Sunnuntai 26.5.2019

Ahtisaari-parjauskirje kuohuttaa - ”Hän olisi laittanut nimensä alle”

Luotu: 
9.10.2009 14:19
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Martti Ahtisaari sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2008.

Akateemikko Paavo Haavikosta kirjan tänään julkaissut kirjailija Mauno Saari sanoo, että Haavikko oli tunnettu presidentti Martti Ahtisaaren valinnan arvostelija. Saari ei kuitenkaan usko, että Haavikko paljastuisi jonain päivänä presidentti Ahtisaaresta Nobel-komitealle lähetetyn parjauskirjeen tekijäksi.

Spekulaatio nousi esiin tänään nettikeskustelussa sen jälkeen, kun Uusi Suomi oli julkaissut jutun Haavikon Ahtisaari-antipatioista.

- Lentäisin hämmästyksestä selälleni, jos Haavikko paljastuisi Ahtisaaresta kirjelmöineeksi, Saari sanoo, vaikka kiirehtii lisäämään, että ei tiedä, mutta pitäisi Haavikon tuntien toimintatapaa hyvin kummallisena.

Haavikko ei ollut Saaren mukaan Ahtisaaren vastustaja, koska he eivät tunteneet toisiaan.

- Ahtisaari oli Haavikon inhokki. Hänen perustelunsahan oli se, että miten voidaan olla niin tyhmiä, että tasavallan presidentiksi valitaan mies, joka on asunut keskeisen osan elämästään ulkomailla, eikä tunne Suomea eikä suomalaisia, eikä mitään, Saari sanoo.

Saaren mukaan kantelukirjeiden lähettely ei olisi kuulunut Haavikon toimintatapoihin.

- Kyllä hän olisi laittanut nimensä alle ja ilmoittanut varmaan julkisesti teostaan, Saari sanoo.

Ex-ulkoministeri Per Stenbäck kertoi maanantaina, että joku tunnettu suomalainen yritti estää Ahtisaaren Nobel-palkinnon. Stenbäckin mukaan Nobel-komitean saaman kantelukirjeen alkuperää tarkistettiin häneltä, mutta Stenbäck ei itsekään saanut tietää kantelijan nimeä.

Saari ei ihmettele, nyt herännyttä kysymystä Haavikon osuudesta, koska Haavikko kysyi tuoreeltaan vuonna 1994 julkaistussa kirjeessä, kuinka Ahtisaari voitiin valita.

- Ilta-Sanomien julkaisemaa Haavikon kirjettä Ahtisaaresta pidettiin aikanaan röyhkeyden huippuna, Saari kertaa.

Haavikko oli ollut presidenttiehdokas Elisabeth Rehnin ehdokkuudesta hyvin otettu.

- Haavikko kannatti julkisesti Rehniä. Haaviston herkkyyteen tietysti vaikutti se, että hän oli myös itse ollut esillä eräiden kulttuuripiirien keskusteluissa mahdollisena presidenttiehdokkaana, Saari sanoi.

Tieto oli tihkunut kulttuuriryhmittymän arvostamalle Haavikolle itselleenkin. Mies piti perusteluja jännittävinä.

 

 

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

ollisaarinen

että Ahtisaari ei ulkomaan toimiensa jäljiltä ollut oikein päivänpolitiikkaan vihkiytynyt. Toimittajan kysyessä mielipidettä yksinhuoltajan apulisän indeksikorotuksesta Ahtisaari ei osannut peittää harmiaan ja närkästystään tällaisten epäoleellisuuksien suhteen.

'Lillan' oli sen sijaan kuin kala vedessä toimittuaan aktiivisena ja tervejärkisenä eduskuntapoliitikkona ja ministerinä.

