloja. Toisin sanoen se tukee ay-liikettä verovaroin runsaalla 200 miljoonalla eurolla, josta olisi varaa leikata, niin vanhuksillakin olisi kissanpäivät, joka vuosi.

Sen sijaan SDP:tä lähellä oleva kirjailija ehdottaa, että vanhukset voivat vapaaehtoisesti tappaa itsensä, koska mieluummin panostetaan ay-liikkeen virkistyskeskuksiin kuin hoitaviin käsiin. Niinhän niitä kissanpoikiakin ennen vanhaan tapettiin, kun kisuja alkoi olla liian monta.

PR

Ihmisellä tulee olla mahdollisuus omasta vapaasta tahdosta päättää elämänsä kunniakkaasti (vaikkapa pillerillä) sen sijaan että tarvii kärsiä vuosia puoli-vihanneksenä laitoksen sängyssä.

Kuolema ei ole luonnotonta ja sen toivominen paljon nähneenä/eläneenä + vaivaisena voi olla hyvä asia.

Vieras

Jo on aikoihin eletty... Ottakoon itse ensimmäisen pillerin kun on niin täydellinen ihminen... Hoitajapulaan on yksinkertainen ratkaisu. Palkat tasolle, jolloin ala alkaa kiinnostamaan. Kysymys on poliittisesta tahdosta ja halusta! Luulisi työväenpuoluetta lähellä olevan helkilön sellaisen ymmärtävän... Ai niin.. taiteilijathan saavat päästää suustaan mitä tahansa... jos se herättää närää, niin se on lausuttu keskustelun herättämiseksi... TSIISÖS tätä meininkiä..

ksr

"Se tulee olemaan välttämätöntä, sillä nopeasti kuoleva vanhus on eduksi yhteiskunnalle. Mistä muka kaikille suurten ikäluokkien edustajille saadaan hoitajat? kysyy Utrio Ilta-Sanomissa."

Yhteiskunta kehottaa - tapa vanhus ittes...

Herää kysymys, miksi lopettaa tähän. Jos hyöty-kustannusilinjalle lähdetään, löytynee loputtomasti muitakin kohteita, joihin yhteiskunnalla ei ole "varaa". Voi esimerkiksi ajatella niin, että jos muutama suuryhtiön kalliisiin virheisiin sortunut johtaja olisi saanut oman pillerinsä ajoissa, monen vanhuksen hoitoon olisi riittänyt varoja. Tai vaikka kansanedustuslaitos. Pillerit jakoon ja vanhustenhoidon taso ylös.

Kenen elämä on lopulta yhteiskunnan mittapuun mukaan riittävän arvokas ylläpidettäväksi? Pitäisiköhän pillerit jakaakin jo äitiyspakkauksen mukana, jolloin säästövaikutus olisi yhteiskunnan kannalta maksimaalinen.

pZ

No kun koti- ja ulkokasvatettuu kukkaa tuotetaan Helsingin huumepoliisilta valepuutarhuri- ja valesuurtilallisuus luvat hoitaen, niin eiköhän maa- ja kaupunkiseudun tulevaisuus ja vanhusten hyvinvointi, sitten kun on aika siirtyä kovempiin niin niitä voi pyytää reseptillä lääkäriltä.

joukahinen

ois pakkosterilointi kaikkille jo 2 lasta hankkineelle.
Koskis miehiä ja naisia , maahanmuuttajia yhtä lailla.
Lapsilisät pois kaikilta kolmannesta lapsesta eteenpäin.
Suomi toimis esimerkkinä koko muulle maailmalle.

Vieras

Mitä sitä suotta kaikkea terveellistä elämää mainostetaan ja alkoholivalistusta tehdään, eihän se ole kustannustehokasta ollenkaan; pitää elää siten, että ei elä vanhaksi.

hanari

Kummallista valistusta tosiaan. Muorilta ja vaarilta evätään oikeus ottaa iltaryyppy, kun pelätään sen aiheuttavan riippuvuutta! Miksi kurittaa itseään kuntoilulla ja muulla "terveellisellä"? Seurauksena vain pitkittynyt kuolema lankulla maaten. Hoitotestamentti oletusarvona kaikille ja oikeus inhimilliseen kuolemaan. Eihän tässä ketään olla tappamassa vaan pelastamassa sivistyneeseen loppuun.

