Perjantai 18.1.2019

”Ruotsin kieli maksaa Suomelle liikaa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
11.10.2009 13:31

Perussuomalaisten nuorisojärjestö vaatii Suomen muuttamista virallisesti yksikieliseksi maaksi. Järjestö pitää Suomen nykyistä kielipolitiikkaa epäonnistuneena, "koska kielilainsäädäntö ei vastaa todellista tahtotilaa maassamme".

Ruotsin kieleen käytetään perussuomalaisten mielestä suhteettomasti veronmaksajien varoja, kun otetaan huomioon miten pienellä alueella ruotsia Suomessa puhutaan.

Järjestö katsoo, että muun muassa tulevan pakollisen Yle-maksun määrä on suoraan verrannollinen ruotsinkieliseen palvelutarjontaan.

Perussuomalaiset perustelevat vaatimuksiaan sillä, että maahanmuuttajien integraation kannalta olisi järkevämpää, jos Suomessa olisi vain yksi virallinen kieli. He kyselevät kannanotossaan, tehdäänkö venäjästäkin tulevaisuudessa Suomen virallinen kieli, kun venäjänkielisten määrä saavuttaa ruotsinkielisten määrän.

Perussuomalaiset Nuoret pohti kielipoliittisia kysymyksiä viikonloppuna syyskokouksensa yhteydessä pidetyssä seminaarissa Vaasassa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

rissto

Suomen kieli on isossa EU:ssa pikku-pikku tekijä. Me skandinaavit; suomen-rotsalaiset, riikin-ruotsalaiset, norjalaiset ja tanskalaiset edustamme yhdesä lähes 20 miljoonaa. Suomenkielisiä VAIN 5 miljoonaa. Siinä on junteilla työtä tehdä suomenkielestä valtakieli!? Vaiko?

TakojaIlmarinen

Hanna-Leena Hemming - sukunimikin jo sanoo, että suomenruåtsalaisia puolustelee.
Leimaamalla toista mieltä olevat junteiksi, jotka eivät osaisi toista kieltä haluaa korostaa tämän hurrikielen asemaa.
Jälleen kerran osoitus siitä ettei Kokoomuksen edustajia tule enää äänestää vaan nyt seuraavissa vaaleissa PerSu saa ääneni. Raivostuttaa nämä suomalaisuutta halveksivat naikkoset, jotka naimakaupan myötä alkavat hurreiksi!

Lund Lemminkäinen

Jälleen mahtava ja asiaan menevä kommentti! Mutta miksi jättäisit asian tähän, ryhdy suoraan PerSujen ehdokkaaksi!

Olethan tässäkin kirjoituksessa osoittanut pistämättömän logiikan lisäksi politiikassa tarvittavaa nopeaa päättelykykyä -jo pelkän sukunimen perusteella. Olet myös omaksunut tarvittavan PerSretoriikan ja osaat laittaa prioriteetit ja naiset paikoilleen; siis komea jatkaja vahvojen ja esimerkillisten persoonien ketjussa (Halme, Halla-Aho & co).

Olisitkin iso apu puolueen tulevaisuuden muodostamisessa ja ennenkaikkea siinä, että suomalaiset vihdoin tajuaisivat millaisesta ryhmästä tässä on kysymys!

Marja Leena Lempinen

En ymmärtänyt, mihin pyrit.

Halme on luuranko kaapissamme. Ei häntä tarvitse aina vetää esiin.

Kieliasiassa perussuomalaiset nuoret ovat oikealla asialla. Jos kuitenkin pelätään, että Suomen kansa, jonka nimissä moni kirjoittaa, haluaakin pysyä kaksikielisenä, niin miksei siltä kysytä. Ehdotin jo Stefan Wallinille tuota. Ei kai kukaan saa sydäriä, olipa tulos kumpi tahansa.

Ruotsille voitaisiin kouluaineena antaa mahdollisuus olla vapaaehtoinen kieli. Silloin tulokset olisivat eri luokkaa. Jos opiskelijat vähenisivät, niin ei kun projekti Svenska nu teholla pyörimääm!

TakojaIlmarinen

Käsittääkseni Lund on vankka ruotsinkielen kannattaja. Leimaa junteiksi kaikki jotka ovat toista mieltä hänen kanssaan. Jos OIKEILTA SUOMALAISILTA kysyttäisiin vaalien yhteydessä poistetaanko palkollinen ruotsinkieli vastaus on jo etukäteen tiedossa: POISTETAAN!

Stefan Wallin & Co. ovat vallassa vain ruotsinkielisten säätiöiden miljoona tukiaisilla ja joidenkin kokoomusten kukkahattutätien tuella,jotka uskovat tukevansa kulduuria!

Halmeen kaltaisia ilmiöitä on turha vetää tähän keskusteluun. Kuuluu vain osana suomenruåttalaisten leimaamis kampanjaan.

the truth is out there

Tästä etelään on maa, jossa puhutaan suomalaisugrilaista kieltä. Heitä on noin miljoona. Jostain syystä hekin ovat niin juntteja, että he arvostavat omaa kieltään ja sen puhumista omassa maassaan ja vielä kehtaavat katsoa, että kielienemmistönä heilläkin olisi sanansa sanottavana kielipolitiikassa.
No: samassa maassa asuu kielivähemmistö, joka pitää maan pääkieltä provinsiaalisena ja on sitä mieltä,. että heidän kielensä liittyy paljon suurempaan ja siten tärkeämpään kulttuurialueeseen. Mutta tietenkään tuota rissto:n kommenttia ei voi mitenkään verrata Viron venäläisvähemmistön asenteisiin. Eihän?

Suomex

Eihän koko skandinavian tarvitse suomea opetella, riittää kun suomenruotsalaiset opettelevat. Eikä koko Fenno-Scandian tarvitse opetella ruotsia, riittää kun ruotsalaiset opettelevat.

Suomi on jo yksikielinen, kysehän on vain jo vallitsevan todellisuuden tunnustamisesta.

Suomenruotsalaiset (huomaa oikeinkirjoitus) ovat sitäpaitsi enimmäkseen etujen tähden kielensä vaihtaneita suomalaisjuntteja, joista joillakin on jäänyt etujen hankkimisen vaihde päälle. He eivät näköjään kaihda uhittelua ja harhaanjohtavia argumentteja etujensa ottamisessa ja puolustamisessa, kuten nimimerkki risston tekstistä näkyy.

Vieras

Jos ei ole antipatiaa niin suomenruotsalaiset kyllä osaavat luoda antipatiaa heitä vastaan. Nyt otetaan jo tanskalaiset ja norjalaisetkin avuksi, että miten ISO kieli tämä ruotsi on. Ei se mitään, Suomessa se on hiirenkokoinen eli 4.9%. Sitä ei tarvita kouluissa eikä virastoissa. Jos suomenruotsalaiset eivät halua käyttää suomea, he voivat lähteä muualle, koska tämä on vapaa maa, täältä voi myös lähteä.

Marja Leena Lempinen

Teitä sakandinaaveja on peräti lähes 20 miljoonaa. Entäpä sitten?

Valitettavasti ette edes ymmärrä toisianne.

Me juntit haluamme suomen valtakieleksi vain Suomeen. Valitettavasti emme ole keksineet vaatia sitä toiseksi valtakieleksi Ruotsiin.

Siihen meillä olisi yhtä suuri oikeus kuin teillä hurreilla vaatia suomenruotsia Suomen toiseksi valtakieleksi.

Ajattele: 4,8 % ruotsinkielisiä. Kilahtaako sinulla mikään kello? Kun lasket Ahvenanmaan mukaan, pääset yli viiden prosentin. On siinä kaksikielinen maa. Eikö yhtään naurata tai hävetä?

suomensuomalainen

Tämän takia en liity PerSuihin ja jokaista ääntäkin on mietittävä tarkkaan erikseen..

Haluavatko PerSut todella venäjän Suomen viralliseksi kieleksi vai onko tuo taas jotain typerää purnausta? Nyt ymmärrän, miksi puolueen nimeä ei muutettukaan Edistyspuolueeksi.. Perussuomalaista purnaamista.

Ruotsinkieli ei ole Suomelle uhka, eikä muutenkaan tämä ole sellainen asia, jolle näinä aikoina kannattaa uhrata aikaansa. Miettisivät mieluummin sitä, millä ilveellä tänne saataisiin mahdollisimman vähän sitä integroitavaa kielitaidotonta porukkaa.

Ruotsalainen Suomi ei ole yhtä kuin RKP. Puoluekannat vaihtelevat aina Kokoomuksesta jopa Perssuihin. Suomenruotsalaiset ovat perussuomalaisia. Eikö tässäkin tapauksessa kannattaisi puhaltaa yhteen hiileen?

t:Pettynyt äänestäjä

Marjaleena

Eivät perussuomalaiset nuoret eivätkä vanhemmatkaan ole esittäneet ruotsin tilalle toista pakkokieltä. Eivätköhän ne ole kielivapauden asialla.

Normaalitilanne yleensä on se, että maassa on yksi pääkieli, jolla asiat hoidetaan. Kielivähemmistöt saavat puhua omia kieliään ja saavat kielipalveluja sikäli kun niitä voidaan järjestää.

Kun ruotsi keikautetaan nykyisestä asemastaan, pitää muitten kielten kohdalla saada kussakin kunnassa itse päättää, mitä kieliä tarjotaan kouluissa.

Vemäjä on yksi varteenotettava vaihtoehto.

Pentti Jalkanen

Venäläisten miehityspolitiikka oli uhka virolaisille, nyt viron kieli elää ja venäläisten miehityspolitiikka on uhka komin, marin, karjalan ... kielille kun raaka miehittäjä ei anna pienelle kansalle oikeuksia.

Mikään ei uhkaa enää suomen kieltä. Aikanaan ruotsi oli kaamea uhka suomalaiselle kulttuurille ja kielelle, jos Suomi ei olisi pyristellyt irti Ruotsista 1809

olisivat Tukholman svedut myyneet Suomen 1917-8 tai viimeistään 1939 venäläisille kolonialisteille.

Venäläiset olivat uhka suomalaisille 1917 asti mutta ei sen jälkeen kun suomalaiset pistivät niitä nenuun talvisodassa ja jatkosodassa.

RUOTSIN KIELI ON HAITTA SUOMALAISELLE SIVISTYNEISTÖLLE, kielitaito kunniaan, pakollisina kielinä Suomessa vain suomi ja englanti, muut vapaaehtoisia ja valinnaisia kuntien kouluresurssien mukaan, useimmat valitsevat suuria EU-kieliä ranska, saksa, espanja ... joten kielitaito kohenee pakkoruotsista irtipääsyn myötä.

pakkoruotsi pois
kielitaito kunniaan
suomi ainoaksi viralliseksi kieleksi Suomessa.

nNick

"Saavutettu etu, josta ei luovuta."

Siitä luopumisesta tässä juuri keskustellaan.
Vaikkakin ei ketään olla pakottamassa luopumaan. Ruotsinkieliset voivat puhua edelleenkin ruotsia keskenään.
Mutta maanlaajuisesta kouluopetuksesta ja virastokielestä on tarkoitus luopua. Vahvasti ruotsinkielisillä alueilla (yli50% kieltä puhuvia) voi virastokielen varmaan edelleen säilyttää.

Marja Leena Lempinen

Minäkin liityin jäseneksi puolueeseen juuri tuon kielipolitiikan vuoksi.