Ahtisaaren voitto ratkesi ilmeisesti etukäteen mietittyihin vuorosanoihin TV:n viihdeohjelmassa, mihin puolisotkin osallistuivat. Ahtisaari tunnusti pitävänsä lenkkimakkarasta ja puoliso käesti 'kunhan tuon saisi syömään vielä salaattiakin'. Riittävä marginaali keski-ikäisiä pariskuntia siirsi samaistusäänensä Ahtisaarelle. – Lillanin puoliso oli reipas talkoohenkinen jalkapallomies, mutta suomenkieli ei sujunut niin sujuvasti, että sinänsä hauska sanailu olisi mennyt perille. – Tapahtumaa voisi verrata kuuluisaan Nixonin Checkers-puheeseen.

Seuraavissa vaaleissa Elisabeth Rehn kärsi vastaavasta ongelmasta vietettyään väliajan ulkomaan komennuksilla. Vaativat tehtävät olivat vakavoittaneet eikä suomeakaan ollut tullut puhutuksi.

Haavikko oli kuitenkin väärässä. Ahtisaari oli hyvä presidentti. Hän toimi tapansa mukaan organisaattorina, jonka käynnistämät hankkeet ja työryhmät toivat maallemme siunausta, vaikkei presidentti niistä aina kuitannut kunniaa.

ollisaarinen

Ahtisaari työskenteli mm. seuraavien asioiden parissa:

- hän ajoi voimakkaasti Suomen EU-jäsenyyttä, mikä on koitunut maamme hyväksi

- hän oli taustalla Clintonin ja Jeltsinin Helsinki-tapaamisessa, missä Jeltsin pehmitettiin hyväksymään Itä-Euroopan maiden Nato-jäsenyys. Tämä liitti Itä-Euroopan pysyvästi länteen ja sittemmin Euroopan Unioniin ja antoi meille pelivaraa: kun Baltia on Natossa me voimme hyvin roikkua reunalla.

- hän toimi menestyksellä Kosovo-neuvottelijana ja toi meille näin kansainvälisdiplomaattista arvovaltaa ja osoitti samalla, ettei Suomen presidentti silloin ollut Moskovan juoksupoika

Ahtisaarea voi moittia siitä, että hän kampanjansa aikana meni lupaamaan tekevänsä säännöllisiä maakuntamatkoja. Tämmöinen keisarillinen kiertue ei ole nykymaailmasta, onneksi ei sentään enää vihitä presidentin kiviä kuten ennen keisarinkiviä paikoille, mihin keisari sattui ahterinsa sijoittamaan.

limon

Ahtisaari on omanarvontuntoinen ja edustaa parempia piirejä kuten jälkikasvunsakin tekee. Vauraus näkyy ja sitä sumeilematta kerätään. Toisaalta verrattuna Haloseen (joka myös sumeilematta haalii omaisuutta) Ahtisaari oli ja on yhä erittäin kyvykäs valtiomies. Halosta ei kiinnosta muu kuin oma napa, "valitettavasti".

Hyväksyn mennen tullen Ahtisaaren egon ja habituksen tilanteessa jossa hän toimii kuitenkin ylevien tavoitteiden hyväksi niihin aikansa panostaen. Hän odottaa kyllä kiitosta toimistaan ja suitsutusta myös, mutta toisaalta hänen toimintansa on ehdottomasti myös sen arvoista. Tässä on ero siihen happamaan ämmään joka valittiin ensin 6 vuodeksi hoitamaan muiden maiden asioita ja sittemmin uudelleen 6 vuodeksi loikoilemaan Mäntyniemessä tekemättä mitään.

Ahtisaaren vaikutus Suomen talouden kilpailukyvyn kohottamiselle oli merkittävä, Halonenkaan ei ole kaikkea siitä vielä pystynyt tuhoamaan.

ollisaarinen

Ahtisaaren habituksessa on jotain, mikä ärsyttää suomalaisia. Luulisi, että häntä palvottaisiin ansaitun Nobel-palkinnon vuoksi mutta ihan näin ei ole. Annetaan miehelle kuitenkin täysi kunnia: hän olisi varmasti ollut loistava kenraali vaikkei Mannerheimin tapaan olisi voinut johtaa ratsun selästä.

Halonen onnistui ylläpitämään Kallion tytön imagoa, 'meidän Tarja'.

Halosta ei ole syytä moittia, saavutuksensa hän on onnistunut vaatimattomasti verhoamaan ehkä siksi, että hänen maailmankuvansa on 60-lukulainen.

