Maanantai 17.6.2019

”Palkka” 9 €/päivä: Onko tämä työkokeilu apua vai orjatyötä?

Luotu: 
4.10.2014 14:40
Päivitetty: 
4.10.2014 15:01
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
    Työkokeilusta ei makseta palkkaa kuntoutujille. Sen sijaan työmarkkinatuen maksaminen jatkuu – kokeilusta kieltäytyvää uhkaa tukien maksun lopetus.

Faktakulma

THL: Kuntouttavasta työtoiminnasta kieltäytyminen

– Henkilöllä, joka ilman pätevää syytä kieltäytyy kuntouttavasta työtoiminnasta tai keskeyttää tai omasta syystään joutuu keskeyttämään kuntouttavan työtoiminnan, ei ole oikeutta työttömyysetuuteen (työmarkkinatuki, työttömyyspäiväraha) 60 päivän ajalta kieltäytymisestä tai keskeyttämisestä lukien.
– Oikeus työttömyysetuuteen palautuu, kun henkilö on ollut vähintään 12 kalenteriviikkoa työssäoloehdon täyttävässä työssä, työvoimakoulutuksessa ---kokeilussa jne.
– Kieltäytymisen vuoksi voidaan asiakkaan toimeentulotuen perusosan suuruutta alentaa enintään 20 prosenttia siten, kuin toimeentulotuesta annetussa laissa säädetään.

Lähde: THL

Työttömän lompakkoa yhdeksällä eurolla päivässä lihottava työkokeilu kuohuttaa mieliä. Arvostelijat pitävät yhdeksän euron ”päiväpalkkaa” kohtuuttoman pienenä korvauksena työstä, johon työttömän voi olla pakko suostua työttömyyskorvauksen menettämisen tai toimeentulotuen supistamisen pelossa.

– Kovasti on hehkutettu sitä, että nyt on maatiloillekin osassa maata saatu työttömiä töihin, mutta jätetty joko vallan mainitsematta tai sivuhuomautuksessa mainittu, että kyseiseen ”työhön” joutuu 9€:n päiväpalkalla, kirjoittaa luvialainen kaupunginvaltuutettu Kimmo Toroska (ps.) Puheenvuoron blogissaan.

Muun muassa Forssassa on käynnissä työkokeilu, jossa esimerkiksi maatilat ottavat kuntouttavaan työhön pitkäaikaistyöttömiä. Koska tarkoituksena on ennen kaikkea kuntoutus, ei varsinaista palkkaa makseta, vaan työttömät saavat kokeilun ajalta työmarkkinatukea sekä päivittäin yhdeksän euroa ylläpito- tai kulukorvausta.

Kuntoutujat voivat työskennellä kykyjensä mukaan 4–40 tuntia viikossa, kertoi Taloussanomat äskettäin. Mikäli tila päättää työllistää kuntoutujan noin kolmen kuukauden kokeilun päätteeksi, pitää tälle alkaa maksaa työehtosopimusten mukaista palkkaa.

Viranomaiset korostavat, että työttömällä on oikeus kieltäytyä vapaaehtoisesta työkokeilusta. Näin onkin, mutta ei seurauksetta.

Kuntouttavasta työtoiminnasta kieltäytymisesta seuraa lain mukaan työttömyysetuuden evääminen 60 päiväksi, mikäli kieltäytymiselle ei ole viranomaisten hyväksymää pätevää syytä. Jos kieltäytyjä  on pudonnut toimeentulotuen varaan, voidaan toimeentulotuen perusosaa alentaa enintään 20 prosenttia.

– Mikä se oikeus [kieltäytyä] on? Jos kieltäytyy, niin sanktiohan siitä tulee, sanoo Kimmo Toroska Uudelle Suomelle.

Blogissaan hän kirjoittaa, että ”jos ihminen on työtön, se on työtön ja jos ihminen on töissä, hän on töissä ja työstä pitää saada palkka, jolla pystyy tulemaan toimeen”. Hän kärjistää, että työkokeilussa on kyse orjatyövoiman palaamisesta työmarkkinoille.

Kelan tutkija Pertti Honkanen kirjoitti taannoin blogikirjoituksessaan, että työvoimatoimista kieltäytyminen johtaa helposti karensseihin.

– Vuonna 2012 tehtiin työttömän ”moitittavan menettelyn” vuoksi noin 90 000 karenssipäätöstä, ja suuri osa näistä päätöksistä eväsi työttömyysturvan käytännössä kokonaan, Honkanen kertoi alkuvuodesta 2014.

Faktakulma

THL: Kuntouttavasta työtoiminnasta kieltäytyminen

– Henkilöllä, joka ilman pätevää syytä kieltäytyy kuntouttavasta työtoiminnasta tai keskeyttää tai omasta syystään joutuu keskeyttämään kuntouttavan työtoiminnan, ei ole oikeutta työttömyysetuuteen (työmarkkinatuki, työttömyyspäiväraha) 60 päivän ajalta kieltäytymisestä tai keskeyttämisestä lukien.
– Oikeus työttömyysetuuteen palautuu, kun henkilö on ollut vähintään 12 kalenteriviikkoa työssäoloehdon täyttävässä työssä, työvoimakoulutuksessa ---kokeilussa jne.
– Kieltäytymisen vuoksi voidaan asiakkaan toimeentulotuen perusosan suuruutta alentaa enintään 20 prosenttia siten, kuin toimeentulotuesta annetussa laissa säädetään.

Lähde: THL

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kari Laurila

Tämä on orjatyötä ja vieläpä lainvastaista. Tässäpä onkin mielenkiintoinen tilanne. Pakkotyö on selvästi kielletty sekä perustuslaissa (7§ ja 18§) että kansainvälisissä, Suomen allekirjoittamissa ihmisoikeussopimuksissa, kuten YK:n (KPS -sopimus, 8. art.) , EN:n (EIS 6. art.) ja ILO:n sop nro 29 artiklassa 2 on määritelty pakollinen työ tarkoittamaan kaikkea työtä ja palvelusta, jota jonkin rangaistuksen uhalla vaaditaan joltakin henkilöltä ja johon tämä ei ole vapaaehtoisesti tarjoutunut. Päivärahan maksamisen lopettaminen tai toimeentulotuen leikkaaminen voidaan katsoa rangaistuksen uhaksi.

Rangaistuksella tarkoitetaan muutakin haitallista seuraamusta kuin varsinaista rikosoikeudellista rangaistusta. TEM:n raportissa ”Työttömyysturvan menettäminen työvoimapoliittisesti moitittavan menettelyn takia” seuraamuksia verrataan rikoksista tuomittaviin seuraamuksiin, kuten esimerkiksi rattijuopumukseen, veropetokseen tai ryöstöön. Ministeriön mukaan molemmissa järjestelmissä on kysymys henkilön menettelystä johtuvan seuraamuksen asettamisesta.

