Torstai 18.10.2018

”Rumaa, Marja Tiura”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.9.2009 14:53
  • Kuva: Eduskunta/Jussi Koivunen
    Kuva
    Professori Heikki Paloheimon mukaan kansanedustaja Marja Tiuran (kuvassa) kytkökset näyttävät rumilta.

Faktakulma

Lahjuksen antaminen kansanedustajalle

"Joka kansanedustajalle lupaa, tarjoaa tai antaa hänelle tai toiselle tarkoitetun lahjan tai muun oikeudettoman edun, jotta tämä edun vuoksi edustajantoimessaan menettelisi jonkin eduskunnassa käsiteltävänä olevan tai käsiteltäväksi tulevan asian päättämiseksi tietyllä tavalla, on tuomittava lahjuksen antamisesta kansanedustajalle sakkoon tai vankeuteen enintään neljäksi vuodeksi."

-Rikoslain luku 16, § 14 (12.7.2002/604)

Tampereen yliopiston valtio-opin professorin Heikki Paloheimon mukaan kansanedustaja Marja Tiura (kok.) on joutunut kiusalliseen tilanteeseen Nova-kytköstensä takia.

Tiuran avomies Olli Ainola joutui tänään kohun myötä eroamaan Ylen politiikan toimituksen esimiehen paikalta, mutta Paloheimon mukaan Tiuralle itselleen ei nykylain nojalla voida vaatia eroa kansanedustajan tehtävistä.

Vaalirahakohussa ryvettyneen Nova Groupin tytäryhtiö VG-Group maksoi Tiuran Thaimaan-lennon heinäkuussa 2007, ja Tiura maksoi vipin takaisin vasta kaksi viikkoa sitten.

- Olisikohan hän palauttanut rahoja ikinä, jos kohua ei olisi ollut, Paloheimo kysyy Uuden Suomen haastattelussa.

- Rumalta tämä näyttää.

Nova-lonkerot Tiuran ympärillä

Thaimaa-lippukohu on vain Nova-Tiura-kohun tuorein käänne. Tiura istui Anna Tapion koulun säätiön hallituksessa, kun koulu sai Nova Kiinteistökehitykseltä lahjaksi 20 000 euron arvoiset pesukoneet.

Julkisuudessa epäiltiin heinäkuussa laajalti, että lahjoitukset tehtiin, jotta vaalirahoittaja Nova Kiinteistökehitys olisi saanut koululta rakennushankkeen. Asiaa ei pystytty todistamaan, mutta koulun rehtori Elisa Torvinen sanoi kesällä Uudelle Suomelle vastalahjan tulleen todistetuksi.

Muutenkin Tiura on ollut Nova-kohun ytimessä alusta lähtien. Hänelle maksettiin kaikkein eniten (20 000 euroa) Kehittyvien maakuntien Suomen jakamaa vaalirahaa, ja Nova oli suurin yksittäinen rahoittaja.

Iltalehti kertoi tänään Tiuran ja Nova-pomojen suhteiden olleen niin läheiset, että puhelimessa on juteltu päivittäin.

Maljakko-Vanhanen pahemmassa valossa

Kytkökset näyttävät Paloheimon mukaan kiusallisilta, mutta eivät laittomilta.

Paloheimon mukaan voimassa olevan lainsäädännön nojalla ei voida sanoa, että Tiura olisi ottanut vastaan lahjuksia. Jos Tiura olisi virkamies eikä poliitikko, Paloheimo antaisi paljon tylymmän arvion.

- Virkamiehen osalta olisi ilmeistä, että tämä olisi lahjonnan ottamista.

Paloheimo kuitenkin korostaa, että moraalisten ja oikeudellisten normien välille täytyy tehdä selvä ero, vaikka ideaalitilanteessa moraalisesti arveluttava toiminta olisi kiellettyä myös laissa.