Vieras

Oletin tämän tulevaksi. Käsittääkseni asian ehdottaminen on jonkinlainen rikos. Rikos ihmisyyttä kohtaan. Vanhuuden hyödyttömyys jostakin näkökulmasta ei riitä perusteeksi. Eihän lapsista ole hyötyä työvoimana. Eiväthän työttömät kykenen ansaitsemaan yksityistä terveyden huoltoa.

Tosin asia on jo julkisesti tahdottu kun vanhusten hoidon tasoa on tiputettu.

Penttijuhani

ainakin kirjailijalta, jos se on oikein referoitu. Se on esitetty muodossa, joka samaistuu natsien filosofioihin. Niiden rationaali tuomittiin muutaman kerran "tieteen" rikollisena tai perversinä käyttönä. Utrio nyt ei kelpaa tiedenaiseksi, mutta kirjailijana hänen tulisi ymmärtää sanojen merkitykset.

"Onnellisuuspilerit yli 70 ikäisille" on lisäksi kuin jostakin tunnetuimmista satiireista. Voihan ideaa aina puolustaa keskusteluun herättelynä, mutta se olisi tullut muotoilla eri tavoin.

Vanhusten ja sairaiden oikeuksia voisi parhaiten Suomessa, muissa Pohjoismaissa, puolustaa Perustuslakituomioistuimen avulla, koska sekä ideat että menttaliteetit ovat vahvasti ajoista, joina Hitleriä ihannoitiin. Eli laki ja oikeus olisi saatava tuon vanhan sopan yläpuolelle.

Vieras

Hullun puhetta. Ymmärrättekö te näiden unipillerien viestin? Että siinä vaiheessa, kun et enää tuota rahaa yhteiskunnalle, joudat kuolla. Vanhukset siis joutaa tappaa. Sitä tässä tahdotaan sanoa. Sanoisitteko omille vanhemmillenne: "Tattista vaan siitä, että annoitte minulle elämän ja hoiditte ja kasvatitte minut, kun olin pieni ja avuton, ja kiitos tämän yhteiskunnan rakentamisesta. Mutta nyt olet vanha, hyödytön rahanreikä. En pysty enää hyötymään sinusta, eikä yhteiskunta pysty enää takomaan rahaa avullasi, joten tapa ittes." Miksi te ette haluaisi antaa vanhuksille takaisin siitä, mitä he ovat antaneet sinulle ja meille kaikille? Tuo on ällöttävintä materialismia, että sitten kun et enää hyödy jostain ihmisestä, heität sen kuoppaan. Hulluja ihmiset, jotka vanhusten tappamisesta puhuvat.

askoniskala

Olen samaa mieltä. Monesti vanhus toivoo kuolemaa vapauttajana, mutta ei omasta kädestään tai vieraan avustamana. Oma isoäitini kuoli 92 vuotiaana ja koki loppuvuosina lähes liikuntakyvyttömänä elämän taakaksi. Hän kuitenkin katsoi, että annettu elämä on elettävä, eikä olisi missään tapauksessa hyväksynyt itsemurhaa tai armomurhaa. Pää pelasi loppuun asti, vaikka ruumis oli jo aikaa sitten sanonut sopimuksensa irti. Hänet hoidettiin kotona lähes loppuun asti.

Pikkupoikana muistan lukeneeni vanhaa kansakoulun lukukirjaa, jossa oli seuraavanlainen tarina: vanha taata pantiin syömään oven pieleen puukupista. Hänellä ei ollut asiaa pöytään muun perheen kanssa, koska hän söi sotkuisesti. Lusikka kun ei tahtonut vapisevissa käsissä pysyä.

