Perjantai 18.1.2019

K-kaupan Väiski kertoo ”CIA-taustat”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.10.2009 14:11
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    K-kaupan Väiskin eli Väinö Purjeen tähdittämät mainokset muistetaan Suomen lisäksi myös Virossa. Kuva eilisestä dokumentista.

Viron sosialistinen neuvostotasavalta kävi 1980-luvulla ankaraan hyökkäykseen Suomen televisiosta saatuja vaikutteita vastaan. Siellä oltiin hyvin huolissaan läntisistä elokuvista, tv-sarjoista ja jopa mainoksista, jotka vyöryivät suomalaisista lähettimistä Viron pohjoisosiin läpi rautaesiripun.

Yhdeksi erikoisimmista vastapropagandan kohteeksi suljetussa etelänaapurissa nousi K-kauppojen lihatiskien runsautta mainostanut "K-kaupan Väiski". Viron kommunistijohtajat väittivät, että tiskeillä näkynyt liha oli muovia tai vaikka se olisi ollut oikeaa, siihen ei suomalaisilla ollut varaa.

Samaan aikaan Virossa oli pulaa elintarvikkeista, kun kylmän sodan varustelukilpa oli kuumimmillaan ja Neuvostoliiton talous luhistumaisillaan. Lihatiski näytti Viron kansalaisten silmissä kadehdittavalta ja Väiskistä tuli eräänlainen tv-sankari pihveineen ja kotletteineen.

Virolaisten suhtautumisesta K-kaupan Väiskiin kertoi sunnuntai-iltana TV1:ssä näytetty virolaisdokumentti Disko ja ydinsota (ohjaus Jaak Kilmi). Erikoisin K-kaupan Väiskiin eli Väinö Purjeeseen liittyvä tieto ohjelmassa oli se, että paikallinen hallinto väitti hänen olleen tv-herkkuineen Yhdysvaltain salaisen palvelun miehiä.

Uusi Suomi tavoitti tänään Väinö Purjeen puhelimitse kommentoimaan vanhaa tarinaa. Itse ohjelmaa hän ei ollut eilen nähnyt.

- Joo, se sai alkunsa yhdestä puoluekokouksesta, jossa joku äänekäs oli ihmetellyt, että miksi pienessä Suomessa on kaikkea, lihaa ja hedelmiä. Puheenjohtaja sanoi, että tämä kaikki on CIA:n rahoittamaa propagandaa, Purje naurahtaa.

Nyt jo kunniakkaan 81 vuoden iän saavuttanut Purje muistelee myös, kuinka hänet 1990-luvulla kutsuttiin vapautuneeseen Viroon tv-kokkiohjelmaan tekemään. Ajat olivat muuttuneet, mutta maine tunnettiin.

- Tein yhdeksän ohjelmaa mainostelevisioon, hyvin virkeältä kuulostava mies sanoo.

Sunnuntaina nähdyssä dokumentissa näytettiin myös harvinainen neuvosto-Viron ex-johtajan Karl Vainon haastattelu, jossa hän pohti Suomen tv:n haitallisia vaikutuksia entisessä Neuvostoliitossa. Hän puuhasi aikoinaan muun muassa satojen metrien korkuista teräsverkkoa Viron rannikolle tv-signaalia estämään.

Teräsverkkosuunnitelma jäi toteutumatta. Neuvostoliitto hajosi ja Viro sai itsenäisyytensä takaisin vuonna 1991.

 

Henkilöt: 
Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tepeteus

Käsittämätöntä kuinka surkea elintaso eestiläisillä oli Neuvostoliiton alaisuudessa. Miten suurvalta miehityksellään romahdutti kaiken tuotannon tehottomaksi ja palvelemaan vain asevarustelua. Kansalaiset jätettiin oman onnensa nojaan. Neuvostoliiton sosialismin ja kommunismin piti palvella kansalaisia, piti piti.

Propaganda Neuvostoliitossa sen sijaan toimi oikein hyvin. Niin hyvin, että jotkut ulkomaalaiset uskoivat sitä, jopa suomalaiset, vaikka Neuvosto-Eestissä vieraillessaan näkivät, miten surkeassa jamassa maa on.

Sama propagandakoneisto jauhaa Moskovassa edelleen, nyt Venäjän alaisuudessa. Samat tyhmempiin uppoavat tarinat kiertävät ja pulpahtelevat yhä uudestaan julkisuuteen. Kuinka hienoa kaikki onkaan - jos se vain olisi totta. Uskokoon kuka tahtoo.

