Maanantai 21.1.2019

HS:n Nato-kyselystä löytyi yllätyspommi

Jaa artikkeli:
Luotu: 
27.8.2014 09:44
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Naton päämaja Brysselissä.
|
Helsingin Sanomien tänään julkaisemasta Nato-kyselystä löytyi hyvin suuri yllätys kahden puolueen kannattajien kohdalta. Kyselyn mukaan keskustan kannattajista jo 30 prosenttia kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä ja vihreistä 29 prosenttia. Kummassakin hyppäys on yli 10 prosenttiyksikköä verrattuna HS:n maaliskuun kyselyyn Nato-kannatuslukujen oltua tuolloin keskustassa 18 ja vihreissä 14 prosenttia.
 
Naton suosio koko kansan parissa on 26 prosenttia ja se on lievässä nousussa, joskin vastustus on paljon suurempaa; 57 prosenttia kansalaisista ei kannata jäsenyyttä. Kokoomusta äänestävistä noin puolet liittäisi Suomen Natoon, mutta vasemmistoliittolaisista vain jokunen prosentti.
 
Ensi kevään eduskuntavaaleja ja hallitusneuvotteluja silmällä pitäen mielipideilmaston merkittävä muutos Suomen toiseksi suurimman puolueen paikkaa gallupeissa pitävän keskustan leirissä tarjoaa kiinnostavan asetelman.
 
Helsingin Sanomien haastattelema ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola selittää kannatusmuutoksia Naton tarjoamalla "lisäarvolla itsenäiselle puolustukselle" ja "huolella Venäjän epädemokraattisesta kehityksestä".

Kannatatko Suomen Nato-jäsenyyttä?

2791 ääntä annettu
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Myllynen

Itselleni ei ole selvinnyt mitään järkevää ja käytännön syytä miksemme me pienet iloiset suomalaiset liity sankoin joukoin NATOn täysjäseniksi muitten eurooppalaisten tapaan.
Sen sijaan täysjäsenyydestä hyotyisimme paitsi lopullisen turvatakuun muodossa myös imagollisesti, investointien suuntautumisena, matkailun lisääntymisenä , kansainvälisteen kokousten pitopaikkana ym.

Käsittämätön Suomen kansa?

Janne Pohjala

No sieltähän tulee sama tyhjien lupausten lista kuin Eurosta. Ja tällä kertaa kolme neljästä Suomalaisesta ei kannata. Siksi ei. Koska se on enemmistön kanta.

Lissabonin sopimuksessa EU -maiden enemmistö äänesti että Eurooppaan muodostetaan Euroopan oma puolustusliitto. Euroopalla on jo nyt 1,6 miljoonaa sotilasta. Vuotuinen puolustusbudjetti on 200 miljardia Euroa. Olemme ydinasevaltio.

Ainoa mikä puuttuu on että kontrolloimme näitä yhdessä ja Euroopalla on maailman toiseksi suurin armeija. Kolme kertaa suurempi kuin Venäjällä.

Kun vielä Euroopan puolustusliitto puolustaa vain omaa aluettaan, eikä kuten USA, käytä sodan tai kriisin luomista rahantekotapana, meillä on turvallisuusratkaisu joka aidosti takaa rauhaa alueella.

Britannia on kaikin keinoin vastustanut puolustusliittoa, koska se korvaisi NATO:n. Nyt USA sytyttelee kriisiä Eurooppaan ja luo uutta kylmää sotaa antaen kuvaa että nyt äkkiä Natoon ja Suomessa pyritään vaikenemaan kokonaan siitä mitä jo päätettiin Lissabonissa.

Tämä kaikki on Naton viimeinen yritys estää Euroopan omaa, maailman toiseksi suurinta armeijaa korvaamasta sitä Euroopassa.

Haluan että Euroopalla on oma vahva armeija joka meillä on jo ja että Washington DCn sijaan sitä kontrolloimme itse.

Kyllä Lissabonissa EU -maiden sopimalle puolustuksella. Ei Natolle jota kolme neljästä Suomalaisesta ei hyväksy.

Ja iso HYI puolueille jotka ajavat NATOa eivätkä sitä mistä Lissabonissa Suomi on sopinut.

