Keskiviikko 19.6.2019

Suomessa verho peittää ”salatun pahuuden” kello 21: ”Tolkuton asennevamma”

Luotu: 
20.8.2014 09:05
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Matkustajatuontia ei tilastoida, joten Viron "viinaralli" näkyy alkoholitilastoissa vain kyselytutkimuksilla arvioituna. "Jokainen Tallinnassa käynyt voi kuitenkin ihan omin silmin todistaa millaisia määriä sieltä Suomeen tuodaan", kirjoittaa kansanedustaja blogissaan.
|

Kansanedustaja Hanna Mäntylä (ps.) ryöpyttää muodikkaasti suomalaista alkoholipolitiikkaa perusteellisessa blogikirjoituksessaan Puheenvuorossa.

Mäntylän mielestä suomalaista alkoholikeskustelua ja -politiikkaa riivaa tolkuton asennevamma.

– Meille uskotellaan jo lapsesta lähtien, että olemme juoppo kansa, joka ei osaa käyttää alkoholia sivistyneesti. Millaista asennekasvatusta on esimerkiksi se, että huoltoasemilla ja kaupoissa vedetään klo 21 verhot tai kalterit alkoholihyllyjen eteen ja jo näin luodaan mielikuva jostain salatusta pahuudesta, joka pitää piilottaa? Mäntylä nostaa esiin konkreettisen esimerkin.

Mäntylä esitteli äskettäin puolueensa alkoholiohjelman, jossa vaaditaan muun muassa alkoholiveron laskua sekä viinien ja vahvojen oluiden tuomista päivittäistavarakauppoihin. Mäntylä asettaa blogitekstissään osittain kyseenalaiseksi viranomaisten alkoholipolitiikan ohjenuoran eli sen, että veronalennukset ja alkoholin saatavuuden lisääminen kasvattavat alkoholinkulutusta ja siihen liittyviä kansanterveydellisiä haittoja.

”Viinaverolla on siis vaikutuksensa, mutta vain siellä, missä viina vie usein elämää jo valmiiksi”

Mäntylä perustelee epäluuloaan Helsingin yliopistossa tehdyllä tutkimuksella, joka käsittelee vuoden 2004 alkoholin hinnanalennuksen vaikutuksia. ”Tämän tutkimuksen tulokset osoittavat, että alkoholin hinnanalennus voi johtaa huomattavaan kasvuun alkoholiin liittyvässä kuolleisuudessa ja sairastavuudessa. Suuret väestöryhmittäiset erot ovat kuitenkin todennäköisiä. Erityisesti huono-osaiset, kuten pitkäaikaistyöttömät, ovat erityisen herkkiä hintojen laskulle, mitä taas nuoremmat sukupolvet ja varsinkaan työssäkäyvät eivät sen sijaan näytä olevan”, kuuluu Mäntylän siteeraama tutkimuksen loppupäätelmä.

– Viinaverolla on siis vaikutuksensa suuntaan tai toiseen, mutta vain siellä, missä viina vie usein elämää jo valmiiksi. Tutkimus todistaa, ettei kohtuukäyttäjistä tulekaan automaattisesti alkoholisteja. Tämä on tietysti hyvin loogista, Mäntylä kirjoittaa blogissaan.

Lisäksi Mäntylä suomii muun muassa alkoholitilastointia, joka ei hänen mukaansa anna oikeaa kuvaa suomalaisten juomisesta.

Tilastot osoittavat, että vuoden 2004 jälkeen kiristetyn ankaran alkoholiverotuksen aikana alkoholin kulutus on laskenut – siis tilastoitu kulutus. Kansanhuviksi muodostunutta Tallinnan-tuontia ei kuitenkaan tilastoida, joten etenkin Virosta tuodun ulkomaisen alkoholin määrä huomioidaan tilastoissa vain arviona.

