Keskiviikko 16.1.2019

Karjala kaasuputkesta -vaihtokaupoille tyrmäys

Jaa artikkeli:
Luotu: 
24.9.2009 13:32
  • Kuva: Creative Commons / kr4gin
    Kuva

Hallitus ei myönnä lupaa Nord Streamin kaasuputkihankkeen kapulointiin tarkoitetulle kaivosvaltaukselle.

Valtioneuvosto hylkäsi liikkeenharjoittaja Erkki Sederqvistin Suomen talousvyöhykkeelle anoman valtausluvan torstaina. Hakija on arvioinut valtausalueeksi Suomenlahdelta hakemaltaan kaistaleelta löytyvän muun muassa kuparia, sinkkiä, kadmiumia, nikkeliä ja platinametalleja. Työ- ja elinkeinoministeriölle ei esitetty kuitenkaan asiasta näyttöä.

Ministeriön muistiossa todetaan myös, että hakija on julkisesti ilmoittanut, että valtaushakemus estää kaasuputken rakentamisen alueen läpi, ja hakemuksen tarkoituksena on myös estää hankkeesta aiheutuvat ongelmat. Hakijan asiamies on kertonut myös Venäjän viranomaisten ottaneen häneen yhteyttä ja tarjonneen hyvitystä, jos valtaushakemus vedetään pois. Hakija on tällöin vaatinut Venäjältä vastikkeeksi, että se aloittaisi neuvottelut Karjalan palauttamisesta.

Kaivosviranomaisen mukaan lupaa ei pidä myöntää, koska valtaushakemusta ei ole tehty kaivostoimintaa varten vaan muissa tarkoituksissa.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Dr. Schmidt

Lienevätkö juristit eri mieltä, mutta eihän valtausta ole tehty kaivostoiminnan suhteen vakavalla mielellä, vaan kaasuputken torpedoimiseksi.

Maallikkojärjen mukaan samalla tavalla voisi estää missä tahansa minkä rakennushankkeen tahansa tekemällä sopivan kaivosvaltauksen.

Leila

Olisihan aika omituista, jos kaivoslupa annettaisiin sillä perusteella, että hakija arvioi alueella olevan joitain mineraaleja, mutta mitään näyttöä asiasta ei ole. Puhumattakaan siitä, että hakija on kailottanut julkisuudessa, että hakemuksen tarkoitus ei ole kaivostoiminta,vaan estää kaasuputken rakentaminen.

Huippujuristit

Pitää nostaa juttu myös EU:ssa ja YK:ssa. Hallitus ei voi olla kuin petollinen äitipuoli, joka myrkyttää voidakseen pestä oikeat perilliset. Maailmalla on ympäristöongelma, joka toki on maailman suurin. Karjala (ja koko Venäjäkin) on varastettua ja kaivoshanke täysin laillinen. Putin on vain itsensä valinnut katujätkä. Jeltsin piti viimeisen puheensa pistooli selän takana. Jeltsinin lähipiiri pakeni Yhdysvaltoihin. Putken tulee olla Suomen ja Saksan. Ei siinä tarvita rikollista osapuolta. Jättiläismäisestä kaatopaikasta saa kaasua.

Vieras

Voisiko venäläinen kaivosfirma tehdä valtaukset kaikista Suomen vielä vapaista maaplänteistä?

Suomalaiset "isännät" kait luulevat olevansa maanomistajia, mutta korruptoituneen Suomen lakien mukaan me ollaan vain torppareita.

Reiska

Tämän päätöksen perusteluilla olisi voitu estää monta aluevaltausta myös sellaisilta alueilta joiden omistajat ovat valtausta vastustaneet mutta eipä ole tätä syytä ennen käytetty, on vaan valitettu että suomen kaivoslaki on niin vahva ettei valtauksiin voida vaikuttaa. Melko syvältä koko hallituksen politiikka tämän asian tiimoilla.