Tepeteus

Itse muistan kuinka 70-luvun lopulla äitini tehtaasta luottamusmiehet kävivät Leningradin matkalla tutustumassa tehtaisiin. Suomalainen naispuolinen luottamushenkilö tokaisi tehtaassa, eihän täällä ole edes kunnon työtuoleja. Ei Suomessa tällaiset olot menisi työturvallisuudesta läpi. Suomalaiset kommunistiset luottamusmiehet alkoivat ojentaa ettei sellaista saanut sanoa.

No nainen ei onneksi vaiennut, ei ollut kommunisti. Kertoi Suomeen palattuaan työpaikalla miten asiat Venäjän tehtaassa todellisuudessa olivat. Se siitä työlaisten paratiisista.

Kyllä Suomessakin tiedettiin miten asiat Neuvostoliitossa olivat. Mutta ei ollut Internettiä, jonka keskustelualueilla levittää kätevästi näkemyksiään. Suomen media suodatti tehokkaasti tällaisen tiedon leviämisen.

Holotna Pravda

"Aika vähän niitä, jotka tuota järjestelmää arvostelivat sen olemassa olon aikana."

Kommentistasi päätellen olet syntynyt järjestelmän sortumisen jälkeen.

Itse asiassa neuvostojärjestelmän edessä oli rähmällään ainoastaan hyvin pieni mutta poikkeuksellisen äänekäs porukka joka vertautuu hyvin tämän päivän vihreisiin. Pieni "tiedostava" sisäsiittoinen porukka määrittelee mitä on sopiva sanoa, mitkä ovat "oikeat" mielipiteet yms. Känsan enemmistö on vankasti eri mieltä mutta ei saa ääntään kuuluville.

Nykyään on netti ja muutenkin tiedonvälityksen kontrollointi on vaikeaa. Tosin, sitäkin yritetään kovasti saada kuriin valtakunnansyyttäjän toimistosta käsin mutta se taistelu on jo ennakkoon häviämään tuomittu.

Lavrenti Berija

Tuo on totta, CCCP:n kaikinpuolinen ihanuus oli selviö varsin pienelle joukolle suomalaisia, mutta ääntä heistä kyllä lähti. Vaan rinnastus vihreisiin jotenkin oudoksuttaa, olisiko Neuvostoliitto-fanien saama osuus äänistä todella ollut niin runsas, kuin nyky-vihreiden? Tosiasiahan nimittäin oli, että jopa SKDL/SKP-ryhmien sisällä änkyräsiipi oli melko selkeä vähemmistö. Kepun itään kumartaneita hangaroundeja äänesti mmalaisväestö samasta syystä, kuin nykyinenkin kepun kannattajisto omiaan, tällä asialla ei siinä ollut paljoakaan merkitystä.
Lisäksi pitää muistaa, että ympäristöteemat ovat nykyään merkittävä osa kaikkien vähänkin eteensä katsovien puolueiden politiikantekoa. Sikälikin rinnastus ontuu, pahasti.

Sensijaan 70-luvun rähmälläänolijoiden rinnastaminen tämän päivän Nato-vouhottajiin, pienehköön, mutta äänekkääseen porukkaan, joka ei toista kansan enemmistön tahtoa, voisi olla hyvinkin osuva.

Vieras

No kyllähän kuka tahansa normaalijärjellä varustettu sen aikoinaan tiesi. Ehkä pahimman luokan kommunistit uskottelivat sen olevan onnela, mutta kyllä suurin osa kansasta näki sumutuksen läpi. Ihan kuin nykyään esim. monikulttuuri, samanlaista sumutusta. Suurin osa tiedostaa, että homma ns. kusee, mutta loppukädessä jotain asialle tekevät ovat vähissä. Sama homma kommunismin kanssa. Muutamat tekivät asialle jotain ja nyt on nimet historian kirjoissa ja kommunismi historiaa. Monikulttuurin romahdusta odotellessa. Ikävää vaan, että se ei mahtane mennä ihan yhtä kivuttomasti kuin kommunismin romahdus.

VEt

kehtaako joku kehua Neuvostoliittoa?