Meidän on vaikea hyväksyä itsetietoisuutta, ellei sitä edusta Kekkosen tapainen urheilullinen, joustava-askelinen jyrähtelevä naistenmies. Haluammeko me todella palvoa miestä, jonka yhden kirjan nimi oli 'Sivalluksia'?

tha

"miten voidaan olla niin tyhmiä, että tasavallan presidentiksi valitaan mies, joka on asunut keskeisen osan elämästään ulkomailla, eikä tunne Suomea eikä suomalaisia, eikä mitään"

Joku "tyhmä" voi olla sitäkin mieltä, että yksittäisen maan johtajan on tärkeää tuntea maailma, eikä vain jotain Kainuun korpea tai stadin nurkkia. Voi Paavo -raukkaa... ikävähän se on neron elää yhteiskunnassa jossa tyhmätkin saavat äänestää, ei ihme jos välillä tuli kiukku ja raivo.

Pitäisi tehdä sellainen presidenttifarmi. Sen voisi nimetä vaikka "Lepikko kakkoseksi". Sinne laitettaisiin potentiaalisia ehdokkaita kasvamaan ja eristettäisiin ulkomaailman ikäviltä vaikutuksilta, jotka tahraisivat puhdasta suomalaisuutta. Siellä sitä olisi hiihtäjän hyvä hiihdellä. Kasvattajana toimisi Juhani Suomi.

Paavikko

Suomea ja vie hienosti edelleen. Todellakin käynnisti monia hyödyllisiä kokonaisuuksia tässä maassa. Osan niistä veti läpi menestyksekkäästi ihan itse. Suomi kansainvälistyi. Onneksi meille kaikille.

Hyvä, että nuo paavikkomaiset älyköt ovat rajallinen resurssi tässä maassa. Ja kun eivät edes pärjää omassa sarjassaan muuta kuin kansallisella tasolla. Sen ymmärtäminen tai tajuaminen otti varmasti aivoon.

Paavikko

tärkein oli asenneilmaston muutos ja sitä tukevat toimenpiteet kansallisella tasolla. Sitten EU-, EMU-, Innovaatio-Suomi ja siihen liittyvät toimet varsinkin ulkomailla. Näitä löytyy vaikka kuinka paljon. Sitten on lukuisa joukko erillisprojekteja, joiden alkuunpanijana tai suojelijana Ahtisaari toimi.

Suomalaiset ovat toki kansainvälistyneet jo ennen Suomea, mutta Suomi epäsuomettui oikeastaan vasta Ahtisaaren aikana. Ahtisaari ne Marskin ritaritkin kutsui Linnaan. Ihan virallisesti.

Rohkeä äijä kertakaikkiaan.

Paavikko

Aloitti epäsuomettumisen aikakauden rohkealla esimerkillä: kutsui Marskin ritarit Linnaan. Ihan virallisesti. Siinä monen raavaan äijän silmäkulma kostui, ei pelkästään minun.

Toki suomalaiset ovat kansainvälistyneet, mutta Suomi vasta 1990-luvulla: EU, EMU. Näissä Ahtisaari oli keskeinen toimija.

Toimi monen hankkeen veturina tai suojelijana - moni näistä liittyy nykyiseen Innovaatio-Suomeen. Menestystarina, jota ihmetellään muualla.

Näitä esimerkkejä löytyy vaikka kuinka paljon. Humaanisuus, oivallus, rohkeus ja tehokkuus yhdessä henkilössä ovat harvinainen yhdistelmä.

Lempi

Presidentti Martti Ahtisaari ja useat suomalaiset ihmiset ovat olleet kehittämässä mm. hyvinvointia ja kansainvälistä vuorovaikutusta asioissa, kuten www.global.finland.fi.

Presidentti foorumi, jossa Suomen kolme presidenttiä keskustelivat ja taltioitiin ylelle yle.fi oli esimerkiksi mielestäni tärkeää arvokeskustelua, kuten mansikkapaikkaohjelma. Myönteistä viestintää.