– Ja tällaiseen arvuuteltuun ”faktaan” perustamme alkoholipolitiikan? Mäntylä kysyy.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Otto Gustafsson

Viron tuonnin lisäksi postitse toimitettava alkoholi on suoranainen kansanhuvi. Esimerkiksi saksalainen Gourmondo-nettikauppa toimittaa juomat kuriirin avulla kotiovelle asti. Tällöin ei pohjoisesta tarvitse lähteä ulkomaanmatkalle, vaan voi tilata juomat suoraan kairalle. Samalla voi ostaa muitakin elintarvikkeita. Ruotsissa esimerkiksi Systembolaget on ymmärtänyt, ettei tuulimyllyjä vastaan kannata taistella. Se on mennyt touhuun mukaan ja tarjoaa omaa vastaavaa palveluaan.

EU-rajojen yli tavaroiden tulee liikkua vapaasti, vaikka Neuv...Suomen tulli yrittääkin välillä kehitellä täysin EU-lakeihin perustumattomia tullisäännöksiä EU:n sisärajoille siitä, että sinun tulee ensin hankkia alkoholiveroasiamies hoitamaan verot puolestasi, etsiä kuljetus jostain muualta kuin myyjän kautta, maksaa valmisteverot, arvonlisäverot ja Kataisen EU-viran kuluihin menevät suojelurahat valtiolle, ennen kuin saat ottaa lähetyksen vastaan. Monet eivät näistä välitä, vaan tilaavat vain, koska tullilla ei ole oikeutta puuttua EU:n sisäisiin tavarantoimituksiin. Tästä on keskustelualueilla satoja kertomuksia, miten lehmät eivät ole ryhtyneet lypsämään verta, vaikka alkoholia on nettikaupasta tilattu ja asiasta ei ole virkamiehille ilmoitettu, eli tavara on tullut onnistuneesti perille, nautittu ja uusi tilaus tehty.

Lasse Liemi

Komppaan PS:ää tässä asiassa täysin. Alkoholipolitiikkamme on peräisin 70-luvulta ja silti alkoholikäyttäytyminen on muuttunut aika perusteellisesti. Muistelen, että viinin käyttäminen ruokajuomana oli silloin hyvin harvinaista. Nykyään se on hyvin tavallista ja se ei totta viekään ole mielestäni alkoholin väärinkäyttöä !
Toinen esimerkki on firman juhlat/pikkujoulut yms. Tänä päivänä porukat ei tule niihin juomaan kaksin käsin alkoholia, vaan ottavat hyvin iisisti, verrattuna vaikkapa 80 ja 90-lukuun. Eikö se kerro aika isosta muutoksesta suhtautumisessa alkoholiin.
Varmaan alueelliset erot voivat olla aika isoja, mutta päättäjien olisi aika avata silmät ja tuumia asiaa uudesta näkökulmasta.
Varmastikin taloudellinen tilanne ja työttömyys vaikuttavat kulutukseen suuresti, mutta ongelmakäyttäjillä on aina löytynyt rahat viinaan, maksoi se mitä vain ja oli se
kuinka hankalasti saatavissa tahansa.

Petri Suomi

Alkoholista saatava verotuotto ei riitä siitä aiheutuvien ongelmien maksamiseen. Tätä korttia tarjotaan aina, kun asiasta aloittaa keskustelun.

Kun asuin Espanjassa > 10 vuotta ei siellä tällaista keskustelua käyty. Viinaa ja miedompia sai kaikkialta ja se on edullista. Huoltoasemilta myynti loppuu 22:00, mutta aina voi käydä ravintolassa ja ostaa sieltä, jos noin myöhään tekee mieli jotakin.

Silti siellä Aurinkorannikollakin oli AA - kokoontumisia joissa kävi vain suomalaiset. Sellaiseen ei ole espanjalaiset nähneet tarvetta. En ainakaan kuullut koskaan.

Hinnakorotuksia tuli vuoden 2014 alusta. Silti ei alkoholipitoiset maksa kuin 20% siitä mitä Suomessa. Näin varsinkin omassa maassa tuotettujen juomien kohdalla. Turistirysissä maksaa tietty enempi.

