Sunnuntai 17.2.2019

Raju väite ”katujengin” motiivista – näin poliisi kommentoi nettihuhua

Jaa artikkeli:
Luotu: 
8.10.2014 15:59
Päivitetty: 
8.10.2014 16:42
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Osittain järjestelmällisen väkivaltainen, alaikäinen nuorisojoukko on pahoinpidellyt ikätovereitaan pääkaupunkiseudulla loppukesän ja alkusyksyn aikana. Poliisi on ottanut kiinni jopa 20 henkeä vyyhdin tutkinnan aikana.
|

Helsingin katuväkivaltailmiötä tutkivan ylikomisario Tuomo Lotan mukaan poliisilla ei ole näyttöä väkivaltaisuuksien väitetystä rasistisesta, kantaväestöön vihamielisesti kohdistuvasta motiivista.

– Meillä ei ole tiedossa tällaista asetelmaa, Lotta sanoo Uudelle Suomelle.

Väite esiintyy verkossa leviävässä viestissä, jossa kerrotaan 13–18-vuotiaiden nuorten pääkaupunkiseudulla harjoittamasta väkivallasta. Poliisin monikansalliseksi kuvailema, noin 50-henkinen nuorisoporukka on pahoinpidellyt ja ryöstänyt ikätovereitaan eri puolilla pääkaupunkiseutua.

Julkisuuteen vuotaneen Helsingin sosiaalitoimen sisäisen viestin mukaan väkivalta kohdistuisi ”suomalaista syntyperää oleviin lapsiin/nuoriin/nuoriin aikuisiin”.

Lotta vahvistaa Uudelle Suomelle, että viesti on aito. Sen on Lotan käsityksen mukaan lähettänyt yksittäinen sosiaalitoimen työntekijä sisäiseen tarkoitukseen.

– Se on yksittäisen sossun näkökanta asiaan. En tiedä, mistä se [väite] tulee, Lotta sanoo.

Ylikomisario Lotta sanoo, että ”uhreja on suomalaisia [kantaväestöä], mutta ei kaikki”. Hänen mukaansa vaikuttaa siltä, että uhrit ovat valikoituneet sattumanvaraisesti. Myös pahoinpitelyjä tehneessä jengissä on mukana kantasuomalaisia, mutta enemmistö jengin jäsenistä on maahanmuuttajataustaisia. Tarkkoja osuuksia jäsenistössä tai uhrien joukossa Lotta ei kommentoi.

Väitettä pahoinpitelyjen motiivista levittää muun muassa kansanedustaja ja poliisi Tom Packalén (ps.) Puheenvuoron blogissaan. Packalén väittää, että ”osa väkivaltajengin maahanmuuttajataustaisista nuorista on kertonut suoraan, että heidän tekojensa motiivit ovat rasistisia ja että he haluavat vahingoittaa kantasuomalaisia”.

Onko tällaisesta löytynyt viitteitä kiinniotettujen nuorten kuulusteluissa tai muussa poliisin esitutkinnassa, Tuomo Lotta?

–Ei, Lotta vastaa.

Poliisin esitutkinta on vielä kesken. Vangittuna on Lotan mukaan tällä hetkellä kolme nuorta ja kiinniotettuina on käynyt jopa 20 henkeä. Poliisin mukaan väkivallan pahin ryöppy on todennäköisesti hallinnassa, mutta yksi pahoinpitely ryhmän toimesta tapahtui vielä viime viikonloppuna.

– Iso osa näistä saadaan selvitettyä, Lotta sanoo.

– Tekijät ovat tiedossa.

Vyyhdin syytteet tulevat koskemaan ainakin varkauksia, ryöstöjä ja pahoinpitelyjä. Useita ryhmän uhreja on joutunut sairaalahoitoon.

Katujengiä epäillään kaikkiaan noin 70 pahoinpitelystä, joista osa on vakavia. Pahimmillaan pahoinpitelyissä on käytetty jopa teräaseita.

Pahoinpitelyjä on ilmiöstä ensimmäisenä kertoneen MTV:n mukaan suunniteltu sosiaalisessa mediassa ryhmän parin 15-16-vuotiaan johtajan voimin. Niihin saattaa liittyä myös maailmalla paheksuntaa aiheuttanut pelintapainen pisteytysjärjestelmä.

Kansanedustaja Packalén syyttää blogissaan ilmiöstä maahanmuuttopolitiikan epäonnistumista. Hän kirjoittaa, että siirtyi Helsingin poliisivoimista politiikkaan osin juuri "maahanmuuttajataustaisten nuorten jengiytymisen", jengien väkivallan ja "aiheen sensuroinnin aiheuttaman turhauman" vuoksi.