Muut puolueet ovat pettureita. Ne ovat perustaneet ruotsinkielisiä osastoja tai tekevät muuten yhteistyötä RKP:n kanssa. Siksi erosin vihreistä, DE GRÖNA.

Vieras

Minä kans ei voi olla totta että 4 % kansanosanta hypyyppää 96 % kuten tahtoo samoin RKP ulkomaalaiskeräilystä on tultava loppu.
Kenen verorahat riittää elättämään kaiki ulkomaalaispummit joita kävelee kelaan jonossa

JanneJii

En haluaisi olla näin usein Persujen kanssa samaa mieltä, mutta valitettavasti joudun taas kerran olemaan. Ruotsinkieliset ovat syntymästä kuolemaan saakka etuoiketettua väkeä suomessa ja koko muu suomi joutuu vielä opettelemaan tämän pienen vähemmistön kielen vanhentuneiden lakien johdosta.

pur

Oikeassa ovat tässä suomenkielen paapomisessa. Kysymyksessä on satojen miljoonien omaisuudet, joilla ylläpidetään mm. suomenkielistä lehdistöä.

Saisivat myös maksaa EU:lle syntyvät tämän olemattoman vähemmistön aiheuttamat kustannukset.

Eurooppa saksankieliselle valtaväestölle. Ei siihen näitä suomekielen paapojia tarvita. Jos se on niin tärkeää, niin siitä vaan lahden yli Minnesotan Finlandiin. Näkemiiiiiiiiiin!

hanari

USA on todellinen kansojen sekamelska. Aikoinaan valtiota perustettaessa tuli eteen myös kielikysymys. Oli valittava valtakunnalle virallinen kieli. Loppuottelussa olivat vastakkain saksa ja englanti. Äänet menivät liki tasan. Suomalaisedustajat kuulemma myöhästyivät juopottelunsa takia äänestyksestä ja lopputulos olisi voinut olla toinen.

Samanlainen valinta eurooppalaiseksi kieleksi tehdään joka tapauksessa joskus, ehkä jo lähitulevaisuudessa. Siihen voi valmistautua. Se ei tule olemaan suomi tai ruotsi! Luultavasti valinta tehdään taas saksan ja englannin välillä.

On aivan sattumaa, että Euroopassa puhutaan niitä kieliä mitä puhutaan. Jos historia olisi mennyt toisin Rooman valtakunnan aikoina ja puunilaiset (Karthago) olisivat voittaneet, eurooppalainen kieliperhe olisikin seemiläinen. Kuten sanottu, vain saame ja baski ovat alkuperäiskieliä. Kaikki eurooppalaiset ovat ajan mittaan omaksuneet uuden kielen ainakin kerran. Myös suomalaiset.

TakojaIlmarinen

Jaakko Naakalle vain tiedoksi, että hyvin menee jos taidat tämän suomenruåtsin, jolla saat huonompaa palvelua ruotsissa. (Jos yleensä ymmärtävät) Tanskalaiset eivät tajua mitään ja norjalaistenkin kanssa on vähän niin sun näin.

Jos osaat vaikka huonomminkin englantia pärjäät melko hyvin missä päin maailmaa tahansa. Jopa Ruotsissa saata parempaa palvelua englanniksi ja silloinhan molemmat puhuvat "vierasta" kieltä tasa-arvoisesti.

Miten tämä on niin vaiketa ymmärtää näiden pakkoruåtsia
kannattavien hurrien kesken?

Kokoomus ja SuoKusta eivät uskalla koskea tähän kielilakiin, koska saattavat menettää muutaman ääneen. Mitenkään muuten ei ole selitettävissä että niin olemattoman pieni vähemmistö vie 95% määrää kansasta kuin pässiä narussa. Taidan minäkin hakea ehdokkaani ensi vaaleissa Perussuomalaisista :D Ihan vain opetukseksi Kokoomukselle ja muille ruotsinkielen nöyristelijöille!

semi

Suomen Ruotsia erinomaisesti, Tanskalaisten kanssa voi olla vähän niin ja näin mutta nehän ymmärtävät Ruotsiakin huonosti. Mutta Ruotsalaiset eivät ymmärrä Norjaa tai tanskaa läheskään niin hyvin kuin Norja ja Tanska Ruotsia se että Ruotsalaiset ymmärtävät Suomen Ruotsia heikommin kuin Norjalaiset ei yllättä yhtään.

Lund Lemminkäinen

"Jopa Ruotsissa saata parempaa palvelua englanniksi ja silloinhan molemmat puhuvat "vierasta" kieltä tasa-arvoisesti."

Loistava idea ja täysin aukoton perustelu, pakko olla vahvan omakohtaisen kokemuksen mukanaantuomaa viisautta. Eivätpähän pääse kaiken maailman ulkomaanpellet briljeeraamaan kielellään ja höynäyttämään rehellistä suomalaista, eläköön tasavertaisuus!

Miten muuten olet hoitanut asian englanninkielisten kanssa, täytyyhän tasa-arvon toteutua silloinkin, eikö vain?

Jaakko Naakka

Tiedoksesi: osaan suomenruotsia erinomaisesti, ja yhtä hyvin ellei paremminkin mm englantia. Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Islannissa olen aina pärjännyt ruotsillani, kukaan ei ole koskaan katsellut minua pitkin nenänvarttaan - päinvastoin.

Ja lopuksi väärinkäsitysten välttämiseksi: suomi on äidinkieleni.

Marjaleena

Jos suomalaista ruotsinmurretta markkinoidaan helppona kielenä, ollaan väärillä jäljillä. Semmoista ei olekaan. Jokainen kieli kannattaa opetella kunnolla.

Suomenruotsi on järjetön vaihtoehto, kun sillä ei tee mitään ja suomalaiset ovat perin kyllästyneitä siihen. Sen avulla ei liitetä Suomea minnekään muualle kuin rantaruotsalaisten alueelle.

Vieras

Onhan siinä ideaa. Englanninkieli ollee se, jota tod. näk. delffiintkin ensimmäiseksi oppivat. Eihän englanti ole "oikea" kieli. Sehän on kaikista muista kielistä lainattuja sanoja täynnä. Englanninkieli on kielten sekoitus ja siinä se ajaa tämän päivän asiaa. Kukaan vaihto-oppilaista, jotka ovat kotoisin maasta, jossa puhutaan äidinkielenä englantia, eivät tule oppimaan muuta kieltä maassa, jossa jotain muuta kieltä äidinkielenä puhutaan. Se on heidän sivistys-tappionsa ja sille emme voi mitään. Toki suomalainenkin haluaa puhua englantia, ainakin pienessä maistissa, oppiakseen tai näyttääkseen englanninkielen tasonsa. Suomenkieltä, trendin mukaisesti vähätellen. Vanhempana sit hävettää kun tajuu, mitä sitä tuli annetuksi ymmärtää.

Jaakko Sivonen

On häpeällistä, ettei maamme ole kielellisesti täysin vapaa vieraasta sorrosta vielä yli 90 vuodenkaan kuluttua itsenäistymisestä.

95 prosenttia suomalaisista on suomenkielisiä. Suomen kieli on Suomen ainoa alkuperäinen, kansallinen kieli. Suomi ei ole kaksikielinen maa.

Anu-M

Suomen kieli eli suomi kuuluu uralilaiseen kielikuntaan ja sen suomalais-ugrilaisen haaran itämerensuomalaisiin kieliin. Suomen kielen puhujia on noin viisi miljoonaa. Heistä suurin osa asuu Suomessa, mutta vanhoja suomenkielisiä väestöryhmiä on Pohjois-Ruotsissa (meänkielen puhujat eli tornionlaaksolaiset), Norjassa (kveenit) sekä Inkerissä, jossa suomen kieli on 1900-luvun mittaan suurimmaksi osaksi hävinnyt.

Siirtolaisuuden myötä uudempia suomalaisryhmiä on syntynyt Eurooppaan sekä etenkin 1800-luvulla Pohjois-Amerikkaan, jossa suurin osa siirtolaisia on kuitenkin jo kielellisesti sulautunut valtaväestöön. Suurin nykyinen suomen kieltä ulkomailla puhuvien ryhmä on syntynyt sodanjälkeisen muuttoliikkeen tuloksena Ruotsiin.

Piispa Mikael Agricola julkaisi ensimmäiset painetut suomenkieliset kirjat (Abckiria 1543, Se Wsi Testamenti 1548 ym.).

Anu-M

Ruotsin vallan aika Suomessa

Ruotsalaista väestöä siirtyi nykyisen Suomen alueelle viimeistään 1200-luvulta lähtien. Ruotsalainen asutus levittäytyi keskiajan kuluessa varsinkin Ahvenanmaan ja Turun saaristoihin sekä Pohjanmaan, Uudenmaan, Satakunnan ja Etelä-Karjalan rannikoille. 1300-luvulla ruotsalaisten maahanmuutosta tuli yhä organisoidumpaa ja vuosisadan loppuun mennessä monet maan rannikkoalueet olivat jo lähes täysin ruotsalaisten tulokkaiden asuttamia. Lähtöisin he olivat lähinnä Ruotsin itäosista.

Keskiajalta lähtien ruotsi oli yhteiskunnan hallitseva kieli, jolla kirjoitettiin Suomen nykyistä aluetta eli Ruotsin valtakunnan itäisiä hallintoalueita koskevat lait ja useimmat hallinnolliset asiakirjat. Ruotsista tuli myös koulutuksen ja kirjoitetun kirjallisuuden valtakieli. Ruotsin vallan aikana ruotsin kieleen siirtyi jonkin verran Suomen alueella asuneita muiden kielten puhujia, kuten saksankielisiä säätyläisiä tai suomenkielisiä talonpoikia ja kauppiaita, jotka asuivat kaupungeissa tai ruotsinkielisen maaseudun tuntumassa. Usein tämä tapahtui siksi, että ruotsiin siirtymisen katsottiin nostavan yhteiskunnallista asemaa. Suurin osa nykyisen Suomen alueella asuneista ruotsin kielen puhujista oli kuitenkin Ruotsin vallan ajalla rannikkoseutujen ja Ahvenanmaan talonpoikaisväestöä, joka ei sosiaaliselta asemaltaan eronnut suomenkielisen väestön enemmistöstä.

Rannikolla, jossa asuu paljon ruotsia puhuvia kalastajia ja maanviljelijöitä (mistä johtuu puolileikillinen ilmaisu ”rantaruotsalaiset”), myös maaseudun kieliraja on liikkunut historian aikana edestakaisin. Täysin suomenkielisiltä alueilta löytyy ruotsalaisperäisiä paikannimiä (esimerkiksi Noormarkku eli Norrmark). Vastaavasti ruotsinkielisillä alueilla on paikannimiä, jotka ovat selvästi suomenkielistä alkuperää, kuten esimerkiksi Maalahti eli Malax ja Teerijärvi eli Terjärv.

Ruotsinkielisen väestön osuus Suomen asukasluvusta on menneinä vuosisatoina ollut huomattavasti korkeampi kuin nykyisin. Ruotsinkielisen väestön suhteellinen osuus alkoi myöhemmin supistua muun muassa suomenkielisen sisämaan voimakkaan väestönkasvun johdosta sekä siitä syystä, että rannikkoseutujen kaupungit ottivat kasvaessaan vastaan yhä enemmän suomenkielistä väestöä.