Jos sota olisi hävitty niin täällähän oltaisiin kuin jossain Karjalan kylässä. Edes promillea siitä kehityksestä ja kasvusta ei olisi saavutettu.

tämän kyseenalaistajat voisi omatoimisesti mennä sinne saunan taakse.

eve_avolin

Löytyi ainakin isäni kirjahyllystä. En tosin muista, koska se sinne ilmestyi, mutta veikkaan, että varsin varhaisessa vaiheessa, koska isäni alkoi lukemaan pääasiassa amerikkalaisia lehtiä ja kirjoja viimeistään 70-luvulla. http://fi.wikipedia.org/wiki/Vankileirien_saaristo

Hän ei kuitenkaan elämöinyt politiikalla, eikä hän kertonut miten äänesti, joten häntäkin piti lukea rivien välistä kuten Pravdaa. Hän kävi Virossa juuri itsenäistymisen jälkeen ja toi tuliaisiksi tulitikkuja. Minä kysyin, että miksi hän niitä toi? Hän vastasi, ettei siellä ollut mitään muuta ostamisen arvoista.

Vastenmielisintä suomettumisessa kait oli Neuvostoliiton julkinen ihailu vain siitä syystä, että se oli muotia tai sillä haluttiin edistää poliittista tai muuta uraa.

Timuoi

Kaikkea soopaa sitä oikein työnnetään keskustelupalstoille. Viron elintasohan oli Neukkulan parhaasta päästä - siinä missä Moskovan, Leningradin tai Kiovan. Ero oli selvä ja kenen tahansa nähtävissä. Virolaisilla meni kansana kaiken lisäksi melkoisen hyvin verrattuna moniin muihin.

Sitä en sanoisi että kovinkaan valtavaa eroa olisi ollut elintasossa Suomen sisämaan maaseudun elintasoon vielä 1970-luvulla. Itse kävin ensi kertaa rajan toisella puolella 1970-luvulla enkä kovin valtavaa eroa vielä silloin huomannut. Tuo elintasokuilun kauhistelu on kyllä vain Suomen rikkaiden maalailua, jotka eivät edes tienneet miten omassa maassa samaan aikaan elettiin. Olihan Suomessa toki kaupungeissa ja taajamissa vesijohdot, telkkarit, puhelimet, henkilöautot sun muut hörhöttimet, mutta eipä niitä kummemmin maalla ollut. Neukkulan elintaso jäi tosiaan Suomesta jälkeen vasta 1980-luvulla Tähtien sodan sun muiden Lännestä johdettujen neukkuleirin kaatamaishankkeiden ansiosta. No sitähän se dokumentti muistelikin sitä 1980-lukua, tietty.

Holotna Pravda

"Sitä en sanoisi että kovinkaan valtavaa eroa olisi ollut elintasossa Suomen sisämaan maaseudun elintasoon vielä 1970-luvulla."

1970 -luvulla suomalaiset rasvanahkaiset duunarit vaihtoivat Leningradissa ja Tallinnassa vanhoilla lenkkitossuilla, farkuilla ja sukkahousuilla viinaa, laulua ja naisia. On tainnut toverilla itäviina maistua kun muisti pykii noin pahasti?

Tepeteus

Totuus on että Neuvosto-Eestin elintaso oli matalampi kuin muualla Euroopassa. Ja elintaso oli jäänyt matalammaksi kuin mitä se oli ennen Neuvostoliiton miehitystä 30-luvulla. Vasta Eestin itsenäistyttyä uudelleen 1990-luvun alussa alkoi elintaso nousta. Ja paljon nopeammin se nousi kuin esimerkiksi Venäjällä viimeisten 20 vuoden aikana, siis Neuvostoliiton romahduksen jälkeen. Vaikka Eestillä ei ole Venäjän öljytuloja.

Eiväthän ne punaiset silmälasit silmillään hyysätyt vieraat huomanneet Neuvostoliiton todellista tilaa, halusivat ennemmin uskoa Moskovan propagandaa kuin omia silmiään. Liekö vodka sumentanut näön ja ajattelun.

Timuoi

No duunarit nyt olivat sen ajan Suomessa melkoisen vaurasta väkeä. Duunarit olivat lähtöisin maalta ja paenneet sieltä köyhyyttä. Minäkin ampaisin Karjalan maaseudulta käväisemään Pietarissa, joksi sitä meillä sanottiin (vir.Leningradissa). Ei siinä niin valtavaa eroa ollut kuin oli sitten jo 1980-luvulla. Melko vanhanaikaiselta meno näytti, vähän kuin meillä joskus 10-15 vuotta aikaisemmin, ei paljoa sen kummemmalta.

