Torstai 23.5.2019

Sosiaalityöntekijä Itä-Helsingistä ärähti Kaumalle: ”Maahanmuuttajien lastenvaunuja valokuvattu”

Luotu: 
8.9.2014 09:22
  • Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma lopettaisi lastenvaunujen ostamiseen sosiaalitoimesta annettavan avustuksen kokonaan, HS kertoi viime perjantaina. Kauma oli aiemmin hämmästellyt Länsiväylälle maahanmuuttajien lastenvaunuja.
|
Kokoomuslaisen kansanedustajan ja Espoon kaupunginvaltuutetun Pia Kauman puheet maahanmuuttajien lastenvaunuista herättävät yhä närää. Nyt asiaan on tarttunut harkinnanvaraista toimeentulotukea Helsingissä työkseen myöntävä varavaltuutettu Petra Malin (vas.).
 
- Itä-Helsingissä 7 vuotta sosiaalityötä tehneen työntekijän näkökulmasta keskustelu on ollut absurdia ja surullista. En ole koskaan työssäni kohdannut näitä kokoomusedustajan mainitsemia "kulttuureja", joissa käytetyt lastenvaunut eivät kelpaisi, vaikka olen tavannut ihmisiä kymmenistä erilaisista taustoista. En ollut edes törmännyt lastenvaunuja koskeviin ennakkoluuloihin ja urbaaneihin legendoihin ennen viime viikkoa, sosiaalityöntekijä Malin kirjoittaa blogissaan.
 
Hänen mukaansa lastenvaunuja työntävät maahanmuuttajat ovat joutuneet kohtaamaan haukkumista, nimittelyä ja vaunujensa valokuvaamista. 
 
- Toimeentulotukiasiakasta on helppo syyttää, kun asiat eivät suju. Yhteiskunnan ongelmat eivät kuitenkaan ole lähtöisin kenenkään lastenvaunujen merkistä. Täydentävän eli harkinnanvaraisen toimeentulotuen osuus toimeentulotukimenoista Suomessa oli vuonna 2012 vain 7,7 prosenttia. Toimeentulotukimenojen kasvu johtuu yksinkertaisesti siitä, että hakijoiden määrä kasvaa: Helsingissä asiakastalouksien määrä kasvoi 2 236 taloudella vuodesta 2012 vuoteen 2013, ja suunta on edelleen ylöspäin.  Miksi ihmiset joutuvat turvautumaan toimeentulotukeen? Työttömyyden kasvu on suurin selittäjä, Malin toteaa. 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilari Änkövaara

Rataskohkaus kuvastaa pikkusieluisuutta. Sosiaalisesti alemmalla tasolla olevia on aina helpompi syyttää. Väittääkö joku tosissaan, että Suomen talous on kuralla, koska maahanmuuttaja saa sosiaalitoimistosta rattaaat?
Valtion menojen nousu on tapahtunut aivan toisaalla.

Voisitko Arre kertoa miten kritisoimasi maahanmuuttajat voisivat tehdä Suomessa töitä? He ovat kielitaidottomia ja aikaisempi koulutus mitätöidään, joten yliopistotason ihmisille ei jää muuta vaihtoehtoa kuin mennä matalan koulutustason töihin.
Matalan koulutustason töissä taas Suomen kielen osaaminen nousee tärkeäksi, sillä näillä aloilla piileskelevät kielitaidottomat, kuin myös maahanmuuttoon epäluuloisesti suhtautuvat.

Arre Kougappi

Koska maahanmuuttajien vammauttaminen pienestä asti on sinulle pikkusieluisuutta kertoo ylimielisyydestä. Tuon esille asioita ja ongelmia , mistä maahanmuuttajat paljon keskustelee. Jos haluat elää harhassa, sinun on päätös. Suomessa on paljon korkeakoulutettuja kantaväestöön kuuluvia jotka tekevät matalapalkkatöitä, tervetuloa todellisuuteen.