Päissään keikkuvia näkee todella harvoin. Ravintoloissa on aina karmea puheensorina, mutta siellä huudetaan vaikka tarjolla olisi pelkkää vettä. Espanjalaisille on tullut tavaksi, että alkoholia saa nauttia ja pitää hauskaa, mutta se ei tarkoita minkäänlaista sekoilua eikä nopeaa kännien ottoa, vaan pikemmininkin liikaa päihtyminen on häpeä. Sillä ei kehuta, eikä siihen vedota. Päinvastoin.

Liitelissäkin myydään ruoanlaittoon tarkoitettua 12%:sta punkkua 1 litran tölkissä tarjouksessa alle 1 euron. Joskus maistoin sitä kukkoa viinissä tehdessäni ja se oli aivan kelvollista vaikkapa sangriaan. Olut samaisessa paikassa halvimmillaan 17 senttiä tölkki. Siideriä ei juuri ole. kohtuulinen valkoviini Liria maksoi 3€ litra. Jerezin tuotteet ovat hiukan kalliimpia, mutta alkoholiin suhtaudutaan kuten elintarvikkeeseen. Mikä se siellä lainsäädännöllisesti onkin. Siksi sitä voi myydä jopa kioskissa.
Siellä ei Mellillasta tai Gibraltarista lähdetty hakemaan lastia viinaa, vaan tuliaiset olivat jotain muuta. Gibbiksellä käytiin tankkaamasssa, koska siellä bensiiniä/dieseliä ei veroteta. Eikä sitä tarjousviiniäkään kukaan osta autoa täyteen, vaikka olisi kuinka halpaa. Kun tiedetään, että joku muu myy sitä kuitenkin tarjouksen loputtua muualla saman hintaan tai halvemmalla. Suhtauminen on terveen suvaitsevainen.
Meillä se vanhan testamentin belsebuupi liittyy jotenkin alkoholiin ja sen käyttöön.

Kalervo Björkbacka

Olen Petri kanssasi täysin samaa mieltä. Vaikka en olekkaan mikään maailmanmatkaaja vaan tavallinen taatelintallaaja sillointällöin ulkomaila lomaa viettänyt, viimeksi Gran Canarialla, hotellissamme oli paljon suomalaisia ja viinaa oli myytävänä hotellin kaupassa kuin viereisessä marketissakin. Yhtään kertaa enbtavannut humalaista Suomalaista, mutta kylläkin Englantilaisia, Saksalaisia ja Ruutsalaisia, jotka resus ja metelöi. Itse wiskin ystävänä, vaikka hyllyt notku niin ostinkohan kahdenviikon aikana kolme muovista taskumatin kokoista pulloa. Olutta juotiin aina kun oltiin syömässä tai altaanreunalla, mutta ei humalhakuisesti. Yhtenä päivänä olimme pitemmällä kävelylenkilä ja vaimolla väänteli mahaa, no käveltiin lähimpään kauppaan ja kas kummaa, oli hyllyssä 40cl fernet brancaa, no kun meitä oli neljä henkilöä ostimme kaikille ja nautimme siinä kaupan edessä niinkö "suomalaiset juopot" konsanaan. Kreetalla ollessamme ravintolassa oli Suomalainen tarjoilija ja toi kreikkalaista perinne juomaa, otimme lasilliset, emme enempää niin hän kertoi tapojen muuttuneen hänen aikana, että ennenvanhaa pullo tyhjeni heti, mutta nykyään ei kelpaa.

Tapio Angervuori

"– Meille uskotellaan jo lapsesta lähtien, että olemme juoppo kansa, joka ei osaa käyttää alkoholia sivistyneesti."

Tässä se perusongelma on!
Miksi alkoholia ylipäänsä pitäisi käyttää edes sivistyneesti? Alkoholi on kehon kannalta katsottuna lievä myrkky, desinfiointi- ja säilöntäaine, josta maksa yrittää päästä eroon mahdollisimman nopeasti, jotta etanolin aikaansaamat vapaat radikaalit eivät pääsisi aiheuttamaan vahinkoa kehossa. Miksi syödään paljon antioksidantteja, joiden periaatteessa pitäisi olla terveellisiä, jos niiden vaikutus tuhotaan monikertaisesti etanolilla. Lopettakaa mieluummin alkoholin käyttö kokonaan.