Ero tuntui vasta kun menin 1970-80-luvun taitteessa Tukholmaan töihin. Ruotsin ja Suomen välissä tuntui olleen silloin jokseenkin samanlainen elintasoporras kuin oli Suomen taajamien ja Venäjän (Nliiton) välillä. Ruotsissa kaikki oli siistiä ja oli ruokaa ja tavaraa ja vapaa-ajan menoja ihan toiseen malliin kuin silloisessa Suomessa, Helsinki mukaanlukien.

Vieras

TV ei ollut täynnä jenkkisontaa ja kun kävi naapurissa niin farkuilla, muovikasseilla ja sukkahousuilla sai pari viikkoa luksustason lomaa, kavaaria konjakkia ja kansanmusiikkia. Inturistin matkat olivat kaikkein parhaita.

Olihan niissä tietenkin se aina harmina jos joskus yritti nukkua niin korvaan kuiskittiin propagandaa. Mutta siihen auttoi korvatulpat.

Jos vastaavaa lomaa palveluineen maksaisi nyt Moskovassa niin eipä riittäisi 30 000 dollaria!

Tynkä-Karjalan Antti

Siihen mihin Neuvostoliitto, sosialismi ja rautaesirippu eivät pystyneet, pystyy kapitalismi ja nykytekniikka. Virossa eivät ole näkyneet muutamaan vuoteen ilmaiseksi suomalaiset TV-kanavat.

Ilmeisesti CIA:n rahoitus on loppunut, kun propagandalle ei ole enää tarvetta. Vai onko suodatinjärjestelmä nykyisin sittenkin toisin päin?

Vierailija

Raha on vain vaihtanut haltijaa ja se toimii toisissa paikoissa, nyt manipulaatiorahaa käyttää National Endowment for Democracy.

“A lot of what we do today was done covertly 25 years ago by the CIA„

—Allen Weinstein-

"3 Activities and allegations

* 3.1 Central America
* 3.2 China
* 3.3 Iran
* 3.4 Venezuela
* 3.5 Western Europe
* 3.6 Eastern Europe
* 3.7 Ukraine, Georgia, Serbia, Slovakia
* 3.8 Others"

http://en.wikipedia.org/wiki/National_Endowment_for_Democracy

-rh

Vallanpitäjät eivät yrityksistä huolimatta pystyneet lähetyksiä sulkemaan, ja halusivatkokaan todella, koska maassa toimi dokkarin mukaan salainen mediatutkimuslaboratorio.
Uutta.
Mutta ei uutta se että sosialistien tiede oli kiinnostunut torpedoimaan nämä mädännäisvaikutukset, etsi tietä ja metodia.
Mutta tuossahan oli selvä kielletty hedelmä -houkutus.
Ei me ainakaan katottu Dallasia jos koht´ei syöty lihaa ...

Vieras

Helsingin Stadionin tornin tilapäinen tv-asema piti alunperin korvata 1960-luvun puolivälissä korkean näköalatornin rakentamisen yhteydessä Linnanmäelle. Tämä hanke ei toteutunut. Vuonna 1971 rakennettiin Espooseen uusi yleisradioasema, joka samalla korvasi myös Tapiolan ula-radioaseman. Lähetystehot vastasivat alan kansainvälisiä sopimuksia koko Uudenmaan aluetta varten. Jostain Virosta päin nähtynä tämä saattoi näyttää tehon korotukselta virolaisten takia. Yleisradio on rakentanut muitakin asemia rajan läheisyyteen kuten Imatran lähelle Joutsenoon ja Tervolaan Kemin tienoolla.

Alkuna kilpailulle Tallinna - Helsinki on paremminkin Kustaa Vaasan päätös perustaa Helsinki kilpailemaan Tallinnan kanssa.

Vieras

Turku oli jo kilpaillut Tallinnan kanssa.

Pari sataa vuotta sitten Napoleonin ja Aleksanteri I:n Euroopan jako aiheutti sen, että 1812 Helsingistä tehtiin venäläinen armeijakaupunki slaavilaistyylisine rakennuksineen ja julistettiin pääkaupungiksi.

Ruotsinkielinen petturivirkamiehistö vannoi uskollisuuden valan keisarille ja sai oikeuden kupata muuta Suomea Helsingin rakentamiseen. Tuolla mandaatilla vieläkin Helsinki imee Suomen elinvoimaa.