Maj-Britt Nordensved

Entisenä työvoimaviranomaisena voin valottaa, että usein maahnamuuttaja ei edes halua opsikella Suomen kieltä vaan kieltäytyy yrittämästä sopeutua uuteen yhteiskuntaan! Mielestäni, heidän kuuluisi noudattaa meidän lakeja ja yhteiskunnan normeja, jos haluavat saada turvapaikan yhteiskunnastamme. Suomen ei kuulu olla elatusvelvollinen sosiaalilainsäädännön kautta. Koko maailman kansahan voisi olla muuten pohjoismaissa elätettävänä, ei toimisi. Lian avarakätistä on rahan jako sosiaalitoimen asiakkaille. Lain taroitus on ollut taata yllättäin hätään joutuneen perheen perustoimeentulo Suomalaisille, ei jatkuvaan tarpeeseen !

Mia Astikainen

Hyva Arre,
kuvaamasi lastenvaunut ovat kyllä Emmanjungat, mutta aivan eri malliset kuin ne alumiinirunkoiset, joista olit ottanut hinnan tarkasteltavaksi. Jos haluat mustamaalata yksittäistä ihmistä ja ottaa hänestä salaa (?) kuvia niin perehdy hieman paremmin "lähteisiisi" :)
Ei miulla muuta.

Otto Gustafsson

Lieksan sosiaalitoimisto lienee ainoa, josta on saatavissa dokumentoitua tietoa toimeentulotuen myöntämisestä 7 c -pykälän perusteella, koska julkisten varojen käytön päätökset ovat salaisia. Tähän blogiin on koottu kunnan pöytäkirjoista ja tilintarkastuskertomuksesta otteita siitä, miten harkinnanvaraista toimeentulotukea on kunnassa myönnetty. Sosiaalijohtaja Soile Syrjäläinen perusteli asiaa siten, että kunnalle ei ole aiheutunut tuen holtittomasta jakamisesta taloudellista vahinkoa, koska valtio maksaa kaikki turvapaikanhakijoille myönnetyt tuet 100%:sti takaisin kolme ensimmäistä vuotta. http://jlokka.blogspot.fi/2013/09/from-lieksa-with-tiliote.html

Toinen tapaus on Helsingistä, josta on joitain hataria tietoja, joten tämä kannattaa ottaa mieluummin tutkittavana asiana, onko käytäntö todella tällainen. Kaupungille remonttihommia tekevän yrittäjän tunteva väittää, että suomalaisperheen jäljiltä kaupungin asuntoon muuttavalle muslimiperheelle sieltä on pitänyt vaihtaa kiinteät kodinkoneet (liesi, jääkaappi jne.) uusiin, koska vanhoissa on voitu säilyttää tai valmistaa sianlihaa. Kyseisessä asunnossa oli ollut päällepäin aivan uudet kodinkoneet (uunissa tehdasrasvat vielä sisällä), joita oltiin kuskaamaassa kaatopaikalle. Asiasta nousi lievä some-kohu, kun henkilö julkaisi kodinkoneiden kuvat todisteeksi asiasta. Joku kommentoija oli yrittänyt selvittää asiaa Helsingin kaupungilta, mutta siellä oltiin enemmän kiinnostuneita kuka remonttimies on ollut kyseessä ja mistä kohteesta kuvat ovat. Kaupunki oli myös tarkentanut tämän jälkeen ohjeita, että käyttökelpoisia kodinkoneita ei saa viedä kaatopaikalle, vaan kaupungin kierrätyskeskukseen. http://www.vauva.fi/keskustelu/1584362/ketju/nama_kodinkoneet_sain_ilmai...