Helsingin poliisin ja helsinkiläisten sosiaalityöntekijöiden lausuntojen mukaan jengin toiminnan taustalla on monenlaisia sosiaalisia ongelmia ja syrjäytymistä.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Janne Pohjala

No onko tämä viesti sitte sosiaalitoimen vai poliisin viesti? Jätin lähettäjän puhelinnumeron pois. Tässä nyt kuitekin aloitetaan että Helsingin poliisin tutkintaan....

Tietääkö poliisi mitä poliisi tutkii? Tai tietääkö poliisi mitä poliisi on kuulusteluissa saanut selville. Vai onko sopimatonta tietää vai sopimatonta kertoa?

"Helsingin poliisin tutkintaan on tullut 2 kuluneen viikon sisällä uusi ilmiö – nuorten massarikokset.

Yleistä:
- järjestäytynyttä väkivaltaa (jengiytyminen)
- **kohdentuu suomalaista syntyperää oleviin lapsiin/ nuoriin / nuoriin aikuisiin**
- ryöstö ei itsetarkoitus, vaan väkivalta
- väkivalta rajua, tarkoitus vahingoittaa. Pisteitä saa siitä, jos saa ensimmäisellä lyönnillä maahan – päähän potkimista, pään päällä hyppimistä, käytetään mm. pesäpallomailoja, jotka hankittu = ostettu tähän tarkoitukseen
- kyseessä useiden kymmenien nuorten joukko (tekijät)
- uhrit 10-v -18-v, myös nuoria aikuisia
- uhreja pyritään ohjaamaan palveluiden piiriin poliisisosiaalityön kautta + teemme koosteen muutaman viikon sisällä riippuen aikatauluista
- osa tekijöistä sijoitettuja (Mikkeli et al), jotka tulevat Helsinkiin ja pääkaupunkiseudulle riehumaan
- Poliisilla menee aikaa jutun selvittämisessä (iso vyyhti)
- tekijät 13-v-17-v – nuoria aikuisia
- tekijöiden joukossa lienee pääosin etnisiä ryhmittymiä ja romaneja
- pisteitä saa siitä, että uhri mahdollisimman heikko / arka
- kokoontumiset sosiaalisen median kautta, keskijohtoa Herttoniemessä, mm.
- Kytkeytynee myös Itä-Helsingin katuryöstöihin
- lastensuojeluilmoitukset tehdään, mutta kyseessä siis suurempi ilmiö, ei vain yksittäisiä toimijoita

Yt. Marko T.
Poliisisosiaalityön yksikkö"

Otto Gustafsson

Miksi Black Cobra -jengin toiminnasta kertominen aiheuttaa kommentin poistamisen? Se on erittäin vaarallinen porukka, joka ei välitä tippaakaan millaisia lakeja Pohjoismaissa on. Tällä hetkellä jengi toimii Tanskassa, jossa se on syntynyt ja on sieltä laajentunut Ruotsiin. Homma alkoi aivan samalla tavoin, että villiinnytettiin nuoret Knockout-pelin pariin ja seulottiin parhaiten pisteitä tehtailleista jengin johtajia. http://tompackalen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/177481-epaonnistuneen-maahan...

Elina Vainikainen

Luitteko tuota juttua? Siinähän nimenomaan poliisi suulla sanottiin, että porukka on eri kansallisista taustoista tulevaa JA ETTÄ mukana on myös kantasuomalaisia. Älkää nyt tehkö tästä vain maahanmuuttajakysymystä, nuorten miesten ja poikien syrjäytymiskysymykset ovat paljon laajempia.

tuomas tanner

Mutta kun se on sitä. Kysymys kuuluu. Jos kantaväestöön (suomalais- ugrilaisten jälkeläisiin) kuuluva jengi pieksisi esim: kymmenen toiseen etniseen ryhmään kuuluvaa, montako omaan väestöryhmään kuuluuvaa pitää myös piestä, jottei teoilla olisi enää rasistisia piirteitä?

Otto Gustafsson
Vastaus kommenttiin #5

Sittenhän asia on kunnossa, kun on löytynyt epäilys, että uhrit onkin valittu sattumanvaraisesti, eikä pelkästään kantaväestöön kuuluvia ole hakattu.

Noita kavereita ei tippaakaan kiinnosta, miten jauhonaaman lapselle käy, kun 12-vuotiasta täräytetään täysin yllättäen pesäpallomailalla päähän ja sen jälkeen huudetaan kannustushuutoja siitä, että tippui ykkösellä. Lyöjä sai yhden pisteen.

