Keskiviikko 22.5.2019

Miksi ette myy Tom of Finland -postimerkkejä, Halpa-Halli?

Luotu: 
9.9.2014 14:49
  • Kuva: Copyright Itella Posti Oy / FinlandOriginal image (1979): Tom of Finland foundation / USA
    Kuva
    Tom of Finlandia pidetään yhtenä Suomen tunnetuimmista kuvataiteilijoista maailmalla. Hänen korostetun maskuliiniset homoeroottiset piirroksensa ovat nousseet omassa tyylilajissaan ikoniseen asemaan, Posti kertoo verkkosivuillaan. Postimerkkiarkkiin päätyneet kaksi piirrosta ovat valinneet merkin suunnitellut graafikko Timo Berry ja Susanna Luoto.
|

Faktakulma

Halpa-Halli on suomalainen myymäläketju, johon kuuluu 38 myymälää. Pohjoisin Halpahalli sijaitsee Torniossa, eteläisin Porissa.

Halpa-Hallien valikoimista ei löydy alkoholia tai tupakkatuotteita.

Halpa-Halleista löytyy ruuan, taloustavaroiden, tekstiilien, autotarvikkeiden, työkalujen ja kosmetiikan lisäksi uskonnollista kirjallisuutta.

Halpa-Hallin kaikki myymälät myyvät postimerkkejä, ja osa toimii asiamiesposteina.

Pohjanmaalainen kauppaketju Halpa-Halli päätti, ettei se ota valikoimiinsa huomiota herättäneitä Tom of Finland -postimerkkejä. Halpa Hallin toimitusjohtaja Janne Ylinen korostaa, että kyseessä ei ole kannanotto homoseksuaalisuutta vastaan.

Miksi olette kieltäytyneet myymästä Tom of Finland –postimerkkejä?

–Saimme aika paljon asiakaspalautetta. Meille tuli sähköpostia sen puolesta, ettei tätä postimerkkiä otettaisi valikoimiin. Siitä tehtiin periaatteellinen päätös, Ylinen vastaa Uudelle Suomelle.

–Tämä ei ole missään nimessä kannanotto seksuaalivähemmistöjä kohtaan. Kaikki asiakkaat ovat meille saman arvoisia, hän lisää.

Miksi ihmiset toivoivat, että nimenomaan tätä postimerkkiä ei myytäisi teillä?

–Luulen, että Pohjois-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla on varsin paljon ihmisiä, jotka kokee nämä asiat aika vaikeiksi, ja se on heille sellainen aihepiiri, johon liittyy traumaattinen kokemus, tai on hankala asia käsitellä.

Voisiko tämän päätöksen tulkita homovastaiseksi teoksi?

–En halua lähteä siihen keskusteluun. Minun mielestäni tätä aihepiiriä ei välttämättä tarvitse kuulua valikoimiin. Iso osa ihmisistä kokee mielipahaa tähän asiaan liittyen, joten se ei välttämättä ole sellainen asia, mitä kannattaa tällaisiin tuotteisiin tuoda, Ylinen toteaa.

Mitä homoseksuaalit asiakkaat ajattelevat tästä? Onko tullut palautetta?

–En ole palautetta aiheesta saanut. Toivon, että hekin ymmärtävät myös muita ihmisiä, jotka eivät välttämättä ymmärrä tätä asiaa. Me emme missään nimessä kauppana halua lähteä siihen, että syrjittäisiin seksuaalivähemmistöjä, Ylinen vastaa.

Miten KP24-lehden haastattelussa mainitsemanne ”kristillis-eettinen arvopohja” näkyy yhtiön toiminnassa muuten?

–Se näkyy ihan selkeinä tekoina. Meillä ei myydä alkoholia eikä tupakkavalmisteita. Tärkeä perusperiaate on, että sunnuntaisin kauppa on kiinni, Ylinen kertoo.

Miten tuotteiden eettisyyttä esimerkiksi halpatuotantomaiden tuotteiden suhteen tarkkaillaan?

–Tällä hetkellä tehdään kovasti töitä sen eteen. Pyrimme käyttämään kolmannen osapuolen auditointia. Se on todella tärkeää, että on yhteistyökumppaneilla on sosiaalisesti kestävät pohjat, ja hyvät laatukriteerit tuotteiden suhteen.