Eräänä päivänä perheen pikkupoika veisteli puupölkkyä. Isä kysyi, mitä poika tekee. Poika vastasi: hän tekee isälle puukuppia, kun isä tulee vanhaksi ja joutuu ovensuuhun.

Isän silmät avautuivat ja niinpä jatkossa vanhukselle annettiin arvoisensa ja ansaitsemansa paikka pöydässä muun perheen joukossa.

Ilmeisesti Utrio on poikkeus ja hyväksyy kohdallaan moisen toimintatavan. Siitä huolimatta hänen esittämänsä ajatus on pöyristyttävä ja vastuuton.

Elämä on elettävä, vaikka siinä olisi kärsimystä. Näin on aina ollut ja uskon myös olevan vastakin. Muussa tapauksessa kuka asettaa rajat ja missä ne lopulta ovat? Haetaanko mallia natsien ajattelusta tai neuvostojärjestelmän toiminnasta, joissa kummassakaan ihmishenki ei maksanut mitään? Avoimia kysymyksiä jää lukemattomia.

Elä oma elämäsi, sillä olet kuoleva oman kuolemasi, sanoo vanha latinalainen viisaus.

Penttijuhani

Utrion kohdalla kysessä. Se on Suomessa kansantauti, josta kärsiminen tulkitaan normaaliutena, mutta tekee jutun mauttomaksi - muualla. "Pilleri yli 70vuotiaalle" on ehdotus likvidoida ryhmän jäseniä, mikä on verrattavissa laittomaksi julistetuun genosiidiin. Tapa lähestyä asiaa legitiimisti on "parantumattomasti sairaan kärsimyksen" lopettaminen. Näistä nyansseista keskusteltiin mm. Nürenbergin sotasyyllisyysjutuissa. Sen periaatteista tuli myöhemmin "lakia," enemmän muualla kuin Suomessa. Mutta tilanne on osa "maabrändiämme," jota Utrio taas kirkastaa. Mitali siitä tulee.

Piia

puhua, mitä tahansa. Mutta auta armias, kun ne rakkaat isä ja äiti ovat siirtyneet rajan taa. Vasta sitten iskee todellinen kaipaus ja yleensä tajutaan, mitä kaikkea he merkitsivät. Lohduton ikävä ja vääjämätön surutyö voi iskeä vasta vuosien jälkeen omaisen poismenosta.

Pitäisikö siihen vielä sotkea hiukkasen lisää syyllisyyttä ja epätietoa siitä, että joutuikohan pappa päättämään päivänsä itse ja miksi?

Vieras

Jo nykyisin voi henkilö ilmoittaa etukäteen miten on meneteltävä, kun lähdön hetki lähestyy.
On esimerkiksi mahdollista täyttää valmis lomake, jossa hän etukäteen kertoo miten hän haluaa meneteltävän silloin kun todetaan, että paluuta ei enää ole.

Tällainen lomakemalli löytyy tästä:
http://www.exitus.fi/pdf/hoitotahto.pdf

Kopioin lomakkeen vielä tähän:

HOITOTAHTO
Minä __________________________________________________________________________________
(henkilötunnus)
olen laatinut tämän hoitotahdon siltä varalta, että joutuisin tilaan, jossa en kykene millään tavoin ilmaisemaan hoitoa koskevaa tahtoani. Seuraavat rastitut (x) kohdat ilmaisevat tahtoni.
_____ Jos olen sairastunut tai vammautunut vaikeasti ja parantumattomasti minua ei saa elvyttää, mikäli se
lääketieteellisesti arvioiden johtaa siihen, että minulla ei ole toimintakykyistä ja itsenäistä elämää.
_____ Jos olen sairastunut vaikeasti ja parantumattomasti, on minua hoidettava sairauden ennuste huomioon
ottaen siten, että ei tehdä sellaisia tutkimuksia ja hoitoja, jotka vain aiheuttavat ja pidentävät kärsimyksiä.
_____ Minulle on aina annettava riittävä oireenmukainen hoito (esim. kipulääkitys) riippumatta sen vaikutuksesta elinaikani pituuteen.
_____ Päätettäessä hoidostani pidän tärkeämpänä elämäni laadun varmistamista kuin pitkittämistä.