Mainitsemani lait ja sopimukset ovat ristiriidassa niiden lakien kanssa, joissa on säädetty ns. aktiivisesta työllisyyspolitiikasta ja olisikin mielenkiintoista nähdä, mitkä lait ovat päteviä riippumattoman oikeusistuimen mielestä ja kenellä pitkäaikaistyöttömällä olisi sinnikkyyttä ja ylipäätään (taloudellista ja henkistä) mahdollisuutta lähteä testaamaan tätä mahdollisesti vuosia kestävän oikeusprosessin ajan.

Kari Laurila

Ei ole. Se on kevyempi vaihtoehto sille, että asepalveluksen suorittamatta jättämisestä seuraava rangaistus lusittaisiin vankilassa. Tämä ei kuitenkaan kuulu käsiteltävään asiaan koska siviilipalvelus ei juridisesti ole työntekoa vaan sillä korvataan mainittu vapausrangaistus. Sama koskee yhdyskuntapalvelua (jos joku haluaa seuraavaksi kysellä siitä).

Kari Laurila

Tuo jutussa mainittu maatila on muuten Kansan Uutisten artikkelin mukaan entisen keskustalaisen maatalousministerin, Sirkka-Liisa Anttilan sikatila, jota nykyään hallinnoi hänen tyttärensä Hanna-Maija Anttila.

Alunperin jutusta YLE:lle artikkelin kirjoittaneella toimittajalla, Eeva Hannulalla, on myös maatila Forssassa. Ilmankos hän kirjoittaakin 50 muunkin maatilan halukkuudesta työllistää työttömiä. Totta kai, kun työpanoksesta ei tarvitse maksaa mitään ja voi vielä esittää rinta rottingilla hyväntekijää...

Timo Nenonen

”Palkka” 9 €/päivä: Onko tämä työkokeilu apua vai orjatyötä?"

Otsikon kysymykseen ainoa oikea vastaus on orjatyötä, ja vieläpä erittäin törkeää sellaista. Luulenpa, että toimittajakin sen tietää, kunhan vain yrittää sohia ampiaispesään.

Petri Suomi

Ei tuossa sikäli mitään outua ole, sillä 90-luvulla oli sama tilanne, kun TE-keskus (silloin Työvoimatoimisto)yritti siiivota lukuja hieman oudolla tavalla. Lahden liepeillä on eräs keskittymä, jossa kaksi markettia S ja K. Kummatkin samalla kadulla eri puolilla tietä vastakkain.

Toisen kauppias ehdotti ja sai Lahden Työvoimatoimiston (silloin tuolla nimellä) järjestämään kursseja joiden suorittaneet pääsevät kaikki harjoitteluun kauppaan automaattisesti. Myös parhaille luvattiin vakituinen työ. Heille ei maksettu mitään, vaan harjoittelu piti suorittaa kurssiin sisältyvänä ilman liksaa. Jollain liiton päiväraha ja joku perusturvalla. Koko baletin siunasi Työvoimaministeriö. Olihan sitä silloinkin omat sääntönsä ja myös niin, että edes joku harjoittelijoista piti palkata. Joten yksi pääsi koeajalle aina harjoittelujakson päätteeksi.

Uusi kurssi valmistui kuitenkin aina sopivasti ja sen harjoittelijat tuli aina remmiin.
Tätä jatkui useamman vuoden, kunnes vastapäinen kauppias alkoi saada tarpeekseen, koska hän ei harjoittelijoita saanut ja tämä orjia töissä pitänyt ilmoitti jatkuvasti parempia tarjouksia. Olihan hänellä varaa, sillä itsepalvelumarketit eivät juurikaan eronneet toisistaan.
Lupaukset kurssin hyvästä suorittamisesta ja harjoittelussa menestyksestä piti taata vakituinen duunipaikka. Se ainoa irtisanottiin aina ennen koeaikaa, kunnes uusi otettiin tilalle.

Että tämmöistä se on ollut aina, kun joku härski hyväksikäyttäjä tajuaa porsaanreijät ja työvoimaviranomaiset ovat tarpeeksi epätoivoisia. Tässä kummatki osapuolet rikkoivat määräyksiä ja säääntöjä, mutta vasta oikeustoimet tuon orjatyön lopetti. Ammattiliittokin oli hiukan hukassa, sillä kurssilaisia oli peloteltu ja työttömyys oli silloin niin suurissa lukemissa Lahden seudulla, että asiaan ei puututtu.

Silloinen liiton asiamies tämän minulle kertoi. Hänkin totesi, että kauppias oli erittäin taitava manipuloimaan ja hänellä oli muitakin bisneksiä, joilla hän kykeni uhkaamaan koko seudun työelämää tyylliin, että onhan niitä muitakin paikkoja missä yrittää.

Jos joku tunnistaa tapauksen, niin siitä vaan. Se mikä tässä on kerrottu pitää taatusti paikansa ja SAK:n veteraani pystyy asian tarvittaessa puolestani todistamaan.

Eikä tässä kaikki, jos haluatte samalaisia esimerkkejä lisää.

Joni Koivu

Kustannustehokkuuteenhan tuossa tähdättiin eli eihän se periaattessa mitään uutta ole.
Firmoilla on vastuu omistajille ei työntekijöille eli se mitä jää viivan alle on prioriteetti 1. Kaikesta muusta voi tinkiä. Rahamarkkinatalous ei ole ihmistä varten se on niukkuuden säätelyä varten jota ei enää ole, mutta ns. vanha levy on jäänyt pyörimään. Kansalaispalkka kuullostaa siis järkevältä, mutta en tarkoita, että kaikkien pitäisi sohvaperunoiksi alkaa.

Marja-Liisa Kalkela

Lain tekki kepuhallitus. Porvarit -08.
Mutta Käsky on EU:ta. Englanissa ja Tanskassa ollut käytössä jo muutama vuosi.
Lisäksi luin eduskunnan sivuilta lakivaliokunta-92. EU-sopimus. Sosiaaliturva tehdään vastiikkeelliseksi. Samoin kahdenkerroksen väkeä tarkoituksella-Jotta työtä olisi pakko ottaa vastaan pienimmilläkin palkoilla koska sosialiturvaa ei enää tulisikaan .
Tuo alettiin toteuttaa määrätietoisesti heti -90 luvun alussa .-94 leikattiin työttömien tukia rankalla kädellä.Leikkaukset jatkui -08 20%-40% toimeentulotuesta ellei orjatyö kelpaa. Toimeentulotuesta on leikattu kaikki muut tuet -94 .Otetaan tulona huomioon ,vähennetään toimeentulotuesta.
Lapsilisät
kotihodontuet
Elatusmaksut
veronpalautukset
rikoksen uhriksi joutuneen korvaukset
ym jotka menee yli normin .Normi -94 lasketuilla elinkustannushinnoilla
0li-94-11
419,11e/kk
Hinnat samat kuin muillakin +Alvit päälle.
www.yle.fi toimeentulotuki pysynyt samana 20 vuotta.