Faktakulma

Halpa-Halli on suomalainen myymäläketju, johon kuuluu 38 myymälää. Pohjoisin Halpahalli sijaitsee Torniossa, eteläisin Porissa.

Halpa-Hallien valikoimista ei löydy alkoholia tai tupakkatuotteita.

Halpa-Halleista löytyy ruuan, taloustavaroiden, tekstiilien, autotarvikkeiden, työkalujen ja kosmetiikan lisäksi uskonnollista kirjallisuutta.

Halpa-Hallin kaikki myymälät myyvät postimerkkejä, ja osa toimii asiamiesposteina.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Lehto

No eikö nyt ole näinä aikoina muuta uutisoitavaa ? Kyllähän kaikki tietää Halpa-Hallin johdon maailmankuvan, eikä se ketää varmastikaan loukkaa. Ehkä Halpa-Hallissa ei myydä joitakin muitakaan tuotteita. Kai tässä maassa kauppias saa vielä valita mitä myy.

Toivoisin suvaitsevaisuutta.

Antero Moilanen

En minä ainakaan tiennyt Halpa-Hallin maailmankuvasta yhtään mitään. Ystäväin kesken jaettavan hellyyden kesken, kyseisestä vähittäistavaraliikkeestä ei löytyne myöskään asianmukaisia suojavarusteita, mikäli liiketoimintamalli on yllämainittun kaltainen?

Paavo Ojala

Halpa Hallin toiminta onjohdonmukaista. Esimerkiksi sen kuvastoihin tai mainoslehtisiin kelpuuteta kuvia alusvaatteisillaan tai uimapukuisillaan olevista naisista tai miehistä. Alusvaatteet on esitteissä aina itsenään, vaikka muut vaatteet pääasiassa mallien päällä. Kyseessä on siis yleinen julkisen erotiikan vastaisuus, joka on huvittavaa, mutta sallittua, eikä erityinen homoerotiikan vastaisuus, joka olisi paheksuttavaa ja kiellettyä.

Reko Kauranen

Hieno juttu halpa-halli. Tässä maassa saa vielä myydä tai olla myymättä jotain tuotetta, ilman että siitä tarvitsee antaa mitään selityksiä. Laki ei vaadi selityksiä.
Ei kuulu muille mitä liikkeen omistajat ajattelevat. Ajatteleminen ei ole vielä rikos, olkoon lait mitä tahansa. Kauppias ajattalee omaa asiakaskuntaa ja myös omaa menestymistään. Jos joku jättää käymättä siinä kaupassa se on hänen asiansa. Kauppias olisi voinut selvästi sanoa että pitää homoseksuaalisuuden harjoittamista syntinä, kuten pahan puhumista ja varastelua, mutta ei voi eikä halua estää ketään tulemasta ostamaan kaupasta(ellei varasta sieltä), oli minkälaisia syntejä omalla tunnolla. On eri asia suhtautua ilmiöön kuin ihmisiin. Ihmisillä on aina arvonsa, vaikkei hyväksy tämän kaikkea käyttäytymistä.

Heikki Tala

Olen jo muualla netissä sanonut, että hyväksyn ja kunnioitan ihmisen seksuaalista monimuotoisuutta. Kuitenkin Posti-Itellan julkaisema taiteilija Niemisen postimerkki on mahdollisen taitelliseuuden lisäksi selvää homoerotiikkaa. Niinpä tasapuolisuuden nimessä postin pitäisi julkaista postimerkki ministeritasonkin arvostusta nauttivasta eroottisesta taitelijasta Tuksusta.

Petri Suomi

Onhan niillä eri kauppiaat, jos on joku ketju ja kauppias se yleensä määrittelee mitä myydään, jos ei ole täysin tossunalla, kuten useimmat ovat.

Jos omistaa itse kiinteistön ja on maksanut peruselintarvikkeista tukkuun "kynnysrahat" itse, niin voi aivan hyvin poistaa myyntilistalta kaljan, meikit, ehkäisyvälineet ja vaikka ilkeet postimerkitkin.