Italiassa ei näy kännisiä nuoria, koska italialainen nuori käy kahviloissa! Samoin on tilanne muualla eteläisessä Euroopassa puhumattakaan muslimimaista. Miksi suomalainen opettaa nuoria juomaan alkoholia "kohtuudella"? - Täyttä hulluutta!

Altia – Pohjoismaiden ja Baltian johtava alkoholijuomayhtiö!

Suomalainen alkoholipolitiikka on yhtä ristiriitaista, kuin Italian, joka syytää maailmalle pullokaupalla viinejä. Valtion oman alkoholiyhtiön johtaja saa potkut, kuin viina ei käy kaupaksi. Vodkaa voidaan ihan vapaasti kaupata ulkomaille muiden maiden harmiksi, vaikka kotimaassa suhtautuminen on kielteisestä. Jos tietty määrä ihmisistä on alkoholiriippuvaisia, niin valtio on ainakin riippuvainen Altian osingoista; On erittäin epäeettistä huolehtia Altian työpaikoista, kun firman tuotteet tuottaa tuhoa käyttäjiensä terveyteen!

Hyvät ihmiset, uskokaa puolueettomia alkoholitutkimuksia!

Kettu Keinänen

Sinä ja sinun kaltaisesi ihmiset ovat syypäitä tähän meidän alkoholi "ongelmaan". Kukaan ei sinulta raittiutta kiellä tai oikeastaan epäilen sitä että semmoinen olet, esität vain parempaa. Ainoa vaan, että sinun käyttösi ei vaan ole yhtä paheksuttavaa kuin toisten, vai mitä?
Toiseksi, eiköhän siellä Italiassa litkitä sitä viiniä vähän joka hetkessä ja taitavat olla suomeakin edellä tuossa alkoholin kulutuksessa, eli hemmetin huonon esimerkin otit. Ihmiset elävät täällä nautintoja varten ja alkoholi on näistä esim. Yksi semmoinen tuottaja, kuten joillekin se on urheilu tai toiselle kannabis ja kolmannelle seksi, ja mikä kauheinta joku voi nauttia näistä kaikista.

Kartsa Koowee

suomi on tässä ja niin monessa muussakin asiassa tolkuttoman holhoamisen ja kieltojen luvattu maa joka aiheuttaa siten oman järkevän ajattelumallin kehittymistä ja uusavuttomuutta kun kaikkea säädellään ei niin järin järkevien tahojen toimesta

Jacee Haikonen

Suomi on poliisivaltio! Joka puolella muualla euroopassa asiat on paremmin paitsi täällä! Tämä on kateellisten ja rikkaitten maa!!
ei täällä perus suomalainen saa enään mitään oikeuksia!
Paperilla asiat näyttää hyvältä uutisissa jauhetaan pelkkää paskaa ja annetaan ymmärtää et asiat olisi paremmin kuin ovat! Venejälläkin perus asiat paremmin kuin täällä. Onneks sentään jotkut yrittävät saada tänne jotain tolkkua koko eduskunta sais muutenkin vaihtua jotta asiat menisi johonki suuntaa eikä pyörisi vuodesta toiseen paikoillaan!

Pekka Iiskonmaki

''Se mikä sopii muualla Euroopassa ei sovi Suomessa.'' Susanna Huovinen SDP.

Ei minulla ole mitään sitä vastaan, että haen juomani Virosta pari kolme kertaa vuodessa. Äänestän siten jaloillani.

Toki hoidan samalla reissulla pitkän listan muitakin asioita edullisesti ja laadukkaasti.

Ari-Vesa Parviainen

Suomi nuorena kansakuntana perinteisesti tuntuu vaativan, ei niinkään luterilaisesti, vaan lähinnä viktoriaanisesti, kaiken kivan kieltämistä ainakin muilta. Tässä on nähtävissä selvä jatkumo tuolle. Viinaksia saa juoda, ja seksistäkin nauttia, kunhan se tehdään piilossa, näkymättömästi. Lapset piparipurkilla tulee mieleen. Miksi edelleen 2014?