Venäjän vallan aika ja itsenäinen Suomi

Ruotsin kielen leviäminen jatkui vielä Venäjän vallan ajan alkuvaiheessa 1800-luvun alkupuolella. Yhteiskunnalliseen asemaan liittyvä ruotsin kielen omaksuminen menetti tarpeellisuuttaan 1800-luvun jälkipuolelta lähtien, kun Suomeen alkoivat muodostua suomenkielinen sivistyneistö ja liikemieskunta. 1800-luvun lopulla suomesta tuli virallinen ja hallinnon ensisijainen kieli. Fennomanian ja 1900-luvun alkupuolen suomenkielisyysliikkeen (”aitosuomalaisuus”) myötä useat ruotsalaistaustaiset tai ruotsinkielistyneet perheet siirtyivät suomen kieleen.

Jaakko Naakka

.... niin - ja kaiken kukkuraksi pääkaupunkiseudulta löytyy saamenkielisiä paikannimiä. Mainittakoon nyt aluksi vain yksi - Nuuksio - niin jaksatte sulatella tätäkin epäkohtaa ennenkuin paljastan muita karmivia epäkohtia maamme historiassa.

"Onse ihan kauhhiaa että nuita ruattalaisia löytyy Härmästäkin!"

"En finne igen. Jävla, jävla finnar!!! "

Vieras

Ja missä vaiheessa muuttuu koko kieli yksikieliseksi, eli venäjäksi ? Ei tarvitse kauaa enää odottaa. Islam-fobia sekoittaa pakkaa pahasti, sillä heidät erottaa vielä silmällä, noin. Venäläisistä ei jää nykyään mahorkan katkua ja ihonvärikin sopii. Ikäänkuin susi lampaitten vaatteissa. Ja sitähän se juuri onkin.

Ylikorostettu ruotsi

Suurimpia kustannuseriä ovat menetettyjen mahdollisuuksien takia saamatta jääneet hyödyt - ja ajan tuhlaaminen.
Mitä kaikkea muuta lapsemme voisivat tehdä sillä ajalla, jonka he nyt joutuvat tuhlaamaan peruskoulussa, lukiossa, ammattikorkeakouluissa, yliopistoissa jne. jne. opiskellessaan poliittista oppiainetta eli pakkoruotsia. Pakkoruotsiahan perustellaan maan kaksikielisyydellä eli se on samanlainen ideologiaperusteinen oppiaine kuin marxismi-leninismi aikoinaan itäblokin maissa.
Ruotsin mallin mukainen kielilaki sopisi meille Suomeenkin, koska Ruotsissa ruotsia äidinkielenään puhuvia on suhteellisesti VÄHEMMÄN (n. 88 %) kuin Suomessa suomea äidinkielenään puhuvia (92 %). Silti Ruotsissa maan pääkieleksi on säädetty yksiselitteisesti ruotsin kieli.

Ruotsinkieliset voisivat vähitellen alkaa sopeutua tähän maahan, ilman erityiskohtelua ja erityisoikeuksia, jotka ylläpidetään enemmistöä kohtuuttomasti kuormittamalla.

Jokkeri

Kustannukset ovat tietenkin merkittävä asia, mutta ehkä tärkein tai törkein asia on suomenkielisten pakkoruotsitus kouluissa. Separatististen ajatusten kytkemisen pakkoruotsin poistamisen hinnaksi esim. Pohjanmaalla on kuitenkin syytä unohtaa. Niin, meillä on yhteistä historiaa myös Venäjän kanssa, mutta pakkovenäjä saatiin torjutuksi, joten pakkoruotsistakin on aika päästä eroon.

Aku

Hyvä malli kielilaille on saatavissa lahden takaa Ruotsista, jossa uusi kielilaki tuli voimaan 1.7.2009. Meillähän lisäksi sattuu olemaan jopa ristiin samankokoiset kielivähemmistöt!
Alla suomennos laista:

Lain sisältö ja tarkoitus

1 § Tässä laissa ovat ruotsin kieltä, kansallisia vähemmistökieliä ja ruotsin viittomakieltä
koskevat määräykset. Laki sisältää myös määräykset yhteisön vastuusta siitä, että yksilöllä
on oikeus kieleen sekä kielten käytöstä julkisessa toiminnassa sekä kansainvälisissä
yhteyksissä.

2 § Lain tarkoitus on ilmaista ruotsin ja muiden kielten asema ja käyttö ruotsalaisessa
yhteiskunnassa. Lailla pyritään myös puolustamaan ruotsin kieltä ja kielellistä
monimuotoisuutta Ruotsissa sekä yksilön oikeutta kieleen.

3 § Jos toinen laki tai asetus sisältää tästä laista poikkeavia määräyksiä, noudatetaan niitä.

Ruotsin kieli
4 § Ruotsissa ruotsin kieli on pääkieli.

5 § Pääkielenä ruotsi on yhteiskunnan yhteinen kieli, johon kaikilla Ruotsissa asuvilla on oltava
oikeus ja jota on voitava käyttää kaikilla yhteiskunnan alueilla.

6 § Julkisella vallalla on erityinen vastuu ruotsin kielen käytöstä ja kehittämisestä.
Kansalliset vähemmistökielet

7 § Kansalliset vähemmistökielet ovat suomi, jiddisch, meänkieli, romani chib ja saame.

8 § Julkisella vallalla on erityinen vastuu suojella ja edistää kansallisia vähemmistökieliä.
Ruotsin viittomakieli

9 § Julkisella vallalla on erityinen vastuu suojella ja edistää ruotsin viittomakieltä.

Kielten käyttö julkisessa toiminnassa
10 § Tuomioistuinten, hallintoviranomaisten ja muiden julkista toimintaa harjoittavien
yksiköitten kieli on ruotsi. Muussa laissa on erityismääräykset oikeudesta käyttää kansallisia
vähemmistökieliä ja muita pohjoismaisia kieliä.
Velvollisuudesta käyttää tulkkia tai asiakirjojen käännöksiä tuomioistuimessa ja
hallintoviranomaisessa on erityismääräykset.

11 § Julkisessa toiminnassa kielen on oltava huoliteltua, yksinkertaista ja käsitettävää.

12 § Viranomaisilla on erityinen vastuu ruotsinkielisen ammattisanaston saatavuudesta,
käytöstä ja kehittämisestä eri ammattialoilla.

Ruotsin kieli kansainvälisissä yhteyksissä
13 § Ruotsin kieli on Ruotsin virallinen kieli kansainvälisissä yhteyksissä. Ruotsin kielen asemaa Euroopan unionin virallisena kielenä on puolustettava.

Yksilön oikeus kieleen
14 § Jokaiselle Ruotsissa asuvalle on annettava mahdollisuus oppia, kehittää ja käyttää ruotsin kieltä. Sen lisäksi
1. kansalliseen vähemmistöön kuuluvalle on annettava mahdollisuus oppia, käyttää ja kehittää
vähemmistökieltä, ja
2. kuurolle, kuulovammaiselle ja muista syistä viittomakieltä tarvitseville turvataan mahdollisuus oppia, kehittää ja käyttää ruotsin viittomakieltä.
Niille, joiden äidinkieli on muu kuin lain ensimmäisessä kappaleessa mainitut, on annettava
mahdollisuus kehittää ja käyttää äidinkieltään.

15 § Julkinen valta on vastuussa 14 §:n mukaisesta yksilön oikeudesta kieleen.

Tämä laki tulee voimaan 1 heinäkuuta 2009
Hallituksen puolesta
FREDRIK REINFELDT
LENA ADELSOHN LILJEROTH (Kulttuuriministeriö)

Trebien

Halvin tapaa hoitaa yhteiskuntaa on panostaa siihen kieleen mitä yhteiskunnassa puhutaan. Suomenkielisellä alueella se kieli on suomi, ruotsinkielisellä alueella se on ruotsi ja kaksikielisellä alueella niitä kieliä on kaksi.

En tunne yksityiskohtia Perussuomalaisten nuorisojärjestön aloitteesta, mutta se että suomen kieli olisi ainoa virallinen kieli ruotsinkieliselläkin alueella ei ole sen enempää kustannustehokasta kuin ideologisestikaan kannatettavaa. Onko aloite luettavissa niin että yksikielisyydellä ei nähdä eroa sen suhteen onko se yksi kieli suomi vai ruotsi? Koska onhan selvää että alueilla joissa enemmistö puhuu ruotsia ei suomi voi se (ainoa) virallinen kieli olla.

Johtaja (kok) kohta persu

Otsikko näyttää itsestäänselvältä. Koska pakkoruotsin puolustajat väittävät, että kansa haluaa pakkoruotsia, pakko oikaista virhe.

Suomalaisuuden liiton tutkimus 2007: 63% kannattaa ruotsin vapaaehtoisuutta kaikille koululaisille.

http://www.suomalaisuudenliitto.fi/data/attachments/Suomalaisuuden_Liitt...

Ajatuspaja Magman (pakkoruotsia puolustava, Folktingetin kanssa samassa rapussa sijaitseva yhdistys) raportti 2009: 50% kannattaa ruotsin kielen pakollisuutta peruskoulussa.

http://www.magma.fi/images/stories/magma_rapport_090121.pdf

Vaikka Magman tutkimus olisi täysin oikeassa ja Suomalaisuuden Liiton tutkimus reippaasti pielessä, voidaan turvallisesti sanoa, että suomenkielisistä vain vähemmistö kannattaa pakkoruotsia.

On se kumma, ettei enemmistö saa poistetuksi vähemmistön haluamaa pakkoruotsia. Ainoa, mitä pakkoruotsi tuo lisää on hurriviha. Näin pienessä maassa ei olisi varaa turhaan kyräilyyn.

Pitänee vaihtaa äänet kokoomukselta persuille ja lähettää satanen Suomalaisuuden liitolle.

Vieras

"koska kielilainsäädäntö ei vastaa todellista tahtotilaa maassamme"

Mistä ihmeen todellisesta tahtotilasta nämä tulevaisuuden toivot mahtavat puhua? Populismia parhaimmillaan, nostetaan kova kohu asiasta joka ei todellakaan ole Suomen päällimmäisten ongelmien joukossa. Valitettavasti vain näyttää siltä etteivät näitten junioriPerSujenkaan kyvyt ja edellytykset muuhun riitä kuin ratsastamiseen kuluneilla argumenteilla.

Tavoitteena näyttääkin olevan rakentaa Suomesta kunnollisten, PerSu -hyväksynnän saaneiden patrioottien eristäytynyt linnake joka ihan varmasti tulee pärjäämään omillaan vaikenemalla kaikilla kielillä ja harjoittamalla tervakauppaa...

Loogisena jatkona vaatimuksilleen ja hyvänä esimerkkinä politiikastaan niin nämä junnut kuin isommatkin toverinsa voisivat pitää ääntä itsestään ja viedä palstatilaa mediassa kannatuksensa mukaisesti, ts. olla enimmän osan ajasta hiljaa.

Frey

"Ruotsin kieleen käytetään perussuomalaisten mielestä suhteettomasti veronmaksajien varoja..."

Voisiko joku PerSu ystävällisesti hieman avata miten paljon valtio siihen rahaa oikein käyttää, tai oikeammin miten paljon aiheutuu säästöjä jos ja kun Suomi julistetaan virallisesti yksikieliseksi? Äkkikatsomalla valtion budjettia, niin poistamalla ruotsi pois virallisista kielistä, ei kovinkaan montaa euroa säästy. Olettaen, että alueellisesti maksettavat kieliperusteiset erityisvaltiontuet kuitenkin säilyvät ja pakkoruotsin tilalla opetellaan jotain muuta.