Näistä voisi aloittaa. Jos joissain kunnissa toimeentulotukea on myönnetty turvapaikanhakijoille kaikkeen mihin he keksivät sitä pyytää sillä verukkeella, että valtio maksaa kaikki takaisin kolme ensimmäistä vuotta ja toiveena on, että rahoista ainakin osa jää kunnan yrityksiin. Tällöin toimeentulotukea ei ole myönnetty kaikille tasapuolisesti, vaan tiettyjä ryhmiä on suosittu. Sosiaalijohtajat selvästi varovat sanomasta tätä ääneen. Tähän samaan voi perustua se, että kuntien vuokra-asuntoja remontoidaan "turvapaikanhakijoiden vaatimusten perusteella" valtion varoin ja asia on tabu, koska kyseessä on miljoonien eurojen tulovirta ja päätökset voidaan salata.

Tuossa voi olla takana suurempikin hyvä-velijärjestelmä, kuten kuntien rakennuspuolella on jo nähty tiettyjen yritysten suosimisena. Apuna voidaan hyvin käyttää pakolaisavustajia ja vähemmistövaltuutettuja, jotka toimivat asiasta täysin pihalla olevien turvapaikanhakijoiden puolesta tekemällä vaikkapa johdattelevia kysymyksiä: "Haluatko jääkaapin, jossa on voinut olla sianlihaa vai sellaisen, jossa ei ole ollut? Entä kelpaako pekoninpaistoliesi vai uusi? Entä miten lastenvaunut, käykö vaunut joissa on voinut olla kristitty tyttö teidän pojalle vai olisiko jotkin toiset ok?"

Tällä tavoin saadaan lupa remontoida huonokuntoinen asunto valtion varoin syyllä, joka voidaan julistaa salaiseksi: "Asiakas on vaatinut." Tuossa vauva-lehden esimerkissä taisi mennä kirjanpito sekaisin ja tieto jo vaihdetuista koneista ei ollut mennyt asiaa suunnitelleelle ja siksi se vuoti ulos. Lastenvaunuissakin voi olla takana, että kirjoitetaan näennäisesti avoimia "lahjakortteja" mihin tahansa liikkeeseen, mutta lahjat loppuvat, jos ei käytetäkään yhtä tiettyä liikettä, johon virkamiehillä on suhteita.

Tällaisten yllä esittämieni epäilysten välttämiseksi asia tulisi tutkia perusteellisesti. Nyt on saatettu luoda omien etujen ajamiseksi Espoon betoniporsaiden (http://fi.wikipedia.org/wiki/Espoon_betoniporsaat) kaltainen tilanne, jossa kuvitellaan mitä mieltä maahanmuuttajat saattaivat olla ja aletaan ajamaan asioita näiden kuvielmien perusteella. Kun päätökset ovat salaisia, voidaan taustalle rakentaa rauhassa oma bisnes, jolla julkisia varoja kupataan omaan taskuun.

Yksikään maahanmuuttaja ei nimittäin ole avautunut asiassa ja kertonut vaatineensa uskonnollisilla perusteilla itselleen upouusia vaunuja. Eivät maahanmuuttajien edustajatkaan väitä tällaisesta kuulleensa. Joku tutkiva journalisti voisi asiaan perehtyä, jos sellaisia vielä on.

Jarmo Lius

Sosiaalityöntekijä Malin väittää, ettei aiemmin ole edes kuullut näistä etuoikeutettujen aiheuttamista todellisista tai kuvitelluista ongelmista. Ihmettelen syvästi miten epäpäteviä ihmisiä ihmissuhdetöissä asioitamme hoitaa. Jos ei ole kuullut, elää täysin tynnyrissä.

Timo Nyman

Minäkään en ole koskaan nähnyt yhtään sellaista kärryä jossa lukee "maahanmuuttajan kallis kärry". En ole myöskään nähnyt sellaista ihmistä maleksimassa ostarilla varustettuna kyltillä, "Olen maahanmuuttaja". Olenko huononäköinen vai enkö vain huomaa? Vai olenko olevani huomaamatta? Saako tämmöisestä puhua vai pitääkö minun alkaa häpeämään vai hävetä huomaamatta?