Hannu Myllynen

Mitä haittaa jäsenyydestä on eestiläisille, latvialaisille, liettualaisille, puolalaisille, tanskalaisille, norjalaisille ja muille NATOn täysjäsenille?

Meillä ei ole uskottavaan ilmapuolustukseen yksin varaa eikä tule olemaan, Eestiläisillä on, latvialaisilla on, liettualaisilla on, puolalaisilla on, tanskalaisilla on, norjalaisilla on.....

Janne Pohjala

Muista kysyä myös NATO -puolan näkemystä:

Puolan presidentti Komorowski ilmoitti eilen, että Puola ei enää Afganistanin sodan jälkeen lähetä sotilaitaan NATOn kaukosotiin, koska ne ovat liian kalliita ja tulokset kyseenalaisia.

Puolan pääministeri Tusk yhtyi presidentin ilmoitukseen ja ilmoitti puolestaan konkreettisemmin, että Puola ei osallistu enää Afganistanin sodan jatko-operaatioon 2014. Tusk täsmensi vielä erikseen, että Afganistanin sota oli Puolan viimeinen NATO-sota ulkomailla ja että vuoden 2014 jälkeen Puola ei lähetä sotilaitaan NATOn sotiin ulkomaille.

Puolan poliittinen ja sotilaallinen johto on koko Afganistanin sodan ajan purnannut NATOn jatkuvasti nousevia sotakuluja vastaan

Janne Pohjala

USA:n, CIA:n ja NATOn myötä Puola on juuri kuukausi sitten tuomittu CIA:n kidutuskeskuksen pitämisestä. Hannu, haluatko sinäkin että Suomeenkin pitää saada NATO ja sen myötä vastaavaa toimintaa? :

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/70800-bbc-cia-kidutti-vankeja-puola-aut...

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on todennut Puolan rikkoneen EU:n ihmisoikeussopimuksia.

Yleisradioyhtiö BBC:n mukaan EIT on todennut Puolan auttaneen Yhdysvaltojen tiedustelupalvelua CIA:ta perustamaan pimeitä vankiloita maahan.

CIA käytti terrorismin vastaisessa sodassa kyseenalaisia metodeita kuulustellessaan epäiltyjä terroristeja. Vankeja kidutettiin ja heihin kohdistettiin epäinhimillisiä kuulustelukeinoja.

EIT:n tuomareiden mukaan Puolan hallinto oli tietoinen CIA:n vankikuljetuksista vuosina 2002-2003 kahdessa tapauksessa. Terrorismista epäillyt vangit tuotiin Puolaan ja heitä kuulusteltiin Puolassa.

CIA kuljetti vangit Puolaan Quantanamon tukikohdasta, jossa on säilytetty lukuisia terrorismista epäiltyjä henkilöitä.

EIT:n päätöksessä todetaan Puolan rikkoneen kaikkiaan EU:n ihmisoikeussopimuksen seitsemää pykälää. Pykälät kieltävät sopimukseen sitoutuneita maita kiduttamasta, surmaamasta, vangitsemasta ilman oikeudenkäyntiä ja panemasta toimeen kuolemanrangaistusta.

Jouni Minkkinen

Muuten hyvä ja kannatettava, mutta siihen saakka kunnes Euroopan Unionin valtiot muodostavat komento-organisaation kattamaan Naton ohella myös EU:n omat joukot tulee meidän olla Naton jäsenenä mukana.

Ihanne ratkaisu olisi se Natosta muodostettaisiin kattojärjestö Eurooppalaiselle ja Pohjois-Amerikkalaiselle turvallisuusyhteistyölle.

Mark Andersson

Olipas varsinainen "pommi".

But seriously: Nato-kannatus sahaa samoissa lukemissa, heittelee mutamalla prosentilla ylös ja alas aina Venäjän toiminnan mukaan.

Natokiimainen valtamediahan uutisoi aina, että Nato-kannatus kasvaa, vaikka miten olisi. Kuuluu hivutustaktiikkaan.

Ei se kasva, eikä ole kasvanut kun vähänkin pidemmän aikavälin mittauksia tarkastelee.