Jos yksikielistä Suomea halutaan jollain perustella, niin tuo kustannuspeikko on täyttä huuhaata ja perustuu erilaisiin myytteihin.

Tammikuun lapsi

Autetaanko persuja sen verran että mukaan kannattaisi laskea tai arvioida myös ne vaihtoehtoiset hyödyt, jotka kansantalous pitkällä aikavälillä saisi kun (aika, raha, inhimilliset tekijät) resursseja ja energiaa kohdennettaisiin samalla painolla vaihtoehtoisesti muiden kielten opiskeluun.

Onkohan pakkoruotsin ja kaksikielisen hallinnon ylläpidon kokonaiskustannuksista kansantaloudelle saatavilla "virallista tutkimusta" valtion taholta?

Vety-Pekka

Tervehdys.
En ole PerSu. Mutta haluaisin vastata Freyn kysymykseen: "Miten paljon aiheutuu säästöjä jos ja kun Suomi julistetaan virallisesti yksikieliseksi?"
Ehkä Frey voisi itse alkaa arvioida säästettävien kulujen listaa esimerkiksi laskemalla seuraavat erät:
- Kuinka monta tuntia ruotsinkieltä opiskellaan peruskoulussa, keski- ja yläasteella sekä lukiossa, ja minkä muiden kielien/aineiden opiskeluun tuo aika voitaisiin käyttää?
- Otetaan huomioon seuraava tieto: Suomen-, ruotsin- ja norjankieliset tuottavat yhteensä n. 1,0% maailman bruttokansantuotteesta (ks. mm. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/index.html ). Jos oletetaan, että ruotsi hallittaisiin opiskelun jälkeen riittävän hyvin, mikä olisi henkilön näin saavuttama kyky käyttää ja kaupata ammatti- ja muuta osaamistaan tai myydä kaupallisia tuotteita maailmalla?
- Entä jos ruotsin sijaan opittu kieli olisikin esim. englannin lisäksi joku muu suuri kieli (saksa, ranska, italia, espanja, portugali, mandariini, venäjä, puola, tms.) tai tieteenala, mikä olisi siinä tapauksessa henkilön kyky saavuttaa menestystä maailmalla?
- Minkälaista kilpailuetua yksittäinen suomalainen saa opitusta suomenruotsista verrattuna n. 4 miljoonaan muuhun suomalaiseen "ruotsinosaajaan"? Kun "ruotsintaidon" tarjonta on noin runsasta, taidon kauppa-arvo on alhainen tai olematon, erityisesti, kun sitä tarvitaan vain harvoin tai useimmissa kunnissa, maissa ja maailmankaupan tilanteissa sitä ei - tietenkään - tarvita ollenkaan.
- Minkälaisen mielikuvan suomalainen tai muunmaalainen saa tältä osin suomalaisesta demokratiasta (jossa kansalaisten pitäisi olla samanarvoisia), kun hän saa kuulla, että palveluiden turvaamiseksi ruotsinkielisille, korkeakoulupaikkoja täytettäessä vaaditaan mm. lääkäreiltä, biotieteilijöiltä ym. ruotsin osaamista, mutta samaan aikaan yliopistolaitoksessa ruotsinkieliselle linjoille ei pääse muu kuin ruotsia äidinkielenään puhuva, vaikka suomenkieliset hakijat olisivatkin sen ruotsin opiskelleet hyvinkin. Lopputuloksena heikosti koulussa pärjännyt ruotsinkielinen pääsee opiskelemaan yliopistoon tiedekuntiin, joihin monilla hyvinkin pärjänneillä ruotsia hyvin taitavilla suomenkielisillä ei ole asiaa.
- Tätä listaa voisin jopa minä, suomalainen, eteläisessä Euroopassa asuvanakin, jatkaa arvatakseni aika loputtomiin.
Kysyisinkin nyt Freyltä (tai muilta samanmielisiltä):
Minkälaisen vuotuisen taloudellisen ja henkisen tappion SINÄ arvioisit näiden muutaman esitetyn epäkohdan aiheuttavan Suomen suomenkielisille kansalaisille?
Parhain terveisin,
Vety-Pekka

Henri K.

"Voisiko joku PerSu ystävällisesti hieman avata miten paljon valtio siihen rahaa oikein käyttää, tai oikeammin miten paljon aiheutuu säästöjä jos ja kun Suomi julistetaan virallisesti yksikieliseksi?"

Öööh...? No aiheutuuhan siitä säästöjä, jos esim. FST:n tukeminen valtion varoista voidaan lakkauttaa, julkisia asiakirjoja ei tarvitse painaa kahtena eri versiona (on muuten aika kova menoerä...), ei tarvitse ns. pakolla tukea ruotsinkielisiä yliopistoja, teattereita, muita laitoksia jne. jne. jne. Ylipäätään poistuu päällekkäisyydet eri julkisten organisaatioiden rakenteista. Ja kuka sen sanoo, että ruotsin "tilalla" opetetaan yhtään mitään, korkeintaan nostetaan joku C-kielistä B-kieleksi - tämä nyt ei valtavasti rahaa vie.

Jag talar flygande svenska

Mielestäni Suomen kunniakas kuulantyöntöperinne vaatii, että lajista tehdään pakollinen peruskoulussa. Virkamiehiltä on vaadittava vähintään 16 metrin kaari.

Kuulantyöntö on paitsi rikkaus maallemme myös portti toisiin lajeihin, kuten 3000 metrin aitoihin ja riippuliitoon. Suomen historiaakin on vaikea ymmärtää, jos ei ole ole koulussa työntänyt kuulaa vähintään kolmea tuntia viikossa.

Mutta, hei, jos ette ymmärrä kuulantyönnön etuja, sitä parempi meikäläiselle. Opiskelkaa te vain jotain turhuuksianne, kuten vaikka venättää. Kyllä sitten itketään, kun meikkä napaa kaikki työt, joissa siwistynty työnantaja osaa vaatia meikäläisen erityisosaamista.

Kuulan työntöä, kul stötning.

kahdet nimet

Teiden nimeäminen

Yhtä asiaa en ole koskaan ymmärtänyt! Miksi tiet nimetään kahdella kielellä? Turhaa rahan haaskausta.. vaikeuttaa esim. matkailijoiden kartan käyttöä.

Kunta voisi aivan hyvin alueen asukkaiden kanssa päättää mikä tien nimeksi pannaan. Tien varrella olevat asukkaat voisivat ÄÄNESTÄÄ minkä nimen tielle haluavat.

RKP:llä taitaa olla päällä paha asennevamma!!! Kukahan oikeasti on rasisti tässä asiassa?!!

Tom B

Ehdotan täten, että hylkäämme kaikki puhutut kielet ja alamme käyttämään steppiä ja piereskelyä kommunikointivälineenä. Idean sain Kurt Vonnegutin kirjasta Mestarien aamiainen jossa kerrottiin, että niitä käytetään Margo nimisellä planeetalla.

eve_avolin

Sekä pakkoruotsi että Perussuomalaiset ovat molemmat saman ilmiön, sopimusyhteiskunnan lapsia. Pakkoruotsi on mahdollistunut sopimusyhteiskunnan seurauksena ja Perussuomalaiset puolestaan on syntynyt sopimusyhteiskunnan synnyttämään valtatyhjiöön.

Demokratia toimii parlamentarismin kautta: Valta on kansalla, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta ja hallituksen tulee nauttia eduskunnan luottamusta, ei päinvastoin. Sopimusyhteiskunta kuulostaa jotenkin tutummalta: Valta on puolueilla ja niiden etujärjestöillä, joita edustaa kabinetteihin kokoontuneet työryhmät ja eduskunnan tulee nauttia hallituksen luottamusta, ei päinvastoin.

Kaksikielinen yhteiskunta on RKP:n pyhä lehmä, jolla se käy kauppaa muiden puolueiden pyhien lehmien kanssa. Kukaan ei koske toisen puolueen pyhään lehmään, jos saa pitää omansa. Tämä on se syy, miksi RKP on aina hallituksessa, vaikka sen kannatus on ollut jatkuvassa laskussa, sillä se on aina valmis tukemaan muiden puolueiden pyhien lehmien säilyttämistä, jos saa pitää omansa.

Kansanedustajien pitäisi olla maan ylimpiä vallankäyttäjiä, ei vain muodollisesti vaan myös tosiasiallisesti. Perussuomalaiset kuuluvat KD:n ja ehkä Vihreidenkin ohella uusiin puolueisiin, joilla on vähän ulkoparlamentaarista valtaa. Siksi näiden puolueiden tärkein vaikutuskanava on eduskunta, niinkuin sen kuuluisikin olla.

Ulkoparlamentaarinen vallankäyttö tapahtuu pääasiassa julkisuudelta piilossa toisin kuin eduskuntatyö, minkä vuoksi se on kansalaisten vallan ja valvonnan ulottumattomissa. Kun sitten joku antaa, vaikkakin ilman mitään järkevää asiasisältöä, kansalle takaisin sen menettämää valtaa, sille löytyy aina ottajia. Tähän perustuu Perussuomalaisten suosio.

Molemmista veljeksistä päästään eroon sinä päivänä, kun Suomi muuttuu sopimusyhteiskunnasta länsimaiseksi enemmistödemokratiaksi.

ollisaarinen

joiden mielestä ikiaikaisesti puhutut vähemmistökielet ovat turha taakka.

Esimerkiksi Nuuksionjärven nimi on saamea (Joutsenjärvi) ja sen lähistöllä asuvat böndet ovat aikaa sitten Ruotsista muuttaneita.

Perussuomalaisten mielestä saamen- ja ruotsinkielisten pitäisi pystyä yhtä huoliteltuun ja sivistyneeseen kielenkäyttöön kuin mitä tavataan puolueen palstoilla.

Keksikää parempia vihollisia.

Jamppa___

Tälläkin palstalla jotkut ovat lahjakkaasti sekoittaneet nämä asiat, ja se jos mikä palvelee ruotsinkielisten etua.

Pakkoruotsi on 1970-luvun peruja, ja sen poistaminen on periaatteessa hyvin yksinkertainen juttu, jos vaan eduskunnasta löytyisi pikkaisen enemmän munaa.

Ruotsin kielen "virallisuus" taas on paljon vanhempaa perua ja kirjattu käsittääkseni perustuslakiin. Siitä eroon pääseminen on huomattavasti monimutkaisempaa, mutta toivottavaa toki sekin.

Pakkoruotsi ei siis mitenkään liity siihen, että ruotsi on virallinen kieli. RKP ja kumppanit toki haluavat näin ymmärtää että ne liittyisivät toisiinsa, MUTTA EIVÄT NE LIITY.

Marja Leena Lempinen

"Pakkoruotsi ei siis mitenkään liity siihen, että ruotsi on virallinen kieli. RKP ja kumppanit toki haluavat näin "

Kyllä se sikäli liittyy, että pakkoruotsia perustellaan virallisella kaksikielisyydellä. Et pääse valtion etkä kaksikielisten kuntien virkoihin, jollet osaa ruotsia.

Jamppa12

Niinhän ne jotkut perustelee, mutta tosiasiassa nämä asiat EIVÄT liity toisiinsa.

