Perjantai 18.1.2019

Urpilaisella taulukauppaa melkein 10000 eurolla

Jaa artikkeli:
Luotu: 
26.9.2009 07:54
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kokkolan kaupunki osti taidetta tai keramiikkaa Jutta Urpilaisen (sd.), Bjarne Kalliksen (kd.) ja Mika Lintilän (kesk.) kampanjoihin sekä Maakunnan puolesta ry:ltä.

Kokkolan kaupunki rahoitti useita poliitikkoja tai heidän tukiyhdistyksiään eduskuntavaaleissa 2007 kaikkiaan 2800 eurolla, kertoo STT:n selvitys.

Kaupunginjohtaja Antti Isotaluksen mukaan taidetta tai keramiikkaa ostettiin Jutta Urpilaisen (sd.), Bjarne Kalliksen (kd.) ja Mika Lintilän (kesk.) kampanjoihin sekä Maakunnan puolesta ry:ltä, joka on ilmeisesti tukenut useampaa ehdokasta.

Kaupunginjohtaja päätti

Urpilaista tukeneelta yhdistykseltä Tulevaisuuden suunta ry.:ltä on Isotaluksen mukaan ostettu 700 euron hintainen taulu. Mika Lintilän tukiryhmältä ostettiin kuusi 50 euron keramiikkaesinettä eli yhteishinta oli 300 euroa. Bjarne Kalliksen tukiryhmältä ostettiin kaksi taulua, joiden yhteishinta oli 1100 euroa ja Maakunnan puolesta ry:ltä yksi 700 euron hintainen taulu.

Kaupunginjohtajan mukaan päätökset hankinnoista teki hän itse. Tarkoituksena oli hankkia sellaista lahjatavaraa, jolla oli kaupungille käyttöä.

Isotalus sanoo, että hänellä ei ole käsitystä, keitä ehdokkaita Maakunnan puolesta ry. eduskuntavaaleissa tuki.

Julkisuudessa on epäilty, että yhdistys tuki keskustataustaisia ehdokkaita. Isotalus ei pitänyt outona, että kaupunki antaa vaalitukea yhdistykselle, jonka tukemia ehdokkaita ei edes tiedetä.

-Sitä minä en tiedä, ketä tai keitä yhdistys on tukenut ja millä tavalla. Pitääkö meidän välttämättä sitä tietää? Kaupungin kannalta on ollut tärkeintä, että on hankittu sellainen taulu tai tavara, jolla on meille käyttöarvoa, Isotalus sanoi perjantaina.

Taulukauppaa Kokkolassa

SDP:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen eduskuntavaalikampanja maksoi hänen oman ilmoituksensa mukaan vajaa 32000 euroa. Taulukauppa tuotti yrityksiltä 7650 euroa ja taulumyynti etujärjestöiltä, säätiöiltä, yhdistyksiltä tai vastaavilta 1800 euroa.

Urpilainen kertoi perjantaina, että tauluja ostaneet ovat keskipohjanmaalaiset yritykset, Kokkolan kaupunki, Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä ja Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu, jossa Kokkolan kaupunki on osakkaana.

Urpilainen muistutti, että kaikki yksittäiset tuet olivat alle 1700 euroa, joten niitä ei ole tarvinnut eritellä vaalirahailmoituksessa, eikä mitään laittomuutta ole tapahtunut.

 

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieras

Tyhmä kansa ostaa poliitikkojen "taidetta". Itse suosittelisin, että ostatte jonkun nuoren taiteilijan teoksia jos seinällenne jotain haluatte. 30-40 vuotta niin teillä on 100 euron taulun arvo 100 000 euroa!

Se, joka ostaa poliitikolta jotain sekundataidetta on idiootti ja on ansainnut vain huonoja poliitikkoja.

Tiedettäkö miten seuraavaksi vaalirahoituslakia kierretään?

-Ehdokkaille myönnetään lainoja. Laina ei ole vaalitukea vaan lainaa. Sen voi sitten myöhemmin laskea kirjanpidossa luottotappioksi tai sen voi akordoida. Ehdokas voi myös parhaassa tapauksessa maksaa sen takaisin.

hanari

Tuhannen taalan paikka! Kuka keräisi kuvateoksen kaikista vaalirahoitukseen myydyistä tauluista? Takuuvarma myyntimenestys.

Löytyihän tästäkin sotkusta positiivinen näkökulma. Suomen kuvataiteilijat saivat taidettaan kaupaksi ennätysmääriä. Äkkipäätä yhteenlaskettu liikevaihto on liki miljoona euroa!!

Pekka et

Jep. Tämä sotku myös työllistää lähitulevaisuudessa myös kirjailijoita. Ja näitä juttuja kaivellaan vielä vuosikymmenten päästä eli kyllä se kerrannaisvaikutus minkä nämä tunarit saivat aikaan oli nimenomaan vaalipuheittensa mukaan työllistäminen vaikkakin pienemmässä mittakaavassa kuin mitä oli vaalipuheissa.
Kohtalon ironiaa että se meni näin päin.

