Torstai 27.6.2019

”Paskalaki” hamaan tulevaisuuteen?

Luotu: 
26.9.2014 10:47
Päivitetty: 
26.9.2014 11:39
|

Faktakulma

”Paskalain” pani liikkeelle entinen ympäristöministeri Jan-Erik Enestam (r.). Hän on kertonut Hufvudstadsbladetissa tulleensa virkamiehen höynäyttämäksi, kun hän esitteli lain haja-asutusalueiden jätevesijärjestelmien uudistamisesta vuonna 2004.
 
Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisun mukaan ministeri Enestamia ei harhautettu hajajätevesiasetusta valmisteltaessa.
 
Lue asetuksen syntyvaiheista tästä Ilta-Sanomien jutusta.
Suomalaisia haja-asutusalueiden asukkaita kuohuttanut ja poliittisesti kiistelty uusi jätevesiasetus on saamassa ehkä jatkoajan ja sen sisältöä voidaan vielä myös muuttaa. Sen verran kovaksi on käynyt vastustus oppositiossa, mutta myös hallituksen piirissä on nurinaa asetuksen suhteen.
 
Tuorein ulostulo nähtiin tänään, kun maan suurimman tai toiseksi suurimman puolueen paikkaa gallupeissa pitävän keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen harmitteli asetuksen nykyistä sisältöä Maaseudun Tulevaisuus -lehdessä. Hän olisi valmis muuttamaan sitä.
 
Maan kolmanneksi suurimman puolueen paikkaa pitävä oppositiopuolue perussuomalaiset on ollut koko ajan uutta jätevesiasetusta vastaan. PS on virittänyt kevään 2015 eduskuntavaalikampanjaansa siihen asentoon, että se ottaisi jätevesiasetuksesta itselleen aseen erityisesti keskustaa vastaan.
 
Nyt myös maan hallitukseen on nimitetty jätevesiasetuksen äänekäs vastustaja Sanni Grahn-Laasonen. Tuore ympäristöministeri, jonka tontille asia kuuluu, on pääministeripuolue kokoomuksen edustaja.
 
Jätevesiasetus, myös ”paskalaiksi” kutsuttu päätös, oli viime vaalikauden keskustavetoisen hallituksen ympäristöministerin Paula Lehtomäen (kesk.) eteenpäin viemä hanke. Se juontaa kuitenkin juurensa vuosiin 2003-2004, jolloin ympäristöministerinä toimi Jan-Erik Enestam (r.)
 
On arvioitu, että suuri osa haja-asutusalueiden asukkaista joutuu tekemään jätevesiremontin, jonka hinta nousee helposti useisiin tuhansiin euroihin.
 
Asetuksen mukaan jätevesiasioiden on oltava kunnossa vanhoilla kiinteistöillä viimeistään 15.3.2016, jonka jälkeen alkaa tehostettu valvonta. 
 
Noin 120 000 jätevesiremonttia on edelleen hoitamatta, Maaseudun Tulevaisuus kertoo. Ympäristöministeriön keskustalainen kansliapäällikkö Hannele Pokka ei sulje aikalisän mahdollisuutta pois.

Faktakulma

”Paskalain” pani liikkeelle entinen ympäristöministeri Jan-Erik Enestam (r.). Hän on kertonut Hufvudstadsbladetissa tulleensa virkamiehen höynäyttämäksi, kun hän esitteli lain haja-asutusalueiden jätevesijärjestelmien uudistamisesta vuonna 2004.
 
Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisun mukaan ministeri Enestamia ei harhautettu hajajätevesiasetusta valmisteltaessa.
 