Eikä valtion tai kaksikielisten kuntien virkojen kielivaatimukset myöskään liity mitenkään siihen, että viidelle miljoonalle suomalaiselle survotaan ruotsia väkisin kurkusta alas peruskoulusta lähtien! Jos joku haluaa virkaan, jossa edellytetään ruotsin taitoa, voi hän opetella kielen vapaaehtoisestikin tarpeen mukaan. Tai vielä parempi idea, poistetaan moiset kielivaatimukset kyseisistä viroista kokonaan! Virkoihin voidaan palkata tarpeen mukaan ruotsintaitoisia henkilöitä, mutta ei kaikkien virkamiesten tarvitse välttämättä ruotsia osata! Onhan se nyt vähintäänkin naurettavaa, että esimerkiksi itärajan korttelipoliisienkin on nykyään pakko osata ruotsia... Ikäänkuin he sitä oikeasti tarvitsisivat useammin kuin kerran uransa aikana korkeintaan.

Tämä siis mitä pakkoruotsiin tulee.

Mutta vielä parempi idea on se, että poistetaan pakkoruotsin lisäksi myös ruotsin kielen virallinen asema, jolloin entistä harvemman virkamiehen tarvitsee osata ruotsia. Ruotsille riittää vähemmistökielen asema.

pakkoruotsin kannattaja

Jos pakkoruotsi poistetaan nii kuinka nopiaa luulette että ruotsin kielinen palvelukin häviää..
jos kukaan ei valitse ruotsin kieltä niin eihän sillä sitten kukaan osaa palvella ja suomenruotsalaisten pitää sitten palvella toisiaan ja se on sitte voivoi ku ne eristäytyy ihan kokonaan.

Ottaen huomioon VAASASSA ruotsinkielen palvelu esimerkiksi verovirastossa on jo sitä että asiakaspalvelussa on vuoronperään noin 2 ruotsia kunnolla osaavaa ihmistä ja pari juuri ja juuri osaavaa.
JA SE ON VIELÄ PAKKORUOTSIN AIKANA!

Kiitos nam..

TSV

"He kyselevät kannanotossaan, tehdäänkö venäjästäkin tulevaisuudessa Suomen virallinen kieli, kun venäjänkielisten määrä saavuttaa ruotsinkielisten määrän."

Meillä on historia Venäjän kanssa (kuten Ruotsin) jos väkeä alkaa olla tarpeeksi olisi oikeudenmukaista muuttaa perustuslakia myös venäjän kielen osalta.

Olisi mielenkiintoista nähdä tilanne jossa venäläinen vähemmistö veisi syrjintä jutun EU tuomioistuimeen, koska siinä vaiheessa olemme jo aika pitkälti täysin EUn vallassa.

Jamppa12

Tälläkin palstalla jotkut ovat lahjakkaasti sekoittaneet nämä asiat, ja se jos mikä palvelee ruotsinkielisten etua.

Pakkoruotsi on 1970-luvun peruja, ja sen poistaminen on periaatteessa hyvin yksinkertainen juttu, jos vaan eduskunnasta löytyisi pikkaisen enemmän munaa.

Ruotsin kielen "virallisuus" taas on paljon vanhempaa perua ja kirjattu käsittääkseni perustuslakiin. Siitä eroon pääseminen on huomattavasti monimutkaisempaa, mutta toivottavaa toki sekin.

Pakkoruotsi ei siis mitenkään liity siihen, että ruotsi on virallinen kieli.

RKP ja kumppanit toki haluavat näin antaa ymmärtää että ne liittyisivät toisiinsa, MUTTA EIVÄT NE LIITY.

Vieras

Kaikkein tärkeintä olisi kansallistaa noi suomenruotsalaisilla olevat omistukset. Eikös suomenruotsalaiset suvut omista helsingistä merkittävän (väestömäärään nähden kohtuuttoman arvokkaan) osuuden kiinteistöistä etc?

Samalla ruotsinkieliset yliopistot (esim. Hanken) jonne ruotsia puhuvat pääsevät muita syrjivän helposti, pitäisi lopettaa.

Jo näillä parilla asialla, eiköhän se ruotsin kieli siitä vähitellen kuole...

Trebien

"Kaikkein tärkeintä olisi kansallistaa noi suomenruotsalaisilla olevat omistukset."

Saanko minä myös tulla "kansallistamaan" sinun omaisuutesi, ihan tuosta vain?

"Eikös suomenruotsalaiset suvut omista helsingistä merkittävän (väestömäärään nähden kohtuuttoman arvokkaan) osuuden kiinteistöistä etc?"

Lukeeko jossain että yksityinen varallisuus pitäisi jakaa väestömäärän mukaan? Ei vai? No miksi sitten ihmettelet sitä että joillakin on enemmän kuin toisilla?

"Samalla ruotsinkieliset yliopistot (esim. Hanken) jonne ruotsia puhuvat pääsevät muita syrjivän helposti, pitäisi lopettaa."

Ruotsinkielisen korkeakoulun kohtalo on ruotsinkielisten käsissä, ei suinkaan sinun tai kenenkään muunkaan asiaan kuulumattoman.

"Jo näillä parilla asialla, eiköhän se ruotsin kieli siitä vähitellen kuole..."

Ainakin tarkoitusperäsi tulivat selväksi.

J.V.Snellman

... vai tällaiseksi tämä meno sitten menikin. Ei ihan vastaa sitä mitä olin mielessäni ajatellut kun ryhdyin n.s. fennomaaniksi.(JVS)

Nyt suosittelisin että jokainen kynnelle kykenevä kirjoittelija (joka siis todistettavasti on myös lukutaitoinen) ottaiisi/ostaisi/lainaisi itselleen Juha Ruusuvuoren kirjoittaman mainion kirjan "Muukalainen Muumilaaksossa". Siinä sitä on jokaiselle urhealle ugrille tajuntaa laajentavaa kerrontaa antaen - toivon mukaan - edes pientä ajatuksen kipinää siitä mitä tarkoittaisi tässä maassa todellinen kehitys silloin kun puhutaan kielipolitiikkaa.

monos matti

Jos halutaan suomenkielen asemaa säilyttää ja vahvistaa nykyaikana englannin ylivallalta,on aivan oikein luopua virallisesta kaksikielisyydestä ja pudottaa ruotsin kieli samaan asemaan kuin venäjä,viro,somali ja muut monikultuurisuus-kielet,se on tasaarvoa ja varmistaa paremmin pienen maan kielen säilymisen jatkossa.

monosmatti

Suomen kielen vahvistamiseksi ja säilyttämiseksi on perusteltua esittää ruotsin kielen pudottamista pois virallisesta kaksikielisyydestä.Koska olemme hyvin pieni kansakunta ja kovassa monikulttuurisuuden kehityksessä,niin ollen on oikein että viro,ruotsi,venäjä ja somali kielet ovat samassa katekoriassa keskenään,ja väestö määrätkin vastaavat näissä kielissä toisiaan.Muuten onhan tämä paljon rahaakin tärkeämpi asia,kun otetaan vielä huomioon mikä paine tulee englannin kielestä näinkin pienelle kielelle kuin suomi on.

Vieras

Näitä foorumeita on loputtomiin, vuoroin ruotsalaisista, vuoroin mamuista. (Viimemainituista ei saa muka puhua, mutta puhutaan koko ajan.)

Tarkoitus ei ole "fiksusti" miettiä mitään asiaa, vaan joukolla kiihtyä siitä, millaisia ruotsalaiset ovat - (tai vuoroon mamut.)

Samanlaisia poliittisia liikeitä on nähty ennenkin Euroopassa. Ranskasa oli Le Pen, Itävallassa ...ai nyt en muista; se kaveri, joka tapaturmaisen kuolemansa jälkeen osoittautui seksuaalisen vähemmistön jäseneksi. Jne loputtomiin. Venäjällä on Dzirinovski, vai miten se kirjoitetaan. Hän on muuten sitä mieltä, että Suomi kuuluu oikeastaan Venäjään... persunationalismia a la Russe.

Puhuin näistä eri maiden kiihkonationalistisista persutyyppisistä puolueista erään itävaltalaisen ystäväni kanssa. Olimme yksimielisiä; tilanne ei vielä ole kovin paha (ei vielä ideologista natsismia). Samoin kuin Itävallassa, homma menee Suomessa takakylien miehiin, jotka eivät ymmärrä, minkälaisesta liikkeestä ovat osa. Siinä on jotain liikuttavaa. Samoin Itävallassa kaukaisimmat ja eristyneimmät alppikylät ovat äärioikeiston vankimpia kannattajia. Helpointa huijata sellaista, joka tuntee vain oman kylän.

Ulkopuolelta katsoen koko Suomi on alppikylä. Herttaista oikeastaan.

Kosmopoliitti

Olen viettänyt lapsuuteni USA:ssa, ollut töissä Ruotsissa ja Venäjällä. Nimenomaan nämä kokemukset herättivät ajattelemaan. Me suomalaiset olemme ihan liian kilttejä. Kumartelemme ihan turhaan joka suuntaan.
Ajattele vaikka USA:ta. Ei siellä tulisi mitään, jos joka kielivähemmistöä ruvettaisiin paapomaan. Selkeintä on yksi virallinen kieli. Tähän meilläkin mennään, enemmin tai myöhemmin.

Gagarin

USA:ssa ollaan pikkuhiljaa menossa kohti kaksikielisyyttä. Jopa presidentinvaalikampanjoissa ehdokkaat nykyään pyrkivät pitämään osittain espanjankielisiä puheita tietyillä alueilla. Miamissa noin puolet asukkaista puhuu espanjaa äidinkielenään ja valtaosa paikallisista radiolähetyksistä on espanjaksi. Kaliforniassa en pystynyt joillain alueilla enää 90-luvullakaan saamaan englannikielistä palvelua huoltoasemilla, kun henkilökunta puhui vain espanjaa. Englanti ei ole jyräämässä espanjaa alleen, vaan päinvastoin. Espanjankieli voittaa enemään ja enemmän jalan sijaa USA:ssa vuosi vuodelta.
En sitä paitsi pidä USA:n aiempaa jyräävää kulttuuri- ja kielipolitiikkaa tavoittelemisen ja matkimisen arvoisena. Mielstäni kanadalainen malli, jossa siirtolaiset vielä toisessa sukupolvessakin pääsääntöisesti puhuvat todellista äidinkieltään, on paljon miellyttävämpi ilmapiiri.

Vety-Pekka

Hei, Gagarin.
Onko espanja tosiaan tulossa Yhdysvalloissa viralliseksi kieleksi? Alkavatko kaikki minnesotalaiskoululaiset nyt lukea espanjaa pakollisena kielenä? Eikö siellä enää pääse presidentiksi, jos ei osaa espanjaa? Kumma kun en ole lukenut tällaista uutista sen enempää espanjalaislehdistä kuin yhdysvaltalaisistakaan - sikäli kuin ruotsintaitoni on antanut minun noita lehtiä ymmärtää ;) Tuleeko siellä Jenkeissä myös ruotsi pakolliseksi?

Vety-Pekka

Vety-Pekka

Hei, Gagarin.
Onko espanja tosiaan tulossa Yhdysvalloissa viralliseksi kieleksi? Alkavatko kaikki minnesotalaiskoululaiset nyt lukea espanjaa pakollisena kielenä? Eikö siellä enää pääse presidentiksi, jos ei osaa espanjaa? Kumma kun en ole lukenut tällaista uutista sen enempää espanjalaislehdistä kuin yhdysvaltalaisistakaan - sikäli kuin ruotsintaitoni on antanut minun noita lehtiä ymmärtää ;) Tuleeko siellä Jenkeissä myös ruotsi pakolliseksi?

