Sunnuntai 20.8.2017

Nettipoliisi: Katujengi ”ei ole etninen ongelma, mutta asia liittyy maahanmuuttoon”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.10.2014 09:58
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/ Uusi Suomi
    Kuva
    Nettipoliisi Marko Forss korostaa blogissaan, että jengiytymiseen viittavista havainnoista uutisoitiin jo viime vuoden puolella. Tuolloin kerrottiin myös, että kehittymässä ollut nuorisojengi koostui maahanmuuttajista ja kantaväestöstä. Arkistokuva.
|

Maahanmuuttoon liittyvä tiedottaminen ei ole aina ollut riittävän avointa ja aktiivista viranomaisten toimesta, vaikka sitä ei ole esimerkiksi poliisin osalta yritetty erikseen rajoittaakaan, kirjoittaa nettipoliisi, ylikonstaapeli Marko Forss Puheenvuoron blogissaan.

– Sama kuva on tullut monelle myös tiedotusvälineiden kohdalla. Koetaan, että on osittain haluttu piilotella maahanmuuttoon liittyviä ongelmia rasististen ja vihamielisten kommenttien takia, Forss kirjoittaa.

Hän toivoo, että sekä media että virkavalta löytäisivät tavan kertoa maahanmuuttoon liittyvistä ongelmista ”riittävän avoimesti, mutta kuitenkin leimaamatta jotain tiettyä ryhmää”.

– Avoimella tiedottamisella saataisiin faktatieto esille ja perättömistä epäilyistä päästäisiin eroon. Tällöin somessakaan ei pääsisi niin helposti ratsastamaan rasistisilla kommenteilla.

Helsingin poliisilaitoksessa työskentelevän Forssin kirjoitus käsittelee nuorison väkivaltaisuuksien ryöppyä pääkaupunkiseudulla. Pahoinpitelyjä ja ryöstöjä on tehtaillut alaikäisten nuorten joukkio, joka on koostunut pääasiassa maahanmuuttajataustaisista, joskin suomalaisista nuorista.

”Poliisi on kuitenkin ottanut jo useamman henkilön kiinni --- Annetaan siis poliisin hoitaa tehtävänsä”

– Jos tarkastellaan ryöstelyaaltoa, ei kyseessä ole etninen ongelma, mutta asia liittyy maahanmuuttoon. Ihonväri ei tee henkilöstä ryöstelijää, mutta henkilön taustalla on suuri merkitys. Maahanmuuttajilla on esimerkiksi selvästi keskiarvoa korkeampi vaara syrjäytyä kantaväestöön nähden, joka koskee myös toisen polven maahanmuuttajia, Forss summaa.

– Vanhemman on esimerkiksi vaikea opettaa lapselle yhteiskunnan tapoja, jos hän itse elää osittain sen ulkopuolella. Mukana on kuitenkin ollut myös kantasuomalaisiin kuuluvia, joten kyseessä ei sinänsä ole maahanmuutto-ongelma.

Forss antaa maahanmuuttajaperheiden haasteista konkreettisen esimerkin: lapsen ongelmat voivat jäädä huomiotta, koska esimerkiksi koulun lähettämään wilma-viestiin ei reagoida vanhempien kielimuurin takia.

– Maahanmuuttajataustaisilla lapsilla on kantasuomalaisiin verrattuna kieleen ja kulttuuriin liittyviä ongelmia, mutta myös ennakkoluulojen aiheuttamia lisähaasteita.

Mustavalkoinen, maahanmuuttajat uhkana esittävä kirjoittelu sen sijaan lisää kaikkien Suomessa asuvien turvattomuutta, Forss uskoo.

– Tämä johtaa pahimmillaan tietynlaiseen kilpavarusteluun, jossa kantasuomalaiset perustavat lynkkaamispartioita ja asiallisestikin elävät maahanmuuttajataustaiset varustautuvat kättä pidemmällä suojelutarkoituksessa. Poliisi on kuitenkin tässäkin tapauksessa ottanut jo useamman henkilön kiinni ja selvittelee asiaa. Annetaan siis poliisin hoitaa sille kuuluvat tehtävät, Forss vetoaa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka S. Palo

"Fobba" kirjoittaa asiaa asiasta ja asiallisesti. Siitä kiitos !
Suomessa on vaikeaa leimautumatta käydä keskustelua yhteiskuntaan integroitumisesta. Oli sitten kyse romaneista, turvapaikan hakijoista tai päihdeongelmaisista, vaikkeivät nuo ryhmät olekaan missään keskinäisessä yhteydessä. Monasti ovat vain syrjäytyneitä tai syrjäytettyjä ja joukkoon liittyy alati kasvava nuorten toimettomien ja näköalattomien joukko - omine puutteineen.
Vaatimukset (ja ennakkoluulot) ns. normaaliväestön keskuudessa ovat kovat vaikkapa koulutus- tai työpaikan saamisessa, eikä kunnollisella palkalla työllistäminenkään (EUn kilpailudirektiivien vuoksi) ole enää kunnille tai valtiolle mahdollista. Sitenhän mm. Vietnamista tulleet "venepakolaiset" aikoinaan 1970-luvulla saatiin kiinnittymään ympäröivään yhteiskuntaan ja oppimaan tämä vaikea kielemme. Nykyisenä markkinaehtoisuutta vaativana (EU) aikana ei voi tarjota suojatyöpaikkaa, joka toimisi askelmana avoimille työmarkkinoille. Joten vaikka töitä olisi, niin ne tekee ennemmin edullinen vierastyövoima muodollisesti pätevine yrityksineen, kuin yhteiskuntaamme ja sen kehittymistä edistävä "siirtoväestö", jonka kohtalo on tänne pohjolaan kuljettanut.
Järkevälle ja poliittiselle (täyspalkkaus) työllistämiselle olisi paremmat perusteet, kuin pienen eliitin etuja- ja mieltä kiihottava palkkojen ja ihmisyyden poljenta.