Köyhien lapsilisät haulla löytyy lasten lapsilisistä jota n.50 000 työtöntä lapsiperhettä ei saa. iso osa on yksinhuoltajia.
mediassa itketään 8e leikkauksia?
Lapsilisä ,lapsiperheentuet tulee kuitenkin muille 12X vuodessa tilille. Näille ei.

Kari Laurila

Petri Suomi: sama meno näyttää jatkuvan.

Syöpä, jonka nimi on ilmaisen työvoiman hyödyntäminen, leviää kuin ebola Afrikassa. Imatralla ja Lappeenrannassa työttömiä käytetään paikallisista K-Supermarketeista verkkokaupassa tilatun ruuan kotiinkuljetukseen.
Kuljetuksesta kyllä veloitetaan asiakasta mutta henkilökuntaa ei palkata. Eipä tietenkään, kun voidaan tehdä yhteistyötä "Työn vuoksi" -nimisen tempputyöjärjestön kanssa ja työsuoritukset saadaan näin ilmaiseksi.

Lappeenrannassa kotiinkuljetukset tehdään tekstistä päätellen kuitenkin henkilökunnan voimin.

Olen vuosien mittaan keskustellut aiheesta lukuisten yrittäjien kanssa edustamani järjestön nimissä. Nämä nykyisen politiikan mukaiset työllistämistoimet aiheuttavat usein varsinkin pienillä paikkakunnilla markkinahäiriöitä joiden kanssa on vain kärvisteltävä, kunnes häiriköltä loppuvat tukirahat. Siihen menee yleensä vuosi.

Miten kilpailet yrittäjän kanssa, joka saa työpanoksensa ilmaiseksi tai käytännöllisesti katsoen ilmaiseksi?

Hannu Rautomäki

Silkkaa mielivaltaa ja orjatyötä karenssin uhalla.
Työvoimatoimikunnat jakelevat karensseja liukuhihnalta työnantajien lausuntojen perusteella, eikä työntekijän vastineilla ole mitään painoarvoa.
Valituksen käsittely työttömyysturvan valituslautakunnassa kestää noin vuoden.

Marja-Liisa Kalkela

Totta. Luin talousarvion -10 vuodelle-11 .Toimeentulotukea/työmarkkinatukea säästyy 4 milj.euroa? Miten se on mahdollista? Lyömällä karensseja tarpeeksi monelle . Jäi nuo rahat Virolaisille keikkatyöläisten perheille.Lapsilisiin ja kotihoidontukiin.

Marja-Liisa Kalkela

Hyväksikäyttöä ja rikkoo YK:n ihmioikeus sopimusta ,myös rasismia.
Laki kieltää laittamasta ketään eriarvoiseen asemaan esim.kansansosiaaliturvaan nähden .Perustuslaki takaa työttömyyden takia elannon saamisen.

Mikään jurpi enempää kuin lapsilisien vieminen -94
Onko se lapsi myös työtön 1kk-17v kun sitä rangaistaan ? Miksi työttömistä tehdään syyllisiä jos työnantaja irtisanoo työn vähyyden takia?
Miksi meillä on syrjäytyneitä nuoria? Edessä on kallis lasku. -90 laskua maksetaan vieläkin nuorten pahoinvoinnilla.

Ovela veto Propakanda oli myös "Työtön TATU .Helia Haagan opiskelija. Joka "laiskuuttaan ei ottanut töitä vastaan" mutta sai silti tuet .
(mikä kelan mukaan ei pitänyt paikkaansa) Tiukkojen ehtojen takia.
Mutta olipa saatu kansa kääntymään "kuntoutettavan" työn teettämisen kannalle .
Juuri sopivasti kun laki astui voimaan .
Paltamo kokeilu aloitettiin jo -08 .(kuinka kauan ihminen tekee toimeentulotuella+9e/pv töitä,Hurstin Parasta ennen kaupan hävikkiruualla ,seisoen leipäjonossa .
Jos ehtii edes niihin kun matkat saa kestää 2t mennen tullen .
Pohjoismaan sivistys-,hyvinvointivaltio Suomi. Jota on johtanut porvarienemmistö eduskunta -87 lähtien .

JK:Kyllä hävettää 69vuotiasta eläkeläistä.

Marja-Liisa Kalkela

Voiko aikuista ihmistä enempää nöyryyttää?

Toiseksi .Suurinosa työttömistä on ikänsä ollut työssä ennen irtisanomista. Maksaneeet veroa muiden kelatukiin ja myös omiinsa . Nyt kun he tarvitsevat niitä tehdään työvelvoite heille? Ei muille jotka nostavat vastiikkeettomasti kelan tukia ,takuueläkeikään asti. Maksamatta itse euroakaan työllään kelan kirstuun veroja.

Sosiaaliturvaa saa työssäkäyväkin kelasta. Kaikki kelan etuudet ovat kansan sosiaaliturvaa. kelakorvauksista apteekkiin ,lapsilisistä lähtien .
Tulottomilta ne on viety.

Marja-Liisa Kalkela

Onko tämän aiheen kirjoittaja Kimmo Toroska pyrkimässä eduskuntaan -15?
Löytypä sopiva aihe. Mutta vesitän sen saman tein ,vaalikosiskeluna.

"Työväenpuolueen" PS:n todelliset kasvot
Posted on 27. lokakuu 2011
Teuvo Hakkarainen ja 29 muuta perussuomalaista kansanedustajaa ovat jättäneet aloitteen ilmaistyön velvoitteesta nuorille työttömille.'

- Esityksen mukaan pitäisi myöntää 100 000 euroa sen tutkimiseksi, miten peruspäivärahalla, työmarkkinatuella tai pelkällä toimeentulotuella oleville nuorille voitaisiin määrätä työvelvoite.

Työtä pitäisi tehdä 1-2 viikkoa kuukaudessa ilman palkkaa. Työnantaja saisi toki halutessaan maksaa myös palkkaa, mutta se pienentäisi työvelvollisen saamaa etuutta. Kokeilualueeksi ehdotetaan Viitasaaren, Pihtiputaan ja Kinnulan alueita. Hakkaraisen oma saha sijaitsee tietenkin ihan sattumalta Viitasaarella.