Vety-Pekka

pur

USA:ssa ei ole lainkaan virallisia kieliä. Se on yksi tapa. Espanjan kielestä USA:ssa kertoo Wikipedia:

Main article: Spanish in the United States
In the 2006 census, 44.3 million people of the U.S. population were Hispanic or Latino by origin;[69] 34 million people, 12.2 percent, of the population more than five years old speak Spanish at home.[70] Spanish has a long history in the United States because many south-western states and Florida were part of Mexico and Spain, and it recently has been revitalized by Hispanic immigrants. Spanish is the most widely taught foreign language in the country.[71] Although the United States has no formally designated "official languages," Spanish is formally recognized at the state level in various states besides English; in the U.S. state of New Mexico for instance, 30% of the population speaks the language. It also has strong influence in metropolitan areas such as Los Angeles, Miami, San Antonio, New York City, and in the last decade, the language has rapidly expanded in Charlotte, Atlanta, Baltimore, Boston, Chicago, Cleveland, Dallas, Detroit, Washington, DC, Houston, Phoenix and other major Sun-Belt cities. Spanish is the dominant spoken language in Puerto Rico, a U.S. territory. With a total of 33,701,181 Spanish (Castilian) speakers, according to US Census Bureau,[72] the U.S. has the world's second-largest Spanish-speaking population.[73] Spanish is the most popular studied foreign language in U.S. schools and universities.[74][75]

Ei ole lainkaan pois suljettua, että espanjan kieli muuttuu alueelliseksi enemmistökieleksi joissakin osavaltioissa, eikä muutokseen välttämättä mene edes useita vuosikymmeniä. Dynaamisissa yhteiskunnissa kuten USA:ssa kelpaa useampi kieli, pohjolan junttilassa takapajuisimmat haikailevat vaikenemista yhdellä kielellä.

ksr

Muistan lukeneeni muutama vuosi sitten artikkelin Time-lehdestä, jossa oltiin vakavasti huolissaan englanninkielen asemasta Yhdysvalloissa espanjankielen yleistyessä. Kaksikielisyys nähtiin siinä tarkastelussa epätarkoituksenmukaisena, kalliina, yksilöiden ja yhteisön edun vastaisena.

Eli. Amerikkalaiset ymmärtävät, että yksi kieli mahdollistaa maan demokraattisen kehittymisen paremmin kuin moneen kieleen ja sitä muodoin yksilöiden keinotekoiseen erotteluun perustuva järjestelmä.

pur

Hyvä analyysi, kiihkoilustahan tällä palstalla on kysymys. Pitäisi myös tutkia millainen suhde verkkomedialla ja kiihkoilulla on; verkossahan kynnys kirjoittamiseen on matala ja julkaisemiseen vielä matalampi. Se näyttää johtavan myös matalaotsaisuuteen. Media myös käyttää tarkoituksellisesti repiviä juttuja, koska aktiiviset yhdenasiankirjoittajat (no joo, kahdenasian) tarttuvat aina ruotsalais- ja muukalaiskoukkuun ja alkavat kirjoittaa.

Jossain vaiheessa ehkä verkkojulkaisusissakin huomataan, että se 5% kansasta joka tätä "ruotsalaiset sitä mamut tätä"- pulinaa pitää yllä ei oikein tee julkaisusta kannattavaa. Maksava suuri yleisö ei ihan joka päivä halua tässä paskassa kahlata, kun toimituksellisissa paperilehdissä kirjoittelu on keskimäärin valistuneempaa ja lukukokemus hyödyllisempi.

Taidanpa vaihtaa Hufvudstadsbladetiin ja jättää tämän persussusien pää-äänenkannattajan hetkeksi.

Hannu Koho

"Pakkoruotsi ja ruotsin virallisuus KAKSI ERI ASIAA
11.10.2009 21:56 Jamppa12
Tälläkin palstalla jotkut ovat lahjakkaasti sekoittaneet nämä asiat, ja se jos mikä palvelee ruotsinkielisten etua."

Eivät ne ole eri asioita. Suomen virallisen kaksikielisyyden ainoa konkreettinen ilmentymä ovat suomenkielisille asetetut ruotsintaitovaatimukset.

Hyvin usein ruotsin pakollisuutta perustelaan hokemalla että "Suomi on kaksikielinen maa."

Palvelujen järjestäminen ruotsiksi sinne, missä sillä on tarvetta ei edellytä koko maan virallista kaksikieliyyttä.
Tutustukaa Ruotsin kielilakiin. Vapaa kileivalinta ry. on outo ilmiö Euroopan yhdistyskartalla, täällä kuitenkin tarpeellinen.

Jamppa12

Perustuslaissa kirjattu virallisen kielen asema ei sinällään aseta mitään velvollisuuksia suomenkielisille osata pätkääkään ruotsia. Nämä "velvollisuudet" on keksitty ja lehmänkaupoilla luotu ihan viime vuosikymmenten aikana.

Vielä 1970-luvun alkupuolella esim. yliopistoissakaan ei ollut mitään pakollisia ruotsin opintoja tai "virkamiesruotseja".

Aika lahjakkaasti on kyllä onnistuttu sekoittamaan suomalaisten päät luulemaan, että pakkoruotsi liittyisi jotenkin ruotsin kielen viralliseen asemaan. Mutta ei se liity! Ei näillä asioilla ole mitään tekemistä keskenään paitsi tekosyynä käytetty, keksitty yhteys.

Ruotsin kielen virallisuus takaa sen, että ruotsinkieliset voivat asioida tiettyjen viranomaisten kanssa omalla kielellään, mutta ei se velvoita yhtään suomenkielistä suomalaista osaamaan sanaakaan ruotsia.

Anni

Suomalaisista nuorista liian moni jättää kielet opettelematta siksi että kerrallaan pitää opiskella kahta (ja lukiossa, jos ei ota pitkää matikkaa, kolmea, ainakin ennen oli näin) - kerrallaan tulisi olla vain yksi vieras kieli eli englanti, kielissä lahjakkaille tulisi tietenkin olla vaihtoehtoja, kiinaa, japania, saksaa jne.
Suurin menetys ei kuitenkaan edes tule pakkoruotsista vaan siitä kuinka tiettyjen virkojen ja johtajapaikkojen ainoa vaatimus on ruotsalaisuus.
Sonera, Fortum yms. kalliit möhläykset aiheutuvat siitä että valitaan muista kuin pätevyys-syistä henkilöitä paikoille joissa voidaan aiheuttaa suurta tuhoa.

Politiikasta suomalaiset ovat vähemmän kiinnostuneita kuin rehellisemmän politiikan maissa kansalaiset ovat. Saisivat alkaa myös Perussuomalaiset kannattamaan kansanäänestyksiä Sveitsin malliin kuten uusi Muutos2011-liike on tehnyt.

Sillä voisi saada lisää ääniä - ja jos Perussuomalaiset jo eduskunnassa olevana puolueena niin tekisi, voisi toivoa että muutkin alkaisivat miettimään - joko sitä ketä äänestää tai sitten puolueiden johdoissa olevat, josko haluaisivat kuitenkin demokratian lapsilleen ja lapsenlapsilleen - ketkuilustahan ja sen haitoistahan he jo tietävätkin.

Leo Havukainen

Suomen kielilainsäädäntö ei todellakaan vastaa enemmistön todellista tahtotilaa. Ruotsin kieli on saanut ansiottoman ja ylimitoitetun aseman maassamme. Syitä tähän on lähinnä neljä.

Ensinnäkin, ylimieliseltä ja omahyväiseltä kielivähemmistöltämme on kautta vuosisatojen puuttunut oikeudenmukaisuuden ja suhteellisuuden taju. Oma etu on aina ohittanut enemmistön edun. Omista vanhoista Ruotsin vallan tai autonomian aikaisista eduista ei ole haluttu luopua. Ruotsin kieli on saanut olla maan viranomaiskieli vuosisatoja. Suomen kielen nousemista samaan asemaan ruotsinkielinen "sivistyneistö" vastusti niin vimmatusti, että enemmistön kieli pääsi viralliseksi ja tasavertaiseksi kieleksi vasta v. 1902. Se, että suomen kieli nousi vasta 100 vuotta sitten sille kuuluvaan asemaansa, on laskettava täysin ruotsinkielisten jarruttelun syyksi.

Toiseksi, suomalaisilta poliitikoilta on puuttunut kyky kuunnella enemmistöä. Lisäksi tuntuu, että 270000 ruotsinkielisen etuja ajaa maassa kolme kansanedustuslaitosta (kaksikielinen Eduskunta sekä ruotsinkieliset Folktinget ja Ahvenanmaan Landstinget). Noin 5 miljoonan suomenkielisen etuja on puolestaan ajavinaan kaksikielinen Eduskunta.

Kolmanneksi, ruotsinkielisillä on taloudellisesti vahvoja taustavoimia, joiden päätavoite on ruotsin kielen aseman turvaaminen. Tällaisia taustavoimia ovat mm. ruotsinkielinen ajatuspaja Magma ja monen monet ruotsinkieliset säätiöt. Siinä rahakin vaihtaa omistajaa tavoitteiden saavuttamiseksi.

Neljänneksi, media eli sanomalehdistö ja televisio ovat ottaneet kielikysymyksessä tiedon pimittäjän roolin. Suomen vuoden 2004 kielilain tiedottaminen laiminlyötiin ja Ruotsin 1.7.2009 kielilain tiedot pimitettiin täydellisesti kansalaisilta. Nyt jos koskaan olisi ollut tuhannen taalan paikka kertoa erityisesti suomenkielisille, miten erilaisia nämä naapurimaiden kielilait ovatkaan. Tieto olisi avannut suomenkielisten silmät näkemään, kuinka pahasti heitä onkaan kusetettu silmään vuosikymmenien ajan. Nyt enemmistö ei edellenkään osaa vaatia oikeutta itselleen eli oikeutta pudottaa ruotsin kielen taakka harteiltaan.

Hannu Koho

"Historian valossa kauimmin virallisena kielenä on ollut ruotsi."

..ja Ruotsissa virallinen kieli voisi olla suomi. Onhan se vanhin pohjoismaissa edelleen puhuttu kieli, ja tuttu myös ruotsalaisille.

Johan pohjoismainen identiteetti edellyttää suomen osaamista.

pur

Miehellä oli vanhastaan kaksi autoa, sininen ja keltainen. Mies ei mielestään tarvinnut toista. Se oli tarpeeton ja helkutin kallis auto. Ihan hyvä se on silti olemassa, sanoi naapuri.

Enkä helvetissä ole mikään holhouksenalainen, sanoi mies ja työnsi keltaisen autonsa järveen.

Mikä sitten on lapsenomaista. Kukin tehköön johtopäätöksensä itse.

pur

Miksi yhden kielen kohdalla poikkeuksellisesti pitäisi olla valinnan vapaus? Eiväthän valinnaisia ole myöskään vieras kieli, matematiikka, kuvis, liikunta, historia, maantieto, biologia, uskonto/et, fysiikka jne. Ei juuri mitään kouluaineita yksilö voi valita. Se on keskeinen syy siihen, että koululaisemme ovat esim. kielissä aivan ylivoimaisia vaikkapa jenkkeihin nähden.

Pakko on paras opettaja.