Lisäksi tahdon,
että____________________________________________________________________________________________________________________
Paikka ja aika Allekirjoitus

Täten todistamme, että yllä mainittu henkilö on omakätisesti allekirjoittanut tämän hoitotahtoasiakirjan ja
ilmoittanut sen olevan hänen vakaa tahtonsa.
_______________
Paikka ja aika
____________________________________________________________Allekirjoitus Allekirjoitus
____________________________________________________________Nimenselvennys Nimenselvennys

TUOSSA KOHDASSA "LISÄKSI TAHDON, ETTÄ" on sitten mahdollista ilmoittaa hyväksyykö Utrion unipillerin, jos sen käyttö joskus juridisesti tulisi mahdolliseksi.

Olen sitä mieltä, että Utrion ajatus on kannatettava. Valitettavasti sen toteuttaminen ei toistaiseksi ole mahdollista.

Tuossa kopioimassani virallisessa lomakkeessa on mielestäni eräs heikkous. Rastin voi jälkikäteen lisätä lomakkeeseen kuka hyvänsä. Olisi ehken varminta käyttää vaihtoehtomerkintöjä kyllä ( X ) tai ei ( O ).

juhanisirkia

...suhteen suosikkikirjailijankin pitäisi olla varovainen.

Käytännössä on varmasti niin, että yllättävänkin useat yli 70 vuotiaat, 80-vuotiaat, 90-vuotiaat jne. voivat kuitenkin olla yllättävän onnellisia jokaisesta uudesta aamusta. Tietenkin voi olla niin, että 1 viikonpäivänä 7:stä on elämäänsä kyllästynyt, mutta muina päivinä on elämäänsä tyytyväinen.

Ei kuolemasta pidä tehdä liian helppoa - se on vaarallista.

Yleensäkin suomalaisten pitäisi kiinnittää enemmän huomiota Suomeen ja suomalaisiin ja unohtaa vähemmälle huomiolle esim. Tsad, Afrikan "sarvi" ja Afganistan. Sisäänpäin kääntyminen toisi säästöjä esim. vanhustenhoitoon, vaikka niin monet julkisuudessa väittävätkin kaukomailta tulijoita "niin ja niin" arvokkaiksi...

Älkäämme tappako vanhuksiamme.

Einar Terve

Toimintamallihan on tuttu historiasta - jokainen voi olla oma jeesuksensa ja uhrata itsensä toisten puolesta (tai sitten omien kärsimyksien vuoksi itsekkäästi), oli sitten kysymyksessä sairaus, synnit, poliitinen aate, patriotismi, kansantalous tai mikä hyvänsä.

Näinhän on toimittu läpi historian.

Hieno keskustelunavaus aiheesta Utriolta.

TapioArjo

Jos kuolemanenkeli Kaari Utrion ehdottamat pillerit tulevat käyttöön, niin siitä seuraa automaattisesti kysymys, mitä seuraavaksi?

Jos vanhuksia ryhdytään tappamaan vastoin heidän tahtoaan, seuraavana ovat varmaan vuorossa juopot, työttömät, romanit, hullut, syrjäytyneet, yksinhuoltajat, väärinajattelijat jne.

Jonnekin pitää tietysti vetää raja. Minulla se raja menee siinä, että Utrio ja muut, jotka haluavat kuolemanpillerin, saavat sen ihan vapaasti napata.

Olen ymmärtänyt, että Suomi on sivistysvaltio. Pari viimeistä vuotta on tuntunut siltä, että saatan olla väärässä.

Utrion mielipide on omiaan vahvistamaan epäilyksiäni.

Mulle kans

Olen hämmästyksekseni samma mieltä Utrion kanssa. Siinä vaiheessa vanhuutta, kun en omin voimin pärjää otan sen pillerin. Olen nähnyt sukulaisiani laitoksissa vaipoissa.
Siitä on arvokkuus, mielekkyys ja oma tahto kaukana.

