Lauantai 19.1.2019

Uuden ministerin puheista repesi lihava riita: ”Kenen etuja ajaa?”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
29.9.2014 15:25
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Sanni Grahn-Laasosen asema Kemijoki Oy:n hallintoneuvostossa puhuttaa sosiaalisessa mediassa. Arkistokuva.
|

Viime viikolla ympäristöministeriksi nimitetyn Sanni Grahn-Laasosen (kok.) puheet vesivoiman lisärakentamisesta ovat nostattaneet raivoa sosiaalisessa mediassa.

Grahn-Laasonen sanoi tänään MTV:n Huomenta Suomi –ohjelmassa, että ei sulje pois mahdollisuutta rakentaa lisää vesivoimaa. 

– Vesivoima on niinikään kotimaista ja päästötöntä energiaa. Vesivoiman merkitys säätövoimana kasvaa koko ajan. Lisärakentaminen on kuitenkin hallitusohjelmatasoinen asia. Luontoarvot on tietenkin otettava huomiooon tällaisia päätöksiä tehtäessä,  hän kommentoi.

Grahn-Laasonen jakoi MTV:n nettijutun Facebook-seinälleen ja sai aikaan lähes raivoisan keskustelun, jossa on puututtu erityisesti siihen, että Grahn-Laasonen istuu vesivoimayhtiö Kemijoki Oy:n hallintoneuvostossa. Häntä pidetään tämän vuoksi jäävinä edistämään vesivoiman lisärakentamista. 

-Maallikon silmissä kyseessä on selvä intressien ristiriita jota uuden ministerimme ensimmäiset lausunnot tukevat.  Aika näyttää millaisista teoista nimi jää historiaan, jos ehtii jäämään, Grahn-Laasosen Facebook-sivulla kommentoidaan.

Keskusteluun osallistuu myös toimittaja Mikko Peltola, joka miettii, kenen etuja uusi ympäristöministeri ajaa.

-Valitettava ja toistaiseksi vaiettu asia ovat vesivoiman haitat. Tekoaltaiden/järvien metaanipäästöistä ei ole kuulunut kunnon keskustelua. Suomen 2000 padosta vain 220 tuottaa sähköä ja niistä karkeasti puolet niin vähän ettei niillä ole juurikaan taloudellista merkitystä. Vesivoima on tappanut sukupuuton partaalle lähes kaikki maamme vaelluskalakannat. Ympäristöministerin on syytä muistaa siirtyessään vesivoimayhtiön hallintoneuvostosta ympäristöministeriksi kenen etuja ajaa.Kalakannoista piittaamattoman vesivoimateollisuuden vai ympäristön, hän kysyy Grahn-Laasosen Facebook-sivulla.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mika Jahkola

Tulevaisuudessa jos ja kun aurinko- ja tuulivoimaa rakennetaan laajassa mitassa, vesivoiman osuus sähköntuotannossa vain korostuu, koska sään ja vuorokaudenajan mukaan vaihteleva, kulutusta seuraamaton tuotanto vaatii rinnalleen isoja energiavarastoja, joista voidaan ottaa tarpeen vaatiessa.

Jukka S. Palo

Ennemmin siitä Vanhankaupunginkosken voimalasta tulisi modernisoimalla ottaa täysi sähköteho irti, kun ruveta jo vanhaa purkamaan virkistyksen nimissä.
Propaganda on propagandaa puolin ja toisin, enkä usko noihin metaanipäästöihin tuollaisessa vanhassa paikassa. Eri asia on joku uusi patoallas, jossa peltoalaa jää hehtaareittain vesimassojen alle.

Juha-Matti Hakala

Oikeastaan siitä voimalasta ei saa tehoa irti edes hamsterien avulla. Pudotuskorkeus on niin pieni.

Veden ravinteikkuus vaikuttaa metaanin eniten, mitä rehevämpää vettä, sen enemmän kasvinosia ja kasviplanktonia valuu pohjaan ja mätänee. Vantaanjoen rehevyys ei liene epäselvää, varsinkin Riihimäki lannoittaa sitä säännöllisesti.

Tomi Salonen

Tämä on juuri sellaista törkyä, josta pitäisi ensin päästä eroon. Jääviys ja täydellinen tietämättömyys tai välinpitämättömyys jostakin asista soisi jo vihdoin vastuunkannosta seuraavan eroanomuksen.

Vaelluskalojen elpymisen mahdollisuuksista puhuttaessa ei olla talouspolitiikan keskiössä, eikä edes sen laidoilla. Ministerin ehdotus on silti tyrmistyttävä niin energia- kuin ympäristöpoliittisestikin! Myös turismista koituvat ansiot syrjäseuduille, virkistyskalastus sekä luontokokemusten autuuden mahdollisuudet meille kaikille ovat tämän ministerin kantoina kaskessa.

Ministeri, kompasteletko siinä vai vedätkö takaisin...?

Lauri Viljanen

Jos ministerillä joskus on tuota luppo aikaa niin kannattaisi lukea Maammelaulu.. Siinä kun selvästi sanotaan , ei laaksoa ei kukkulaa. Mihinkähän kohtaan ministeri rakentaa voimalan ? Se kun vaatii koski paikan, jollaisia ei enää löydy. Parempi ministerinkin liittyä atomivoiman kannattajien sankkaan joukkoon.

Erkki Kelloniemi

Voi savotan Sannia ! Hallitus on jo kauan sitten ohittanut vaiheen, jota yritysten elinkaaressa kutsutaan kuolemaksi. Ruumis hajoaa ja tuottaa hajuhaittoja ja toukkia. Kyllä jokiyhtiö laittoi Sannin kaivamaan Vuotoksen pöydälle. Kauppa tehdään niin, että ellei Vuotosta, ei myöskään rautatietä Sokliin. Molempien ympäristövaikutukset lähialueella ja Kemijoen vesistöön tiedetään

Esa Heikkinen

...lihava riita: ”Kenen etuja ajaa?” Kerrankin tuli remmiin ministeri, joka alkaa ajaa Suomen kansan etuja ! On erinomaisen hyvä asia, jos analysoidaan kiihkottomasti esimerkiksi Vuotoksen altaan tuottaman lisäenergian vaikutus jolla on Suomen kannalta mitä positiivisin vaikutus kauppataseeseen ja huoltovarmuuteen.

Kalevi Hautala

Nykyisin kun 80%:a Suomen päätöksenteosta tulee Brysselistä, niin ei ministerin enää tarvitse olla kuin muodollisesti päteviä. Niitähän kykypuolueessa riittää. Kun pärstä on riittävästi mediassa niin kyllä suosio on taattu. Hyvänä esimerkkinähän on itse pääministeri Stuppi.