Marja Leena Lempinen

Ei yhden kielen kohdalla, vaan kielenopetuksen kohdalla pitää olla valinnan vapaus. Kieliähän on tuhatkertainen määrä esimerkiksi matematiikkaan verrattuna. Matematiiksasta voidaan kyllä osia jättää vapaaehtoisesti opeteltaviksi. Kaikkia hienouksia ei tarvita eikä opita, vaikka yritettäisiin.

Uskonto voisi myös olla valinnainen aine.

Kielissä ei saa olla yhtään pakollista. Maan kaksikielisyydestä pitää järjestää kansanäänestys, joten sekään ei ole pakottamassa ruotsin opiskeluun.

Ruotsillakin on oikeus olla vapaasti valittava kieli, jolloin oppilaat ovat motivoituneita ihan eri tavalla. Tehostettakoon sitten houkuttelukeinoja, vaikka sitä Svenska nu -toimintaa.

Yakov

Se on niin paljon lyhyempää ja nasevampaa kuin suomi!

Ajattelehan, että silloin kaikki painotuotteet, tuoteselosteet jne. tulevat puolta lyhyemmiksi.

Myös puhuessa puolet aikaa säästyy muuhunkin kuin tyhjän jauhamiseen!

Otanpa esimerkin:

Suomeksi: seitsemän sataa seitsemän kymmentä seitsemän
Ruotsiksi: sju hundra sjuttiosju
Siis tasan puolet lyhyempää!

Lisäksi ruotsin kieli on paljon sointuvampaa ja musikaalisempaa kuin suomi.

Jos meillä puhuttaisiin vain ruotsia, niin mitkä mahdollisuudet meille avautuisikaan esim. euroviisuvoittoihin ja kansainvälisille metropoleille, avot!

PS. Äänestänkin seuraavaksi PerSuja, sillä on kiva nähdä Arkadianmäellä komiikkaa nykyisen hömpän sijaan ;o)

Kosmopoliitti

Suomalaisuudesta voi olla montaa mieltä ja siitä, onko se säilyttämisen arvoinen asia. Itse olen maailmalla monesti huokaissut että onneksi olen suomalainen, on jalat maassa toisinkuin monilla muilla kansoilla. Ainoa asia mikä suomalaisissa ärsyttää, on lammasmaisuus. Toisaalta, se voi osittain olla se mikä meistä tekee suomalaisia. Mitalin toinen puoli. Mutta kyllä meidän pitää oppia puoliamme pitämään ja nostamaan kissoja pöydille vähän reippaammin kuin tähän asti. Jos suomalaisuuden halutaan säilyvän, silloin pitää suomen kielen statustakin nostaa.

knugen hans majonäs

Useimmiten kauneuden perusteleminen on ajanhukkaa ja siitä voidaan pitää ainoastaan henkilökohtaisena mieltymyksenä. Kielen kauneuden kohdalla voidaan kuitenkin puhua poikkeuksellisesti universaalista kauneudesta.

Suomen kielessä on konsonanttien ja vokaalien suhde sama kuin italian kielessä. Jostain ihmeen syystä suomalaisilla on kuitenkin kielteinen käsitys suomen kielen kauneudesta. Todellisuudessa suomi on kaunis kieli. Perustelen sen alla.

Puhe koostuu vokaaleista ja konsonanteista. Vokaaleja ovat A, E, I, O, U, Y, Ä ja Ö. Loput aakkosista on konsonantteja. Tärkeitä puheessa ovat konsonantit, niiden tehtävänä on siirtää informaatioita. Vokaalien tehtävä on mahdollistaa sanan ääntäminen. Ihmiselle kielen ääntäminen on vaikeaa jos kielessä on liikaa konsonantteja. Faxin ja modeemin ujellus on tavallaan kieltä joka on muodostettu pelkästään konsonanteista täysin ilman vokaaleja. Jos kieli on pelkkiä konsonantteja silloin se myös kuulostaa faxin tai modeemin ujellukselta.

Jos kielessä ei ole riittävästi vokaaleja helpottamassa ääntämystä, ihminen joutuu tinkimään kielen ääntämisessä. Silloin sanoista jätetään pois tai lisätään jotain äänteitä ääntämisen helpottamiseksi. Se aiheuttaa eroavaisuuksia kirjoitusasuun verrattuna. Se taas johtaa siihen että kielen kirjoittaminen eroaa ääntämisestä joka tekee kielen oppimisen vaikeaksi.

Heprean kielessä ei kirjoiteta vokaaleja mutta ymmärrettävästä syystä ne lausutaan puheessa ja mikä tekee kielen vaikeaksi nuorelle lapselle oppia. Heprean kielessä JHV lausutaan jahve = jumala.

Suomen kielessä tämä ei ole ongelma. Tutkimuksen mukaan suomenkielinen lapsi oppii lukemaan ja kirjoittamaan 6 viikossa yhtä hyvin kuin englannin kielinen lapsi 2 vuodessa. Pisa tutkimuksen perusteella suomenruotslaiset oppilaaat jäävät jälkeen äidinkielen oppimisessaan suomalaisiin lapsiin verrattuna.

Suomen kielessä on useimmiten aina konsonantin tai tuplakonsonantin jälkeen vokaali. Suomen kielessä on siis konsonantteja ja vokaaleja vuorotellen. Lisäksi suomen kielessä sanat päättyvät usein vokaaliin. Nämä piirteet tekevät suomen kielestä laulun omaista. Universaalisti laulua kuvataan usein kutakuinkin näin: Lal la lal la laa.. , melkein kuin suoraan suomen kielestä, laulaa.

Monissa muissa kielissä sanat eivät osaa kuvailla asiaa yhtä hyvin kuin suomen kieli. Ehkä siksi meidän rallikuljettajamme ovat maailman parhaita. Sopiva konsonanttien ja vokaalien suhde tekee sanoista selkeitä ja siten hyvin erottuvia joista saa melussakin helposti selvää. Kartanlukijan ja ajajan kommunikointi onnistuu virheettömästi ja tarkasti suomen kielellä. Marcus Grönholmillekin luetaan nuotit suomeksi ja hän voitti aina maailmanmestaruuden suomen kielellä.

Ruotsin kielessä esiintyy paljon peräkkäisiä konsonantteja joka tekee kielen vaikeaksi ääntää ja oppia kirjoittamaan.

Ruotsin kielen Älvsjö - sanassa on seuraavat peräkkäiset konsonantit lvsj - siis neljä konsonanttia peräkkäin, joka aivan mahdoton sana ihmisen lausuttavaksi. Sanahan on suorastaan kaamea parahdus. Tyypillistä ruotsinkielelle. Älvsjö lausutaan suunnilleen henkäyksenomaisesti "äyhö" ruotsiksi.

Nordenskiöld - sanassa on seuraavat peräkkäiset konsonantit rd - nsk - ld
Wright - sanassa on seuraavat peräkkäiset konsonantit Wr - ght ja vain yksi vokaali.

Se siitä ruotsinkielen kauneudesta. Äyhö Äyhö Äyhö Äyhö Äyhö Äyhö

Vieras

Onhan somaa kun viisi prosenttia paukuttelee henkseleitään.
Liberaalisti.
Ruotsalaisten isännyys taisi loppua 1809.

On aika uusi maan kieliolot. Olemme kypsyneet menneinä 200 vuotena ottamaan sen vastuun, mitä yli 90" enemmistöasema edellyttää.

J.Ryyti

Ydinasia on tässä Perussuomalaisesta näkökulmasta:

-laajennetaanko suomalaisten itsemääräämisoikeus kattamaan myös kieliopinnot

-ulkoistetaanko edelleen päätösvalta kieliopinnoissa valtiolle ja heitä edustaville virkamiehille/naisille

Perussuomalaiset ainoana puolueena kannataa suomalaisten itsemääräämisoikeuden laajentamista tässä kysymyksessä ja valtion holhoamisen vähentämistä.

Ei ihme,että Perussuomalaisten kannatus kasvaa sitä mukaa kun tämä ero Perussuomalaisten ja muiden puolueiden välillä selvenee äänestäjille.

On aina olemassa ihmisiä, jotka haluavat siirtää päätösvallan omissa asioissaan valtiolle. He kannattavat pakoruotsia. Ei tarvitse itse miettiä mitä kieltä opiskelisi sen sijalla jos siihen mahdollisuus annettaisiin.

Vieras

"Perussuomalaiset ainoana puolueena kannataa suomalaisten itsemääräämisoikeuden laajentamista tässä kysymyksessä ja valtion holhoamisen vähentämistä.
Ei ihme,että Perussuomalaisten kannatus kasvaa sitä mukaa kun tämä ero Perussuomalaisten ja muiden puolueiden välillä selvenee äänestäjille."

Jos tässä on se ratkaiseva ero perussuomalaisten ja muiden puolueiden välillä niin köykäisetpä ovat eväät PerStaskussa...

Pieni vähemmistö joka profiloituu enemmän tai vähemmän outoihin änkyröihin ja ottaa milloin minkäkin ihmisryhmän silmätikukseen. Löytää ongelmia siellä missä niitä ei ole ja tekee ihan uusia sinne missä niitä ei tarvita. Missä ovat ihan oikeat, rakentavat ehdotukset joilla tätä maata viedään eteenpäin?

Kiitokset kuitenkin tästäkin selvennyksestä, vien viestiä linjastanne eteenpäin!

Kokonaisuus ennen kaikkea

Ruotsinkielisesten määrä tulee sekä määrällisesti vähenemään(alhainen syntyvyys) että prosentuaalisesti vähenemään johtuen tulevasta runsaasta maahanmuutosta.
On ironista että suomenruotsalaiset kannattavat runsasta maahanmuuttoa vaikka se tulee vääjäämättä laskemaan ruotsinkielisten prosenttiosutta Suomen väestöstä...
Parinkymmenen vuoden päästä Suomessakin tulee olemaan usean sadantuhannen ulkomaalaistaustainen ryhmä joka tulee puhumaan omaa kieltään, suomea, luultavasti englantia mutta varmasti ei ruotsia.
Tulevaisuudessa ruotsia äidinkielenään puhuvien määrä tulee siis tippumaan 1-2 prosentin tasolle ja jo nyt voidaan perusteellisesti keskustella ruotsinkielen tarpeettomuudesta.
Virallinen ruotsinkielinen liturgia yrittää turhaan pyristella tulevaisuutta vastaan.

Henrik

Hej på er alla!

Jag vill påminna om att kvoterna för svenskspråkiga ingalunda begränsar till dem som har svenska som modersmål. I dagens läge finns många finskspråkiga som studerar på Hanken eller Åbo Akademi - på svenska! De får samma undervisning som sina finskspråkiga kolleger, och så lär de sig tala flytande svenska på kuppen När de kommer ut på arbetslivet har de lätt att placera sig på den Skandinaviska arbetsmarknaden. Och så har ju alla de som studerar på svenska möjlighet att söka understöd från de solida finlandssvenska fonderna:)

Vem som helst kan med andra ord ”bli” finlandssvensk - och dra nytta av alla de (ofta påstådda) privilegier som finlandssvenskarna åtnjuter. Det gäller bara att omvandla lite negativ energi till något positivt, t.ex. till att lära sig grunderna i svenska (som är ett av de absolut lättaste germanska språken, jämför bara med tyskan!)