Te jotka toivotte vihanneksen elämää, saatte varmasti siihen mahdollisuuden.

Lempi

70-vuotiaat ihmiset ovat ihan nuoria ja heillä on paljon annettavaa. Miksi ihmeessä ihmisten oman arvon tunnetta mitätöidään julkisuudessa? Itse voisin hyvin esimerkiksi palkata yritykseen yli 70-vuotiaita ihmisiä heidän osaamisensa vuoksi.

Mieltääkseni suomalaisessa kulttuurissa on arvostettu ikääntyneitä ihmisiä ja heidän näkemyksiään, eli esimerkiksi useilla yli 90-vuotiailla on paljon hienoja mielipiteitä sekä ihmisinä lisäävät tärkeää vuorovaikutusta, joka on oleellista esimerkiksi nuorten hyvinvoinnille.

"25 artikla Ikääntyneiden henkilöiden oikeudet
Unioni tunnustaa ikääntyneiden henkilöiden oikeuden ihmisarvoiseen ja itsenäiseen elämään sekä oikeuden
osallistua yhteiskunnalliseen elämään ja kulttuurielämään, ja kunnioittaa näitä oikeuksia." www.europarl.europa.eu/charter/pdf/text_fi.pdf

Lempi

Kuinkakohan moni vanhus, aikuinen ihminen, nuori ja juuri lukemaan oppinut lapsi mielsi asian hauskaksi? En ole lukenut lehteä, koska en yleensä osta iltapäivälehtiä, sillä miellän lööpit epäterveellisiksi ihmisten hyvinvoinnille... lööpit voisivat myös edistää hyvinvointia...

Lempi

...viestintä, kuten lööpit voisivat myös olla mahdollisuus edistää ihmisten hyvinvointia... lööppien ja iltpäivälehtien artikkelien painotus eivät välttämättä vastaa toisiaan ja totuutta, mutta lööppejä on melkein kaikkien kioskien ja kauppojen ovissa.

Onko suomalaisten julkisuuden ihmisten viesti tosiaan kyseinen joka ihmisille halutaan antaa? ja ihmiset kinastetelevat siistä kuinka ilkeä ja törppö saa julkisuudessa olla ja samalla toisaalla tehdään töitä ja rahoitetaan hankkeita, kuten www.kivakoulu.fi, www.mll.fi, www.lapsiasia.fi, edistetään vanhusten hyvinvointia www.vanhustyonkeskusliitto.fi, www.helsinkimissio.fi ja ennaltaehkäistään esimerkiksi työpaikkakiusaamista www.thl.fi.

Onko kyseisten kommenttien tarkoitus tosiaan vesittää kaikki työ, jota ihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi tehdään? ja samat iäkkäämmät ihmiset todennäköisesti lukevat kirjailijoiden teoksia... ja lapset valitettavasti kommentteja, kuten artikelin perusteella lööpeissä.

Miksi ihmisille ei voisi olla myönteisiä ja hyvinvointia sekä omanarvontunnetta vahvistavia virikkeitä kioskeissa ja kaupoissa? Mitenköhän juuri lukemaan oppinut lapsi mieltää, että sen lisäksi, että lööppien viestinnän perusteella ihmiset ovat jatkuvasti tappamassa ihmisiä, niin vielä vielä heille tärkeät ihmiset, kuten isovanhemmat halutaa riistää?

Herjauslööppien myötä esimerkiksi viharyhmät lisääntyvät sosiaalisen viestinnän palveluissa. Onko tosiaan kyseinen viesti ja esimerkki, joka lapsille, nuorille, aikuisille ja vanhuksille halutaan antaa melkein kaikkien kioskien ja kauppojen ovissa?

On paljon tutkimuksia, joiden mukaan viestinnällä on vaikutuksia ihmisten hyvinvointiin erilaisissa asioissa. Myönteinen viestintä edistää vakautta ja hyvinvointia.