Onhan näitä ehdotuksia tullut ennenkin, mutta yleensä toisen ”työväenpuolueen” eli kokoomuksen suunnalta. Nyt ”työväenpuolue ilman sosialismia” paljasti todelliset kasvonsa, eivätkä ne ole kauniit. Puolue siis vaatii ilmaiseksi tehtävää pakkotyötä yrityksissä, jotka työvoimaviranomainen määräisi. Työtön saisi lähetteen ilmoittautua ilmaistyöhön sillä uhalla, että menettää työttömyysetuutensa.

Kun työttömyys lisääntyy, nousevat esiin aina nämä ilmaisen työn vaatijat. He perustavat vaatimuksensa sille tosiasialle, että kyllä tekemätöntä työtä aina löytyy, vaikka palkanmaksajaa ei löydykään. Suoraan sanottuna he haluavat saalistaa orjia omiin yrityksiinsä. Muun väittäminen on pelkkää kaunistelua. Jos työstä ei kannata maksaa palkkaa, niin ei sitä kannata tehdäkään. Harva halunnee tehdä työtä vaikkapa siellä Hakkaraisen sahalla ihan vain tekemisen ilosta.

Yritetäänhän tätä selitellä sillä, että näin nuoret pysyvät kiinni työelämän rytmissä ja saavat tilaisuuden osoittaa kykynsä. Tämä on täyttä soopaa, koska ilmaistyön mahdollistuessa varsinainen palkkatyö katoaa lopulta kokonaan. Miksipä maksaa palkkaa, jos saa palkatonta väkeä?

Aloitteen allekirjoittajat eivät taida tietää, että tätä heidän kaipaamaansa ilmaistyötä on jo nyt liian helppo teettää. Yritys saa työvoimaviranomaisilta milloin tahansa työelämävalmennukseen, työkokeiluun tai työharjoitteluun määrättyjä. Se on täsmälleen sitä samaa, jota he nyt haluavat laajentaa koskemaan kaikkia työttömiä.

-Kaksi ihmistä tekee rinnakkain samaa työtä, mutta toiselle ei makseta palkkaa. Jos se palkaton rupeaa narisemaan, niin häntä voi uhata ilmiannolla työvoimaviranomaisille.

-Silloin leipäkortti menee hyllylle.

Marja-Liisa Kalkela

Ihmettelin itse kun vähän pyörähdin eduskunnan sivuilla ja Stvm /VM löytyi
Toimeentulotuki irroitettu omaksi tueksi erilleen sosiaaliturvasta?
Miten perustuslakia voi noin sormeilla miten kulloinkin se sopii puolueiden päämääriin ?
Nytkö siihen ei päde vastiikkeelisuusvaatimus ,eikä se silloin riko perustuslakia?
Onko tuo tehty laiksi? Onko se annettu eduskunnan päätettäväksi?

Nimitäin toimeentulotuen lapsilisä leikkaukset 1994 vietiin ohi eduskunnan päätöstä suoraan ohjeina kunnille. Perustuslain vastisesti.
Tuosta kertoi
Vas .Erkki Virtanen joka on istunut Stvm-valiokunnissa
Köyhien lapsilisistä nouseessa kohusta lehdessä. helmikuu 2011

Ari-Vesa Parviainen

Vitsin venäläinen hiustenleikkuukone, jonka jäljiltä kaikilla on sama hattukoko, vastaa tässä toteutuvaa periaatetta.

Vuosikymmenet palkkatyötä paiskinut, ensimmäisenä ikänsä takia työttömäksi potkittu 50v+ henkilö, ei saisi juridisesti olla samassa asemassa, kuin koskaan työtä kokeilematon parikymppinen.

Äänestän jotakuta joka edes tämän tajuaa.

Ji Ris

Wikimploi on erilainen työkokeilu.

Siinä aloitetaan visio, suunnittelu ja organisointi edellä. Sen jälkeen alkaa toteutus.

Ensin siis kannattaa antaa työttömien visionäärien, yrittäjähenkisten ja haastetta täynnä olevien irtisanottujen antaa yhtyä ja rakentaa kilpailukykyinen kokonaisuus.

Sitten kutsutaan toteutukseen mukaan ne, jotka ovat riippuvaisia työn organisoinnista ja johtamisesta (eli ne, jotka haluvat vain mielekkään työpaikan ja palkan, mutta eivät jaksa ja pysty niitä itse luomaan).

Nämä porukat yhdessä haastavat uusilla ideoilla ja menetelmillä, uudella ponnekkuudella ja kilpailukyvyllä kaikki vanhaa työtä tekevät. Yritykset, kunnan- ja valtionhallinto, ja isot firmat joutuvat kilpailun alle.

Wikimploi-malli organisoi työn niin, että karenssi, orjatyö ja työn omistamisella alistaminen ei pysty kilpailemaan avoimen yhteistyön, Open Collaboration -mallin, kanssa.

Kannattaa vertailla työllistämismalleja, ja toimia avoimen, epäpoliittisen ja yleishyödyllisen puolesta:
- http://wikimploisuomi.wordpress.com/uutisia/tyollistamismallien-vertailua