Keskitytään nyt aikuiset ihmiset tuohon väkivaltaan, joka on täysin ennenkuulumatonta ja silmitöntä. Jokainen kova isku päähän aiheuttaa aivovamman. Haluatko, että joku maahanmuuttajista koostuva jengi, joka tulee hyväksyttäväksi sillä, että siihen kuuluu yksi suomalaistaustainen Arvid, tulee hakkaamaan sinun lapsesi pään tohjoksi sillä perusteella, että jengiläinen saa tästä yhden pisteen? Mitään kunnon rangaistusta ei näille ole kuitenkaan luvasssa, koska hommahan on täysin yhteiskunnan syy suvaitsevaisten ihmisten mielestä.

Elina Vainikainen
Vastaus kommenttiin #6

Minä en halua yhtään kenenkään hakkaavan yhtään ketään ja tietenkin tähän asiaan on puututtava, olivat tekijät sitten ihan mistä tahansa kotoisin. Halusin vain huomauttaa, että saattaa ihan noilla kantasuomalaisillakin nuorilla miehillä olla ongelmia, jotka purkautuvat nyt nähdyllä tavalla. En haluaisi hutkia ennen kuin asia on kunnolla tutkittu.

Teppo Vanamo

Miksi ei puhuta itse perusongelmasta? Näiden järjettömien väkivallantekojen perimmäisistä syistä, ja siitä, kuinka viranomaisilta on viety työkalut puuttua puuttua näihin rikoksiin. Yhteiskunnan alalaidalle pudonneiden nuorten keskuudessa ensimmäinen oppitunti on: "Ei siitä mitään rangaistusta tule". Ja kun rangaistusta ei tule, ei ole mitään rajoittavaa tekijää, kun väkivaltaa harjoitetaan.

Ari-Vesa Parviainen

Kun et näe mitään etkä huomaa, luullet olevasi osaton ulkopuolinen. Syytön mihinkään. Kunnes osuu omalle kohdalle, silloin jonkun olisi pitänyt tehdä jotain jo ajat sitten. Äänestäminen on kuitenkin ainoa rivikansalaisen vaikutusmahdollisuus. Kannattaa harkita.

Sepetius Kangas

Ei tässä mitään ole epäselvää. Toisen hakkaaminen eli pahinpitely on rikos ja siitä rangaistaan. Ja kaikenlisäksi jos se Suomessa tapahtuu niin myös Suomen lakien mukaan. Mikä ihme tässä nyt on epäselvää. Ja olkoon ihonväri mikä tahasa niin sama on juttu. Kiinniottaminen on poliisin tehtävä ja tuomitseminen oikeuden. Asia on niin yksinkertainen ettei siitä edes kannattaisi puhua. Ja jos laki on huono niin esitys edukunnalle jonka tehtävänä on korjata laki oikeudenmukaiseksi. Omakohtaiset kommentit voi jäädä omaan arvoon niillä ei ole mitään merkitystä.

Kimmo K
Vastaus kommenttiin #29

Olen samaa mieltä, näissä uutisissa puolustellaan ja väheksytään näitä tekoja sen verukkeella, että siellä on myös kantasuomalaisia mukana.
Aivan käsittämätöntä, eikö laki ole kaikille sama.

Simo Kettunen

Teppo Vanamon kanssa samaa mieltä. Täysin järjettömiä ja käsittämättömiä väkivallantekoja ja vieläpä jonkun pelin varjolla. Hakataan lapsia ja nuoria, joiden saamat vammat voivat varjostaa koko loppuelämää. Kyllä tällaisista teoista pitää pystyä saamaan tekijät kunnolla vastuuseen, vaikka syytä olisi yhteiskunnassakin. Syyllinen on aina myös se joka lyö.

Jaakko Bunaken

Aina jaksetaa jauhaa rikoksen tekijöiden vaikeasta lapsuudesta. Kuis itse rikoksen kohteeksi joutuneet. Miltäs heistä tuntuu. Oliko kivaa sälivätkö he ressukoita joilla on hankalaa. Seurava Alibi kertoo varmaan tarkemmat tiedot näistä idiooteista. Silmä silmästä hammas hampaasta

Sepetius Kangas

Ensinnäkin sellaista lakia kuin silmä silmästä ja hammas hampaasta ei nyky hteiskunnassa ei ole. Oikeastaan sillä ei ole mitää tekemistä lain kanssa koska se perustuu pelkästän kostoon. Eri maissa on erikainen laki joka perustuu kyseisen kansan kulttuuriin siitä johtuu erot eri maiden lakien välillä. Tunteet eivät sovi kuvaan kun rikoksista tuomitaan vaan niiiden pitää olla samanlaisia kaikille siiinä yhteiskunnassa jossa he elävät. Ja yhteiskunta myös ne laatii. Ja myös miten niiitä noudatetaan ja miten niistä tuomitaan eli ranaistaan. Tähän tasavertaisuuteen ei koskaan kosto sovi. Kosto kuuluu uskontoihin. Ei tavalliseen elämään.

