Maanantai 20.11.2017

Tiura-mysteeri saa yhä kummallisempia piirteitä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
15.9.2009 11:10
Päivitetty: 
15.9.2009 20:55
  • Kuva: Jarkko Mikkonen / Uusi Suomi
    Kuva
    Marja Tiuraa on höykytetty ankarasti julkisuudessa lentolipusta, jonka hoitamiseen hän tarvitsi Tapani Yli-Saunamäen apua.

Faktakulma

Tamperelainen kansanedustaja Marja Tiura (kok.) sai Kehittyvien maakuntien Suomelta 20 000 euron rahoituspotin eduskuntavaaleissa 2007. KMS:n suurrahoittaja oli puolestaan Nova Group. Elokuussa 2009 Tiura palautti Nova Groupille 854 euroa kertomansa mukaan valokuvauslaskusta.

Kansanedustaja Marja Tiuran (kok.) kohutusta Thaimaan-lentojärjestelystä on saatu uutta tietoa. Konkurssiin mennyt vaalirahoittaja Nova Group on tuskin laskuttanut siitä Tiuraa.

- Jos Nova Groupilta olisi lähtenyt paperilasku Marja Tiuralle, sellainen olisi tullut todennäköisesti esiin, sanoo Nova Groupin konkurssipesän pesänhoitaja Pekka Kokko Uudelle Suomelle.

Näin ollen tamperelaisedustaja on maksanut lentonsa mitä ilmeisimmin joko suoraan Finnairille tai Nova Group on hoitanut laskun siitä Tiuraa koskaan veloittamatta.

Tiura itse ei muista, tuliko lasku Nova Groupilta vai Finnairilta. Hän kertoo hoitaneensa maksun aikoja sitten.

Tiura IS:lle: ”En ole saanut Nova Groupilta lahjaksi mitään lentolippua”

- En ole saanut Nova Groupilta lahjaksi mitään lentolippua, hän sanoo tänään Ilta-Sanomissa.

Hän kuitenkin myönsi pyytäneensä apua Nova Groupin toimitusjohtajalta Tapani Yli-Saunamäeltä syksyllä 2007, kun hänen piti yksityisistä syistä päästä nopeasti pois Thaimaasta.

Konkurssipesän asioiden selvittämisessä Tiuran lentolipun maksaminen ei ole Kokon mukaan mitenkään oleellinen yksityiskohta.

- Teoriassa maksu on voinut sisältyä Finnairin Nova Groupille lähettämään koontilaskuun ilman, että nimeä näkyy, mutta en tiedä, sanoo hän.

Tiuran lentolippu on nostanut poliittisen kohun, koska hän on Arto Merisalon ja Tapani Yli-Saunamäen pyörittämän Nova Groupin vahvasti tukema kansanedustaja. Iltalehden mukaan hän oli esimerkiksi Nova Groupin vakiovieras Nova Groupin kestityksissä.

Tiura kertoi myöhemmin samana päivänä STT:lle, mistä lasku oikein todellisuudessa tuli.

Faktakulma

Tamperelainen kansanedustaja Marja Tiura (kok.) sai Kehittyvien maakuntien Suomelta 20 000 euron rahoituspotin eduskuntavaaleissa 2007. KMS:n suurrahoittaja oli puolestaan Nova Group. Elokuussa 2009 Tiura palautti Nova Groupille 854 euroa kertomansa mukaan valokuvauslaskusta.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

eve_avolin

Juuri näin, koska liiton rahat ovat jäsenten maksamia ja valtion tukemia, ne ovat yhteisiä rahoja. Yksityisen yrityksen rahat ovat puolestaan omistajiensa rahoja. Nova tosin näyttää syöneen jo tulevatkin rahat, joita ei sitten tullutkaan.

eve_avolin

Mistäs tiedät montako omistajaa Novalla on, voi niitä olla vain muutama. Ja vaikka osakkaita olisi satoja, se on silti eri asia kuin veronmaksajien rahat. Osakkaat sijoittavat yritykseen tietäen samalla, että ottavat riskin sijoituksensa menetyksestä.

Lisäksi, mitä moni ei tiedä, että kun omapääoma laskee alle puoleen, vastaavat hallituksen jäsenet yhtiön veloista myös omalla omaisuudellaan. Veikkaan, että aika moni näistä Novan miehistä istuu sen hallituksessa. Talousrikoksista, joita usein tehdään konkurssin yhteydessä tai matkalla konkurssiin, niistä on vielä lisäksi omat sanktionsa.