Juhani Risku, Pariisi

Lumira Lumus

Hyväksytty YK: yleiskokouksessa 10.12.1948
katsoen, että Yhdistyneiden Kansakuntien peruskirjan periaatteiden
mukaisesti ihmiskunnan kaikkien jäsenten synnynnäisen arvon sekä
yhtäläisten ja luovuttamattomien oikeuksien tunnustaminen muodostavat
vapauden, oikeuden ja rauhan perustan maailmassa;
tunnustaen, että nämä oikeudet johtuvat ihmisen synnynnäisestä arvosta;
tunnustaen, että Ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen mukaisesti
kansalaisvapauksia ja poliittista vapautta sekä vapautta pelosta ja
puutteesta nauttivan vapaan ihmisen ihanne voidaan saavuttaa vain, jos
luodaan olosuhteet, joissa jokainen saattaa nauttia kansalaisoikeuksistaan ja
poliittisista oikeuksistaan sekä taloudellisista, sosiaalisista ja sivistyksellisistä oikeuksistaan
Yleismaailmallinen ihmisoikeuksien julistus
1. artikla
Kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan. Heille on annettu järki ja omatunto, ja heidän on toimittava toisiaan kohtaan veljeyden hengessä.
2. artikla
Jokainen on oikeutettu kaikkiin tässä julistuksessa esitettyihin oikeuksiin ja vapauksiin, ilman minkäänlaista rotuun, väriin, sukupuoleen, kieleen, uskontoon, poliittiseen tai muuhun mielipiteeseen, kansalliseen tai yhteiskunnalliseen alkuperään, omaisuuteen, syntyperään tai muuhun tekijään perustuvaa erotusta. Mitään erotusta ei myöskään pidä tehdä sen maan tai alueen valtiollisen, hallinnollisen tai kansainvälisen aseman perusteella, johon henkilö kuuluu, olipa tämä alue itsenäinen, huoltohallinnossa, itsehallintoa vailla tai täysivaltaisuudeltaan minkä
tahansa muun rajoituksen alainen.
3. artikla Kullakin yksilöllä on oikeus elämään, vapauteen ja henkilökohtaiseen turvallisuuteen.
4. artikla Ketään ei saa pitää orjana tai orjuutettuna, kaikki orjuuden ja orjakaupan muodot on kiellettävä
22. artikla
Jokaisella on yhteiskunnan jäsenenä oikeus sosiaaliturvaan sekä oikeus kansallisten toimenpiteiden ja kansainvälisen yhteistyön kautta kunkin maan järjestelmä ja voimavarat huomioonottaen, nauttia hänen ihmisarvolleen ja hänen yksilöllisen olemuksensa vapaalle kehittymiselle välttämättömiä taloudellisia, sosiaalisia ja sivistyksellisiä oikeuksia
23. artikla
(1) Jokaisella on oikeus työhön, työpaikan vapaaseen valintaan, oikeudenmukaisiin ja tyydyttäviin työehtoinen sekä suojaan työttömyyttä vastaan.
(2) Jokaisella on oikeus ilman minkäänlaista syrjintää samaan palkkaan samasta työstä.
(3) Jokaisella työtä tekevänä on oikeus kohtuulliseen ja riittävään palkkaan, joka turvaa hänelle ja hänen perheelleen ihmisarvon mukaisen toimeentulon ja jota tarpeen vaatiessa täydentävät muut sosiaalisen suojelun keinot.
25. artikla
(1) Jokaisella on oikeus elintasoon, joka on riittävä turvaamaan hänen ja hänen perheensä terveyden ja hyvinvoinnin, ravinnon, vaatetuksen, asunnon, lääkintähuollon ja välttämättömän yhteiskunnallisen huollon osalta. Jokaisella on myös oikeus turvaan työttömyyden, sairauden, tapaturman, leskeyden tai vanhuuden sekä muun hänen tahdostaan riippumatta tapahtuneen toimeentulon menetyksen varalta
30. artikla
Mitään tässä julistuksessa ei saa tulkita niin, että valtio, ryhmä tai yksityinen henkilö voi sen perusteella katsoa oikeudekseen tehdä sellaista, mikä voisi hävittää tässä määriteltyjä oikeuksia ja vapauksia

Kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskeva kansainvälinen yleissopimus
Hyväksytty YK:n yleiskokouksessa: 16.12.1966
Kansainvälinen voimaantulo: 23.3.1976 Voimaantulo Suomen osalta: 23.3.1976
8 artikla
1. Ketään ei saa pitää orjuudessa; kaikenlainen orjuus ja orjakauppa ovat
kiellettyjä. 2. Ketään ei saa pitää maaorjuudessa.
3. a) Ketään ei saa vaatia suorittamaan pakkotyötä tai muuta pakollista
työntekoa;....... Huom. Finlex.ssä ehkä on hiukan eroa, ei kuitenkaan näiden vastaisesti.

Mihin perustuu oikeus määrätä 9€/pv pakkotyöharjoitteluun tai menettämään oikeus
työttömyysturvaan ja lailla turvattuihin etuihin?
Mielestäni rikotaan hyvin julmasti ihmisen oikeutta ja näin on jo pitkän aikaa toimittu. Toivon, että asia korjataan.

Marja-Liisa Kalkela

Kimmo Toroska.
-Hyvä jos noin on . Puolueen toimet vain ihmetytti ja se kuinka olet erimieltä eduskuntaryhmän kannasta.

Lumira Lumus
Ihmettelin samaa . Mutta meneekö EU-sopimukset tuosta yli mainitsemisiesi sopimusten ? Ei mielestäni pitäisi mennä. Eiköhän kaikki EU-maat ole nuo sopimukset allekirjoittanut. Mitä tekee meidän mepit? Ei hiiskuttu sanaakaan tuosta?
Nyt olisi ryhdyttävä keräämään kansalaisaloiteeseen nimiä.
Tai tehtävä oikeuskanslerille tai EU:n kantelu tuosta.

Osmo Marttila

Tämä ei ole edes perinteistä orjuutta, koska oruudessa orjalle työnantaja järjestää ainakin ruoan, asunnon ja vaatteet.

Tämä 9 € / päivä ' palkka ' ei riitä edes puoleen päivittäisestä ruoasta mistään muusta puhumattakaan. Aivan sairasta.

Rami Ovaskainen

"Moni ei ilmeisesti huomannut, että tuo 9€/h tulee työmarkkinatuen päälle. Se on yhteensä jotain 2100€/kk täydellä työmäärällä. Paljonko noista töistä kuuluisi sitten saada?"
***********************************************************
Hah, hah, hah....
Missäköhän vaiheessa 9€ päivässä on mennyt uuteen lukuun 9€ tunnissa plus vielä työmarkkinatuki....? Ei varmaan moni valittaisikaan noilla tuloilla kuule... ei välttämättä edes puolet pienemmillä tuloilla. Höpö-höpö koulutuksista ja pakkotöistä ilman toiveita etenemiseen tai vakinaistamiseen (palkkatyöksi) kyllä valitetaan enkä ihmettele.

Oletkohan ihan näihin asioihin perehtynyt sittenkään vai onko tarkoituksena vain piruilla..........

Toki Suomessa on ryhmiä, joilla menee vieläkin huonommin kuin nyt puhutuilla "orjatyöllistetyillä" (pudonneet ties mihin byrokratian tuloloukkoon, jossa ei ole oikeutettu juuri mihinkään)... puhumattakaan niistä, jotka eivät osaa/jaksa hakea edes tukia, joihin olisivat lain mukaan oikeutettuja.

Marja-Liisa Kalkela

Juuri noin.
Huvittavinta mitä huomasin oli "pehmustaa" kansa orjatyölle oli 300e/kk työttömälle .Kesk.Tiilikainenja PS.
Sehän on hyvä että työtön saa työtä ja 300e. Tuumi kansa.
MUTTA .Kukaan ei kertonut toimeentulotuen sääntöä. Normin yli menevä osa otetaan tulona huomioon ja vähennetään tuesta.
kesk.kansanedustaja:" koska toimeentulotuesta jne..mutta saahan ne edes jokusen kympin tukensa päälle. Ei siis 300e ollut alunperinkään tarkoitus saada .

Mutta maatilan sukupolvenvaihd. luopujalle maksetaan 56v-63v (kun eläkeikä tulee täyteen ) 1070e/kk luopumistukea 7v ,kokonaan verovaroista.
Tukea ei vähennä omaisuus eikä pääomatulot. Lisäksi pienimuotoista työtä voi harjoittaa ?