Lue asetuksen syntyvaiheista tästä Ilta-Sanomien jutusta.
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Rautomäki

Lain esitteli rkp:n ympäristöministeri Enestam, joka myöhemmin totesi tulleensa ympäristöministeriön virkamiehen harhauttamaksi.
Slti laki ajettiin muutettuna voimaan Kepun ympäristöministeri Lehtomäen johdolla.
Virheen tunnustaminen ja lain kumoaminen olisi rehtiä suoraselkäisyyttä.
Tosin jäljelle jäisi kysymys mummoilla ja papoilla lakiin vedoten teetetyistä hukkainvestoinneista, hintavista mutta toimimattomista biopuhdistamoista.
Lainkuuliaisuus tuli kalliiksi.

Hannu Mononen

Järjetön ja typerä, vallankipeyttä ja kyykyttämisen halua osoittava turha laki, jonka merkitys ympäristölle on mitätön.

Jos Keskustalla on aitoa huolta ympäristöstä, kannattaisi pikemminkin torjua vesistöjen rehevöitymistä lannoitekuormituksesta vahingonkorvausperiaatteella: joka likaa, se maksaa puhdistuskulut täysimääräisinä.

Vesien saastuminen on mitattavissa ja saastuneen veden valuminen pelloilta on luotettavasti jäljitettävissä vähintään samalla hinnalla kuin mikä tähän "paskalain" kyykytysbyrokratiaan on aiottu. Ympäristön kannalta korvausvastuu sen sijaan voisi tehdä ratkaisevan eron.

Timo Nenonen

Kyllä täytyy sanoa, että melkoisen tyhmiä ovat ihmiset olleet, jos ovat näitä kalliita, ja toimimattomia vermeitä taloonsa hankkineet.

Itse en moista hanki koskaan, toistan EN KOSKAAN. Idiootit eivät määräile mitä mie teen. Umpikaivo on riittänyt ja riittää jatkossakin. Piste.

Persut on hyvä puolue, jälleen kerran se puolustaa aidosti normi-ihmisiä.

Kiitos persut teille hyvästä työstä meidän veronmaksajien puolesta!

Seppo Viljakainen

Olen samaa mieltä kuin konsensus täällä tästä kakkalaista : susi jo syntyessään.

Mutta, mutta ..nyt jonkun pitää keksiä hyvä ´meriselitys´ miten tässä nyt näin käy, siis olettaen , että laki kumotaan.

Tästä tulee kansalaisille ennakkotapaus , jossa ei kannata noudattaa itselle epämiellyttäviä lakeja ; nehän kumotaan kuitenkin jonkin ajan kuluttua.

Olen siis ihan aidosti huolissani tapauksen vaikutuksesta kansalaisten lain kuuliaisuuteen.

Markku Salonen

Itse en pidä lakia huonona.Meillä kesäpaikka vesistön kupeessa ja vanha viemäri oli kaikkea muuta kun ympäristöystävällinen. Vaan isommat sattumat jäivät kaivoihin ja loput putkeapitkin vesistöön..Vuosi sitten asennutimme tontin kulmaan 6000 l umpisäiliön johon menee kaikki jätevedet. Kortteenkasvu rannassa on selvästi vähentynyt. Viidentuhannen euron sijoitus ympäristö parhaaksi ei ole mielestäni kohtuutonta. Olisi samalla rahalla tehnyt perhe etelän reissun. Mutta nyt vielä lapsetkin nautti tästä ja puhtaammasta vedestä rannassa. Olen ylpeä perheemme päätöksestä hoitaa jätevesiasia

Vesa Hytönen

Pelkkä säiliön asennus ei riitä, se pitää myös tyhjentää. Meillä kahden hengen talouden pökälevesi ja vessan lavuaari menevät viiden kuution säiliöön ja se on tyhjennettävä kaksi kertaa vuodessa. Yksi tyhjennys maksaa hiukan yli satasen, jos sen tekee paikallinen pienyrittäjä, jonka palvelu on muutenkin joustavaa. Suuri valtakunnallinen ketju velottaa kolme-neljäkymppiä enemmän tismalleen samasta palvelusta.

Samalla rahalla tekisimme vaimon kanssa oopperamatkan Tallinnaan ja saisin vielä konjakkipullon laivalta.