Kyseistä viestintää olisi tärkeää olla sekä julkisen sektorin työstä, että yksityisen sektorin työstä useilta eri aloilta Suomessa www.suomi.fi ja kansainvälisesti useissa viestintävälineissä.

Sekä nobel nobelprize.org voittajilta, presidenteiltä www.tpk.fi, poliitikoilta www.eduskunta.fi, virkamiehiltä www.suomi.fi, www.vn.fi ja yksityisen sektorin työntekijöiltä ja yrittäjiltä www.yrittajat.fi
eri tehtävistä ja eri aloilla. Ja myönteisiä virikkeitä ihmisille, kuinka hyvinvointia voidaan edistää www.thl.fi.

Minkälaisia asioita mielestänne ihan muutamana esimerkkinä poliitikot, virkamiehet, yrittäjät, akateemikot www.aka.fi ovat tehneet hyvin Suomessa ja kansainvälisesti?

Lempi

kuinka paljon Suomessa www.suomi.fi ja kansainvälisesti on tehty hyvää työtä ja kuinka paljon kyseisestä on viestitty myönteisesti? esimerkiksi työnantajat maksavat palkkaa ja veroja, joilla maksetaan terveydenhoitoa, palveluita kuten hyvinvointia, mielettömän hienoja asioita kuten ilmaista koulutusta ja hyvinvointia?

Kuinka paljon veronmaksajat ovat maksaneet negatiivisen viestinnän, propagandan ja agitaation, herjausten vuoksi esimerkiksi syyttömiä ihmisiä haukutatessa ja syyllistettäessä "savolaisilla" metodeilla, perättömien tutkintojen vuoksi ja kuinka usein negatiiviset väittämät on korjattu julkisesti? kuinka paljon hyvinvointia ja verorahoja on siirretty juorujen ja valheellisten syytösten myötä juoruviestintävälineille?

Lempi

Lämpimät onnittelut sekä presidentti Martti Ahtisaarelle, että presidentti Barack Obamalle sekä hyvinvointia edistävää työskentelyä ja lisää myönteistä viestintää suomalaisiin ja kansainvälisiin viestintävälineisiin. Tutkimusten mukaan myönteinen viestintä edistää vakautta.

Lempi

Wikipediasta voi hakea sananselityksiä, eli esimerkiksi diplomatia, jonka yhtenä tehtävänä on turhien vastakkainastteluiden välttäminen ja asioista keskusteleminen. Kun keskustelijoita on paljon erilaisia ihmisiä ihan esimerkiksi Suomessa www.suomi.fi yli viisimiljoonaa ihmistä, EU:ssa www.europa.eu keskustelijoita 27 maasta, Etyj:ssä www.osce.org 56 maasta ja YK:ssa www.un.org ihmisiä 192 jäsenvaltiosta on myönteinen vuorovaikutus www.formin.fi, kuten väärinkäsitysten välttäminen ensisijaisen tärkeää.

Rauhassa kaikki voittavat ja rauha syntyy vain neuvottelemalla ja sopimalla asioista.

tapio_o_neva

Kuuluisa suomalainen diplomaatti, Yhdistyneissä kansakunnissakin mainetta niittänyt, kertoi ystävällisesti Milosevichille, että vapaan maailman NATO pommittaa Belgradin väestöineen maan tasalle eikä Venäjä tule avuksi, ellei hän luovu Kosovosta. Tätä kutsutaan myös työmarkkinakielellä neuvotteluvoimaksi. Kansanomaisesti sitä sanotaan kiristykseksi tai juridisemmin myös laittomaksi uhkaukseksi.

"Wikipediasta voi hakea sananselityksiä, eli esimerkiksi diplomatia, jonka yhtenä tehtävänä on turhien vastakkainastteluiden välttäminen ja asioista keskusteleminen."