Tulotaulukkojen mukaan edm on
maanviljelijät
muut yrittäjät
palkansaajat
eläkeläiset
opiskelijat
työttömät

Joten miksi ihmeessä tuota luopumistukea maksetaan ? 6 500:le-14

Marja-Liisa Kalkela

Toni Tervo
Tässä tulee totuus:
Työmarkkinatuki n.700e /kk (peruspäiväraha)-20%vero
Kun on pudonnut ansiosidonnaiselta
joka on 400pv nyt.Ennen 500pv.
Koska tuolla et pysty maksamaan vuokria ym. on pakko hakea toimeentulotukea.
Silloin astuu tuo velvoite voimaan .Ilmainen orjatyö.
saa asumituen
työmarkkinatuen
ehkä lapsilisän
Nuo lasketaan tukeesi tuloksi jotka vähennetään tuesta. (-94 laki)

menoina
vuokra
sähkö

Käteen annetaan yhdelle 490e/kk.
9e/pv menee matkoihin ja ruokaan .
Lisäksi lukee että tuon päälle saa ansaita 100e/kk jota ei vähennetä.
Epäilen tuota ja myös 490e/kk. Koska kunnat on kuralla ,heillä on valta päättää mitä maksaa.
Ohje käsittelijöille Stvm: "Aina vähentävästi kun tukea lasketaan" ?
(Ministeri Hyssälä/Risikko Sos.ministeriö)
(eli kelan ilmoittama summa ei ole lakina.)

Kelan tutkimusjohtaja teki tuosta "Sosiaaliturvan välistäputoojat" tutkimuksenkin.

Nämä työttömät ei tosiaan saa niitä tukia jotka heile kuuuluisi.

Tuosta 480e/kk kun vielä leikataan 20%-40% on vaihtoehto
EU:n ruoka-apu n.4milj./kg/v. "Hiukan vähemmän kuin Ruandaan "

Suomen Hyvinvointivaltioon/porvarijohtoinen eduskunta jo-87 lähtien .

Armotontotuus AT

Kyllä on pummien vaatimukset menneet kohtuuttomaksi, kun rahaa vaaditaan vastikkeetta. Nyt maksetaan jo laiskottelusta ja lusmuilusta kuukausipalkkaa. Jos pitäisi tehdä työtä elantonsa eteen, niin pummitukien nostajien koko maailma hajoaa. Miksi minulle ei maksetakkaan lusmuilusta palkkaa?
Kaikki työttömyyskorvaukset on poistettava. Ei sellaista kuulu maksaa tai sitten se on maksettava myös työtä tekeville. Vai onko työtä tekevä huonompi ihminen?

Rami Ovaskainen

"Kyllä on pummien vaatimukset menneet kohtuuttomaksi,"
********************************************

Ihan kaikkien tukien poisto toki räjäyttäisi rikollisuuden, kuolleisuuden jne. mutta mitäs pienistä.

Suurempi ongelmahan henkilökohtaisten tragedioiden aiheuttajana on etteivät juuri kaikkein heikoimmissa tilanteissa olevat edes käytä tukia, joihin olisivat oikeutettuja. Jotkut jäävät kuukausiksi tai vuosiksi 0€ tai parille sadalle ja ajautuvat yhä suurempiin ongelmiin. Yhteiskunta säästää siis juuri heidän kohdallaan mukavasti..... fantastinen säästökonsti on löydetty eli kaikkein paskimmissa tilanteissa olevien tukemisen jättäminen byrokratiaviidakon varjolla väliin. Ja koska eivät osaa tai enää jaksa valittaa, niin heistä ei kerry ongelmaakaan (paitsi valuminen pitkäaikaistyöttömiksi, sairaiksi, jne. ).

Esim. perustulo (pienikin sellainen) korjaisi useimmat ongelmat ja byrokratiaa ja turhia virkoja voisi purkaa (rahaa siitäkin säästyisi), mutta eihän sellainen tietenkään sovi.....

http://yle.fi/uutiset/monet_huono-osaiset_eivat_osaa_tai_jaksa_hakea_toi...

http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/3237353/jopa-puolet-toimeent...

http://www.vihdinuutiset.fi/artikkeli/125741-elakelaiset-eivat-osaa-hake...

Lusmuilusta ja pummailusta syyttäminen on tietenkin kätevää ellei muuta keksi....
onhan niitäkin, mutta se on pienempi ongelma kuin mistä kirjoitin yllä.

Lumira Lumus

Totta, näiden kaikkien huonoimmassa asemassa olevien tuet jäävät saamatta ja hakematta. Ilmeisesti on myös syy asunnottomuuden lisääntymiseen ja sen jälkeen ei tarvita edes asumistukia, kun ei ole asuntoa. Julkiset palvelut kannattaa lopettaa ajoissa , kun niitä ei mikään pysty kustantamaan. Ihmisen hädällä rahastetaan ja heitä syytetään kustannustekijäksi, vaikka eivät edes saa tukea tai hae. Kysymyksen asettulu on muuttunut, nyt on kysymys siitä, että sossut ja muu julkinen sektori pitää itseään työssä ja he ja heidän byrokratia on se suurin kustannuserä, joka maksetaan verovaroilla. Jos nämä palvelut olisi yksityistetty jo silloin kun talous meni hyvin, niin taloudelinen tilanne olisi toinen, ostovoima, työllisyys ja palvelujen laatu. Ei ole mitään laatua, takuuta palveluilla, ei julkisessa virassa kukaan ole vastuussa mistään. Suurin vääryys tulee siitä mielivallasta palveluissa, jota vastaan ihmisellä ei ole oikeusturvaa. Julkisen sektori on kasvatettu järjettömiin mittasuhteisiin. Pitäisi pyrkiä siihen, että ihminen ostaa sen, mihin hänen varansa riittävät.( Tämän pitäisi koskea myös päättäjiä ja julkista sektoria.) Totuus on, että ostamalla yksityiseltä palvelunsa voi valita ja siellä myydään ihmisen tarpeiden mukainen palvelu, itsemääräämisoikeus vallitsee, kuin tavaratalossa, itse täyttää ostokorinsa. Mikään päällikkö ei määrää, mitä ostat ja tavaratalon voi vapaasti valita.
Julkinen palvelu on kalleinta, heikkolaatuisinta. ensin veroilla elätetään palvelut ja sitten vielä vaaditaan kalliit hinnat palveluista ja myyjä täyttää ostoskoriin mitä haluaa ja sitten vaatii maksut ja vielä lisää veroja omiin työetuihinsa. Myyjä ja julkinen sektori ei anna rahat-takaisin takuuta, ei vastaa puolipakolla myymiensä tuotteiden vahingollisuudesta, tuoteturvallisuutta ei ole. Vahingoista syytetään ostajaa ja hänet jätetään kärsimään vahingot.
Tunnen yhden, joka oli työkkärin 9€/pv pakkotyössä ja paikassa tuli viemäriliemet lattioille ja joutuivat siivoamaan, sairastui infektioon, mitään korvausta ei työnantajalta saanut. Näyttää vielä, ettei näissä 9€/pv pakkotöissä on laiminlyöty myös työturvallisuus. Ollaanko jo ns. halpatyövoiman maita alemmalla tasolla?