Tallinna on vanha kauppakeskus kun sen sijaan Helsinki on väkisin rakennettu slaavilainen mesta. (mesta, ven. paikka)

toinen euromies

Pietarista Suomeen muuttanut saksalainen arkkitehti Carl Ludwig Engel suunnitteli Helsingin uusklassiset monumenttirakennukset: Nikolainkirkon (sittemmin Suurkirkko, nyttemmin tuomiokirkko), senaatin rakennuksen (valtioneuvoston rakennuksen) ja Helsingin yliopiston päärakennuksen. Suomenmaan suuriruhtinaskunnassa olivat voimassa Ruotsin perustuslait (1772 ja 1789)ja Ruotsin laki vuodelta 1749, ja evankelisluterilaisuus oli Suomenmaan valtionuskonto. Venäläiset olivat virkakiellossa Suomenmaan suuriruhtinaskunnassa.

Helsingin kaupunginmuseo järjesti vuonna 1985 näyttelyn "Venäläisyys Suomessa 1809-1917". Näyttelyluettelo on tutkimus venäläisyyden vaikutuksesta, joka jäi olemattomaksi. Pietari oli monikansallinen kaupunki ja Venäjä oli monikansallinen keisarikunta. Helsinki oli suomenmaalainen kaupunki.

Kalevi Kantele

Minulle kertoi taanoin eräs asiasta tietävä insinööri, että tv-lähettimien tehot ja mastojen korkeus päätetään kansainvälisessä kokouksessa. Kertojan mukaan Uudenmaan tarve olisi ollut 80 % maksimitehosta ja samoin 80 % maston korkeudesta.

Ylen insinöörit eivät kertoneet tätä päättäjille ja niin rakennettiin maksimit ja sen myötä näkyvyys Tallinaan. NL:n romahduksesta saamme siis kiittää paitsi Väiskiä myös suomalaisia insinöörejä.

tapio_o_neva

Kannattaa myös katsoa Pasilan antenneja. Ne ovat suunta-antenneja. Vaikka tehot olisivat 100% itään, lähteen ja pohjoiseen, ei olisi ollut mitenkään välttämätöntä suunnata lähetyksiä etelään. Varmaan Pasilasta etelään olisi riittänyt 60% korkeudesta ja 20% tehosta.

Eestin sosialistisen neuvostotasavallan johtaja Karl Vaino oli siis oikeassa. Kyseessä oli imperialistien juoni sosialismia ja rauhaa vastaan.

Tosin Vaino ei arvannut, että Helsingissä eikä Tallinnassa ovat ne kaikkein parantumattomimmat sosialistit.

smo

Pasilan tornin suunta-antenneista ei lähde (eikä ole koskaan lähtenytkään) sellaisenaan katseltavaa kuvaa televisiovastaanottimiin, ei itään, länteen, etelään tahikka pohjoiseenkaan. Ne suunta-antennit ovat linkkiyhteyksiä varsinaisille lähetysasemille (kuten 15 kilometriä Helsingin länsipuolella olevalle Espoon yleisradioasemalle) ja lähetyksensiirtoketjuihin. Espoon yleisradioasemalta lähetykset sitten ympärisäteilevällä antennilla lähetettiin vastaanotettaviksi.

Alkuperäinen 1970-luvun alussa valmistunut masto muuten korvattiin viereen rakennetulla uudella mastolla joskus 1980-luvulla. Uuteen mastoon rakennettiin myös UHF-antennijärjestelmä aivan maston huippuun.

Vieras

Joidenkin amatöörikonnien,Lahnasten ja Kankien ym. yksinkertaisten törmäilijöiden historiallisella taustalla ovat toimineet, ja toimivat edelleen vanhat kunnon isänmaan pettäjät Jaakko Laaksosta ja Pentti Tiusasesta alkaen.
Jotkut höynäytetyt heidät aina äänestävät eduskuntaan, => Suomi saa sellaiset edustajat kuin se ansaitseekin.
terv. tm

hanari

Oli mielenkiintoinen hypoteesi. Ennen N-L:n luhistumista KGB olisi siirtänyt miljardeja euroja länsimaisiin pankkeihin. Myös KGB:n roolia hajoamisessa pidettiin merkittävänä. Ulkomailla olevan pääoman turvin oli tarkoitus luoda uusi venäläinen talousimperiumi. Aika hurjaa? Onko muka venäläisillä isoja omistuksia länsimaisissa yrityksissä? Urheiluseuroja ja varustamoja....