Veronmaksajat tukevat liikoja kyselemättä ay-liikettä vuosittain runsaalla 200 miljoonalla eurolla joka vuosi, kun jäsenmaksut ovat verovähennyskelpoisia. Jos sijoitat vaikka 600 euroa vuodessa ay-jäsenmaksuusi odotat, että siitä noin 100 euroa on työttömyysturvavakuutuksesi ja loput edunvalvontaasi. Et suinkaan ota riskiä summan menettämisestä taivaan tuuliin, vaan sen on tarkoitus hyödyttää sinua itseäsi.

Ähäkutti

MJT-klubi, KMS veljet, Tiura.

Kepu, MTK.

Kokkarit, EK.

Demarit, SAK.

Mitähän mukavaa kähmintää saammekaan seuraavaksi kuulla, kuka sai keltäkin ja mitä.

Voi kuinka hauskaa meidän taviksien on seurailla tätä Arkadian mäen ympärillä pyörivää sirkusta, kuka vetelee naruista näitä marionettejä, kenen etuja he ponnekkaasti
ajavat.

Mutta ylivoimaasesti hauskinta on seurata näitä tämänkin palstan kirjoottajia, he kun ei yksinkertaasesti usko että "omat" syyllistyisivät mihnää hommassa.

Jos kuitenkin käry käy selitys kuuluu, en tiennyt, en ymmärtänyt, kukaan ei sanonu ym muuta potaskaa.

eve_avolin

Oikeassa olet, samaan kategoriaan voi laskea myös Vihreät ja KD. Ainut vaan, että Persuilta puuttuu politiikastaan sisältö, kukaan ei tiedä, mitä saa jos äänestää heitä. Paitsi, ehkä lisää Soinin loistavaa huumoria.

eve_avolin

Mikä saa Persujen kannattajat niin vakuuttuneiksi siitä, että meno muuttuisin Soinin johdolla muuksi tai että se muuttuisi heidän kannaltaan paremmaksi?

Vaaleihin on aikaa puolitoista vuotta, yrittäkää nyt hyvät ihmiset selvittää, onko Persuilla muuta ohjelmaa kuin Soinin lohkaisut. Edes Soini ei osaa sanoa, kuinka paljon Persut haluaa valtion puuttuvan kansalaisen elämään eli mihin kohti se sijoittuu vasemmisto-oikeisto -akselilla.

Vieras

Kyllä tämä näyttää olevan ihan selvä juttu. Tiura maksoi pois lentolipun kun pelkäsi että se tulee esiin. Samanlainen maksettu nainen kuin Eija-Riitta Korholakin!
Miettikää vähän: miksi hän tarvitsi Nova Groupia maksamaan yksinkertaista lentolippua kun hänellä takuulla oli omakin luottokortti mukana matkalla?

Liike

Kirjautumattomien kommentithan luetaan etukäteen, joten toimitus on hyväksynyt esittämäsi täysin keksityt väitteet julkaistaviksi.

Viime viikolla Uuden Suomen kävijämäärä nousikin selvästi, joten tulot näyttävät kasvavan omaksutulla seiska-linjalla. Käyttäjäkunta vain voi vähäsen vaihtua, mutta eihän sillä ole väliä, kuka sivuja klikkailee, kunhan klikkaillaan.

Ekolainen

Mielestäni Tiuran pitää erota eduskunnassa. Hän on selvästi syyllistynyt lahjonnan vastaanottamiseen. Miten kansanedustajalta voi loppua rahat Thaimaassa? Jos Tiura on laskun maksanut, niin sehän näkyy hänellä pankkitositteissa. Miksi hän ei tuo niitä esiin? Olen varma, että Tiura hoitaa laskunsa netissä, joten sieltähän se löytyisi.

Vieras

vähän ennen sarastusta, sisältyy aikaan 2004-2006. Tuossa keskivaiheilla oli tsunami siellä, mistä Tiurallekin tuli myöhemmin äkkilähtö.

Itse asiassa media oli Thaimaata pullollaan noihin aikoihin.
Mönkäre tramppasi siellä golffaamassa ja itse piispa Huovinenkin oli vaimoineen völjätty jollekin reissulle samaan ilmansuuntaan.
Kaiken huipuksi keskellä tuota korruption syvintä yötä Sauli niinistö roikkui poikansa kanssa puhelinpylväässä virtojen pyöriteltävänä.
Oli toivon ja talkoitten aika ja Nova silloin vielä voimainsa tunnossa,vaikka sattui pahempaakin...