Theodore Roosevelt sanoi:"Speak softly and carry a big stick".

http://en.wikipedia.org/wiki/Big_Stick_ideology

Myös monet tavalliset kansalaiset kehittävät neuvotteluvoimaa. Itseltäni kaksi nuorta miestä pyysivät lompakkoa, mutta eivät saaneet sitä ennen kuin olivat potkaisseet kaksi kertaa naamaan siten, että nenäluu murtui, lyöneet neljä kertaa nyrkillä naamaan. Vasta sitten kun laittoivat maahan kaaduttuani ystävällisesti puukon kurkulleni, harkitsin asiaa hetken ennen kuin olisi menettänyt yleensä kykyni tässä maallisessa elämässä harkita enää mitään, luovuin lompakostani.

Ellei minulla olisi ollut huolta tietokoneesta ja yrityksen budjettimateriaalista, jota ei oltu tarkoitettu laajaan levitykseen siinä vaiheessa, olisin ollut heitä kohtaan yhtä ystävällinen jo ensimmäisestä nyrkiniskusta nauttiessani ja käyttänyt kansainvälistä diplomatiaa James Callaghanin tapaan.

OnSlow

"Itseltäni kaksi nuorta miestä pyysivät lompakkoa, mutta eivät saaneet sitä ennen kuin olivat potkaisseet kaksi kertaa naamaan siten, että nenäluu murtui, lyöneet neljä kertaa nyrkillä naamaan."

Edustivatko nämä taloudellista avustusta pyytäneet nuorukaiset suomalais-ugrilaista, kaukaasialaista vai kenties jotain muuta rotua? Entä tapahtumapaikka, Eteläesplanadi vai Nevski Prospect?

Kun pikavippejä ei ole käytettävissä jotkut käteishankinnassaan päätyvät yksipuolisiin neuvotteluihin.

Lempi

Ihan yhtenä konkreettisena esimerkkinä sana "demokratia" synnyttää erittäin paljon erilaisia mielikuvia siitä, mitä sanalla tarkoitetaan ja keskusteltaessa erilaisista asioista, ihmiset usein puhuvat ihan eri asioista, jolloin helposti syntyy väärinkäsityksiä http://fi.wikipedia.org/wiki/Demokratia. Lisäksi "Universaalisti hyväksyttyä 'demokratian' määritelmää ei ole olemassa"

Mielestäni on siis tärkeää, että sekä sisäpoliittisessa että ulkopoliittisessa keskustelussa myös mielletään, mitä erilaisilla asioilla eri konteksteissa tarkoitetaan ihan turhien vastakkainasettelujen välttämiseksi ja myönteisen keskustelun sekä vuorovaikutuksen vahvistamiseksi.

Lempi

Suomen laki - Finland´s law www.finlex.fi
http://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1947...

"...tukea Suomen anomusta päästä Yhdistyneiden Kansakuntien jäseneksi ja niinikään liittyä jokaiseen Yhdistyneiden Kansakuntien turvin solmittuun yleissopimukseen

YK pähkinänkuoressa ja YK:n yleissopimuksesta
http://www.ykliitto.fi/tiedottaa/yk_pahkinankuores...

"YK perustettiin ylläpitämään maailmanrauhaa. Peruskirjan mukaan jäsenvaltiot sitoutuvat ratkaisemaan erimielisyytensä rauhanomaisin keinoin ja välttävät voimankäyttöä tai toisen jäsenvaltion uhkaamista sillä. Keskeisintä on konfliktien ehkäiseminen, eli toiminta, joka estää kiistojen ja erimielisyyksien kehittymisen aseellisiksi konflikteiksi ja torjuu konfliktien uusiutumisen. Keinona on ehkäisevä diplomatia - neuvottelut, sovittelu ja luottamusta rakentavat toimet, rauhanturvatoiminta, aseidenriisunta sekä tilanteen niin vaatiessa, sanktioiden käyttö."

Lempi

Avain EU-käsitteisiin
http://www.eurooppatiedotus.fi/public/default.aspx...

www.europa.eu
"Mikä Euroopan unioni on? EU on ainutlaatuinen taloudellinen ja poliittinen yhteistyökumppanuus, jonka muodostaa 27 demokraattista Euroopan maata. Mitkä ovat unionin tavoitteet? Rauhaa, hyvinvointia ja vapautta unionin 495 miljoonalle kansalaiselle – oikeudenmukaisemmassa ja turvallisemmassa maailmassa. EU:n jäsenvaltioden välillä ei ole ollut sotia yli 60 vuoteen"

Laki ja oikeusturva
www.suomi.fi/suomifi/suomi/aiheet/laki_ja_oikeustu...