Ola

Eilen esitetty dokumentti kertoi realistisesti minkälaista oli tavallisten ihmisten arkielämä KGB-terrorilla, panssarivaunuilla ja kivääreillä johdetussa kommunistisessa diktatuurissa.

Pikainen uusinta on paikallaan. TV:n ääreen on silloin istutettava myös Jokkeli & co, JB ja LH. Mielenkiinnolla odotetaan heidän kommenttejaan omaan mahdottomuuteensa romahtaneesta diktatuurista heidän "ihanneyhteiskunnastaan".

Sivuun katsoja

-rh väittää, että oli muka vähän järjestelmää arvostelleita. Totuus oli kyllä aivan toinen, kyllä meitä oli paljon. Meidän vain oli erittäin vaikeaa suomettuneisuuden kaudella saada ääntämme kuuluville. Lehdet, puhumattakaan YLEstä, olivat haluttomia antamaan tilaa kriittisille puheenvuoroille.

Ola

.. ja varkailla paratiisi. Työmailta vietiin kotiin kaikkea mahdollista, minkä vain pystyi kantamaan politrukin näkemättä. Mustapörssi eli loistokauttaan. Kaalimaat talojen pihoilla kukoistivat. Kauppojen hyllytkin olivat hyvin valaistut kun niille ei tarvinnut laittaa turhaa krääsää. Pari leipää riitti, jos sattui tulemaan.

Ja kivat satojen metrien mittaiset jonot kauppojen edessä. Kaverin kanssa sai vaihtaa kuulumisia. Mosset ja ladat saivat bensansa, kun sitä sattui tulemaan, ihan oikeilta käsin pumpattavilta tienvarsiasemilta kuorma-autojen lavoilta.

Työpaikoilla oli kiva kääntää samaa mutteria ensin oikealle ja sitten vasemmalle. Kiintiöt täyttyivät. Kotona rappukäytäviäkin sai käyttää WC:nä, ellei ehtinyt varsinaiseen. Käytävien palaneet lamput vaihdettiin kerran vuodessa, jos niitä sattui jostain saamaan.

Työleirille Siperiaankin pääsi lomailemaan vuodeksi-pariksi tai loppuelämäkseen, kun naapuri näki työn sankarin vievän muutaman laudanpätkän kotitaloonsa tai peräti länsihapatusta sisältävän kirjan kirjahyllyssä, puhumattakaan Kallesta ja Jallusta.

Oi mikä kalashnikovien, ytimien ja sortuvien ydinvoimaloiden ihmeiden ihannemaa sekä maailman suurin likaämpäri. Kuka haluaa sen takaisin.

viktoor

Salaista mediatutkimusta! Se selittäisi aika paljon.
Annettiin Vainon ja muiden sosialististen sankareiden vaahdota, mutta tosiasiassa lähetyksiä ei siis HALUTTUKAAN estää. Kyllä siihen olisi nimittäin KGB keinot löytänyt.

Se varsinainen kysymys on siten tämä:
lähtikö KGB:ltä mopo käsistä vai oliko se osa isoa suunnitelmaa ajaa mätä N-liito alas ja aloittaa alusta sinänsä uuden ideologian pohjalta, mutta tavoitteena nimenomaan saada KGB&co entistä tiukemmin vallankahvaan?

Niin, eihän KGB:llä ole tapana mokailla ja toisaalta keitäs siellä Kremlissä tänään onkaan...
Eihän tuollainen juolahda lännen demokratian kasvatille mieleenkään eli olipahan varsinainen vuosisadan puhallus!

kyy

Se, että Yleisradiossa olisi sunnuntaina muka esitetty dokumenttielokuva "Disko ja ydinsota" on pelkkää propagandaa.

Esittäminen olisi mahdotonta, sillä Yleisradiohan on kommunistien ja muiden johanbäckmanien käsissä. Ainakin jos tämän lehden keskustelupalstoja uskoo.

Ja miksi emme uskoisi? ;)

Tarzan.Kuusela

Dokkari oli loistava. Lintukodossa kasvaneen oli vain vaikeaa päättää, oliko kyseessä tragedia vai komedia. Ihminen osaa olla ääliö, mikäli olosuhteet siihen pakoittavat.