Vaihtoehtoina juoruille ja väkivallalle olisi tärkeää olla myönteisiä kulttuurisen identiteetin rakennuspalikoita kaikille ihmisille. Kaikki ihmiset ovat enemmistöjä ja vähemmistöjä erilaisissa asioissa.

Jos lööpit eivät ole haitallisia ihmisille, niin miksi niitä ei voitaisi pitää mainoksina, jolloin niihin tarvittaisiin lööpeissä esiintyvien ihmisten lupa?

Viestinnällä on vaikutuksia ihmisiin

Mielestäni on tärkeää kirjoittaa asiallisia artikkeleita sekä esimerkiksi neuvoa ihmisiä hyvinvoinnissa pahoinvoinnin vaihtoehtona ja kirjoittaa työasioista poliitikkojen yksityiselämän vaihtoehtona, kuten viestinnän etiikassa ja juridiikassa.

Julkisuuden ihmisten ja viranomaiset työssä on myös paljon asiasisällöllistä viestintää ja ihmisillä on paljon perusoikeuksia www.finlex.fi ja www.suomi.fi esimerkiksi EU perusoikeuskirjassa on 54§ artiklaa, joista tiedonvälitys ja sananvapaus on 11§ perusoikeuksista www.europarl.europa.eu/charter/pdf/text_fi.pdf

Onkohan sananvapauden tarkoituksena mitätöidä perus- ja ihmisoikeuksia? voisiko olla mielekkäämpää, että perusoikeudet vahvistaisivat toisiaan?

STT Internet-sivuilla toimittajan etiikkaa ja juridiikkaa "www.stt.fi/fi/tyylikirja/toimittajan_etiikkaa_ja_juridiikkaa/"

Esimerkiksi julkisen sananneuvosto on tiedotusvälineiden itsesääntelyelin, mutta ihmiset jotka eivät ole allekirjoittaneet sopimusta eivät ole julkisen sanan neuvoston piirissä. Lisäksi jsn ei ole oikeuslaitoksen edustaja.

Mielestäni olisi tärkeää julkisuudessa vahvistaa ihmisten omanarvontunnetta, osaamista - myös perusoikeuksissa - , kuten oikeus yksityisyyteen, terveyteen, lastenoikeudet, ikääntyneiden ihmisten oikeudet, syyttömyysolettama yms. sekä viestiä, että sananvapaus ei tarkoita etteikö sananvapauden avulla tehdyt rikokset ole rikoksia.

HS sivuilla oli testi "konnia vai kunnon kansalaisia", jossa ihmiset saivat arvuutella ovatko testissä esiintyneet ihmiset konnia vai kunnon kansalaisia. Julkisuuden myötä ihmiset arvioivat ihan syyttömiä ihmisiä konniksi.

Suomessa toisin kuin suomalaisissa viestintävälineissä lienee syyttömyysolettama, oikeus yksityisyyteen, vanhusten oikeuksiin, lasten oikeuksiin ja kiusaaminen on lailla kielletty yms. periaatteita?

Suomen perustuslain 22§ pykälän mukaan "julkisen vallan on turvattava ihmisten perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutuminen". Ehkä viestinnällä voitaisiin yksityisellä sektorilla edesauttaa ihmisten hyvinvointia ja vahvistaa oikeusvaltioperiaatetta myös rahateossa, kuten lööpeissä.

Viestinnän vaikutuksia on arvioitu useissa tutkimuksissa mm.

Tiedotusvälineiden merkitys Kauhajoen tapahtumien jälkihoidossa www.stakes.fi/FI/ajankohtaista/tiedotusvalineet.htm

Mielestäni myös www.jokela-adressi.net ja www.loopitkuriin.net ovat kauheaa luettavaa, kuten lööpit vanhusten kuolinpillereistä.

Miten tutkimuksia voidaan soveltaa viestinnän vaikutuksista ihmisten hyvinvointiin?

