Maanantai 10.12.2018

Onko koiralla tällaisia piirteitä? – ”Älä osta”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
5.10.2014 10:58
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Helsingin eläinsuojeluyhdistys kehottaa rotukoiran tai -kissan hankintaa harkitsevia valitsemaan terveen yksilön ja selvittämään pennun taustat. Mitään tiettyjä rotuja yhdistys ei halua leimata. Arkistokuvan koira ei liity juttuun.
|

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY kehottaa rotukoirien ja -kissojen hankintaa harkitsevia suosimaan mahdollisimman terveitä rotuja. HESY:n mukaan äärimmäisiksi jalostetut piirteet ja kapea geeniperimä ovat eläinsuojelun kannalta ongelmallisia.

- Tällaisia [äärimmäisiksi jalostettuja] piirteitä ovat mm. lyhytkalloisuus, lyttykuonoisuus, ihon poimuisuutta aiheuttava löysänahkaisuus ja liiaksi laskeva selkälinja. Ongelmia voivat aiheuttaa myös esimerkiksi liioitellun ulkonevat silmät, hyvin raskaat ja pitkät luppakorvat, lyhytjalkaisuus ja korkkiruuvimainen häntä, kerrotaan HESY:stä Uudelle Suomelle.

HESY:n puheenjohtaja Susanna Paavilainen kuvailee lisäksi tervettä eläintä näin:

- Hyvinvoivan eläimen hengitys ei rohise, eikä sillä ole paljon ylimääräistä nahkaa. Terve eläin liikkuu sulavasti ja energisesti, leikkii, on aktiivinen eikä tarvitse päivittäistä pyllynpesua. Eläimen hyvinvointiin kuuluu myös kyky lisääntyä luonnollisesti. Jalostuksen rajan pitäisi tulla vastaan tilanteissa, joissa astuminen on urokselle hyvin vaikeaa ja tiineet nartut tukehtuvat tai eivät pysty synnyttämään alateitse liian lyhyeksi jalostettujen kuonojen ja suurten päiden takia.

Kapea geeniperimä puolestaan lisää perinnöllisten sairauksien esiintuloa.

HESY korostaa kuluttajan vastuuta: eläintä ei pidä hankkia, jos rodulla on pahoja terveysongelmia. Kantaansa HESY perustelee sillä, että kysynnän hiipuessa hiipuu myös tarjonta.

- Mikäli aikoo ottaa koiran, joka kuuluu rotuun, jolla esiintyy liioiteltuja piirteitä, on huolehdittava siitä, että se on kasvattajalta ja yhdistelmästä, joka keskittyy liioiteltujen piirteiden välttämiseen eli yrittää jalostaa rotua niistä pois. Pennunostajan olisi hyvä myös nähdä sekä pennun isä että emä ja arvioida, ovatko niiden piirteet liioiteltuja vai eivät. Kannattaa pyytää myös nähtäväksi tutkimustuloksia, jotka vahvistavat kasvattajan pyrkimyksen kehittää rotua terveellisempään suuntaan, HESY:stä neuvotaan.

HESY kehottaa myös valitsemaan lemmikiksi yksilön, jonka vanhemmille on tehty rotukohtaiset terveystutkimukset. Ylipäänsä eläimen taustat kannattaa aina selvittää ja kasvattajan motiiveja tiedustella.

- Mitään yksittäistä rotua emme halua leimata, sillä monissa roduissa on yksilöiden välistä variaatiota. Samasta rodusta voi olla muunnoksia, joissa liioiteltuja piirteitä ei ole viety äärimmäisyyksiin, HESY:stä kerrotaan.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Leila Mustanoja-Syysmeri

Kiitos USari, että julkaisette näitä muistuksia ja varoituksia koirien hankintaa harkitseville Koskaan ei voi korostaa liikaa sitä, miten tärkeätä on, että kasvattaja on vastuullinen ja ajattelee pentueita suunnitellessan ensisijaisesti koiran terveyttä. Tekstissä mainitut kornit tulokset jalostuksessa tulisi todella karsia pois, koska ne aiheuttavat koirille tuskaa. Lyttynaamakoirat eivät koskaan pysty hengittämään normaalisti, pienikalloisiksi jalostetut seurakoira -raukat kärsivät julmasti, kun aivot eivät mahdu kallon sisään ja liian suurikalloisiksi jalostetetuttujen koirien synnytys vaatii aina keisarinleikkauksen jne jne. Onneksi Kennelliitto tarjoaa erittäin kattavaa taustatietoa rekisteröimistään koirista ja jokaisen koiraa miettivän tulisi käydä sieltä tarkistamassa haluamansa pennun vanhempien ja edellisten sukupolvien lonkkien ja kyynärien tila, todetutu sairaudet sekä tehdyt luonnetestit. Ne antavat hyvät viitteet siitä, millaiset lähtökohdat pennulla on terveeseen elämään. Jos suunnittelee seropin hankintaa, olisi hyvä tietää vanhempien rodut, jos se on mahdollista ja tutustua tarkkaan niiden rodullisiin ominaisuuksiin.

Crista Kortelainen

Voisivatko myös eläinsuojelijoiksi itseään tituleeraavat tutustua rotujen eroihin. Esimerkiksi vinttikoirien kuroutunut vatsalinja ei ole monellakaan tuttu, eikä muutenkaan ruumiinrakenne. Lisäksi kannattanee miettiä millaisia lausuntoja annetaan, esim. tuo mainittu luppakorvaisuus on monen rodun perusominaisuus. Monilla myös saparohäntäisyys eikä vaikuta rodun terveyteen mitenkään. Kannattaisi myös eritellä vähän mitä tarkoitetaan annetuilla epämääräisillä esimerkeillä mm. lyhyt kalloisuudella/jaloilla jne.

Artikkeli on huonosti pohjustettu ja rajaa jopa terveitä rotuja sairaisiin annetuilla spekseillä.