Matti Issakainen

Ei sillä ole mitään väliä millainen meidän oma puollustus on. Se että jos suomesta tulee Naton jäsen niin venäjähän tykkää tästä melkoisesti. Nato ei ole mikään puollustusliitto. päinvastoin terrorijärjestö niinkuin koko amerikan maa. sotaako suomalaiset haluaa.? niin kauan kun pysytään poissa natosta niin ei ole mitään hätää!

Timo Nenonen

Juuri näin. On se hyvä, että on olemassa Issakaisen kaltaisia normaalijärkisiä suomalaisia henkilöitä. Suomi ei tarvitse Natoa nyt, eikä koskaan. Emme tarvitse kuulua yhteenkään sotilasliittoon. Pieni Suomi ei tarvitse olla mukana jenkkien tappokoneiston osana missään päin maailmaa, eikä maksamassa, kuten Puola.

Tarvitsemme nekin rahat omaan puolustukseemme. Koko nykyinen Nato-keskustelu on propagandaa ja manipulointia , jossa sumutetaan niitä tyhmimpiä suomalaisia, jotka eivät osaa ajatella omilla aivoillaan.

Jan Finskas

Suomen ei missään nimessä tule liittyä NATON jäseneksi ja rauhankumppanuudestakin on hyvä irroittautua. NATO ei ole mikään rauhanliike tai rauhanturvajärjestö se on edelleen sotilasliitto ja perustettu hyökkäämis sotaa varten.

Miksi meidän pitäisi liittyä sotilasliittoon ? Kuka meitä uhkaa ? Ei kukaan mistään ilmansuunnasta. Jos Suomi viedään NATON jäseneksi ilman kansanäänestystä niin siinä kävellään kansan mielipiteen yli eli elämme diktatuurissa.

NATON jäsenenä meillä on vaara joutua sotiin lähialueille tai maailmalle joihin emme muuten joutuisi. NATO jäsenyyden sijaan Suomen tulee erota EU:sta ja eurosta, sekä palauttaa puolueettomuus politiikka ja toimia rauhanvälittäjänä koska siinä meillä on hyvä maine ympäri maailman ja sen me osaamme hyvin.

Kimmo K

Nato on vaarallinen Usan ulkopolitiikan väline, painostus ja provokaatio sieltä on jatkuvaa... huomatkaa tosiasia, Nato (Usa) on se joka meitä painostaa, ei Venäjä. Meillä on hyvät välit Venäjän kanssa, kunhan emme itse mene sössimään asioitamme. Suomalaisten täytyy pysyä nyt kovana, emme saa antaa minkäänlaisia merkkejä alistumisesta Naton puskurivaltioksi. 1400Km Venäjän rajaa olisi kultakimpale Usalle, sen rahdatessa rajallemme vanhentunutta käytöstä poistettua sotakalustoaan provokaatioksi, johon Venäjä joutuisi vastaamaan samoin keinoin.
On ilmiselvää, että nykytilanteessa jotkut jäsenmaat pitäisivät Suomen jäsenanomusta tarpeettomana provokaationa, sen sijaan Usa ei pidä sitä tarpeettomana, vaan se on juuri heidän tarkoituksensa ja Usa on se joka määrää Natossa.
Emme varmaankaan halua tänne Ukrainan kaltaista kriisitilaa, jokainen Suomalainen varmasti tajuaa mihin tällä Naton propagandalla pyritään...sillä pyritään luomaan vastakkainasettelua, ristiriitoja ja kriisejä maidemme välille.

Nato on kuoleva järjestö, joka elää sodasta... Ei turvatakuita, vaan takuu jatkuvasta kriisistä.
Suomen tulee jatkaa neutraalilla ulkopolitiikalla pitämällä hyvät suhteet joka suuntaan, tämä ei tarkoita silti nöyristelemistä, vaan normaalia kanssakäymistä maiden kesken. Tämä pätee myös Naton suuntaan, Suomi päättää omista asioistaan, voimme olla hyvissä väleissä, mutta emme voi hyväksyä painostusta ja uhkailua myöskään siltä suunnalta.

Juha Tuuttila

Odotetaan nyt kuitenkin rauhassa kun Natomaat hyökkäävät Lähi-Itään ja taistelevat siellä Kiinalaisia ja Venäläisiä vastaan. Tämä on Raamatussa ilmoitettu. Paras pysyä liittoutumattomana. Itsekukin voi sen lukea Raamatusta.