Lapsuudenkodissani Virosta puhuttiin säälien. Äiti on kotoisin menetetystä Karjalasta ja Faija perustuslaillinen natsi, mikä saattoi vaikuttaa äänenpainoihin. Pienen kansan sorrosta valtamedia ei puhunut lainkaan. Ensimmäisen Viron kansan kohtalosta realistisesti kertovan artikkelin luin vuonna 1988 Yhdysvalloissa Arkansas Gazette-lehdestä. Aika paradoksaalista.

Entinen työtoverini kiroili joskus Viron itsenäisyyttä: "Ennen muutamilla sukkahousuilla siellä ryyppäsi ja nussi viikon, nyt täytyy maksaa.". Moisella asenteella ainakin lemmestä pitää maksaa tulevaisuudessakin, viinaa saa ehkä halvemmalla.

Suomalaisilla on paljon hävettävää suhtautumisessaan veljeskansaan. NL:n aikainen hymistely oli ehkä poliittisesti turvallista, nykyinen känniturismi ei.

Toivoisin Iivi-Anna Masson kirjoittavan aiheesta omakohtaisiin näkemyksiin perustuvan artikkelin.

Vieras

"Muuten virkistävä ja vauhdikas dokumentti, mutta se kuumemittariantenni on täyttä puppua."

Neuvosto-Virossa puppu oli aika haluttu myyntiartikkeli ... Ja kävis tuollasen kauppa Suomessakin jos joku vaan keksis antennin joka sotkee naapurin tv-vastaanottimen.

Elohopeahan kyllä toimii antennina paremmin kun moni muu mineraali eli alkuaine, ja onhan se tunnettu tosiasia että hampaiden amalgaamipaikat saattavat toimia radiolähettimenä aiheuttaen sen että yllättäen oma rykiminen alkaa kuulua naapurin radiovastaanottimesta. Sietääpä varoa, etenkin rykimäaikaan.

Gagarin

Vuoden 1976 keväällä oli Suomessa elintarviketyöläisten lakko. Sen seurauksena Helsingissä loppui käytännössä kahdeksi viikoksi tuore leipä ja maito kaupoista. Joihinkin kauppoihin rahdattiin pieniltä yksityismeijereiltä maitoa ja yksityisleipomoilta leipää, mutta heti kun huhut kiersivät, että kyseisisssä kaupoissa oli niitä saatavana, niin jonot alkoivat muodostua kaupan eteen. Esimerkiksi Vaasankadulla Kurvin lähellä olevassa Kukkura-kaupassa oli eräänä päivänä maitoa ja yli viisikymmenmetrinen jono ulottui melkein Kurviin asti. Paikalle osui kuin osuikin sattumalta Inturistin bussi kuljettaen neuvostoliittolaisia turisteja. Heidän oppaansa julisti venäjäksi suuriäänisesti jonoa osoittaen, että paikalliset asukkaat jonottavat maitoa. Neuvostoliittolainen turistiryhmä näpsi valokuvia minkä ennätti todisteeksi kotimaahan, jossa kansa eli siinä virheellisessä käsityksessä, että Suomessa on parempi elintarviketilanne kuin heillä itsellään.

Vieras

Muistelen joskus nuorena lukeneeni Aamulehdestä (ei enää muistu ajankohta tarkemmin mieleen), tarinoita neukkuturismin alkutaipaleelta.

Inturistin bussi kiersi mm. Tampereella ja turistit ihmettelivät kauppojen näyteikkunoita. Opas/politrukki selitti ihmettelijöille, että ei tavallisella suomalaisella ole varaa ostaa kaupoista mitään, vaan tavarapaljous on vain neukkuturisteja varten pystytettyä propagandaa. Samoin kaupungin katujen varsille on kerätty kaikki Suomen yksityisautot, koska oli tiedossa naapurin turistien kiertoajelu.