Kimmo Koskela

Todellakin asiallinen analyysi Hannalta. Toinen naurettavuus on nuuska. Ruotsissa on todettu miesväestöllä olevan selvästi vähemmän tupakan aiheuttamia keuhkosairauksia , eikä silti todistettavasti huulisyöpää juurikaan enempää kuin muualla. Johtopäätös, nuuska ei ole niin paha asia kuin tupakka. Tupakkaa tuodaan myös näillä viinanhakureissulla virosta joten polttelu on yleisempää kuin luullaan. Tosiasia on myös se, että nuuskaa tuodaan tolkuttomat määrät kokoajan Ruotsista ja näin meidän verotulot tästäkin tuonnista jää saamatta. Nuuskaa tullaan tuomaan jatkossakin , vaikka se kriminalisoitaisiin täydellisesti. Poliisit ja yleensä viranomaistahot käyttävät itse erittäin runsaasti nuuskaa. Holhous ja kieltoyhteiskunta on tullut tiensä päähän ja toivottavasti persut tajuavat ottaa tämänkin asian huomioon tulevia vaaleja ajatellen. Nuuskasta ei ole esitetty minkäänlaisia luotettavia laskelmia kansantalouden kuluksi, kuten tupakasta ja viinasta. Suomi irti EU:sta jos nuuskan myyntiä ei saada sallituksi myös meillä. Itse ne käytä nuuskaa, mutta hävettää katsella miten aikuiset miehet raahaavat nuuskaa ja tekevät "kalastusreissuja" Tornion suunnalle, nuuskanhakua ajatellen. Kuin pienet lapset pahanteossa. Nuorisolla on erittäin hyvät kanavat hankkia nuuskaa joten aivan turhaan menetämme verotuloja tällaisella hyysäämisellä, aivan kuten alkoholipolitiikankin kiristyksellä.

Kalervo Björkbacka

Hyvä Kimmo kun otit tuon nuuska asian esille. Yksi juttu on myös sätkäpaperit, ovat kuulemma kolmekertaa halvemmat kuin Suomessa, appivanhemmat käyvät aina pohjoisessa käydessään ostamassa usealla satasella, että pärjäävät vuoden. Veroilla ei näitä asioita ohjata, tämä sääntely on tosiaanki tullut tiensä päähän, keskusta luetteli 101 tarpeetonta sääntöä ja meillä jokaisella on varmaan lueteltavana toiset mokomat.

Kettu Keinänen

Tosin tuo keskusta on julkaissut viime vuoden puolella tämmöisen https://www.keskusta.fi/loader.aspx?id=cde629de-4874-4f71-b419-246d86b380a7 pikku jutun, mikä on aivan käsittämätöntä tekstiä lukea vielä 2014 vuonna. En tiedä missä maassa asun mutta en toivottavasti enään kauan jos tämmöistä tuodaan julki tällä hetkellä toiseksi suurimman puolueen turvin. Toi on vaan niin kaukana reaalimaailmasta ja sisältää uskomattoman määrän jeesustelua että alan ihan voimaan pahoin.

Pointtina lähinnä tuohon 101-tarpeettoman säännön juttuun, että taustalla on tulossa 305-uutta kieltoa.

Keijo Räävi

Jotenkin on sellainen vaikutelma jäänyt, että suomalaiset ovat raitistuneet tai ainakin vähentäneet alkoholin käyttöä.

Olisivatko nämä uudet alkoholipolitiikan tuulet, mitä perussuomalaiset esittävät, jo liian myöhäistä toteuttaa jotta yhteiskunta saisi maksimaalisen hyödyn?

Aika moni on jo kyllästynyt odottamaan alkoholipolitiikan löysäämistä ja ovatkin siirtyneet terveempien elämänarvojen kannattajiksi ja luopuneet alkoholista ihan kokonaan.

Jos viinit ja vahvat oluet tuotaisinn marketteihin ja lähikauppoihin niin liikaa jo nyt alkoholia käyttävien ongelmat vain pahenisivat kun taas raittiuden tai kohtuullisuuden ystäviä se ei liikuttaisia suuntaan tai toiseen.

Jatketaan nykyisellä systeemillä koska sille ei ole todellista vaihtoehtoa.