Marja-Liisa Kalkela

Kelakorvaukset
Yritystuet
Maataloustuet
Kotihoidontuet
Lapsilisät
luopumistuet
edustuslounaiden 50% verovähennys
Työllistämistuki yrittäjälle
Verovapaudet
Kelamaksunpoisto
toimeentulotuki
kotitalousvähennys

Kaikki valtion verokirstusta pois.
Kaikki paitsi toimeentulotuki
- on Vastiikeetonta tukea .

Joka ainut verovapaus ,joka ainut EU:n vippi on perusteltu "työllisyyden" takia.
Missä ne työt on ?
Missä viipyy "Näin Suomi tekee Rahaa Kreikkalainoilla"! US
Vanhanen Ex-pääministeri/perheyritysten johtaja.

Miksi porvarihallitus teki Taas -90 luvun virheet?
Velalla verovapauksia,palkkamalttia 10v palkansaajille.
Ostovoima hävisi ,kulutus tyssäsi. Konkursit PK-yrityksissä vei loputkin työpaikat mitä ulkomaille ei oltu viety.
Kuten 1993
500 000:ta työtöntä ja ensimmäiset leipäjonot katukuvaan .

JK. Työttömiä EI tule ellei yritykset irtisano.
Työtön ei tehnyt -90-08 Pankkien aiheuttamia lamoja
Työtön ei viennille voi mitään jos se pysähtyy.

Lauri Viljanen

Työmarkkinat on maassamme ajettu hallitusten toimesta totaaliseen umpikujaan. Miten voidaan kuvitella että rehellinen yrittäjä pystyy kilpailemaan näiden ilmais työvoima firmojen kanssa? Mahdoton on mahdotonta. Siksipä onkin valot sammuneet monissa hyvissäkin yrityksissä. Joskus on ihmetyttänyt ay liikkeen rooli orjatyöhön siirtymisessä.Oonhan ay miehillä avain asemat nykyisessäkin hallituksessa. Toivottavasti kansa äänestää tulevissa vaaleissa eduskunnan joka nostaa rehellisen työn ja yrittämisen jälleen kunniaan. Orjatyö ja EU tuet eivät auta maata eteenpäin.

Marja-Liisa Kalkela

Ei auta ei irtisanomiset ja ilmaistyö.
Jos ilmaistyötä tekee nyt jo 400 000 .Siihen päälle työtömät ,irtisanotut on se jo vajaa miljoonan työikäisen verotulot pois verokirstusta.
n. miljoonan sosiaaliturvan saavan rahat pois sosiaaliturvasta ,verovaroista .
n. miljoonan ostovoiman häviäminen ,kulutuksessa.
Näin ei voi jatkua pitkään .

Marja-Liisa Kalkela

Jk. Noiden veromenetysten takiahan hallitus nyt kaapii kokoon lapsilisistä,energiaveron ym.korotuksilla puuttuvia rahoja sosiaaliturvaan ,julkisiin palveluihin ja velkojen maksuin .
Pk-yrittäjien, palkansaajien,lapsiperheiden,opiskelijoiden ja eläkeläisten taskuilta.
Aivan kuten -90 luvulla tehtiin .
Eikä loppua näy .Seuraava hallitus joutuu jatkamaan tuota vielä rankalla kädellä
-15-19.
"Hullumies Huittisista "söi" enemmän kuin "tienasi" -07-11.

Timo Knuutila

Tuollaisissa olosuhteissa ja moisin työmatkoin jne, tuo on orjatyötä. Aivan eri asia olisi jos sitä työttömäksi joutuneelle toimittajalle, joka olisi oikeutettu työllistystukitoimiin, niin sitä tarjoaisi toimistohotelli-toimistosta työtilan ja sitten järjestelmän käyttöön jolla osallistua verkkolehden tekemiseen, olla mukana tekemässä, ja olla asiallisesti kohdeltuna, saaden tilaisuutta näyttää osaamistaan ja saada nimeään esille, niin että jatkotyöllistyminen tai muualle työllistymisen edellytykset merkittävästi nousevat.

Suomessa on aivan liikaa vimmaa pyrkiä alistamaan ihmisiä kaikenlaisiin "oikeisiin töihin" lapioimaan sitä itseään, niin että ihmisten koulutustasoa ja tarpeita oman alansa työllistymisten suhteen ei oteta lainkaan huomioon.

Marja-Liisa Kalkela

Miten "värvätään" orjatyötä tekeviä? Näin 2014

-Elatusmaksut vähennetään toimeentulotuesta.
.
-Veronpalautukset vähentävät toimeentulotuen määrää, koska ne lasketaan tuloiksi.

Jälkiveroja sen sijaan ei lueta toimeentulotukeen oikeuttaviksi menoiksi, koska ne tulkitaan velkojen maksuksi eikä toimeentulotukea myönnetä pääsääntöisesti velkojen maksuun[14].

Myös vanhempien tai isovanhempien antamat rahalliset avustukset voidaan vähentää kokonaisuudessaan toimeentulotuesta.

- Toimeentulotuki ei kuitenkaan seuraa yleistä tulotason nousua, minkä vuoksi toimeentulotuen saajat ovat köyhtyneet viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana 40 prosenttia suhteessa muuhun väestöön[15]

http://yle.fi/uutiset/lapsilisat_leikkaantuvat_kaikkein_koyhimmilta_laps...

http://yle.fi/uutiset/toimeentulotuki_pysynyt_samana_20_vuotta/5318028

2014 yksin asuvalla 480,20 euroa kuukaudessa.

Toimeentulotuki 1.1.2014 lukien (Kuntainfo 8/2013)

Perusosalla toimeentulotuen saajan pitää kattaa:
480e:la
ravintomenot
vaatemenot
vähäiset terveydenhuoltomenot
henkilökohtaisen puhtauden ja kodin puhtauden menot
paikallisliikenteen maksut
lehtitilaukset
televisiolupa
puhelimen käyttö
harrastus- ja virkistystoiminta.

Perusosan lisäksi perustoimeentulotukea annetaan tarpeellisen suuruisiin asumismenoihin, kuten vuokraan tai vastikkeeseen, vesimaksuun, lämmitykseen, sähkölaskuun ja kotivakuutusmaksuun sekä vähäistä suurempiin terveydenhuollon menoihin (esimerkiksi reseptilääkkeet).