Liike

Jutta Urpilainen tunnusti perjantain uutisissa MTV3:lla taulukauppojaan kuvaillessaan sanatarkasti lainaten: "siksi itsekin olen näitä tuotteita tukiyhdistykseni kautta kotikaupungilleni myynyt".

Urpilainen siis tunnusti tehneensä harkitun veropetoksen. Sellaista ei ole edes Vanhanen tehnyt.

On ollut ja on edelleen täysin laillista, että vaaliehdokkaan tukiyhdistys myy tauluja tai muuta tavaraa verovapaasti. Tämän vuoden keväästä lähtien myös ehdokas itse on saanut rahoittaa kampanjaansa verovapaalla kaupalla. Vuonna 2007 ehdokas ei saanut tehdä niin.

Urpilainen kuitenkin tunnusti myyneensä itse tauluja Kokkolan kaupungille, mutta tehneensä sen verovapaan yhdistyksen kautta. Hän siis olisi ollut vuonna 2007 voimassa olleen lain mukaan verovelvollinen taulumyynneistään, mutta on salannut myyntitulonsa valeoikeustoimilla, jotka hän on suorittanut itsensä kannattamiseksi perustettua yhdistystä hyväksikäyttäen

Vieras

nimimerkki "Liike", olisitko hyvä ja esittäisit valaehtoisen todistuksesi siitä, että Urpilainen on ollut nimenomaan tukiyhdistyksen ohi omalle pankkitililleen myymässä tauluja! Ole hyvä ja näytä vielä kuitit! Näin todistaisit hupaisevalta tuntuvan väitteesi. Kun asioit Lidlen kassalla, et tee suinkaan ostostasi tämän henkilön kanssa, eli hän ei ole kauppaosapuoli, vaan Lidl, jonka kassaan rahat tulevat! Jos "tietosi" perustuu vain televisiohaastatteluun, sanoisin, että onhan sen verran löysä johtopäätös, että joutaisit imeskelemään tikkaria tai tuttipulloa.

Vieras

Hallituspuolueiden ei kannata nyt ainakaan antaa piiruakaan periksi demareille, antaa niiden rääkkyä kuin harakka. Demareilla näyttää nyt olevan harakan pyrstö pikiastiassa kun vähän nokkaa korottaa.

Ainoastaan korkein oikeus ja oikeuslaitos yleensä voi määrätä rangaistuksen jos voimassa olevia lakia on rikottu.

Hallitus säilyttäkää maltti, huutoäänestyksestä ja hurmoksesta on liian paljon kokemusta keskieuroopasta vuosikymmenten takaa, jolloin oli vain yksi oikea kanta kuten nyt näyttää olevan Demareilla.

Vieras

Uuden polven edustaja Urpilainen kun Paavo the Suuren jälkeen hyppäsi esiin taka vasemmalta, en tiennyt pitäisikö itkeä vai nauraa... Kun uusi yyber fiksu fantastico polvi kompuroi Arkadian portaita tajuamatta päätöksillään olevan seurauksia pitkällä aikavälillä, ihmettelen vaan keitä ovat korvaan ohjeita kuiskuttavat äänet.
Kauhistellaan kimpassa kun tyttö on tauluja vatkannut ja rahaa kerjännyt maan tavoilla, pikavippejä kavereiden pikku kaupungeilta... Kun vertaa vaikka pelkkiin kulukorvauksiin, joita kaikkien karvapäiden ylin ystävä, valtion kassan kadottaja Katainen, nostaa kämpästään Nurmijärven kauniissa maisemissa, todellisuudessa asuessaan Espoossa, vanha pöytäkirjanväärentäjä kyllä osaa! Todellisista vaalirahoista ei olla nähty kuin jäävuoren huippu, maan tapa kun jyllää eikä lahjan antajan tarvitse edes pyytää mitään, kun antaa ymmärtää mitä haluaa niin moukat kyllä tottelevat parhaansa mukaan...
Kuka ymmärtäisi että teoistaan pitää kantaa vastuu, vaikka ei kaikkia seurauksia ymmärtäisikään! Kuinka koko maa on saatu sekaisin huonoilla päätöksillä lyhyessä ajassa?

Jeppe

Veroeuroja ohjataan poliitikkojen kampanjointiin! Tämähän on kaupungin rahojen kavallus. Ei tällainen voi olla edes laillista!

Tämä on paljon vakavempi juttu, kuin yritysten tai ammattiliittojen maksamat tuet. Yritysten ja liittojen johto voi päättää mihin rahansa käyttävät. Virkamiesten tehtävänä on kansalaisten asioiden hoitaminen. Ei suinkaan oman klikkinsä tukeminen kansalaisten rahoilla. Oikeuteen tuommoiset roistot!