Tiura ei ole Paloheimon mielestä yhtä pahassa valossa kuin pääministeri Matti Vanhanen (kesk.). Vanhanen sai KMS-rahoittajilta lahjaksi keväällä 2007 kalliin vaasin. Myöhemmin Vanhanen otti voimakkaasti kantaa KMS-rahoittaja Toivo Sukarin Vihtiin kaavaileman Ideapark-ostoskeskuksen puolesta.

- En tiedä onko Tiura tehnyt vastapalveluksia. Vanhanen esitti julkisuudessa arvioita, joista sai kuvan että tässä on koplaus.

 

Faktakulma

Lahjuksen antaminen kansanedustajalle

"Joka kansanedustajalle lupaa, tarjoaa tai antaa hänelle tai toiselle tarkoitetun lahjan tai muun oikeudettoman edun, jotta tämä edun vuoksi edustajantoimessaan menettelisi jonkin eduskunnassa käsiteltävänä olevan tai käsiteltäväksi tulevan asian päättämiseksi tietyllä tavalla, on tuomittava lahjuksen antamisesta kansanedustajalle sakkoon tai vankeuteen enintään neljäksi vuodeksi."

-Rikoslain luku 16, § 14 (12.7.2002/604)

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Suomen Kansa Group

Vaalirahoilla maksettu, Tiuralta tilattu puheenvuoro eduskunnan täysistunnossa? Ks. alla...
....................................................
Täysistunnon pöytäkirja PTK 51/2008 vp
51. KESKIVIIKKONA 14. TOUKOKUUTA 2008 kello 15

1) Valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden tarkistaminen
Ajankohtaiskeskustelu

Keskustelualoite KA 2/2008 vp Rakel Hiltunen /sd ym.:
Marja Tiura /kok (vastauspuheenvuoro): Arvoisa puhemies! Ed. Rantakankaalle haluan sen verran todeta, että kokoomuksessa todella on hyvin erilaisia näkemyksiä myöskin tässä kysymyksessä. Itse tulen Pirkanmaalta. Meillä on Lempäälässä Ideapark, joka toimii erittäin hyvin, edesauttaa yrittäjyyttä, on luonut kymmeniä työpaikkoja Lempäälän alueelle ja Pirkanmaalle. Ilmastonmuutos on tätä päivää, ja siihen on syytä kiinnittää huomiota. Mutta näissä tämmöisissä suurissa ostoskeskushankkeissa on kysymys myöskin yrittäjyydestä ja kysymys myöskin työpaikoista. Nämä kysymykset on myöskin syytä huomioida. Ja nyt näyttää todella siltä, että myöskin ministereiden näkemykset tässä asiassa ovat hyvin erilaisia. Haluaisinkin kysyä nyt ministeri Lehtomäeltä: Mikä on teidän näkemyksenne ja teidän linjauksenne, kun keskustellaan näistä suurista, yli 2 000 neliön hallihankkeista ja kauppakeskushankkeista ja niiden rakentamisesta? Onko ympäristöministeriön osalta teidän näkemyksenne yhtenevä tässä asiassa?

http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/puh_51_2008_vp_1_17_17_p....

jylppy

Joku viisas sanoi, että korruptio rehottaa kuntatasolla enemmän kuin valtion. Minua on epäilyttänyt pitkään se, että kotikaupungissani Lemminkäinen on saanut usein urakoita tai pikemminkin sen tytäryhtiö Oka. Virkamiehillekin, jotka uudet projektit esittelevät, kelpaa raha. Kannattaisi alkaa pöyhiä näitäkin asioita.

tapio_o_neva

"Tiuran avomies Olli Ainola joutui tänään kohun myötä eroamaan Ylen politiikan toimituksen esimiehen paikalta, mutta Paloheimon mukaan Tiuralle itselleen ei nykylain nojalla voida vaatia eroa kansanedustajan tehtävistä."

Voisiko Valtteri selittää, miten kansanedustajan koskemattomuus ja työsopimussuhteisuus liittyvät toisiinsa.