Eero Kivelä

Pohjan ongelmille loivat ne poliittiset piirit, jotka alkoivat hajottaa yhteiskuntaamme saaden aikaan sen, että väkivaltarikolliset ovat saaneet enenevää valtaa. Ne samat piirit ovat olleet maahanmuuton ja Schengen-sopimuksen puolestapuhujia. Vuoden 1966 eduskuntavaalien tulos oli ikään kuin lähtölaukaus suuntaukselle. Sen suuntauksen kannattajiksi lähti mukaan valitettavasti niiltäkin tahoilta, joissa ymmärrystä asioista oli aiemmin ollut. Poliittinen ura hyvän toimeentulon tuovana myös kiehtoo niin paljon, että typeriä kompromisseja ollaan valmiita tekemään välittämättä yhteiskunnan hyvinvoinnista.

Poliisilta ja tavalliselta rivikansalaiselta on poistettu aivan luonnollisia oikeuksia käytännössä vastustaa riittävin voimakeinoin väkivaltaa ja häiriköintiä.

Monikansallisen jengin toiminta ei olisi toteutunut jos maahanmuuttopolitiikka ei olisi ollut lepsun sallivaa vaan perustervettä. Terveen järjen käyttäjille eivät monet halua antaa mahdollisuutta vaan heitä pidetään kehityksen (käytännössä huonon kehityksen) jarruna leimaten heidät vanhanaikaisiksi ajastaan jäljessä oleviksi tolloiksi.

Lepsun maahanmuuttopolitiikan aivan ilmeisestä vahingollisuudesta (joka vahingollisuus on niin selvää, ettei sen tajuaminen pitäisi olla kenellekään epäselvää) on puhuttu jo vuosia.

Syvälle luotaavaa totuutta:

Matt. 24:12 Ja sentähden, että laittomuus pääsee valtaan, kylmenee useimpien rakkaus.

1. Joh 3:4 Jokainen, joka tekee synnin, tekee myös laittomuuden; ja synti on laittomuus.

Sepetius Kangas

Toki yhteiskunta voi ottaa Raamattun, Koraanin, Tooran lakiteksteihin lisäksi ohjeelisia ovat Buddalaisuus sekä Hindulaisuus, ja muitakin on. laieikseen jos niin haluavat. Mutta ehkä kuiten puhtaasti lait kuuluvat samassa maasss olevalle kansalle, joka laatii käyttäytymisen normit. Täsrtä seuraa se että esim maastamuutopolitiikka kuuluu sille kansalle johon muutto kohdistuu. ja oikeammmin sille laitokkselle joka on saanut kansalta oikeutuksen laatia lait. moudattaen tietysti kansainvälisiä sopimuksia jotka myös ohjaavat lakeja laadittaessa (niistäkin on sääädetty rangaistukset9. Eli kansa vaan hätyyttäämään näitä lain laaatijoita. Koska niiden TYEHTÄVÄ ON LAATIA LAIT JOTKA KANSA HYVÄKSYY.kuitenkin pitää olla siinä massa missä ollaan yhtenäisiä kaikille.

Jorma Moll

Mitenkähän yhteiskunta aikoinaan selvisi esim. puukkojunkkareista.

Wiki:
"Puukkojunkkarit eli häjyt olivat Etelä-Pohjanmaalla lähinnä 1800-luvulla esiintyneitä rettelöitsijöitä ja rauhanhäiritsijöitä, joiden keskuudessa tappelut olivat yleisiä. Puukkojunkkarit rellestivät kutsumattomina vieraina häissä, ajelivat toisten hevosilla, kiertelivät humalapäissään ympäri pitäjiä, harrastivat uhkapelejä, yöjuoksua tai varastelua. Osa heistä syyllistyi tappoihin, murhiin tai väkivaltaisiin kuolemantuottamuksiin...."

http://fi.wikipedia.org/wiki/Puukkojunkkarit

Jani Miettinen

Mitä minä muistan historian tunnilta näistä puukkojunkkareiden kuriin panemisesta, niin päällysmiehet muistaakseni karkotettiin Siperiaan. Muille myös annettiin kovat linna ja sakkorangaistukset. Mutta lopulta taisi vasta körttiläisten herätysliike, nuorisoseurat ja raittiusseurat rauhoittaa Pohjanmaata.