EU perusoikeuskirja
http://www.europarl.europa.eu/charter/default_fi.h...

Kansainvälisiä sopimuksia www.formin.fi

Lempi

Rauhassa kaikki ihmiset voittavat ja ei henkinen eikä fyysinen väkivalta auta ketään. Tutkimusten mukaan myönteinen viestintä edistää vakautta, kun taas esimerkiksi väkivaltaisuudet raaistavat ihmisiä.

Oikeushistorian periaatteiden mukaan lainsäädäntöä www.finlex.fi on kehitetty, jotta voidaan ennaltaehkäistä rikoksia ja esimerkiksi katkaista koston kierre. Kansallisten ja kansainvälisten sopimusten säilyttäminen on mielestäni tärkeää. Kulttuuriantropologiassa mielletään, että lainsäädännöt ovat sopimuksia, joiden avulla mahdollisimman monet erilaiset ihmiset voisivat elää yhdessä.

Mielenkiintoista materiaalia kehityskysymykset ja globaalikasvatus www.global.finland.fi.

Miten esimerkiksi vanhusten ja aikuisten sekä nuorten lisäksi lapsille voitaisiin viestiä paljon myönteisiä esimerkkejä www.unicef.fi?

Kaikki ihmiset tavitsetvat myönteisiä kulttuurisen identiteetin rakennuspalikoita ja kielitaidon sekä lukutaidon lisäksi kulttuurinen lukutaito on tärkeää.

yrjokalevi

Kovin on kritisoitu Ahtisaaren kohdalla että hän "ei ollut päivänpolitiikkaan vihkitynyt/ei tunne suomalaisia" jne.

Koen asian aivan päivastoin.

Ahtisaaren ulkomailla oleskelu ja työskentely toi hänen myötä presidenttitoimikauteen tervetullutta "hiekkalaatikkoa" laajempaa näkökulmaa.
Luulenpa että objektiivisuus Ahtisaaren mielipiteenmuodostuksessa liikkui aivan eri "sfääreissä" vrt. Halonen.

"Seisova vesi alkaa haisemaan"
- enkä tarkoita tällä nyt vellovaa vaalirahapöyhintää.

Ulkoministeri Stubb on hyvä esimerkki vastaavuudesta Ahtisaareen, uusia näkökulmia.

________________________________
Hankkiutukaapa vaikkapa puoleksivuodeksi ulkomaille niin huomaatte kuinka hyvin moni esim. kotimaanpolitiikan aihe saa tyystin eri ulottuvuuden ja mittakaavan (pienemmän).

tapio_o_neva

"Ulkoministeri Stubb on hyvä esimerkki vastaavuudesta Ahtisaareen, uusia näkökulmia."

Palstanpitäjät ja tutkijat sekä kaunokirjailijat tuovat elämään uusia näkökulmia, joskus myös arvojohtajina toimivat papit.

Sen sijaan presidentit ja ulkoasiainministerit toimivat maallisemmin ja häviävät tai voittavat sotia.

Tasavallan presidentti Strobe Talbotin toimeksiannosta voitti Jugoslavialta Kosovon, kun taas ulkoasiainministeri hävisi presidentti Saakashvilin kanssa Abhasian tasavallan ja Etelä-Ossetian tasavallan - lopullisesti.

Näin ollen Ahtisaari oli voittaja ja Milosevic sotarikollinen, kun taas niin Stubb kuin Saakashvilikin ovat häviäjiä, joista ainakin Saakashviliä Moskovan sotilassyyttäjä voisi odottaa tuomittavaksi sotarikoksistaan.

On tietenkin totta, että niin sodan voittajana kuin sotarikollisenakin voi laajentaa näkökulmaa niin kuin Risto Ryti, Edwin Linkomies ja Väinö Tanner.