Ei Olli Ainola ole mitenkään "joutunut eroamaan". Suomessa valitettavasti se, että on kokoomuskansanedustajan lapsen isä ei poista työsuhdeturvaa.

On todella kummallista, että kansanedustajan pitäisi erota saamansa tuen johdosta. Sehän johtaisi siihen, että toimittajat voisivat erotuttaa kaikki mielivaltaisesti!

Kyllä normaali lukija ymmärtää, mikä on parlamentaarinen koskemattomuus ja Juhantalo-tapaus. Ei kait kaikkea pidä toimittaa uuslukutaidottomille!

rehellisyys

Mielestäni Nova rahoja ei tarvitse palauttaa. Ei kansanedustajat ole tehnyt väärin ottaessaan rahaa kuin siinä tapauksessa että ovat tienneet Novan kyseenalaiseksi varallisuuden käyttäjäksi. Ne jotka salaavat tai yrittävät kiillottaa maineensa tekevät niin. mm. Tiura, joka voisi sitten palauttaa tukiyhdistyksen kautta saamansa rahatkin. Kansanedustajan voisi kyllä erottaa valehtelusta, varsinkin kun tulee valheita valheiden perään. Saatais uskottavuus politiikkaan.

Pasi Hallikainen

MTV3 on ainakin uutisoinut novan talousvaikeuksista vuodesta 2006 joten miten on pitäisköhän tietää??? Vai onko kyseessä joku isomman luokan kansankusetus? Normaalisti tuo nova olisi ollut selvitystilassa jo vuonna 2006 ellei jo aiemmin. Joten haiskahtaa että nova on ollut jonkun erityissuojelussa...

Rampe

On vaikea uskoa, että Ainola politiikan toimituksen esimiehenä ei olisi kysynyt vaimoltaan: mites ne sinun vaalirahasi ovat?
Ylestä on kerrottu, että Ainolalla ei ole ollut yhteyttä vaimonsa vaalirahajuttujen uutisointiin. Ainola on ilmeisesti pitänyt suunsa supussa jottei avioliitto purkaudu. Nyt kuitenkin Ainola joutui kärsimään vai joutuiko.
Eipä ole kovin pitkä kun käytiin keskustelu siitä, saako päätoimittajan puoliso olla poliittisesti aktiivi?

Ano Nyymi

Kävin katsomassa Marja Tiuran verkkosivuja. Sieltähän löytyi mielenkiintoista (ja osin surkuhupaisaa) luettavaa. Marja Tiura kertoo seuraavien asioiden olevan hänen teemojaan: "Antaa hyvän tulla esiin", "Yrittänyttä ei laiteta", "Kaveria ei jätetä", "Arvot mekin ansaitsemme" jne. Kun noita teemoja katsoo, ja seuraa mitä on viime aikoina tapahtunut, niin kuka vielä voi Marja Tiuraa moittia epärehelliseksi ja epäluotettavaksi, hänhän elää teemojensa mukaan. Heh ja näin.

hanari

Marjalle kävi vähän köpelösti. Hän yritti positiivista temppua, mutta toisin kävi. Sääli. Olen pitänyt Tiuraa ihan älykkäänä ja rehtinä kansanedustajana, jolla on oikein mielipiteitäkin. Onkohan tilanne eduskunnassa kuin Noalla aikoinaan. Ei löydy ainuttakaan synnitöntä.

Justin Case

Politiikan tutkijoilla on paitsi oikeus niin myös tietynlainen velvollisuus antaa lausuntoja politiikasta. Silloin kun tutkija on puolueen jäsen, olisi selkeintä lisätä nimen perään puoluekanta, tässä tapauksessa siis (sd.). Paloheimokin on asiantuntija, mutta politiikasta puhuminen on aina myös - politiikkaa.