Lilla Tinttarella

Mielestäni tässäkin työmallissa pitäisi olla jonkinlainen pohjapalkka tuon 9 euron "palkan" lisäksi että se motivoisi työttömiä enemmän hakeutumaan tämän kaltaisiin "töihin". Moni ihminen tahtoo työtä tehdä, myös minä, mutta mistä motivaatio jos toimeentulon kustannuksella mennään tekemään AIVAN SAMOJA hommia (ja usein vielä ne niin kutsutut paskaduunit tulee hoidettavaksi sille joka on tällä orjapalkalla, nimimerkillä kokemusta on ja paljon) kuin he jotka saavat kyseisestä työstä siihen kuuluvaa palkkaa..toiseksi olen huomannut että työyhteisöissä, ei kaikissa kylläkään, katsotaan sua kuin haplaa makkaraa jos olet tällä edellämainitulla tavalla heidän listoillaan. Mielestäni pitäisi hieman enemmän miettiä sitä mikä motivoisi työttömät lähtemään töihin...ei se ainaka 9€;n PÄIVÄ-"palkalla" kauheesti innosta...sama työ-esimerkiksi kuusi tuntia päivässä, mutta rahapussissa värjöttää työpäivän jälkeen 9 euroa, verrattuna näiden "oikeita töitä tekevien" vaikka nyt noin 9 euron tuntipalkkaan, että laskekaapa siitä miksi ei innosta nii kauheesti mennä töllättäväksi nenänvartta pitkin orjapalkalla. Jos joku on eri mieltä kanssani, kehottaisin kieltäytymään sitten edes yhden kuukauden muusta palkasta (antakoon loput vaik hyväntekeväisyyteen) ja ottamaan vastaan sen mitä he saa jotka ovat työkokeilussa ja katsotaan kuinka paljon aamuisin huvittaa nousta ja kuinka hyvin tulevat toimeen. Kiinnostais vaan nähdä miten suu sitten pantas.

Marko Rantaiso

ILO:n pakkotyön määritelmä

Pakollista työtä koskeva sopimus, jonka kansainvälinen työkonferenssi on hyväksynyt vuonna 1930:
Nimityksellä "pakollinen työ" ymmärrettävä kaikenlaista työtä tai palvelusta, jota jonkin rangaistuksen uhalla vaaditaan joltakin
henkilöltä ja johon mainittu henkilö ei ole vapaaehtoisesti tarjoutunut.Rangaistuksen uhalla ei tarkoiteta vain esimerkiksi väkivallan uhkaa tai muita vakavaksi katsottuja rangaistuksen muotoja vaan voi olla myös psykologista laatua. Suostumuksella ei ole merkitystä, jos sen saamiseen on käytetty epäasiallista keinoa.

Lähde: ILO C029

Jokainen Kansainvälisen työjärjestön jäsenvaltio, joka ratifioi tämän sopimuksen, sitoutuu lakkauttamaan pakkotyön ja olemaan käyttämättä sitä missään muodossa

a) poliittisena pakko- tai kasvatuskeinona tai rangaistuksena poliittisista tai voimassa olevalle poliittiselle, sosiaaliselle tai taloudelliselle järjestelmälle aatteellisesti vastakkaisista mielipiteistä tai niiden esittämisestä;
b) työvoiman mobilisoimiseksi ja käyttämiseksi taloudellista kehitystä edistäviin tarkoituksiin;
c) menetelmänä työkurin ylläpitämiseksi;
d) rangaistuksena lakkoon osallistumisesta;
e) rodullisiin, sosiaalisiin, kansallisiin tai uskonnollisiin syihin perustuvana syrjintämenettelynä.

Lähde: ILO C105

Ihmiskaupan määritelmä
Artikla 3 a) "ihmiskauppa" tarkoittaa hyväksikäyttötarkoituksessa
tapahtuvaa henkilöiden värväystä, kuljettamista, siirtämistä,
kätkemistä tai vastaanottamista voimankäytöllä uhkaamisen tai
voimankäytön tai muun pakottamisen, sieppauksen, petoksen,
harhaanjohtamisen, vallan väärinkäytön tai haavoittuvan aseman
hyödyntämisen avulla, taikka toista henkilöä vallassaan pitävän
henkilön suostumuksen saamiseksi annetun tai vastaanotetun
maksun tai edun avulla. Hyväksikäytöksi katsotaan vähintään
toisen hyväksikäyttö prostituutiotarkoituksessa tai muut
seksuaalisen hyväksikäytön muodot, pakkotyö tai pakollinen
palvelu, orjuus tai muu orjuuden kaltainen käytäntö, orjuuden
kaltaiset olot tai elinten poistaminen.

Lähde: United Nations Convention against Transnational Organized Crime in Palermo, Italy, in December 2000

Muita: Euroopan sosiaalinen peruskirja, OSA 1 (kohdat 1-4)

"Sopimuspuolet hyväksyvät toimintansa tavoitteeksi, johon ne pyrkivät kaikin sopivin kansallisin ja kansainvälisin keinoin, sellaisten olosuhteiden luomisen, joissa seuraavat oikeudet ja periaatteet ovat tehokkaasti toteutettavissa:

1. Jokaisella tulee olla mahdollisuus ansaita elantonsa vapaasti valitsemassaan ammatissa.

2. Kaikilla työntekijöillä on oikeus oikeudenmukaisiin työehtoihin.

3. Kaikilla työntekijöillä on oikeus turvallisiin ja terveellisiin työoloihin.

4. Kaikilla työntekijöillä on oikeus kohtuulliseen palkkaan, joka on riittävä turvaamaan tyydyttävän elintason heille ja heidän perheilleen."

Keijo Kunttu

Onkohan kukaan koitellut oikeuslaitosta vielä tässä asiassa? Tie varmasti on pitkä ja kivinen mutta olisi kiva nähdä minkälaisen ratkaisun oikeus antaisi ja minkälaisin perustein. Soveltaen luultavimmin kansallisia ohjeistuksia ja ns.pyyhkien takalistonsa kansainvälisillä sopimuksilla.

Uhrautuvan lakimiehen tuo kyllä vaatisi ja niitä ei varmaankaan monia ole jonossa.
Voitettuaan, tai hävittyään saattaa olla että ammatinharjoittaminen menee erittäin vaikeaksi. Sille 9- eurolaiselle asialle olisi juurikaan merkitystä, valtio maksaa oikeusavun, voitti tai hävisi ja 20-40% hyväveli alennus toimeentulotuesta max.3kk, kesäaikana varmaankin tuon kestäisi.