Juttu varmaan löytyy Aamulehden arkistoista, jos joku jaksaa kaivella.

uammg

Helsingissä vietettiin kommunistien nuorisofestivaaleja. Neuvostoliittolaiset osanottajat majailivat Lapinlahdenkadun kansakoulussa mistä he kävelivät keskikaupungille rientoihinsa. Kerran sattumalta näin heitä sankan joukon Simonkadulla tuijottamassa pienen lihakaupan nayteikkunan valtavaa kinkkuvuorta. Mitenkohän se heille selitettiin? Siihen aikaan oli paljon lihakauppoja joten katselemista varmaan riitti.

hanari

Ystävyyden nimissä tuli opiskelijavieraita neukkulasta. SNS antoi heille taskurahat ja seuraksi ylioppialskuppilaan pestattiin vanhoja juoppoja, kuten minä. Siinä sai sitten ilmaiseksi kaljotella illan jos toisenkin. Olipa siinä sitten kerrottavana kotoväelle, kuinka rappiolla kapitalistien nuoriso on.

Tarja

Aivan upea dokumentti. Toivon minäkin uusintaa.
Tuli aikanaan seurattua vierestä muutamien tositoverien mesoamista Tallinnan yössä. SKP:n stalinistit herrastelivat hävyttömämmin kuin ketkään muut, neukkuja nöyristellen ja virolaisia nöyryyttäen.
Dokkarin lopussa ollut teoria KGBn suuresta puhalluksesta jäi mietityttämään. Miksei se voisi olla totta? Luultavasti KGB oli parhaiten jyvällä Neuvostoliiton ja -kansan rappiosta. Tiesivät, että korttitalo romahtaa ennemmin tai myöhemmin, hallitusti tai hallitsemattomasti. Miksei siis ennemmin ja hallitusti? Ja rahat omaan taskuun.
Sofi ja Iivi ja muut kuvaavat systeemiä laajemmin ja osuvasti teoksessa Kaiken takana oli pelko. Suosittelen.

Vieras60

Aasinsilta: Lienee syytä lopultakin uskoa siihen tarinaan, joka liittyy Nikita Hrustchevin nopeaan eroon. NH oli vieraillut Usassa ja saanut lahjaksi räätälin tekemän puvun. Kotiuduttuaan tuli virasta lähtö, kun “meillä kellään ei saa olla kaksia puvunhousuja”.

70-luvun puolivälissä virolainen kuljetusalan ay-valtuuskunta oli vierailulla Suomessa . Porilaiset toverit ostivat kullekin lahjaksi Lapin leukut, upeat isot puukot tuppeineen ja terään kaiverrukset kaikkineen.

Kun teräaseitten vienti oli kielletty, Porin automiehet laittoivat vieraitten mukaan venäjänkieliset todistukset , että kyseessä on lahja suomalaisilta tovereilta. Ei siinä toveruus paljon painanut, Tallinnan tulli otti leukut “puolueen“ käyttöön.

tapio_o_neva

Ay-liikkeessä oltiin ilmeisesti sen verran sosialidemokraatteja tai enemmistökommunisteja, että ei hoksattu käydä kysymässä asiaa Turun KGB:n päälliköltä, jonka virallinen tehtävä oli yleensä jokin kulttuuriattashea, ja jonka toiminta oli niin vaikuttavaa, että sitä seurattiin Turun korkeakouluissa ja kaupunginjohdossa mielenkiinnolla.

Tuon olisivat hoksanneet Turun kokoomusnuoretkin!

Kalevan pallo

Virolaisia onnistui kuitenkin osa pakenemaan länteen. Suuri osa surmattiin, metsäsissit jatkoivat paholaista vastaan taistelua vielä 70-luvulla. Romuautoja keikkui veiveineen kaikialla. Pellot mätänivät ja kaupat ammottivat tyhjyyttään. Viron laillinen hallitus toimi Tukholmassa. Miehitys oli törkeintä rikosta.

Upeeta että Viron kansa on karistanut vainolaisen pois. Parlamentarismi kukoistaa. Rikolliset miehittäjät, jotka tärvelivät kaiken eteentulevan, kuolevat ja lähtevät pois. Länsimielinen Viro ei ole kyyryssä. Viro vapaa länsimaa. Stalinistien valheet ovat putinistien. Miehitys jatkuu putinismissa tehden kansanmurhia.

Lunastaja

Punikki Paavo Lipposesta Euroopan Unionin Presidentti niin saadaan virolaisetkin takaisin järjestykseen. Kun ajatellaan miten voimakkaasti punikit ajoivat Suomen Neuvostoliittoon liittämistä, on täysin käsittämätöntä että näistä terroristeista värvätään presidenttiä hoitamaan Euroopan virassa sen lisäksi että meillä jatkuu vielä YYA-värisuora. Viro on päässyt eroon rutosta mutta Suomi ei.