Liike

Paavo Haavikosta sai sen vaikutelman, että hän olisi lähettänyt kirjeen saman tien lehdissä julkaistavaksi, jos olisi postittanut sellaisen Nobel-komitealle.

Sitä paitsi Ahtisaari sai palkintonsa melko tarkalleen vuosi sitten ja Paavo Haavikko kuoli melko tarkalleen vuosi sitten. Haavikon olisi siis pitänyt laatia kirje vakavasti sairaana ja varsin heikkokuntoisena, jos kohuttu kirje on lähetetty viime vuoden aikana, ennen palkinnosta päättämistä.

Haavikko kirjoitti agenttinovellin "Barr-niminen mies", josta Saari on mukaillut elämäkertakirjan nimen. Novellin, jonka pohjalta tehty tv-näytelmä esitettiin joskus ehkä 80-luvulla, mottona on lause: "Kun työnä on petos, on palkkana kuolema". Sellaisen lauseen edes leikillään luova mies ei ole oletettava salahankkeiden harjoittaja.

Ernesti

Olen aina ihmetellyt miksi Ahtisaarta on kehuttu hyväksi
presidentiksi. Hän ei tehnyt mitään suurta valtiomies-
tekoa. Hän oli hyvin väritön persoona. Vertaan häntä
Koivistoon. Ahtisaaren valinta oli demarien keskinäisten
kiistojen tulos. Tulos tiedetään. Asetan myös Nobel-
palkinnon kyseen alaiseksi. Tämä on tosin minun mieli-
pide. Saanen sen kumminkin tuoda julki?

Lempi

lisää myönteistä viestintää ihmisten työstä asioista, kuten http://nobelprize.org/ ja Suomessa ja kansainvälisesti tehdystä työstä vaihtoehtona negatiiviselle viestinnälle?

Miksi eri alojen työntekijöitä masennetaan hyvinvoinnin edistämisen ja myönteisen viestinnän sijaan?

Esimerkiksi asiallisesti taustoitettu artikkeli "Obama lahjoittaa palkintorahat hyväntekeväisyyteen", Jarmo Koponen on ehkä vähän oleellisempaa ja myönteisempää viestintää tärkeästä asiasta, kuten Ylen mansikkapaikka ohjelma presidentti Martti Ahtisaaresta sekä presidentti foorumi ja suomalaisten kirjailijoiden ja akateemikkojen tekemä työ.

Minun mielestäni Suomessa ja kansainvälisesti tehdään paljon hyvää työtä eri aloilla ja erilaisissa tehtävissä. Kyseisestä myönteisesti viestiminen vaikuttaa kaikkien ihmisten hyvinvointiin, kuten myös ihmisten työhyvinvointiin www.thl.fi.

MerjaH

Mielestäni Haavikko oli siinä asiassa aivan oikeassa.

Ahtisaari on kumminkin hyvä ihminen, ja on kunnia että hän on Suomen presidentti. Äänestin itsekin Ahtisaarta, koska Afrikassa oli nimetty poikalapsia Marteiksi. Siitä tiesin, ettei hän ole mikään turha mies.

Kumminkin Ahtisaari on maailmankansalainen, mutta ei kai sitä voi välttää, jos elää kuten hän. Isänmaallinen hän kumminkin tietysti on.
http://www.youtube.com/watch?v=RHfBscWCJzQ

Kun Ahtisaari tuli todistajaksi Rusi-oikeudenkäyntiin, niin ajattelin että siinä on oikea Suomen presidentti: hän on rehellinen mies (mikä on harvinaista puhuttaessa poliitikoista). Lipponen muunmuassa ei tullut todistajaksi siihen oikeudenkäyntiin, vaikka hänet oli kutsuttu. Presidentti kumminkin tuli!

On häpeämätöntä asettaa Haavikko noin heppoisin perustein epäillyksi. Hän uskalsi ääneen vastustaa presidenttiä, ei kyräillen. Haavikko kun on jo kuollut, hän lienee helppo ratkaisu syntipukiksi.