Esimerkiksi... "Lapsia koskevia päätöksiä tehtäessä on aina ensimmäiseksi otettava huomioon lapsen etu. www.lapsiasia.fi/lapsen_oikeudet;jsessionid=64d85c5a72b8502dcda0a7802706"

Lapsiasiainvaltuutetun kannanotto lööppeihin
www.lapsiasia.fi/Resource.phx/lapsiasia/ajankohtaista/kannanotot/aloite1...

Rasimi viestinnässä
www.edilex.fi/content/asiasanat/?letter=R&title=Rasismi&word=word6784

Onko oheinen Jokelan adresseissa oleva uutisointi ihan esimerkiksi STT:n toimittajien etiikan ja juridiikan mukaista?

"5 § Salakuuntelu
Joka oikeudettomasti teknisellä laitteella kuuntelee tai tallentaa
1) keskustelua, puhetta tai yksityiselämästä aiheutuvaa muuta ääntä, jota ei ole tarkoitettu hänen tietoonsa ja joka tapahtuu tai syntyy kotirauhan suojaamassa paikassa, taikka
2) muualla kuin kotirauhan suojaamassa paikassa salaa puhetta, jota ei ole tarkoitettu hänen eikä muunkaan ulkopuolisen tietoon, sellaisissa olosuhteissa, joissa puhujalla ei ole syytä olettaa ulkopuolisen kuulevan hänen puhettaan, on tuomittava salakuuntelusta sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.
Yritys on rangaistava.

6 § Salakatselu:
Joka oikeudettomasti teknisellä laitteella katselee tai kuvaa
1) kotirauhan suojaamassa paikassa taikka käymälässä, pukeutumistilassa tai muussa vastaavassa paikassa oleskelevaa henkilöä taikka
2) yleisöltä suljetussa 3 §:ssä tarkoitetussa rakennuksessa, huoneistossa tai aidatulla piha-alueella oleskelevaa henkilöä tämän yksityisyyttä loukaten,
on tuomittava salakatselusta sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.
Yritys on rangaistava."

Miten esimerkiksi juuri lukemaan oppinut lapsi mieltää lööppien viestin? onko mielekästä, että lapset, nuoret, aikuiset ja vanhukset joutuvat pelkäämään ja masentumaan. Myös kaupassa käydessään ja kioskien ja kauppojen ohi kävellessään...

Lööppiviestinnästä on mm. kannanotto lapsiasianvaltuutetulta ja onneksi fiksut toimittajat kehittävät viestintää.

Viranomaiset tekevät paljon töitä päivittäin ihmisten auttamiseksi. Miksi kyseisestä viestitään niin vähän? onko suomalaisessa yhteiskunnassa kiellettyä kehua hyvin tehdystä työstä ja olla ystävällinen ja empaattinen viestinnässä? ilkeys ja valheellisuus eivät ole älykkyyttä.

Kuinka usein mielestäänne viestintävälineissää, esimerkiksi lööppiviestinnässä edistetään työntekoa ja yrittäjyyttä sekä kirjoitetaan tehdystä työstä myönteisiä asioita, kuten ihan muutaman esimerkkinä keskustelulle?

www.suomi.fi, www.vnk.fi, www.tpk.fi, www.formin.fi, www.intermin.fi, www.tem.fi, www.lvm.fi, www.minedu.fi, www.ficora.fi, www.tietosuoja.fi, www.oikeus.fi, www.eduskunta.fi, www.mil.fi, www.poliisi.fi, www.112.fi, www.thl.fi, www.secure.net, www.spr.fi, www.lapsiasia.fi, www.vahemmistovaltuutettu.fi, www.mll.fi, www.un.org, www.eurooppa-tiedotus.fi yms. ministeriöt, virastot, organisaatiot, yritykset ja kanslaisjärjestöt yms.