jussi vaarala

teemme enää oikeuslaitoksella suomessa jos se ei tuollaiseen pysty edes äänen ääntä päästämään

tässähän pedataan tilannetta että on ilman muuta selvää että poliitikoilla on kytkentöjä talouselämään jossa maksellaan etelänmatkoja jne

alkas olla syytä olla erittäin huolissaan tilanteesta - jopa niin huolissaan että kaikkien kynnelle kykenevien etenkin laspiperheiden ja eläkeläisten kannattaisi etsiä uudet kotimaat koska yritysten ja poliitikoiden yleiskoplauksessa ei esimerkiksi sivistystoimelle ja sosiaali- ja terveystoimelle jää kakunjaossa mitään muuta kuin kirjailijan ikuiseen uneen nukahtamispillerit

Kaija kuopila

Nähtävästi Marja Tiura ei ollut riittävän korruptioitunut ja jotenkin IHAN AIDOT HUIJARIT INOAVAT HÄNTÄ, jotka pyörittävat miljoonabizneksiä. Miten jou muutaman satasen lainalausku tulee edes julkisuuteen, kun kaikki tietää, miten röyhkeästi Lipponenkin lenteli vaikka kuuhun veronmaksajien rahoilla. En ole Tiuran kannattaja. Pidän monia poliitikkoja lapsellisina ja nythän se todistettiin.

1970blue

Harvinaisen selvästi liike-elämän hämärämiehillä on ollut suora kytkentä kansanedustajaan siten, että he ovat maksaneet kansanedustajan kuluja. Tätä jossain päin kutsutaan myös korruptioksi.
Sen lisäksi kansanedustaja valehtelee näistä maksuista ja lienee liputtanut itsensä ulos seuraavissa vaaleissa, jos kansalaisilla on yhtään älliä.
Tässä on nyt esillä kahden tapaista epärehellisyyttä, löytyyköhän vielä lisää?

VierasBrandheim

Ei muuta kuin odotetaan että Tiura soittaa jollekkin puolitutulle miehelle ja puhuu salaisista raketeista ja puutarhoista , niin kyllä kenkä heilahtaa, kuten kävi Ilkalle.
Eihän nuo pääministerin valehtelut tai Tiuran muistamattomuudet mitään ole,työ on tehty niinkuin on kansa halunnut.

1970blue

Tämä tapahan on hyvin tuttu: ensin kielletään, sitten myönnetään pikkuhiljaa yksitellen lehdistön paljastuksia keksien toinen toistaan huvittavampia selityksiä. Eroaminen on sitten vasta aivan äärettömän viimeinen keino (yleensä niin suoraselkäisiä eivät poliitikot ole). Tätähän voisi kutsua vaikka Management-by-Hiihtoliitoksi. Hiihto kun on yksi kansallislajimmekin.

panda

Tiura on kyllä kaikki moitteet ansainnut ja vähemmän korruptoituneessa maassa hän olisi jo eronnut eduskunnasta. Silti ihmetyttää, että noin vallaton henkilö joutuu tuollaisen ryöpytyksen kohteeksi, kun todelliset vallankäyttäjät kuten Novalle miljonatukia myöntänyt Pekkarinen selviää pelkällä vitsin vääntämisellä, vaikka osa avustusrahoista palautui hänelle takaisin vaalitukena. Tiuran lentolippu on pikku juttu siihen nähden, että Pekkarinen yritti salata saamansa tuet piilottamalla sen taulukaupoiksi. Kuka oikeasti ostaisi Pekkarisen tauluja seinällensä?

Myös Vanhanen on käyttänyt valtaansa ja asemaansa Nova-taustaisten liikemiesten hyväksi ja tuskinpa Turun kummisetä Kanervakaan pelkästään huumorimiehen maineellansa sai kymmeniä tuhansien "konserttipalkkioita". Niinistönkin jälkijättöinen hurskastelu ihmetyttää. Onko rahojen ottaminen talousrikolliselta presidenttiehdokkaan arvon mukaista.

Miksi yksikään näistä valtaherroista tai valtakunnan julkkistoimittajsista ylipäänsä seurusteli talousrikollisen kanssa? Luulisi, että Supon edustaja olisi varoitellut eikä osallistunut itse seurusteluun.