Jarmo Lius

Sosiaalityö vaatisi yleissivistystä. Yleissivistävää tietoa saa keskustelemalla, sillä sosiaalialan oppikirjat ovat auttamatta jäljessä, eikä ajankohtaisista aiheista kirjoiteta pari-neljäkymmentä vuotta takaperin julkaistuissa oppikirjoissa. Ihan vain kadulla käveleminen, ihmisten kuuntelu ja muu sosiaalisen kontaktit oman ammatillisen ryhmän ulkopuolelta auttaa alkuun.

Itse olen törmännyt miesaktiiviaikoinani sosiaalityöntekijöiden itsepintaisiin väitteisiin sukupuolten tasa-arvoisesta kohtelusta, vaikka perhetyön asiakaspalaute oli karmivaa luettavaa ja ammatillisesti miesten keskuudessa työskennellessäni tutustuin käytännössä sukupuolen perusteella muodostettiin apartheid-politiikkaan. Miesten syrjintä oli räikeää.

Sosiaalityön teorioiden on toki oltava vahvoja, mutta niistä ei voi rakentaa muuria työntekijän ja todellisuuden väliin.

Hannu Karppinen

Tämä olisi helppo korjata, itsehän tämä luotu. Annetaan ohje virasta erottaminen jos annat perusteettomia tukia. Esimerkiksi voisi laittaa Kalevan linkin. Miksi ollaan luotu tälläinen järjestelmä?

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/maahanmuuton_hinta_51424.html#medi...

Ei minulla mitään ennakkoluuloja ole. Turhaa puhetta että olisi samalla tasolla.

http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/kaksikko-sai-tukia-ilman-perusteita...

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/rinne-ottaa-kantaan-vaunugat...

http://sinenmaa.blogspot.fi/2014/02/maahanmuuttovirastolle-oheistappioit...

Micco Juvonen

Eihän tämä Kokoomuslainen kansanedustaja ja Espoon kaupunginvaltuutetun Pia Kauma ole mikään penaalin terävin kynä. Sen huomaa vaikkapa hänen pelokkaista kommenteistaan sähkömagneettista säteilyä kohtaan (esim. valo ja lämpö).

