Keskiviikko 22.5.2019

Paljastuiko Viron-laivoilta ”juomatapojen muutos” Suomessa?

Luotu: 
30.9.2014 14:25
Päivitetty: 
30.9.2014 14:41
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Suomalaiset tuovat ulkomailta entistä vähemmän viinaa ja entistä enemmän mietoja alkoholijuomia.
|

Alkoholin matkustajatuonti väheni kolme prosenttia viimeisten 12 kuukauden aikana, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kyselytutkimuksensa perusteella. Vielä keväällä matkustajatuonti oli roimassa kasvussa edeltäneen vuoden ajalta, joten tutkimustulosta voidaan pitää yllättävänä.

–Kyllä tämä matkustajatuonti silti vielä ihan korkealla tasolla on, THL:n erikoissuunnittelija Tuomo Varis kertoo Uudelle Suomelle.

Väkevien alkoholijuomien tuonti laski 9,1 prosenttia. Väkevöityjen viinien sekä juomasekoitusten tuonti laski 16,7 prosenttia.

Ihmiset suosivat selvästi miedompia alkoholijuomia, sillä esimerkiksi siidereiden tuonti kasvoi 15,1 prosenttia, oluiden 5,4 prosenttia ja mietojen viinien 5,0 prosenttia. Miedompien juomien suosiminen näkyy Variksen mukaan myös viime vuoden kotimaan myynnissä.

–Tässä voi hyvinkin olla kyse juomatapojen muutoksesta. Tietty ikäluokka, joka enemmän käyttää väkeviä, vanhenee. Voi olla jotain tällaisia, Varis pohtii.

Heinäkuun alussa astui voimaan uudistus, jonka mukaan suuria alkoholimääriä tuova matkustaja voi joutua todistamaan lastinsa päätymisen omaan käyttöön.

–Kyllä tämä on jollain tavalla voinut vaikuttaa jonkin verran isompien määrien tuontiin, Varis kommentoi uudistuksen mahdollisia vaikutuksia.

” Tietty ikäluokka, joka enemmän käyttää väkeviä, vanhenee. ”

Hän pitää todennäköisenä, että suurten määrien tuonti jatkossa vähenee uudistuksen takia, mutta tämä nähdään kunnolla mittauksissa vasta myöhemmin.

Toinen viinan tuontia mahdollisesti vähentävä uudistus on hänen mukaansa se, ettei varustamot toimita enää etukäteen tilattuja alkoholijuomia satamaterminaaleihin saakka. Matkustajat joutuvat kuljettamaan alkoholinsa itse maihin.

–Kyllä tämäkin muutos varmaan jonkin verran vaikuttaa, Varis toteaa.

Matkustajatuontiseurantatutkimus on tehty Alkon, Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran, THL:n sekä valtiovarainministeriön toimeksiannosta.

Tiedot perustuvat TNS Gallupin haastatteluihin, joissa kysyttiin viimeksi kuluneen kahden viikon aikaista matkustajatuontia. Tarkasteluajanjakson tiedot perustuvat yli 26 000 yhteydenottoon, joista noin 2 600 henkilöä oli käynyt ulkomailla ja vastasi kyselyyn.

Muun muassa Tulli on kyseenalaistanut kyselytutkimusten luotettavuuden alkoholituonnin mittaamisessa.  THL:n Varis pitää kyselytutkimusta luotettavana.

–Tietenkään aivan 100-prosenttisen tarkkaa tietoa emme voi tällä saada, mutta virhemarginaali on kuitenkin pieni, Varis toteaa.

Hänen mukaansa kyselyssä on paljastunut myös suuria määriä alkoholia, joten hän ei usko, että ihmiset arastelisivat kertoa, miten paljon todella tuovat viinaa ulkomailta.

–Kyllä ihmiset ymmärtävät, että kyse on nimettömästä luottamuksellisesta tutkimuksesta, Varis kertoo.

Minkä tyyppistä alkoholia tuot ulkomailta eniten?

572 ääntä annettu
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Lasse Lehmusto

Tässä voi hyvinkin olla kyse juomatapojen muutoksesta. Tietty ikäluokka, joka enemmän käyttää väkeviä, vanhenee. Voi olla jotain tällaisia, Varis pohtii.

Ei pidä lainkaan paikkaansa, vaan tullin pelottelu johon näköjään moni heikompi uskoo.Itse olen tuonut saman määrän alkoholia siis väkeviä aina vuoden tarpeisiin, tulli on tarkastanut satsin eikä ole puuttunut määrään joka on huomattavasti suurempi kuin 10 litraa.

Ei pidä uskoa Suomen tullin peloitteluihin, tulli tietää et jos ostaa omaan tarpeeseen siihen ei voi puuttua mitenkään.

Otto Luonto

Väittäisin että kyseessä on murroksessa oleva juomakulttuuri, mutta ei siinä mielessä että alkoholin kokonaiskulutus olisi laskussa. Monet vaan tilaavat laatuoluita ja halpoja viinoja Keski-Euroopasta suoraan kotiovelleen sen sijaan että vaivautuisivat laivalle juomiaan hakemaan.

Lauri Furtato

Joo on mukava nauttia pari laadukasta paksua tummaa olutta esim saunan yhteydessä ja vaikutuskin on toinen kuin halppis keskarilla, mutta on meineen suolaiset hinnat kaupassa Suomessa. Voi olla 5€ pullo. Sama koskee viinejä jne. Siispä moni suomalainen ostaa sitä halvinta litkua kaupasta ja sitten naama irvessä kiskoo nopeasti alas. Eli alkoholipolitiikka kusee kintuilleen tässäkin.

Ari-Vesa Parviainen

Turhan Holhous Laitoksen edustaja taannoin telkkarissa kertoi, että alkoholinkulutus laskee tasaisesti, veronkorotusten avulla. Kysymykseen matkustajatuonnin korvaavasta lisääntymisestä vastasi: siitä ei ole tilastoa. Eipä, tilasto on virallinen ja yleensä toissavuodelta.

Apu janoisille on tullut etelärannalta ennenkin. Taisi tuolloin tyrehtyä punatähtitankkeihin, nuo tyrkyllä jälleen.

Lasse Ryti

Itse ostan Tallinnasta autolla noin parin kuukauden viinilastin 2 aikuiselle. Lisäksi tulee lonkeroa, siideriä ja olutta joku 10 laatikkoa kutakin. Itse en noista litkuista paljon perusta, nuoriso (18v) taas tykkää. En tiedä onko moinen sallittua mutta ei ole koskaan kyselty tullissa.

Ei tosin aina, mutta taas lokakuussa menemme Karibialle Dominikaaniseen, jossa ei edes ymmärretä näitä Suomen verojuttuja ja lähikaupasta saa 60% perus rommia muutamalla eurolla.