Jukka Mattsson

Maahanmuuttajien arvostusta voisi myös nostaa siten, että hyväksyisimme heitä myös johtaviin työtehtäviin. Vaikkapa poliisien, puolustusvoimien, rajavartioston, tullin virkamieskuntaan.
Taitaa kuitenkin olla yhtä vaikeaa kuin naismoottoripyöräpoliisiksi pääsy.

Kartsa Koowee

aika kaunista väreihin puettua asioiden todelliseen laitaan nähden,kyllä kyse on enempi etninen toki liittyen juuri sen kautta maahanmuuttoon mutta tässä sinänsä aivan asiallisessa kirjoituksessa annetaan jälleen kerran ongelmista sinisilmäinen kaunisteltu kuva hakien syitä näiden sankareiden toimiin muualta eli omasta kulttuuristamme sen sijaan että ensin myönnettäisiin suurin ongelma eli eri kulttuurien välinen toimimattomuus johon sekoitetaan lisämausteeksi uskon asiat ja joiden yhteensovittamisen epäonnistumisista löytyy historiasta lukematon määrä

Sepetius Kangas

On kummmallista miksi muutamissa maissa Eri etniset ryhmät sopeutuu suhteellisen hyvin, vaikka täällä suomessa ei tahdo edes naapuripitäjästä saapuneet voi sekaantua kantavähemmistöön. Esim. Brasiliassa en huomannut mitää eroa eri rotujen välillä. Samoi kyllä afikassakin sellaisia valtioita on jossa ei rotuvihaa tunneta.Luulen sen johtuvan siitä että suomella on niin vähän aikaa siitä kun ovat maakuopistaan on nousseet, ettei evoluutio ole henkisellä puolen vielä heitä muokannut. Toki riippuu se myös maahanmuutajien taustoista. Lisäksi suomen kaupungit ovat niinn pieniä ettei sillä edes jengejä synny muuta kuin eri rotujen välillä. Tosin Helsingissä sentään aiemmin oli vähän kaupunginosa pohjaisia. Eli suomella on pienen maan pienet murheet. Ja täällä saadaan jo pienestä ryhmästäkin sellainen jaettua. eikä tarvita edes uskoa mukkaan.

Hannu Korpilampi

"Mukana on kuitenkin ollut myös kantasuomalaisiin kuuluvia"

Ovatko nämä "kantasuomalaiset" näitä pottunokkaisia persjalkaisia suomalaisia? Käsittääkseni nämä "kantasuomalaiset" kuuluvat tiettyyn Suomessa 500 vuotta asuneeseen etniseen vähemmistöön, jonka jäsenet eivät takuulla kutsuisi itseään kantasuomalaisiksi.

Vasemmistossa minua suuresti korpeaa vakiintuneiden termien merkityksen jatkuva sotkeminen. Liberaali -termi omitaan tarkoittamaan totalitaarisen holhousvaltion ja tappiin vedettyjen verojen kannattajaa. Suomalainen -termi muutetaan tarkoittamaan kaikkia Suomen kansalaisuuden omaavia henkilöitä.

Sitten kun termivajetta paikkaamaan kehitetään ontuva termi "kantasuomalainen", siihen ryhdytään laskemaan jotakuinkin kaikki muutaman sukupolven ajan Suomessa asuneet henkilöt. Millä sanalla täällä kuvataan enää etnistä ryhmää nimeltä "suomalaiset"? Onko minua edes olemassa enää?

Sami Heinonen

Poliisin tiedotuslinja on nykyisin sama kuin Hesarin tai YLE:n eli aivan suoraa monikulttuuripropagandaa. Etnistenkatujengien suorittamat Suomalaislasten pahoinpitelyt eivät ole etninen ongelma ? no voi... Millä tämä pitäisi Foban mukaan ratkaista ? Ottamalla Kataisen kaipaamat 1,8miljoonaa uutta jengiläitä, eikun työvoimapulanpaikkaajaa vuoteen 2020 mennessä ? Että saataisiin tarpeeksi punavihreitä äänestäjiä ja täydellinen sensuuri, se vuotaa vielä hiukan. Suomi on muuttunut todella sairaaksi maaksi , asioista puhutaan niinkuin niiden haaveillaan oleva eikä todellisuudella ole väliä jos se ei sovi moku agendaan. Kansanedustajaksi purkivä poliisikin osaa neuvostotyylisen puhepärinän.