Maj-Britt Nordensved

Kokonaisuudessaan Suomen sosiaalilainsäädäntö pitäisi uudistaa nyky-yhteiskunnan tarpeiden mukaiseksi. Alkujaan sen tarkoitus oli taatu yhteiskunnassamme yllättäin hätään joutuneen perheen toimeentulo. Nykyisin siellä on jatkuvia asiakassuhteita yllä pitäviä, jotka tottuvat saamaan elantosa yhteiskuntavaroin eikä edes yritä ottaa vastuuta itsestään taikka perheestään. Se on luotu lian helpoksi olla flekmaattinen uus avuton. Jos olisi tiukempi kriteeri lainsäädännössä saada toimeentulotukea, ei meillä olisi näin paljon kansalaisia etuuksien parissa! Esim.työtön alkoholisti, kun kieltäytyy hoidosta, tuet lakkautettaisiin. Miten kalliiksi 1 henkilö /vuosi onkaan yhteiskunnalle kaikien sairaalakulujenkin osalta. Työttömien keskuudessa on lähes 60% sellaisia henkilöitä, ketkä eivät edes omaa elämänhallintaa. Miten heitä voisi edes työllistää, kun sairaalapaikkoja ei ole mielenterveyspotilaille, moni haluisi apua eikä sitä saa.Ei ole oikein, että ahkerat työssäkäyvät maksavat veroja ja elättävät esim. vähimmistöryhmiä kuin alkoholistit. Kadulla heitä näkiessä, tulee mieleen lisäverot, tuonko pullon taas rahoitin? Hmm. Työvoimaviranomaisten pitäisi työllistää alkoholisti eikä tämä suostu hakemaan itselleen apua sairauteensa. Sairaita Kelan asiakkaita Kelan lääkärinlausunnolla siirretään työttömyystruvan piiriin, vaikka statukset kuuluisi olla oikein; opiskelija, työssä, työtön, sairas tai eläkeläinen. Kela ei halua maksaa vaan kumoaa lääkärien kirjoittamat todistukset. Kun joskus tämä työtön hakee eläkettä pitkän sairastamisen jälkeen, se kumotaan vetoamalla; ethän ole edes saanut sairaspäivärahaa tähän sairauteen. Lääkäritkin vielä kysyvät asiakkailta; tarvitsetko sairaslomatodistuksen työhön, mihin ikävä kyllä työtön vastaa en tarvitse, vaikuttaa myös 500 pv laskuriin, jos ansiosidonnainen lakkaisi s.loman ajaksi. Kirjoitin jo -91 lääkäriliiton lehteen asiasta, mutta edelleenkään perusasiat yhteiskunnassamme ei toimi. Vaunu asiat on pikkuongelma kaikkien muiden epäkohtien kera. Päättäjät ja viranomaiset tietävät puutteemme laissa ja käytännössä, mutta kukaan ei tunnu välittävän. Ne perheet, ketkä todellisuudessa tarvitsisivat sosiaaliviranomaisten tukea, eivät edes sitä saa! Sosiaalivirkailijaa ei edes tapaa asiakas enää vaan vahtimestari ottaa hakemukset vastaan, kysynkin miten virkailija voi kokonaisvaltaisesti näkemättä asiakasta ottaa kantaa kokonaisuuteen, miten voi perhettä tukea? Vähimmistöryhmiä paapotaan yhteiskunnassamme aivan liikaa, mustalaislaki, saa työttömyysturvaa, mutta töitä ei saa tarjota!? Kiertolaislaki??? Lakimuutosehdotuksia tehneenä entisenä viranomaisena, tunnen ettei päättäjiä kiinnosta oikoa epäkohtia ja tehdä toimivaa sekä kannustavaa politiikkaa! Ei mene aikaakaan, kun hyvinvointivaltiomme Suomi kokee uudelleen pula-ajan, sillä eihän näin voi jatkua, rahamme loppuvat !! Emme voi maksaa EU-jäsenvaltiona ulkomaillekin lapsilisiä, maksaa esim.romanian kansalaisen opiskeluja Suomessa antaen ilmaiset asunnot ja toimeentulon! Meidän nuoret jää ilman opiskelupaikkoja ja todellakin Ruotsiin ja Suomeen on tulijoita köyhistä EU maista, juuri sosiaaliturvan takia. Se on kylmää laskelmointia eli hyväksikäyttöä !!! SUOMESSA KAIKKIEN KUULUU ELÄTTÄÄ ITSENSÄ ENSISIJAISESTI, SOSIAALIJÄRJESTELMÄ EI OLE LUOTU HYVÄKSIKÄYTETTÄVÄKSI !! Herätkää viranomaiset ja tiukentakaa lakejanne sekä säädöksiänne nyky-yhteiskuntaamme!

Lauri Furtato

Suurimmat tuet, eläkkeet jne menevät kuitenkin niille joilla on jo rahaa. Monenlaisia bisneksiä tuetaan loputtomiin, kuten vaikkapa Nokiaa tuettiin. Suurviljelijöitä, jotka eivät kenkiään itse likaa.

Olisiko yhteiskunnassa sisimmässään jotain vikaa, jos kerta kaikki on loistavasti, mutta niin moni terve sairastuu? Ehkäpä juuri tuo holhous on joka sen aikaan saa. Ihmisille lisää vastuuta ja vapautta vaikuttaa elämäänsä, niin vastuun kautta lisääntyy yritteliäisyys. Pykäläviidakkoa reilusti pois. Rikkaat ja hyvätuloiset eivät ole niin riippuvaisia läkijärjestelmästämme, mutta köyhät ja pienituloiset joutuvat seuraamaan hyvin tarkkaan. Ei ole monella lapsella yhtäkään ulkomaanmatkaa ja tavaratkin ostetaan käytettyinä. Asiaa ei auta yhteiskuntaluokkien erinäisyys.