Vieras

Missä viipyy miesasialiike? Jos nainen olisi vaihtanut tehtäviä tai eronnut miehensä hölmöilyjen johdosta, olisi feministiliike nostanut valtavan älämölön.

Säälittää seurata tätä suomalaisten miesreppanoiden puuhaa. Mitä tahansa tapahtuu, niin miehet vain marisevat kuin akat.
Täytyy sanoa, että alan kallistua sille kannalle, että miehet ovat pääsääntöisesti tyhmiä tai avuttomia. Vellipyllyjä.
Kalapuikkopojat ja Lyly ovat aivan vaiti. Kusi sukassa. Onko Suomessa enää miehiä lainkaan vai ovatko kaikki miehet feministejä vihreiden miesten tapaan?

Leila

siirtyminen toisiin hommiin YLEssä pitäisi nähdä aivan normaalina toimittajan jääviydestä aiheutuneena ratkaisuna. Suomessa jääviyden aiheuttamaa ongelmaa vähätellään yleisesti eikä sen vakavuutta tunnuta ymmärrettävän millään poliittisella, julkishallinnollisella tai yksityissektorin tasolla.

Siksi tästä Ainolan tapuksestakin pitää repiä otsikoita skandaalimaisesti. Olisi pitänyt raportoida siten, että YLE näyttää erinomaista esimerkkiä soveltamalla kansainvälisesti käytettyjä hyviä hallintotapoja voidakseen säilyttää poliittisten uutistensa puolueettomuuden ja uskottavuuden. That's it.

Vieras

Ai että YLE on puolueeton media! Milloin se on sellaiseksi muuttunut? Uskottavuutensa YLE on menettänyt lopullisesti mm. maahanmuuttoasioista kertoessaan. Tai siis oikeastaan siitä syystä, ettei se kerro niistä totuutta.
Aiemmin YLE palveli N-liittoa, nyt sama kopla palvelee monikulttuurisuutta. Täysin kritiikittömästi. Kuin silloin ennen, on kaikki hyvin taas.

hylkykakka

Hyvä US:n toimitus.

Allekirjoittanutta kiinnostaa tietää perusteet etusivun kolmen uutiskategorian esitellyille uutisille. Onko kyse klikkausten määrästä tai jostain muusta? Onko muita syitä miksi Tiuran uutiset täyttävät kotimaan kohdalla nämä kolme "avointa" kohtaa ja ovat täyttäneet jo tunnin, kahden tai kolmen ajan? Artikkelit linkittävät toisiinsa muutenkin, joten onko tarpeellista pitää näitä kaikkia etusivulla? Voiko olla jokin tärkeämpi syy miksi nämä "kiinnostavat" uutiset täyttävät koko kotimaa-osion "lööpit"?. YLE antautui uutisoimaan "Audi-Kiesi" -otsikkolla 7päivää lehden tyyliin, mutta mitä tämä tarkoittaa vai onko toimituksen mielenkiinto näin rajattua kotimaan osalta? Ihan vain huvittuneena kysyn.. ;)

MarkkuMatias

Luulisi, että kansanedustajaksi päässeellä on sen verran energiaa ja aktiivisuutta, että osaa ottaa, kaiken muun ohessa, selvää lahjontaan liittyvästä lainsäädännöstä sekä siitä mikä on puolueen linja tässä asiassa. Ei ole kokoomuksen etu, että sen kansanedustajat sähläävät ( taas kerran ) näissä asioissa. Verkoston kautta saa kyllä varmasti tietoa, mikä menee läpi ja mikä ei. Tulee myös ottaa huomioon millä aatepohjalla kokoomuksessa ollaan liikkeellä. Siihen aatepohjaan ei tämän kaltaiset sekoilut mahdu. Drivea pitää olla, mutta järki päässä. Entisenä virkamiehenä muistan, minkälaiset madonluvut meille pidettiin korruptioon ja jääviyteen liittyen. Pienikin rike olisi voinut johtaa vaikeuksiin.