Muussa tilanteeessa ei oo varaa. Nuo kynnysrahat on pienessäkin kyläputiikissa helposti 500 000€ ja ylikin. Varsinkin aloittelijalle. Siksi niitä kyläkauppoja ei ole tai lopetetaan, kun niihin pitää iskee omaisuus pantiksi vaikka ei oo myyny mitään vielä.

Petri Suomi

Tuli mieleen, kun olen EVP, niin olin auttelemassa kyläkaupassa heinäkuussa. Se on mökkikunnassa ainoa, jossa myydään keppanaa ja siideriä. Ja paljon meneekin. Enempi kuin monessa marketissa. Joka päivä kävivät tuomassa uutta myytävää rekalla, joka miltei aina tyhjeni kokonaan meille varastoon. Kylän uskovainen EVP-kirkkoherrakin ostaa, mutta hänelle oluet/ruoat viedään 2-3 kertaa viikossa. Hän soittaa, kun jalka on niin kipee, ettei automaatti Meseä pysty ajamaan. Ei hänellä koskaan mitään näkyvää vikaa ollut, mutta kerran jo nauttineena tuli tunnustaneensa, että kehtaa tulla ostamaan olutta, kun sen tietää mitä ne vanhat seurakuntalaiset ajattelee, jos hän siellä "mäyräkoiria" ostelisi. Juu, juu kirkkoherralle tuodaan ostokset vaikka joka päivä ja kukaan muu kuin kauppias ja minä ei tiedä kelle viedään. Kävin omalla autollani sen reissun joka kerta. Tietenkin naapurit ihmetteli, että mitä tuo pakana tuolla kirkkoherran luona jatkuvasti käy:)

Kun en ole kovin tottunut, niin täyttelin kylmäkaappeihin kasaan mäyräkoiria ja sikspäkkejä katsomatta sitä kaapin yläpuolen mainosta.

Sattui sitten erään olutfirman kaupparatsu paikalle ja huomasi oitis, että heidän kylmäkaapissaan on toisen panimon tuotteita.

Mies alkoi mesota kauppiaalle, kuin omistaisi kaupan ja puolet Euroopasta. Uhkasi lopettaa toimitukset ja viedä kaapinsa, ennenkuin kauppias ehti sanoa mitään.

Minä satuin ehtimään ja totesin vain, että eipä tuo teidän kyltti näy ollenkaan, kun siitä kärähti lamput. No siitähän tuo innostui niin, että alkoi minulle huutamaan, että pidätkö sinä kaapia kylmänä? Onko kaupassa sähkölaskut maksamatta yms.

Silloin kauppias pillastui täysin. Edustajalle tuli kiire selittelemään, kun kauppias alkoi lappaa kaappia tyhjäksi ja uhkasi siinä vihapäissään heittää kaapin pihalle sisältöineen, kun ei kerran myynti kelpaa. Lopulta tyhjensin kaapin ja sitten se kannettiin keskelle parkkipaikkaa helteeseen.

Näin päästiin siitä tuoteryhmästä eroon, jota ei haluttu myydä törpön edustajan vuoksi, joka ei edes näyttänyt homolta. Oli vain ilmeisen huono päivä, jota ei tuossa hommassa saisi koskaan näyttää. Sattuuhan sitä.

Veikko Nironen

Tässä homojen paapomisessa alkaa ilmetä suorastaan vainoamisen piirteitä.. Homot/ paapoja ovat ihmettelemässä miksei jossain kaupassa ja tai ketjussa ole homo postimerkkiä myynnissä ja sitten keksitään kaikenlaisia älyttömiä syitä nähtävästi painostus tarkoituksessa...Pitäihän homojen samalla tavalla, kuin muittenkin tajuta, että kaikki ei tykkää samoista asioista eikä tarvitsekkaan...Niinkuin Jack Nicholson eräässä elokuvassa sanoo jotenkin näin, "ettei piittaa ulosteen tökkijöistä"...Ei homoilla ole mitään oikeutta väkisin tuputtaa omia mieltymyksiään sen paremmin, kuin muillakaan...Paras olisi, että eläisivät samoin, kuin muutkin ihmiset, elikkä lopettavat turhan, muita vaan ärsyttävän meukaamisen...

