Torstai 27.6.2019

Perussuomalaiselta kova sana omille: ”Viini ruokakaupassa” olisi virhe

Luotu: 
30.8.2014 13:49
  • Kuva: Mika Niikko
    Kuva
    Kansanedustaja Mika Niikon mielestä holhoamisen vähentäminen ei vielä onnistu Suomessa. ”Alkoholipolitiikassa Euroopan suunta on tulevaisuutta, mutta siihen tulisi edetä askel kerrallaan, äkkikäännökseen yhteiskuntamme resurssit ei vain yksinkertaisesti riitä”, hän kirjoittaa.
|

Kansanedustaja Mika Niikko (ps.) arvostelee blogissaan selvin sanoin puoluetovereidensa alkoholipoliittisia avauksia.

Sekä Perussuomalaiset nuoret että puolueen kansanedustaja Hanna Mäntylä ovat ottaneet äskettäin kantaa alkoholipoliittisen ”holhouksen” keventämiseen. He ovat muun muassa vaatineet viinin ja vahvojen oluiden tuomista ruokakauppoihin sekä alkoholiveron keventämistä.

Alkoholin saatavuuden vähentäminen on yksi suomalaisen alkoholipolitiikan kulmakiviä. Niikko ymmärtää holhoamisen kritisoinnin, mutta myös holhouksen tarpeen.

– Vaikka näin vaalien alla Mäntylän ehdotus on nannaa lähes kaikille, tosiasiassa alkoholinkäytön kasvaessa lisääntyisivät ongelmat. Kukaan kun ei haluasi tieten tahtoen lisätä esimerkiksi perhetragedioita, joita erityisesti alkoholinkäytöstä aiheutuu. Yhteiskunnallisia  kustannuksiakaan ei kukaan haluaisi, sillä ne ovat jo nyt lähes kestämättömät, kirjoittaa Mika Niikko vastauksessaan Puheenvuoro-blogissaan.

Niikko huomauttaa, että alkoholiveron korottaminen hyväksyttiin myös Perussuomalaisten eduskuntavaaliohjelmassa 2011.

– Mäntylä näyttää menevän päinvastaiseen suuntaan niin hallituksen kuin puolueen vaaliohjelman kanssa, Niikko kirjoittaa.

Niikko kirjoittaa alkoholiveron korotusten sekä Alkon monopolin saaneen aikaan hyviä tuloksia Suomessa, jos tarkastellaan alkoholin tilastollista kulutusta.

– Naapurillamme Ruotsilla on kokemuksia alkoholipolitiikan muutosyrityksistä. Kulutus ja haitat lisääntyivät, kun oluen saatavuutta lisättiin, minkä jälkeen keskiolut vedettiin takaisin vain Systembolagetin valikoimiin. Tutkimusten mukaan alkoholin myynti vain Systembolagetin kautta vähentää vuoden aikana väkivaltarikoksia 20 000, sairauspoissaoloja 11 miljoonaa, alkoholikuolemia 2000 ja rattijuoppouksia 6600. Yhteiskunnalliset vaikutukset ovat siis merkittävät, Niikko kirjoittaa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Lars Stenberg

Suomen alkoholipolitiikka on jälki-kieltolakia. Jos hengiltä juominen on päämäärä, niin siitä vaan. Valtion ei pidä rajoittaa yksilön vapauksia millään tavoin.
Suomessa päätyisi ennen aikaiseen hautaan työttömiä ja muutoinkin ihmisiä jotka kituuttavat toimeentulotuella. Suomi nousuun, Alkon mnopoli nurin heti.

Raimo Laine

Kaupunkioloissa viini kaupoissa saattaisi aiheuttaa häiriötä myymälöissä ja viedä
tilaa muulta myynniltä.
Maaseudulla, joissa on alkoon pitkiä matkoja se palvelisi asukkaita, lisäisi kauppojen
myyntiä ja vähentäisi turhia automatkoja.

Kalevi Hautala

Kokemukseni viinikeskusteluun on Berliinistä, jossa olen käynyt muutamia kertoja. Eräällä reissulla satuin menemään sunnuntaina tavalliseen ruokakauppaan, lähellä Zoologischer Gartenia. Huomasin että ruokakaupassa oli ilmainen liköörin maistijaiset. Sisälle päästyäni hokasin jonon olevan pitkän ja suomalaisena tietenkin päässäni välähti että ei kannata jonottaa. Mutta ostokseni tehtyäni tulin paikkaan jossa likööriä sai maistella ilmaiseksi. Olimme vaimoni kanssa siinä lähes ainoat asiakkaat. Jono jonka näin sisään tultuani johti pullonpalautusautomaatille. Kokemuksesta tiedän että pullonpalautus Saksassa on lähes mahdotonta. Opetus on että mitä kieloilla saa aikaiseksi.

Saksa

Berlin Zoologischer Garten

Saksa

Mika Peltokorpi

Ei ihmiset ole tyhmiä. Nykyinen alkoholipolitiikka johtaa vain siihen, että suurin osa alkoholin kulutuksesta katetaan Tallinnan lautoilta ja Tallinnasta haetuilla juomilla. Alle 40 eurolla voi tehdä satojen eurojen säästöt pelkästään tuon osalta. Lisäksi samalla voi tehdä vaikkapa vaateostokset, pääkaupunkiseudulla asuvat jopa ruoka-ostoksiakin.

Risto Apajalahti

Mikä on mahdollista muualla Euroopassa ei ole mahdollista täällä. Aika uskomatonta Suomen kansalaisten arvostelukyvyn vähättelyä!

Jos Niikko itse tarvitsee holhousta, niin siitä vaan, hakeutukoon kaikin mokomin holhouksen alle, mutta holhousta ei tarvitse pakottaa meille, jotka ihan omilla aivoillamme osaamme tietää ja päättää missä kohtuuden rajat kulkevat.

Lasse Ryti

Ei mene Suomessa jakeluun se, että 3 aikuista pakulla saa tuoda ison määrän kaikenlaista juomaa omaan käyttöön Virosta ja tullilla ei ole mitään sanomista asiaan.

Mitenkä tätä laitonta rajoitusta meinataan lisää rajoittaa, kun EU:n mukaan tavarat liikkuvat vapaasti EU-maiden välillä?

Itse käyn myös tukussa (Suomen tukkukortti käy myös Virossa), jossa on viimeaikoina tullut hyviä alennuksia lähes kaikkiin tuoteryhmiin. Itse esimerkiksi kannatan kaupmees.ee:ssä käyntiä (Kaupmees & KO AS, Mustamäe tee 46, Tallinn 10621, Eesti üldtelefon +372 681 11 50, Faks +372 681 11 51). Helppo paikka vanhan Narvan tien alkupäässä.

Jos remppaa tai rakentaa, on myös Bauhousen hinnat ihan toiselta planeetalta kuin Suomessa, hintoja voi myös katsella netissä.

Mikael Kaasinen

Taidanpa tältä istumalta varata matkan Tallinnaan. Isompi auto vain lainaan, eikä tarvitse ennen kevättä miettiä miten Alko on auki. Saattaapa mukaan tarttua kaikkea muutakin, harmi suomen kansantalouden kannalta. Kiitos Niikko kun aiheutit ispiraation.