Toki myös siirtolaisuus Pohjois-Amerikkaan vähensi Pohjanmaan liikakansoitusta ja osaltaan rauhoitti aluetta.

Antero Moilanen

Eiköhän kaikissa asu pinnan alla sellainen paskiainen, joka saa mielihyvää rikkomisesta, väkivallasta ja laumassa esiintyvästä voiman tunteesta. Ja nykyäänhän kaikki on rahasta kiinni. Se tuottavuus, ennenkaikkea. Turpaan vaan ja fyrkat pois, on se esimerkki mikä nykyään annetaan. Onko se sitten joku ihme, että näille vaikutteille alttein porukka -yliaktiivisen testosteronin tuoton humalluttamat, itsetuntovajaat narukädet - käyttäytyvät kuin psykopaatit.

Janne von Müller

eihän täs yhteiskunnassa ole mitään järkeä kun maahanmuuttaja taustaiset hakkaa pienempiä ja heikompia.eipä tullut koskaan nuorempana mieleen että mentäis jengillä hakkaa heikompia ja naureskelee...ihme touhua että annetaan viranomaisten ja kaikkien päättäjien sekä sossujen olla asioista hiljaa.ja jos jotain tulee ilmi jostain rikoksista mitä ovat muslimit tehneet niin heti sanotaan rasistiksi ja aletaan puolustelee sekä selittämään että kun yhteiskunnassa on nyt hieman työttömyyttä ja irtisanomisi koko ajan firmoilta niin voivat pahoin,ja tällä yritetään kertoa kaikille suomalaisille että ei ne rasistisia iskuja ollu niiltä...vaan ihan muuten vaan törmäsivät ja vahingossa löivät...vois nyt pikkuhiljaa alkaa kaikki päättäjät ja muut nostaa päätänsä ja laittamaan stoppi tälle muslimi väestölle rajan tuntumassa eikä hyssytellä eu:ta joka asiassa.noi on ihan täysin rasistisia iskuja valkoihoisia vastaan...
muslimit pois maasta ja ottakaa vaikka jotain muuta tilalle jos jotain haluutte mut sellasia jotka oikeesti sitä tarvitsevat ja kunnioittavat sekä osaavat arvostaa apua.eikä vaan odota että sossut ja muut maksaa kaiken autoista lähtien..eiköhän kohta saa jo omakoti talotkin ..
ruotsi tehnyt isot virheet jo edellä asiassa ja ihmetellyt miksi suomi takee samaa ongelmaa itselleen.

Tero Siltanen

Ei saa olla rasisti. Täytyy kädet taskussa olla valmiina ottamaan iskuja vastaan. Muussa tapauksessa saa paljon paskaa niskaansa. He ovat vain väärin ymmärrettyjä ja voivat pahoin. Hyi meitä kun olemme suomeen syntyneet. Nyt yhdessä paheksutaan suomalaisuuttamme ja ryhmässä menemme ulos parempiemme hakattavaksi. Globaalisaatio on hieno asia. Me tarvitsemme kuulemma maahanmuuttajia suomen hyvinvoinnin ylläpitämiseksi tulevaisuudessa. Ruotsi on vain muutaman vuoden meitä edellä perästä tullaan kovaa vauhtia. Jos haluaa realistisen kuvan miten helsingin tietyt alueet muuttuvat tulevaisuudessa. Hassua että japani on yksi harvoista maista joka on pärjännyt muslimi maahanmuuton kanssa.. Kannattaa tutustua heidän lainsäädäntöönsä sekä periaateisiin kyseisen asian tiimoilta. Kannatan japanin esimerkkiä tässä vaikeassa asiassa. Omasta mielestä yksinkertainen mutta kaikki ihme sinisilmäkukkahatut jotka elää jossain fantasia mailmassa utopiaa etsien tekevät siitä huvittavan vaikean. Kannattaa ottaa historiankirjat käteen niin tietää mikä toimii ja mikä ei... En väitä että menee täysin samalla tavalla mutta suuntaus on ainakin aina selvä.

Eric Coolwin

Suomen rappeutuminen aikoinaan alkoi siitä, kun naiset päästettiin päätöksentekoon mukaan. Ja tästä on ikävä kyllä menty vielä eteenpäin. Esim. tämä äärivihreäliike olisi tänäpäivänä marginaalinen, jos naiset keskittyisivät enemmän niihin asioihin jotka luonto on heille tarkoittanut. Olisivat esimerkiksi keskittyneet näiden kersojen kasvatukseen.