Keskiviikko 16.1.2019

Käsidesillä nuppi sekaisin

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.9.2009 08:37
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva

Käsidesiä varastetaan juomakäyttöön ainakin Turussa. Käsidesissä on alkoholia jopa 70 prosenttia. Tuotteessa on myös muita terveydelle haitallisia aineita, eikä sitä ole tarkoitettu sisäisesti nautittavaksi.

- Valitettavasti käsidesiä häviää aika säännöllisesti. Varkaita ei ole saatu kiinni, mutta niissä on alkoholia, joten on oletettu, että ne menevät sisäiseen käyttöön, sanoo ylilääkäri Katariina Korkeila Turun sosiaali- ja terveystoimesta Turkulainen-lehdelle.

Samanlaisia kokemuksia on Tyksissä.

- Joissain sairaaloissa niitä häviää viikoittain, mutta muuten hävikki on aika marginaalista, kertoo hygieniayksikön osastonhoitaja Marianne Rautamaa.

Varkauksia on pyritty estämään korvaamalla irtopulloja mahdollisuuksien mukaan lukollisilla annostelijoilla. Niistäkin ainetta on kuitenkin onnistuttu viemään.

Käsidesiä on pakko pitää esillä, kun sikainfluenssan leviämistä yritetään rajoittaa.

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Liike

Yksi tunnetuista maan tavoistahan on esimerkiksi vessapaperin, kopiopaperin ja kynien pölliminen kotiin työpaikalta, "kun sieltä niitä saa ilmaiseksi".

Vaikuttaa oletettavalta, että ainakin osa desinfiointiaineista lähtee työntekijöiden mukaan pelkästään samasta syystä, toisin sanoen aivan vain käsien desinfiointiin tarkoitettuna.

Vaikea kuitenkaan sanoa suurinta syytä hävikkiin. Taloustutkimus ei ole tainnut vielä tehdä kyselyä, jossa udeltaisiin, mihin tarkoitukseen vastaaja käyttää käsidesiä.

Alcholo-free

Käsideseja on myös ilman alkoholia. Tepsivät myös tähän ns.sikainfluenssavirukseen. Näiden toiminta perustuu siihen, että mikrobit kuolevat sähköiskuun.

Kokemusta parista valmisteesta (ovat ehkä samalta linjalta mutta brandatty erikseen). Ovat käteviä siten, että eivät tahmaa samalla tavalla kuin alkoholipitoiset. Meillä on työpaikan vessassa näitä alkoholittomia.