...luonto helisi, ottamatta kuitenkaan sen kummempaa vastuuta mistään. Sillä on siihen etuoikeus.

Liike

Julkisuudessahan on esitetty vain tutkintavankeudesta vastikään vapautuneen Merisalon väite, että Nova Group olisi maksanut Marja Tiuran lentolipun. Kukaan ei ole vahvistanut Merisalon väitettä ja Tiura on kiistänyt sen.

Jutussa yllä kirjoitetaan, ettei Nova Group Oy:n pesänhoitajakaan tiedä sellaisesta maksusta mitään.

Poliittinen kohu on siis syntynyt vain niiden mielissä, jotka uskovat vuorenvarmasti jokaiseen Arto Merisalon sanaan - siitäkin huolimatta, että hänen väitteidensä kohteena oleva ihminen kiistää ne.

Seli-seli

"Poliittinen kohu on siis syntynyt vain niiden mielissä, jotka uskovat vuorenvarmasti jokaiseen Arto Merisalon sanaan - siitäkin huolimatta, että hänen väitteidensä kohteena oleva ihminen kiistää ne."

Eiköhän tuollainen maksu selviä kirjanpidosta, jos hakemaan ruvetaan. Löytymisen puolesta puhuu kyllä myös Tiuran selittely. Se tuskin johtuu vain Merisalon puheista.

Liike

Ja hän ei ollut nähnyt siitä mitään tietoa Merisalon väittämästä maksusta. Sinä ja kaltaisesi uskotte kuitenkin enemmän aina niin reilua ja rehellistä Merisalon Artsia, joka ei ole ollut vankilassakaan vielä kovin montaa kertaa.

Sinulla on sentään osuva nimimerkki Seli-seli, kun pidät selittelynä sitäkin, että Marja Tiura on vastannut toimittajien hänelle esittämiin kysymyksiin. Olisitko uskonut yhtiön kirjanpitoa ja Tiuraa heti, jos hän olisi kepulaiseen tapaan hypännyt vain perunakuoppaan ja jättänyt kokonaan vastaamatta kysymyksiin?

PetSu

Mitä NovaG:n maksama lentolippu on vaikuttanut hänen toimintaansa kyseisen yrityksen tai yrittäjien hyväksi.

Nimimerkki PetSu on käynyt eri yritysten laskuun useasti reissussa eikä omaa luottokorttia ole tarvinnut kertaakaan vinguttaa. Mitä sitten? Kaupankäyntitilanteessa ovat kaikki olleet kuitenkin samalla viivalla. Tämä on sitä liikemaailmaa.

Kannattaa aina yrittää, mutta vaikuttaako se mitään, on täysin vastaanottajan hallinnassa.

Esko Fält

Monessa viestissä syytetään, että Merisalo on keksinyt tämä jutun. Miksi Tiura ei tuo julkisuuteen kuittia, jolla hän on lentonsa hoitanut. Epäilyttää, ettei sitä ole. Nova on maksanut lennon, ja Tiuralta on "unohtunut" lasku. Toinen mahdollisuus on, että Tiura on kysynyt laskusta Novan miehiltä, jotka ovat huitaisseet kättä, että olkoon. Kolmas mahdollisuus eli pahin on tietoinen lahjonnan vastaanottaminen.

Liike

Väität pokkana: "Monessa viestissä syytetään, että Merisalo on keksinyt tämä jutun".

Yhdessä ainoassa kommentissa minä yritin herätellä näillä sivuilla kokoustaan ilmeisesti pitävää Arto Merisalon ihailijakerhoa huomaamaan, että kukaan ei ole vahvistanut Merisalon väitettä, mutta Marja Tiura on kiistänyt sen ja Nova Group Oy:n konkurssipesän hoitaja, jolla on käytettävissään yhtiön koko kirjanpitoaineisto tositteineen ja tiliotteineen on kertonut, ettei ole nähnyt mitään tietoa sellaisesta maksusta.

Silti sinä ja muut kommentoijat uskotte sokeasti Arto Merisalon puheisiin.

Ei ole mikään ihme, että Merisaloa on kehuttu mukavaksi seuramieheksi, jonka kanssa on helppo rupatella. Sinäkin olisit ilmeisesti Kevan Kauppisen tapaan tehnyt Merisalon kanssa millaiset tahansa kaupat ihmisten eläkerahoilla, koska Merisalo on nii..iin mukava ja uskottava mies.