Petri Suomi

Tätä juuri tarkoitin tuossa yllä tuolla kökkösellä olut esimerkillä. Jos ei joku halua myydä jotain, niin so what.

En niinkään ihmettele homoseksuaalien paapojia, kuin sitä tapaa millä asia tuodaan kovin suurella voimalla esiin. Kuin se asia siitä miksikään muuttuu, jos väkisin tungetaan asiaa eteenpäin ja tehdään asiasta jopa komiikkaa. Jokaisessa puolivillaisessa jenkkikomediassa on ainakin yksi kiintiöhomo, joka on aina joku käsittämätön käkättäjä.

Minä tunnen useemmankin homon, mutta ei niistä kukaan mitenkään koominen siksi ole, että ne on homoja. Asiat on puhuttu jo aikaa sitten halki, että kuka ei pidä pojista ja kuka pitää, vaikka heterot pitää päinvastoin. Se on sitten jäänyt siihen ja edelleen ollaan kavereita. Kukaan mitään tyrkytä enkä minäkään niille. Omapahan on asiansa, kuten myös minulla, kun sattui se oikea kohdalle, niin sitä lensi Cederin akan poika liekaan välittömästi.

Kavereilleni ei ole käynyt yhtä hyvä tuuri, sillä suhteet eivät ole kestäneet. Yleensä paineita on tullut elämisen vaikeuden vuoksi. Alkaa kaduttamaan kaapista tulo ja osaahan moni olla heille helvetin ilkeitäkin, vaikka vain kiusaajan oman vilkkaan mielikuvituksen varassa ollaankin. Tai sitten joidenkin periaatteiden. Antakaa heidän elää ja meidän myös, niin kaikki on hyvin. Kaikilla meillä on siihen oikeus.

Petri Suomi

Tätä juuri tarkoitin tuossa yllä tuolla kökkösellä olut esimerkillä. Jos ei joku halua myydä jotain, niin so what.

En niinkään ihmettele homoseksuaalien paapojia, kuin sitä tapaa millä asia tuodaan kovin suurella voimalla esiin. Kuin se asia siitä miksikään muuttuu, jos väkisin tungetaan asiaa eteenpäin ja tehdään asiasta jopa komiikkaa. Jokaisessa puolivillaisessa jenkkikomediassa on ainakin yksi kiintiöhomo, joka on aina joku käsittämätön käkättäjä.

Minä tunnen useemmankin homon, mutta ei niistä kukaan mitenkään koominen siksi ole, että ne on homoja. Asiat on puhuttu jo aikaa sitten halki, että kuka ei pidä pojista ja kuka pitää, vaikka heterot pitää päinvastoin. Se on sitten jäänyt siihen ja edelleen ollaan kavereita. Kukaan mitään tyrkytä enkä minäkään niille. Omapahan on asiansa, kuten myös minulla, kun sattui se oikea kohdalle, niin sitä lensi Cederin akan poika liekaan välittömästi.

Kavereilleni ei ole käynyt yhtä hyvä tuuri, sillä suhteet eivät ole kestäneet. Yleensä paineita on tullut elämisen vaikeuden vuoksi. Alkaa kaduttamaan kaapista tulo ja osaahan moni olla heille helvetin ilkeitäkin, vaikka vain kiusaajan oman vilkkaan mielikuvituksen varassa ollaankin. Tai sitten joidenkin periaatteiden. Antakaa heidän elää ja meidän myös, niin kaikki on hyvin. Kaikilla meillä on siihen oikeus.

Pekka J. Mäkinen

Eihän tuo Laaksonen ole mikään homoerotiikkataiteiija, vaan pornotaiteilija kuten hän itse itseään nimittää. Laaksosen piirrokset ovat törkeääkin törkeämpiä ja sadistisia joukkoraiskauksia kuvaavia, sukupuolielinten hirttäjäisiä ym ym sairasta. Suuri yleisö ei tiedä Laaksosen kammottavasta taiteesta mitään, vaan luulee että tuossa postimerkissä on oleellinen. Mutta kuin ei ole. Mikä häpeä Suomelle !