PS: Ur ekonomisk synvinkel är det ju utmärkt att allt färre finskspråkiga talar svenska i dagens läge. Då kan finlandssvenskarna fortsätta att håva in topposter i Skandinaviska sammanhang framför näsan på ummikko-finnarna!

Vieras

Suomen ruotsalaiset eivät tajua, että nimenomaan sen ruotsin kielen tyrkyttäminen suomen kielisten niskaan luo antiaptiaa heitä ja ruotsin kieltä kohtaan. Ja sen lisäksi heidän argumenttinsa ovat aina sitä samaa hokemaa, ruotsin kieli auttaa oppimaan sitä ja tätä kieltä, what crap.

Vieras

Aivan niin, vieras 'on tuossa ruotsinkielisillä otsaa', mutta kun hän kirjoittaa ruotsiksi minä en edes lue sitä. Olen muuten tehnyt päätöksen jo kauan sitten, etten puhu ruotsia enää, se on kuollut kieli minulle. Ja en myöskään vastaa jos ruotsiksi kysytään vaan vaadin kysysmyksen suomeksi tai englanniksi. Olen muuten maltillinen ihminen, mutta nyt riittää minulle nämä RKPn fundamentalistien röyhkeät hommat. Yhdessä kommentissa epäiltiin Heikki Talan mahdollista tekstiä. Jos on lukenut Talan tekstejä niin tietää, ettei hän kirjoita tällä tavalla.

Blaah

Itse kuulun niihin kakskielisiin jonka mielestä pakkoruotsi ym. ruotsinkielen tyrkyttämäninen suomenkielisille on väärin, turhaa ja sen lisäksi aiheuttaa enemmän kaksjakoisuutta kun kielimuuri itessään.
Onhan se helpompaa jos kaikki puhuu samaa kieltä ja kun nyt 90% puhuu pelkästään suomea niin... Toisaalta en omalta osalta luopuisi ruotsinkielen taidoistani, auttaa se ainakin engalnnin kielen ääntämistä ja ruotsissa asioimista. Eipä omasta mielestäni oo pahammin muita etuja kielestä ollut. Mutta mielestäni tehköön kaikki miten itse parhaakseen katsoo. Toisaalta herää kysymys sitten että mites pakkosuomen suomenruotsalaisille. Pitäähän siihenki jonkilainen perute olla. Tai voihan senkin jättää jokaisen omaksi päätökseksi. En tajua kuitenkaan miksi ruotsi ei voisi olla virrallinen kieli. Joku sen jo jossain mainitsi että saahan noita tulkkeja palkattua virastoihin että voi ruotsinkieliset käyttää omaa kieltänsä, ei ole monessa muussa maassa yhtään vieras asia. Olisi myös aika ankeeta jos ei ruotsinkielistä koulua olisi voinut käydä kun nyt kuitenkin oppilaita niihin riittää ihan hyvin.
Eniten täällä ärsyttää ne suomenruotsalaiset jotka jostain syystä yrittää pakottaa muita oppimaan kieltänsä koska tuntenvat jonkinlaista suurta ylpeyttä että osaa toista kieltä tai ei ole suomea koskaan jaksaneet kunnolla opetella. Toisaalta ärsyttää ne suomenkieliset jotka pitävät ruotsinkieltä itessään jonain paheena tai jotka leimaavat kaikki ruotsinkieliset samaan ruotsinkieltä tyrkyttävään poppooseen.

promdresses0519

<a href="http://www.fashion7days.com/short-prom-dresses-c-1_8.html"><b> Short Prom Dresses</b></a> The internet has a large capability to nurture niche concerns until they someway end up a part of mainstream culture. Whatever randomly developed or rarefied seek periods you enter will habitually hurl up some outcomes, often more logical ones than you could have imagined. <a href="http://www.fashion7days.com/empire-waist-dresses-c-3_23.html"><b> Empire Waist Dresses</b></a>

Search for "cycling in heels", for demonstration, or "cycling in dresses", and Google will offer you hundreds of pictures from websites that article such practices.<a href=" http://www.fashion7days.com/halter-neck-dresses-c-3_24.html"><b>Halter Neck Dresses</b></a> Type in "cycling with a dog in a rucksack" or "cycling on the telephone with a latte in your left hand", and you'll glimpse hundreds more.<a href="http://www.fashion7days.com/low-vneck-dresses-c-3_25.html "><b>Low V-neck Dresses </b></a> The expansion of street-style blogs in latest years, coupled with the internet's inclination to give any micro-trend cult apply, has directed to the increase of "cycle chic", a half-sporty, half-fashionable subcultural occurrence with directions and a dress cipher that are all its own.<a href="http://www.fashion7days.com/one-shoulder-dresses-c-3_27.html"><b>One Shoulder Dresses </b></a>

One of the first such blogs, Copenhagen Cycle Chic, was begun by Mikael Colville-Andersen in 2007, to catalogue effortlessly sleek Danes as they pedalled round the capital. "It was a coincidence, actually," he admits. <a href="http://www.fashion7days.com/open-back-dresses-c-3_28.html"><b>Open Back Dresses</b></a> "I was managing many of road taking photographs anyhow and I dotted a young female on her two wheeler in the forenoon traffic, so I took her picture. The comments on my blog begun pouring in, like: 'Dude, she's wearing a skirt!' So I took some more." <a href="http://www.fashion7days.com/petite-dresses-c-3_31.html "><b>Petite Dresses</b></a>

That jump an online London-based boutique opened trading biking gear that took its inspiration from vintage and retro fashioning, other than the anorak aesthetic that the discipline was at that issue better renowned for. "We started trading Dutch bikes,"<a href="http://www.fashion7days.com/plicated-dresses-c-3_29.html"><b>Plicated Dresses </b></a> Recognises Sian Emmison, the co-director of Bobbin Bicycles. "Tom [Morris, Bobbin's other director] and I contacted in Holland. Cycling isn't a marginal undertaking there – persons choose up their friends and proceed to the tavern on their bikes."<a href="http://www.fashion7days.com/princess-dresses-c-3_20.html"><b>Princess Dresses</b></a>

The next October, the French couture dwelling Chanel commenced a £6,000 two wheeler boasting the label's signature interlocking 'C's and a quilted cowhide pannier in the method of its best-selling 2.55 handbag. <a href="http://www.fashion7days.com/strapless-dresses-c-3_22.html"><b>Strapless Dresses</b></a>The two wheeler was going up in the world and riders were evolving more discerning: 2007 was the year that cycle chic was born.<a href="http://www.fashion7days.com/sweetheart-dresses-c-3_30.html"><b>Sweetheart Dresses </b></a>

And it appears to have arrive to a head this year, with a flurry of biking publications that has at its heart the straightforward delights of an built-up biking way of life other than any more serious sports-industry or rushing knowledge.<a href="http://www.fashion7days.com/best-seller-c-1_6.html"><b>Best Seller</b></a> Bike-riding bookworms can select from: Bicycle by Helen Pidd; The Bicycle Book by Bella Bathurst; <a href="http://www.fashion7days.com/prom-dresses-2011-c-1_5.html"><b>Prom Dresses 2011 </b></a> I Love My Bike by Matthew Finkle and Brittain Sullivan; Bike Snob: Systematically and Mercilessly Realigning the World of Cycling by Christopher Koelle; and Wheels of Change: How Women Rode the Bicycle to Freedom by Sue Macy.<a href="http://www.fashion7days.com/long-prom-dresses-c-1_7.html"><b> Long Prom Dresses</b></a>

promdresses0519

<a href="http://www.fashion7days.com/short-prom-dresses-c-1_8.html"><b> Short Prom Dresses</b></a> The internet has a large capability to nurture niche concerns until they someway end up a part of mainstream culture. Whatever randomly developed or rarefied seek periods you enter will habitually hurl up some outcomes, often more logical ones than you could have imagined. <a href="http://www.fashion7days.com/empire-waist-dresses-c-3_23.html"><b> Empire Waist Dresses</b></a>

Search for "cycling in heels", for demonstration, or "cycling in dresses", and Google will offer you hundreds of pictures from websites that article such practices.<a href=" http://www.fashion7days.com/halter-neck-dresses-c-3_24.html"><b>Halter Neck Dresses</b></a> Type in "cycling with a dog in a rucksack" or "cycling on the telephone with a latte in your left hand", and you'll glimpse hundreds more.<a href="http://www.fashion7days.com/low-vneck-dresses-c-3_25.html "><b>Low V-neck Dresses </b></a> The expansion of street-style blogs in latest years, coupled with the internet's inclination to give any micro-trend cult apply, has directed to the increase of "cycle chic", a half-sporty, half-fashionable subcultural occurrence with directions and a dress cipher that are all its own.<a href="http://www.fashion7days.com/one-shoulder-dresses-c-3_27.html"><b>One Shoulder Dresses </b></a>

One of the first such blogs, Copenhagen Cycle Chic, was begun by Mikael Colville-Andersen in 2007, to catalogue effortlessly sleek Danes as they pedalled round the capital. "It was a coincidence, actually," he admits. <a href="http://www.fashion7days.com/open-back-dresses-c-3_28.html"><b>Open Back Dresses</b></a> "I was managing many of road taking photographs anyhow and I dotted a young female on her two wheeler in the forenoon traffic, so I took her picture. The comments on my blog begun pouring in, like: 'Dude, she's wearing a skirt!' So I took some more." <a href="http://www.fashion7days.com/petite-dresses-c-3_31.html "><b>Petite Dresses</b></a>

That jump an online London-based boutique opened trading biking gear that took its inspiration from vintage and retro fashioning, other than the anorak aesthetic that the discipline was at that issue better renowned for. "We started trading Dutch bikes,"<a href="http://www.fashion7days.com/plicated-dresses-c-3_29.html"><b>Plicated Dresses </b></a> Recognises Sian Emmison, the co-director of Bobbin Bicycles. "Tom [Morris, Bobbin's other director] and I contacted in Holland. Cycling isn't a marginal undertaking there – persons choose up their friends and proceed to the tavern on their bikes."<a href="http://www.fashion7days.com/princess-dresses-c-3_20.html"><b>Princess Dresses</b></a>

The next October, the French couture dwelling Chanel commenced a £6,000 two wheeler boasting the label's signature interlocking 'C's and a quilted cowhide pannier in the method of its best-selling 2.55 handbag. <a href="http://www.fashion7days.com/strapless-dresses-c-3_22.html"><b>Strapless Dresses</b></a>The two wheeler was going up in the world and riders were evolving more discerning: 2007 was the year that cycle chic was born.<a href="http://www.fashion7days.com/sweetheart-dresses-c-3_30.html"><b>Sweetheart Dresses </b></a>

And it appears to have arrive to a head this year, with a flurry of biking publications that has at its heart the straightforward delights of an built-up biking way of life other than any more serious sports-industry or rushing knowledge.<a href="http://www.fashion7days.com/best-seller-c-1_6.html"><b>Best Seller</b></a> Bike-riding bookworms can select from: Bicycle by Helen Pidd; The Bicycle Book by Bella Bathurst; <a href="http://www.fashion7days.com/prom-dresses-2011-c-1_5.html"><b>Prom Dresses 2011 </b></a> I Love My Bike by Matthew Finkle and Brittain Sullivan; Bike Snob: Systematically and Mercilessly Realigning the World of Cycling by Christopher Koelle; and Wheels of Change: How Women Rode the Bicycle to Freedom by Sue Macy.<a href="http://www.fashion7days.com/long-prom-dresses-c-1_7.html"><b> Long Prom Dresses</b></a>