Leikkaa talteen

Mikäli kansanedustajan taito ja osaaminen ei riitä lentolipun ostamiseen niin miten ihmeessä ko henkilö pystyy ylipäänsä hoitamaan edustajantointa? Mahdollisesti tapaus voi kertoa kertoa myös kansanedustajantyön yleisestä vaatimustasosta.

Tiura yksin?

Hei ihan totta. On turha hyökätä tässäkään pelkästään yhden kansanedustajan kimppuun. Jos Tiuran pitäisi lähteä eduskunnasta, niin sitten pitää kaikkien niidenkin kadota sieltä, jotka ovat tavalla tai toisella olleet mukana vaalirahasotkuissa. Ja niitä on paljon.

Suomi on siinä mielessä hauska maa, että täällä ei pitänyt olla minkäänlaista korruptiota tms. Kas kummaa, kun pintaa raaputtaa, niin alkaakin näkymään monenlaisia epäselvyyksiä ja meidän maineemme maailmalla sen kuin vain huononee. Politiikassa ns puhtaat pulmuset voidaan luultavasti laskea yhden tai kahden käden sormin. On se vaan ihmeellinen työpaikka tuo eduskunta. Kansalaisten asioiden ajaminen ei ole helppoa.

Koska saisimme eduskuntaan valtaosan niitä ihmisiä, jotka ajavat Suomen asioita? Ei oman edun etsijöitä, ei puolueen etua kannattavia, vaan Suomen etua! - tana.

Pätkätyöläinenkin ostaa omat lippunsa

Outoa, että pitää soittaa kallis puhelu thaimaasta, ja pyytää jotakuta hommaamaan lentolippu takaisin kotimaahan. Miksi hän ei soita vaikka finnairille? Miksi hän ei kallispalkkaisena ihmisenä hommaa paikanpäältä lippua? Miksi juuri Merisalo? Miksei joku sukulainen esimerkiksi?

Vieras

..että on maksanut lippunsa myöhemmin käteisellä eikä kuittia ole missään..ja tuskin sitä löytyy edes Novan kirjanpidosta. Maksu lienee mennyt suoraan Merisalolle käteisenä ja hänkin on kenties unohtanut laittaa sen kassaan?

Onpa tosiaan hankala tapaus..

1970blue

Tiliotteelta viimeistään tieto näkyy ja se saa pankista joskin mutaman euron joutunee mahdollisesti pulittamaan. Ei kai tämä nyt niin hankalaa ole? Olisi hyvä, jos Tuira itse nyt poistaisi nämä epäilykset lopullisesti. Hän ei varmasti ole maksanut käteisellä tuollaista summaa ja tuolloinkin kai käteistä olisi pitänyt nostaa riittävästi.

Demokratian puolesta

Ainoa oikea johtopäätös olisi että kansanedustajat äänestäisivät epäluottamuslauseen puolesta, jolloin hallitus joutuisi eroamaan ja maassa järjestettäisiin uudet vaalit. Tämä on välttämätöntä luottamuksen palauttamiseksi. Vastuu on jälleen kansanedustajilla.

SIMO PERTTULA

Edustajani LIIKE on puhunut totuutta koko ajan. Se, että Eija-Riittaa ja Marjaa haukutaan "maksetuiksi naisiksi", on heidän häpäisemistään. LIIKE kyllä huomautti samasta asiasta, mutta sitä ei tyhmempi heti huomaa? Tämä, kun hän kirjoitti UUSI SUOMI lehden linjasta!
Kirjoitellaan tosiasioista, kun saadaan mustaa valkoisella. Eikä esitellä erilaisia tarinoita, kuin 1001.yön tarinat.

Wille1

kyseessä kaiketi "normikorruptio" korruptiovaltiossa, jota ei siis millään voi myöntää. valehdellaan ja selitellään sen sijaan, että suoraan myönnettäisiin asia. puolueet ja poliitikot syyttelevät toisiansa samasta rikoksesta. naurettavaa touhua. nyt ollaan tiuran kimpussa, kun sen sen sijaan koko lauman pitäisi rehellisesti myöntää, että olemme ottaneet lahjuksia vastaan erilaisessa muodossa ja sillä siisti. kenen vuoro tulee seuraavaksi lööppeihin? suosittelen kerralla suurempaa läjää lööppeihin, niin tarvitse yksitellen käydä kaikkia edustajia läpi.