Kaija Kuopila

En ole koskaan oikeastaan pitänyt Kaari Utriota kirjailijana. Esim Familiaan oli laitettu paksu paperi, suuret kirjaimet ja paljon arkistokuvaa. Itse kirjakinhan oli arkistomateriaalin työstämistä. Eikös kaikki "hänen" kirjansa ole olleet melkein
arkistokopioita ja naisten elämä aiheisia. Feministit ovat vieraantuneet suomalaisten arjesta oman "uskontonsa feminismin" mukaisiin puuhasteluihin. Tempaisiko Utrio asian omasta päästään, vai oliko sitä pohdittu kavevipiirissä ?
Saamme pelätä.

Vieras

Tästä ei olisi pitkä matka siihen, kun jokainen joka on liian vanha tekemään töitä pakotetaan tekemään itsemurha, jotta säästyttäisi eläkkeen maksusta. Seuraavaksi heikot ja sairaat lapset tapetaan ja samoiten vammaiset, jotta ei pääse huonot geenit leviämään. Sitten joku keksii, että homous on sairaus ja homot pitää tappaa. Sitten joku keksii, että joku tietty ideologia on sairaus ja että tietyllä tavalla ajattelevat ihmiset pitää tappaa. Joo jaetaan vaan pillereitä kaikille, niin näette kohta, kuinka suomalaiset kuolee sukupuuttoon.

Mila F

Kun otetaan huomioon, että Utrio oli Halosen kampanjapäällikkö, pelkään pahoin, että näitä ajatuksia on jalostettu oikein kaveripiirissä, oikein ihmisoikeusasiantuntemuksen kera.

Hirveä ajatus painostaa nyt vanhuksiamme ja kyseenalaistaa heidän olemassaolonsa oikeutuksen. Kerrassaan fasistista henkistä painostusta tällainen törky! Nyt se on sanottu ääneen, miten siitä enää ikinä päästään eroon? Hirveää, Utrio, hirvittävää!

Apua, elossa!

Melkoisessa totalitarismissa eletään, jos ei saa edes omasta elämästään ja siitä luopumisestaan päättää. Saapa nähdä tulenko minäkin syyllistymään "rikokseen" nimeltä itsemurha, koska aion poistua juuri sinä päivänä kun huvittaa. Täyttämättä lupahakemusta.

Åke Sandström/ Kansalaisseura Kriit

Ehdotus päälle 70- vuotiaitten eliminoimiseksi "kuolin- pillerien" avulla on törkeä ja vakava loukkaus seniori- kansalaisia kohtaan. Miten ehdottaja itse haluaa toimia saavutettuaan tietyn iän, on hänen asiansa. Mutta "yllytys" tietyn kansanosan "eliminoimiseksi" tällä tavalla muka kustannusten säästämiseksi olisi saatava syyteharkintaan.

Vastaavanlainen ajatuskulku oli aikanaan eräällä oikeus- oppineella, laillisuusvalvojanakin toimineella "älyköllä", joka ehdotti ettei yli 65- vuotiaita enää saisi päästää äänestämään tai olemaan ehdolla vaaleissa.

Tällaiset "noita- ämmien" horinat ovat tietystikin yksittäistapauksia, mutta väitteet että jonkinlainen gallupkyselykin olisi tuottanut vastaavan suuntaisen näkemyksen ovat jo vakavampia ilmiöitä.

Tämän vuoksi kaikkien kansalaisten, etenkin seniori- ikäisten- on tulevissa vaaleissa tarkoin harkittava kenelle äänensä antaa. "Exitus- aate" on torjuttava yhteisvoimin.

Muuten ne jyrää meitin!

KANSALAISSEURA KRIITTISET

donCarlos

mitään pillereitä - ei nuorena eikä vanhana. Kun jättää sydänlääkkeet, verensokeri- ja -paine lääkkeet ottamatta, niin pian käsky käy taivaan porteille ikä tunnu kipuja. Muutama korahdus, se on siinä.

Jos ihminen taas on terve, mitään pillereitä ei tarvita!

Helppoa, eikö niin?

Tuo Utrion kannanotto kuuluu varmaan demarien terveyspoliittiseen vaaliohjelmaan!